Autor Subiect: TARA UNDE SUNT NEVOIT SA TRAIESC.....si unde probabil va creste si copilul meu!  (Citit de 650699 ori)

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Offline shpeedy

Un articol care, daca ar avea vreo valoare, ar fi descalificat de tonul autorului.

Dar n-are nici o valoare, deci nici nu mai conteaza tonul autorului. Luand doar continutul in sine, e doar o ingramadire de clisee cu priza la publicul suparat pe Romania, clisee care apoi, cand se vor explicate, rezulta intr-un numar impresionant de confuzii, care... nu se mai vad din cauza violentei/negativismului discursului.

@Leutz: noi am mai avut clenciuri pe tema educatiei...

Mi se pare trist ca le avem pe un subiect atat de important ce - din postarea ta - il doresti bagatelizat (pe langa faptul ca, venind din partea ta, eu personal mi l-as fi dorit mai argumentat). Daca nu ma inseala memoria, ai parasit Romania inainte de a avea copil - nu prea ai avut tangenta cu crese, gradinite, scoli pentru a putea face o comparatie. Oricat de rau s-ar trai in Australia (ar fi totusi o situatie neobisnuita daca e sa tinem cont de topul fericirii), inclin sa cred ca viata de zi-cu-zi nu a ajuns o lupta cu nesimtirea, incompetenta, ticalosia, cinismul multora dintre semeni. Oricat de frumos ai vedea lucrurilor, sunt multe momente in care ramai singur cu bunele intentii si principiile tale...

Recunosc ca am recitit articolul si nu am identificat aspectele pe care le precizezi - desigur putem alege sa ne mintim si sa ne ascundem capul in pamant sustinand ca nu exista probleme in educatia romaneasca si ca tot sistemul necesita re-defenire, dar asta nu ne rezolva problemele.

N-oi fi facut eu multa scoala, dar 21 de ani ca elev/student/masterand (asta e cea mai recenta, anul trecut terminand) doar in sistemul de stat + cei 3 ani (fara sa mai zic de gradinita/pre-school) in calitate de parinte imi cam confirma cele evidentiate in articol:
- inca de la cele mai fragede varste, ca un veritabil pat al lui Procust, scoala romaneasca face tot ce-i sta in putinta pentru nivelarea personalitatii copiilor, pentru conformarea lor unui anumit tipar, fara a depune nici cel mai mic efort de a intelege de ce un copil este intr-un fel si altu' in alt fel;
- scoala romaneasca penalizeaza esecul - nu a ajuns la nivelul cerut -> vai si amar de copil; am bafta ca Junioru' meu sa fie ok la scoala (in clasa a doua fiind, incercam sa nu punem presiune pe el), dar are colegi care au ramas deja in urma si asta se vede in atitudinea Juniorului vis-a-vis de acesti colegi (atitudine inoculata la scoala, pe care noi acasa facem eforturi s-o schimbam);
- programa e - in mare - aceeasi de pe vremea noastra; unde este progresul educatiei romanesti, in pas cu vremurile? Ideea e ca - pe langa scoala - facem eforturi pe de-o parte pentru a repara "conformismul" impus de scoala si pe de alta parte, pentru a-l pregati sa devina un individ complet, cu sanse de reusita in viata, intr-o societate mai buna.

Nu ma intelege gresit - nu zic ca nu exista si exemple pozitive in educatia romaneasca (am si d'astea suficiente), dar acestea tin in general de indivizi, nu sunt apanajul sistemului - ba, din contra, de multe ori se fac in ciuda sistemului de educatie din Romania, incompetent, excesiv politizat, inapoiat (ca multe alte institutii ale Statului)

Aaa, si inca ceva ce ma intristeaza, @Leutz, la input-ul tau pe subiect - you just fed the trolls...  :(

O sa las si alte cateva articole pe marginea situatiei educatiei in contextul evolutiei societatii romanesti (pentru cine nu are tangenta, dar doreste sa mai afle una-alta):
- https://www.edupedu.ro/generatia-2007-2019-trei-din-cinci-copii-care-au-intrat-in-clasa-i-acum-12-ani-nu-au-luat-bacalaureatul-in-2019-ei-sunt-elevii-cu-17-ministri-in-18-ani-de-scoala/
- https://www.edupedu.ro/sorin-borodi-invatamantul-este-o-rabla-ruginita-dar-doamna-ministru-vrea-sa-i-dea-blana/
- https://dilemaveche.ro/sectiune/tema-saptamanii/articol/conjuratia-imbecililor
- https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Statistics_on_young_people_neither_in_employment_nor_in_education_or_training
- https://pressone.ro/urgia-la-academia-de-politie-743-dintre-tezele-de-doctorat-verificate-sunt-suspecte-de-plagiat-i/
- https://dilemaveche.ro/sectiune/tilc-show/articol/mai-scutiti-ne-cu-generatiile-viitoare

