Autor Subiect: TARA UNDE SUNT NEVOIT SA TRAIESC.....si unde probabil va creste si copilul meu!  (Citit de 857681 ori)

0 Membri şi 4 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Offline Kingy

• Sr. Member
  • Mesaje postate: 344
@Laurentiu, ca sa fiu si mai explicit, mie mi-a placut la "Casa bolta rece". Mancare, atmosfera, tot, inclusiv preturi. Incomparabil mai bine decat la orice pizzerie, chinezesc, indian, Mec, KFC, etc...
Asa ca daca le aveam pe ale noastre, de aici, de ce as importa toate porcariile de prin afara?

Sa nu uitam niciodata valorile acestui popor si sa nu ne mai minimizam atat in fata omenirii. Avem si noi un Vlaicu, Coanda, nea ala cu vaccinurile, sportivii din gimnastica sau alte sporturi, oameni de cultura precum un Zamfir, Popesco, etc. Ne-am invatat sa acceptam ca suntem naspa si aia e, am si adoptat minciuna asta.

Cel mai tare a fost cand i-am tras-o unui francez care se umfla la propriu cu al lor turn Eiffel care de fapt e turnat la Resita daca nu ma insel iar inginerul structurist era tot un roman care ce-i drept, lucra la societatea de proiectari a lui Eiffel... Cand s-a apucat ala si a cautat si a vazut ca am dreptate, i-a cazut fata si a fost dezamagit ca simbolul lor cel mai vizibil isi are originile prin alte parti... cum e si cu statuia Libertatii de la americani.

In fine, lucrurile sunt complexe si tare nu-mi place cand vine cate unul si-mi spune el ca detine adevarul... adevarat.

Offline Laurentiu

Cel mai tare a fost cand i-am tras-o unui francez care se umfla la propriu cu al lor turn Eiffel care de fapt e turnat la Resita daca nu ma insel ...
Sigur are grinzile turnate la Resita (http://vis-si-realitate-2.blogspot.ro/2011/10/turnul-eiffel.html ). Turnatorii in Romania NU mai avem asa cum nici carierele de piatra nu ne mai apartin. Au fost printre primele sabotate pt eliminarea concurentei pe pietele internationale dupa care au urmat alte intreprinderi ce detineau norma de calitate ISO (intreprinderi metalurgice, combinate de utilaje grele, intreprinderi de masini grele, s-au farimat caile ferate unde mii de tone de sina cit si mii de vagoane au fost VINDUTE la pret de fier vechi si au parasit Romania si multe altele).

Generatiile noastre au cam avut ce mosteni de la bunicii si strabunicii nostri. Intrebare se pune: noi ce vom lasa copiilor nostri ? O tara jefuita, vinduta, terfelita de tot felul de nationalitati mai deschise sau mai inchise la culoare, sclavia locala si mirlanismul ?
  • Suzuki SX4
Un mare adevar: este foarte periculos sa dai puteri nelimitate unor minti limitate (Nikola Tesla).
S-auzim numai de bine oriunde ne-am afla!

Offline gabineg

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Mesaje postate: 14891
  • Gen: Bărbat
  • Suzuki SX4 GLX 4WD
    • Bucuresti
Am mai scris o data aici. In momentul ridicarii turnului Eiffel, Resita nu se afla in Romania, care nici nu exista la ora aia.
  • SX4 by Giugiaro
It's nice to be Important, but it's more important to be Nice

Offline VAXXi

Turnatorii in Romania NU mai avem asa cum nici carierele de piatra nu ne mai apartin. Au fost printre primele sabotate pt eliminarea concurentei pe pietele internationale dupa care au urmat alte intreprinderi ce detineau norma de calitate ISO (intreprinderi metalurgice, combinate de utilaje grele, intreprinderi de masini grele, s-au farimat caile ferate unde mii de tone de sina cit si mii de vagoane au fost VINDUTE la pret de fier vechi si au parasit Romania si multe altele).

Generatiile noastre au cam avut ce mosteni de la bunicii si strabunicii nostri. Intrebare se pune: noi ce vom lasa copiilor nostri ? O tara jefuita, vinduta, terfelita de tot felul de nationalitati mai deschise sau mai inchise la culoare, sclavia locala si mirlanismul ?

