Robia se practica cu succes si acum, doar ca ne numim corporatisti si avem voie sa ne schimbam stapanul. A, si nu mai stam cu capul in jos in fum de ardei iute, ci in aer conditionat la minim.
.
Mi se pare cam trista (si nepotrivita) aceasta comparatie...
Atata vreme cat exista liber-arbitru, fiecare isi face prioritatile in viata dupa cum crede de cuviinta. Inclin sa cred ca tine de mentalul fiecaruia cat de incorsetat se simte de un anumit loc de munca/companie/mediu de lucru...
Sau poate te-ai referit la definitia ROBIEI=Stare de dependență politică, socială și economică în care sunt ținute o țară, un grup social, un individ... Caz in care - tinand cont de interdependentele reale dintre locuitorii unei tari, cam toti suntem robi, indiferent ca suntem corporatisti, bugetari, antreprenori, liber-profesionisti, pensionari...
"Iobag" de seama ca tu tii cu ursoaica si nu te-ai intalnit niciodata singur cu ea dupa lasarea serii, cu 2-3 puradei dornici de zbenguiala pe spatele tau.
... cred ca nu l-au buzunarit demult 
Lasa ca se insemineaza singure (de pe la 12-13 ani) si dupa aia traiesc din munca ta când vin cu mâna intinsa si puradelul atârnat de gât.
Pai nu sunt si astea niste rezultate ale esecului nostru, al romanilor, de a asigura aplicarea consecventa si responsabila a legii?!
Parca acum cativa ani citeam despre un sat, din Brasov chiar, in care primarul maghiar a apelat la serviciile unei firme de paza pentru a restabili linistea si ordinea intre romani, maghiari si tigani. Timp de cateva saptamani bodyguarzii - fosti militari in Irak - au patrulat 24/7 prin sat, pe ATV-uri. Au incetat bataile, furturile, a reaparut politetea/respectul...
Si nu, nu traiesc intr-un colt de rai, rupt de Romania - la mine pe strada dispar periodic pubelele de gunoi, circuland destul de mult cu mijloacele de transport in comun, sunt si eu expus buzunarelilor, prefer sa-mi duc copilul cu masina la scoala in loc sa merg pe jos prin culoarul insalubru dintre Trafic Greu si Panduri, culoar ce reprezinta unica punte pietonala de iesire directa din Drumul Taberei catre restul orasului. Cu alte cuvinte, sunt destul de ancorat, zic eu, in realitatile romanesti...
Dar, pe de alta parte:
- il urmaresc de ceva vreme pe Valeriu Nicolae - imi place cum gandeste omul si vad ce miracole face in Ferentari (si nu numai) cu copiii de acolo;
- intr-un sat din apropierea Bucurestiului in care am o proprietate, ai mei parinti au apelat la echipa de constructori locala cu cele mai bune recomandari pentru refacerea si extinderea casei de pe proprietate; i-au arvunit cu un an inainte si - desi era o echipa integral formata din etnici rromi - nu le-au disparut materiale, nu au facut vreun scandal, nu consumau alcool, si-au terminat treaba in termen si in conditiile comerciale stabilite; anul urmator terminarii lucrarii la ai mei au plecat in UK sa munceasca acolo;
- tot in sat, vis-a-vis de proprietatea noastra - casa de romani (de'ai nostri), scandalagii, pusi pe harta, daca mai disparea cate ceva din gospodariile din jur stii cam pe unde au luat drumu', toata familia ori pe asistenta sociala de la primarie, ori pe ce mai primeau de la rude din strainatate; dar stiai automat cand intrau banii - se dadea drumu' la manele de la prima ora (7:30-8) pana seara. In urma cu vreun an se muta langa ei o familie de tigani - dupa vreo cateva observatii cu privire la volumul muzicii le fac scandal tiganii romanilor ca sa dea muzica mai incet si s-o mai si inchida ca nu e normal sa urle cat e ziua de lunga...
Ce vroiam sa spun - la o adica, cu ce difera de extremism (sa nu spun 'nazism') aceasta condamnare din start la privarea de sanse si la saracie pentru toti reprezentantii unei anumite etnii/rase?
Lasa-l @cad e progresist...
Mai degraba idealist...
In alta ordine, in urma cu ceva vreme scriam o postare despre pericolul relativizarii notiunilor ce tin de Lege/Justitie:
Bineinteles ca totul se poate relativiza in lumea asta - si hotia din bani publici, si coruptia, si abuzul in serviciu etc. Dar, cand o iei pe panta asta, o iei pe un drum periculos, consider eu. Unde te opresti in cazul asta? De ce sa nu relativizam si violul, si pedofilia, poate chiar crima?!
Mi se pare groaznic ca am ajuns in punctul asta. Cum a fost posibil sa ajungem aici? Pai sa vedem:
- modificarea repetata, pe repede-inainte si fara cel mai mic discernamant si buna-credinta a cadrului legal al Justitiei (legi, cod penal, regulamente), in favoarea infractorilor;
- modificare verdictelor/sentintelor deja pronuntate;
- eliberarea infractorilor;
- reducerea bugetelor sau directionarea acestora doar catre structurile de represiune, nu spre cele de aplicare a legii;
- intimidarea reprezentantilor legii prin diferite mijloace (cum ar fi Sectia Speciala, Inspectia Judiciara etc, puternic politizate) pentru diminuarea independentei decizionale a acestora;
- compromiterea actului educational (vezi situatia plagiatelor la Academia de Politie);
- distrugerea oricarui sistem de competente profesionale si meritocratie in ocuparea posturilor cheie, concomitent cu politizarea acestora.
Cu totii am "construit" in timp acest monstruos cerc vicios, ce se dovedeste - inca o data - criminal: unii au votat/girat direct cele de mai sus, altii s-au complacut ("las' ca merge si asa...", "las' ca n-o sa fie asa rau...", "las' ca n-o sa se observe...") si altii pentru ca nu ne-am dat seama mai din timp de dimensiunea dezastrului si am permis sa se ajunga in acest punct (suntem in aproximativ acelasi punct ca dupa Maternitatea Giulesti, dupa accidentul din Apuseni, dupa Colectiv)...
PS: inteleg ca deja au inceput sa se cocoate si trusturile de presa "pretene" si unii din PSD (Florin Iordache - parlamentar de Caracal) pe ideea de Justitie proasta ce trebuie schimbata... Nici usturoi n-au mancat, nici gura nu le miroase...