PS: si inca nu am spus nimic de cat ne costa - direct - scoala asta "gratuita" si nici de nivelul factorilor de decizie in educatia romaneasca (Androneasca, PLM...)
« Ultima Modificare: 20.Iul.2019, 09:01:28 p.m. de shpeedy »
Ex: 2007 Swift M13A, 2010 SX4 M16A 4x4
Current: (2019 Ignis Allgrip K12C), 2007 Forester 2.0X
 
The following users thanked this post: ntire2000, toma, Costique

Offline Costique

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 2505
  • Thanked: 1295 times
  • Gen: Bărbat
  • Schimbarea vine, ca vrei, ca nu vrei...
    • Göteborg
Mda...tocmai ce am vazut cum mamicile taie bucatele carnea pentru copii lor de 6-9 ani , ca sa nu se streseze micutii ....pe cand sotia imi arata ca copii de gradinita de 3 ani din Suedia vor ei sa-si taie mancarea...sa ii vezi pe cei de 2-3 ani cum tipa "Jag bestämmer", pentru ca vor ei sa le faca pe toate... Scoala nu se substituie familiei si din nefericire, din dorinta de a face viata copiilor mai buna ca a lor romanii sar din lac in put, distrugand de fapt multe din capacitatile copiilor inainte de a sti macar ca le au...ca in filosofeala aia, poate ca avem cei mai buni jucatori juniori de cricket sau de golf dar cine sa ii descopere si unde?
 Profesorii sunt si ei oameni si familisti , fac si ei ce stiu si ce pot la mintea pe care o au si educatia pe care o au, sunt provenitni din aceeasi societate ca si parintii ce-i judeca...A da vina exclusiv pe scoala nu imi pare o solutie de a ne rezolva problemele...NU ca scoala n-ar avea ce corecta, dar cred ca familia trebuie sa ia taurul de coarne, caci profesorii sunt platiti cu banii parintilor...
  • Suzuki Vitara S AT -> Peugeot 3008
 

Offline shpeedy

Nu dau vina exclusiv pe scoala, dar totusi educatia (cat mai accesibila pentru multi) este fundamentul oricarei societati...
Ex: 2007 Swift M13A, 2010 SX4 M16A 4x4
Current: (2019 Ignis Allgrip K12C), 2007 Forester 2.0X
 

Offline Costique

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 2505
  • Thanked: 1295 times
  • Gen: Bărbat
  • Schimbarea vine, ca vrei, ca nu vrei...
    • Göteborg
Corect. Dar incepe si se termina in familie. Scoala nu este substitutul familiei...Caracterul se modeleaza mai ales in familie, scoala trebuie sa se ocupe mai ales de cunostintele necesare traiului in societate...
  • Suzuki Vitara S AT -> Peugeot 3008
 
The following users thanked this post: enicky

Offline shpeedy

Asta inseamna ca ... ce? Copiii institutionalizati nu au drept - din start - la educatie? Ori cei din familii dezorganizate, cu parinti abuzivi? Scoala nu ar trebui sa aiba vreun rol in "construirea" lor ca indivizi viabili, integrati in societate? Pe bune?!

Pe modelu' asta de gandire, oare respectivii copii - ajunsi adulti - fara suportul scolii, nu vor propaga acelasi mod de a produce din nou si din nou copii fara sanse la eductaie si viata normala?!

Ma cam sperie aceasta perspectiva...
Ex: 2007 Swift M13A, 2010 SX4 M16A 4x4
Current: (2019 Ignis Allgrip K12C), 2007 Forester 2.0X
 

Offline Costique

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 2505
  • Thanked: 1295 times
  • Gen: Bărbat
  • Schimbarea vine, ca vrei, ca nu vrei...
    • Göteborg
Hmmmm...am eu impresia sau vorbim de lucruri diferite? Exceptiile nu se aplica regulii, asta spuneau si romanii. Copii institutionalizati  nu intra in categoria scoala si educatie de care vorbim. Poti ridica subiectul referitor la cata familie au copii institutionalizati dar nu sa "indoi" ce am scris ca sa se potriveasca cu ce doresti. Nu merge...si ei au aceeasi programa scolara ca ceilalti, familia este organizatia orfelinatului respectiv, nu amesteca lucrurile...
  • Suzuki Vitara S AT -> Peugeot 3008
 

Offline ntire2000

    Dar cu fraza asta m-ai pierdut :
"Un lider adevarat se înconjoara de oameni inteligenti care sa-l faca sa treaca neobservat, sa se "piarda" în echipa, sa nu le sara altora în ochi incompetenta lui."
   Ceva imi scapa : ori e lider adevarat, ori e incompetent?! :-O Sau ambele? :-))

Cel mai rapid exemplu care-mi vine în minte e imbecilul de Ceausescu, datorita caruia nici acuma nu mai gândim corect.
In domenii cheie erau pusi meseriasi, altfel se alegea praful de tara asta.
Erau minti luminate de care nu se atingeau nici aia de la secu, ce sa mai zic de militie care îi saluta respectuos , cunosc o asemenea persoana care-si permitea inclusiv sa faca bancuri sau sa asculte Europa Libera pe vremea aia.
Lucra în aviatie. (stau si ma gândesc la Cernavoda erau multi membri de partid prin centrala aia? Ca noi totusi am avut noroc si n-am murit radiati, probabil ca nu erau angajati toti incompetentii)
Bine.....nea Nicu n-a reusit nici sa-si ascunda incompetenta si nici sa treaca neobservat.
Dar sper ca ai înteles ideea.