Nu stiu cat de mult au fost sabotate, cat de mult au fost ratate din prostia privatizarilor pe 3 lei precum fetele virgine de la tzara care se lasa pacalite c-o prajitura/spagile de rigoare si cat de mult s-au autofaultat. Hai sa nu ne mai amagim cu vise si amintiri, in '90 stateam binisor la anumite domenii si dezastruos la restul din punct de vedere tehnologic, pentru ca lipsea infuzia de know-how. Ceausescu a incercat el un fel de juche, care i-a mers pe moment mai ales ca juca intr-o piata limitata, dar pe termen lung si in plan mondial nu avea cum sa supravietuiasca; se producea mult si degeaba, fara controlul calitatii, lipsea tehnologia pentru chestii avansate pentru ca nu aveai acces la ea (si ce aveai, era copiat din afara), se producea fara studii de piata si cu cifre raportate din condei, etc. Expunerea la piata internationala s-a facut brusc si n-au avut multi viziunea comerciala necesara pentru a reorienta corabia atat de repede; aporturile de capital au lipsit ... a fost mai usor "sa vinzi din casa" decat sa produci la nivelul unde ceilalti erau deja.

Iar acum, la nivel mondial, mi se pare un joc groaznic sa faci productie. Concurezi cu China si tarile de lumea a 3-a care produc in nestire tot ce vrei si ce nu vrei (daca vezi un Dragon Mart sau Shenzenul te sperii), fara sa fie obligati sa respecte norme de poluare, de protectia muncii si alte fantasmagorii d-astea. Facand sacrificiul asta pentru cativa ani (10-20), au strans suficient capital si-au avut timp suficient sa fure tehnologie asa incat se pot extinde si in domenii mai "white collar" (vezi trenurile de mare viteza, Huawei/ZTE, companiile de infrastructura pentru chinezi, vezi industria de outsourcing software/servicii la indieni, etc). Bataia mare va fi in curand pe resurse naturale (pamant cu produsele conexe de suprafata/subsol, apa potabila)... si va fi urat de tot. La noi deja se vand gazele naturale, petrolul, cheresteaua ... apa nu stiu daca se vinde inca, dar investitorii din tarile cu deficit de apa potabila au inceput deja sa cumpere terenuri si pe la noi.

Dupa dooj' de ani de guvernari incompetente si hoate, economia e ingropata. Mai supravietuim din productia chestiilor pentru care inca e mai rentabil sa fie produse local si din servicii pentru extern, ca n-avem bariera de limba/mentalitate/cultura pe care-o au indienii sau chinezii (si suntem doar cu putin mai scumpi decat ei). Dar in esenta, suntem deocamdata indienii Europei. O sa ajungem congolezii Europei, atat India si China trag tare de tot pe educatie acum, recent am intalnit indieni care vorbeau impecabil engleza (fara accentul specific) ... cum nici pe educatie nu tragem deloc, ba dimpotriva - pierdem si cursa cu ei.

Cum zice Confucius, sa ne fereasca zeii sa traim vremuri interesante ... dar asta avem. Si nu doar Romania va avea probleme.

Offline Kingy

• Sr. Member
Eu chestia cu turnul Eiffel am aflat-o de pe Discovery. Daca aia au dezinformat...

Offline gabineg

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Suzuki SX4 GLX 4WD
    • Bucuresti
Fa si tu calculul: turnul Eiffel pe la 1870 si ceva; Romania Mare la 1918...
  • SX4 by Giugiaro

Offline Kingy

• Sr. Member
Work on the foundations started in January 1887.

Am inteles. Tu spui ca Romania exista doar din 1918 nu? Sunt curios cum s-or fi inteles, ca limba, semintiile alea "diferite" din principatele... al naibii, toata lumea le zice romane  =))
Dar cu hartile vechi de 2000 ani care arata Dacia... aaaa, alea le aruncam la gunoi. Noi de fapt suntem un stat tanar, rasarit din intamplarile istoriei  :-))

D-aia nu-mi plac mie gogomaniile vandute de tot felul de istorici. Stau si judec singur in mintea mea aia cat(a) o am. Cum naiba ma frate erau aia tari diferite dar ai naibii, vorbeau toti aceeasi limba  =)) Pai nu e unul si acelasi neam?

Pe mine ma doare-n pix de dimensiunile Romaniei, de entii, de ce-or mai fi dar Romania, azi, cum e ea, e ciuntita. Moldova, Basarabia si alte zone, fusera populate de poporul asta care ce sa vezi, vorbeau toti aceeasi limba.

P.S. postul asta nu ti se adreseaza tie gabineg.

Offline gabineg

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Suzuki SX4 GLX 4WD
    • Bucuresti
Este neindoielnic ca printre muncitorii de la Resita erau si romani. Dar mestesugul a veni din Vest, ca altfel erau si pe la Galati, Targoviste sau Calarasi ceva otelarii pe vremea aia.

In alta ordine de idei, in curtea unei pensiuni din Moneasa (Arad) se gaseste un furnal vechi de 200 ani.

In urma cu vreo 20 ani le-am dus colegilor Italieni cate un exemplar din Istoria Romanilor pana in 1940, scrisa de Mircea Eliade, ca sa le arat ca ei o duc mult mai bine decat noi si pentru ca le-am pazit hotarele de invazii, ca sa-si faca ei Universitati in secoul XXIII.
  • SX4 by Giugiaro

Offline Kingy

• Sr. Member
Gabi, in linii mari sunt de acord cu tine dar, oare dacii care locuiau pe aici in urma cu mii de ani nu erau si ei destul de avansati "tehnologic"? Si ei aveau arme, bijuterii, haine, alea, alea... Ca daca nu erai un popor capabil din mai multe puncte de vedere, nu prea aveai cum sa te impui, chiar si doar ca sa te aperi nu neaparat sa-i cotropesti pe altii.

Nu stiu de ce adoptati asa de usor faptul ca modernizarea Romaniei a fost facuta de altii si ca noi eram niste primitivi si ne-au civilizat altii.
Daca eram niste primitivi nu mai eram un popor atat de raspandit ca areal. Faptul ca romanii sau cum se numeau ei ii gasim pe un teritoriu atat de vast, unul dintre cele mai mari din Europa, arata ca acei oameni erau ceva la timpul lor.

Banui ca la Galati otelariile au aparut prima data cu ocazia inceperii construirii de nave metalice. Deci un istoric destul de recent.
Iar la Galati nu e un motiv de mandrie combinatul siderurgic si cum spuneam si mai sus, inainte de a exista combinatul, a exista si din pacate astazi e dus in faliment un alt obiectiv care prelucra si producea metal care se numeste "Cristea Nicolae". Bunica mea a lucrat acolo intre cele doua razboaie mondiale, copil fiind, ramasa doar cu niste frati si fara parinti la varsta de doar cativa anisori. Ani la care noi o flendurim prin viata si nu avem nici buletin, ea lucra la laminor... Ehh, alte vremuri, oameni chinuiti, nu altintati ca noi sau si mai rau, ca cei din prezent.

Offline Laurentiu

Nu stiu cat de mult au fost sabotate, cat de mult au fost ratate din prostia privatizarilor pe 3 lei precum fetele virgine de la tzara care se lasa pacalite c-o prajitura/spagile de rigoare si cat de mult s-au autofaultat.
Daca ai aprofunda putin (o spun fara nici o rautate sau ironie) istoria Uzinei Metalurgica Iasi, vei observa ca cehii au avut tot unteresul sa elimine concurenta. Eram singurii din Europa de est care aveam certificat de calitate ISO 9201. Cehii, avind si ei o intreprindere asemanatoare, ne-au cumparat, au folosit certificatul nostru si productia lor iar intreaga intreprindere din Iasi au taiat-o si vindut-o la fier vechi. Laminoare de benzi la rece (2 buc) in vaselina, noi montate inainte de '89, au fost pur si simplu distruse. 2 luni de zile au carat tractoarele fierul taiat si recuperat din ele.
Nu degeaba a fost asasinat Sahleanu ( http://ro.wikipedia.org/wiki/Virgil_S%C4%83hleanu ).

Cu carierele de piatra, CFRul avea mare nevoie de ele pt ca 50% in calitatea lucrarilor, piatra sparta este unul din factorii primordiali. Toate carierele au fost vindute la francezi => trebuia sa cumparam astfel piatra NOASTRA de la francezi, sparta de ai nostri cu utilajele noastre.

Cu turnatoriile la fel s-a intimplat. Au fost vindute si noi obligati sa cumparam material marunt de cale (clesti, eclise, buloane, tirfoane) din strainatate.

Sinele de cale ferata, de la sine decovil (pt calea de rulare a carucioarelor miniere, a macaralelor) si pina la sine CFR de mare tonaj si viteza tip 65 (65 reprezinta nr. de kg / metrul liniar) au fost scoase din cale cu anumite defecte si in loc sa fie trimise spre retopire la noi in tara si refacute, au fost dirijate spre porturi, incarcate pe vapoare si trimise spre alte meleaguri de unde o parte din ai nostri au facut averi frumoase.

Ce s-a urmarit cu distrugerea Intreprinderii Nicolina si a Combinatului de Utilaj Greu ? Sa nu mai producem si sa devenim doar consumatori si cumparatori de utilaje. Ce s-a urmarit cu diminuarea tehnicii militare, cu taierea fabricii Tractorul sau Autobuzul ? IMGB-ul, Timpuri Noi mai exista ? Si ar mai fi intrebari in acest sens dar ......... vorbim degeaba. Au trecut toate iar timpul nu se mai reintoarce.

Cele de mai sus sint doar o parte din jefuirea tarii. Sint de acord ca in capitalism nu mai aveam piata dar cu o retehnologizare, o readaptare a ceea ce aveam, puteam face fata cu brio economiei si nu mai eram acum cenusareasa sau colonia Europei.
  • Suzuki SX4
Un mare adevar: este foarte periculos sa dai puteri nelimitate unor minti limitate (Nikola Tesla).
S-auzim numai de bine oriunde ne-am afla!