Daca vrei sa atingi niste stachete si nu poti de unul singur, e bine sa-ti alegi în echipa oameni care te pot ajuta sa faci asta.
Daca te uiti la clasa conducatoare de la noi, acuma e fix invers, niste smecheri si-au pus niste prosti la înaintare, pe ideea ca aia sunt carne de tun si cad în locul lor la momentul potrivit.
Cu astfel de manevre, societatea noastra aluneca înapoi, încet, dar sigur.
Eu unul nu vad nici o perspectiva favorabila a societatii nostre "multilateral dezvoltate", aflu doar ca s-au nascut pe "dincolo" peste 650000 de copii care peste 10-15.....18 ani nu-mi vor plati mie pensia ci o vor plati pe a altora.
Milioanele alea de români care-s pe dincolo nu sunt plecati toti la agricultura si nici în constructii. Sunt oamenii specializati de care tara ar avea acum nevoie, de care firma mea ar avea nevoie si nu gaseste operatori CNC, pentru ca-s plecati în Germania pe mii de euro. Aia au plecat din cauza unor sefi imbecili care n-au avut chef sa le plateasca salarii decente, dar au avut bani de Ferrari sau Lamborghini, au avut posturi pentru neveste, cumnate, surori si amante chiar daca alea stiu doar s-o frece.

Uita-te la topicul despre reprezentante, ce penibil e sa ne sfatuim unii pe altii pe care sa le evitam ca acolo s-a dus unul sau altul si a iesit cu masina mai farâmata decât a intrat. Mie nu mi se pare normal sa ma duc cu stres la un specialist caruia ar trebui sa-i las masina cu ochii închisi si sa-mi pun doar problema de cât timp are nevoie sa mi-o repare.
Seful de acolo daca el n-are habar de motoare (sau nici macar nu e de profesie, ca poate el are doar banii cu care si-a facut biznisul) de ce nu se înconjoara de oameni specializati?
Ca cica nu-si permite, ca aia cer salarii mari, ca statul îl sufoca, ca baliverne. Pai atunci de ce naiba si-a mai facut afacere, trebuia sa dea o spaga grasa si sa se angajeze la stat, ca acolo nu-l întreaba nimeni cât e de competent?
De ce se complac atâtia în a nu depasi niste stachete, în a nu merge mai sus decât cel de lânga el?
Iti spun eu de ce. Pentru ca scoala i-a modelat sa fie toti la fel, sa nu-si puna problema de a trece peste niste bariere. Nu le-a fost permis sa viseze mai mult decât altii si nu au fost încurajati sa faca mai mult decât suficient - "atâta e suficient pentru nota 5, daca vreti zece mai cititi înca doua carti la alegere". Si nimeni n-a avut chef sa mai citeasca în plus, pentru ca era suficient, iar aia care o faceau nu erau "de-ai nostri" - din clasa proletara.
  • スズキ ビターラ
Κατά τον δαίμονα εαυτού
 

Offline shpeedy

@Costique: posibil sa fie o ne-intelegere la mijloc, dar nu mi se pare normal sa pasezi problema in sfera familiei; consider ca familia si scoala trebuie sa se completeze, sa se sprijine si sa se continue una pe alta... Iar chestia asta e posibila doar daca toate partile implicate ("it takes a village to raise a child") achieseaza la aceleasi valori (si au acelasi obiectiv)... Daca eu incerc sa repar ce-mi face scoala copilului, ori scoala incearca sa repare ce se strica in familie, in cel mai bun pas o sa cam batem pasu' pe loc, nu?!

@ntire2000: vezi ca exista si posibilitatea sa nu se mai gaseasca oameni dispusi sa faca treaba - semnalele din piata muncii sunt ca Romania duce o lipsa curenta de cateva sute de mii de oameni in campul muncii...




Sent from my MI MAX 2 using Tapatalk

Ex: 2007 Swift M13A, 2010 SX4 M16A 4x4
Current: (2019 Ignis Allgrip K12C), 2007 Forester 2.0X
 

Offline ntire2000

Cu fiecare zi ce trece sunt tot mai putini oameni specializati în RO.
Stii de ce? Pentru ca aia crescuti în comunism, au avut oarecare retineri înainte de a pleca, au tot stat sperând în mai bine, pâna n-au mai rezistat si au plecat de nevoie.
Cei tineri, nu mai au mentalitatea asta de a sta si a astepta cu sapca în mâna un pic de mai bine.
Pleaca direct fara retinere sau regrete, sunt tineri si au visuri pe care aici nu le pot îndeplini.
  • スズキ ビターラ
Κατά τον δαίμονα εαυτού
 

Offline f.cristi

Ce inseamna ca sunt specializati?