Autor Subiect: Am nevoie de parerea voastra (achizitionare cort)  (Citit de 34408 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline hugbear

Re: Am nevoie de parerea voastra (achizitionare cort)
« Răspuns #50 : 16.Mai.2016, 09:43:36 p.m. »
Salut, mai important decat cortul in sine vor fi : locatia, vremea si activitatile de pe perioada camparii.
+1!

Dacă  depășesc cadrul topicului, rog moderatorul să intervină:

Ca idee principală, evită „vadurile” și instalează-l dacă nu pe „cumpăna apelor” (pentru că s-ar putea să fii expus la rafale) măcar sus, în pantă lină, preferabil „sub vânt”. Cu spatele-n amonte! Ca să poată asigura protecția la ploaie/vânt, supratenda trebuie să fie bine întinsă, fără cute, și să nu atingă cortul interior. Dacă e întinsă corespunzător, condensul se scurge până jos, la margine, de unde picură pe pământ. Dacă atinge, ghici unde va picura condensul :)?
Evită să fii cel mai înalt punct din zonă dar nu te aciua nici sub cel mai înalt copac. În afară de hainele puse la uscat și de obiectele pe care le folosești „acum”, ține-le pe toate la locul lor în bagaj, gata pentru o eventuală evacuare de urgență.

Ia-ți câțiva metri de cordelină și exersează din timp câteva noduri esențiale. Exersează acasă împreună cu puștiul și asigură-te că, odată cazați, îi dai  ocazii să le pună în practică.
- nodul ajustabil (bucla poate fi ajustată când linia e liberă însă nodul rămâne fix în sarcină moderată - util pentru întinderea foii de cort etc.)
- nodul de scaun simplu (sau pag. 23)
- nodul de școtă (sau nodul de școtă de ploaie, la pag. 17)
- nodul foarfecă simplu (pag. 18)
- nodul constrictor (! foarte dificil de dezlegat cu mâna goală, chiar după scoaterea din sarcină !)

Un cuțit bont (tocit, etc) e mai periculos decât unul ascuțit!! Pentru că necesită mai multă forță, iar dacă materialul / lama cedează brusc, energia înmagazinată în muschi se transferă (prin lamă, prăsele sau pumn) la obiectul din proximitate. Pe cale de consecință, cuțitul se ține întotdeauna cu tăișul către „în afară” și toate mișcările de tăiere se fac în sensul de degajare (dinspre corp înspre în afară). Niciodată mâna care ține obiectul nu va sta în fața lamei (în sensul de tăiere), chiar dacă obiectul „pare” robust. Unul din cele mai bune materiale „de exercițiu” este lemnul crenguțelor verzi, mlădii, de salcie (e moale și nu face așchii).

Știu, toate astea sunt de bun-simț, dar nu strică să fie scrise încă o dată.
« Ultima Modificare: 16.Mai.2016, 09:48:08 p.m. de hugbear »
Zuza a IIa (SX4 GS 4WD "Gassy Beast")

„Înțelepții vorbesc când au ceva de spus, nebunii - ca să spună și ei ceva.” ― Platon

Offline Leutz

« Răspuns #51 : 17.Mai.2016, 06:40:13 a.m. »
Ma bag si eu in discutie  :D, desi experienta mea in materie de corturi a inceput rusinos de tarziu in viata ...  :inteligent:.

Intrucat corturile pe care le-am avut pana acum (3 la numar) n-au fost luate din Ro, primul lucru pe care pot sa-l spun vazand preturile pe care le vehiculati e ... "bai tovarasi, da' voi aveti bani acolo in Romania ...". Ma uit pe site-urile pe care le-ati postat si ... vad ca si cele mai ieftine sunt SCUUMPEEE, fata de ce-am platit eu in tari asa-zise scumpe pe corturi care nu erau cele mai ieftine  :dknw:.

Revenind la topic, pot sa dau cateva sfaturi, bazat pe ce-am patimit eu pana acum. Eu am acum doua corturi, ambele de tip dom: unul de 3 persoane (H135cm) fara vestibul si unul de 4 persoane (H195cm) cu vestibul. Ambele sunt din gama mediocra a unor branduri dubioase (chinezarii ieftine, dar nu cel mai ieftin posibil). Ambele au cort dublu, din care cortul interior este integral din plasa. Sunt asadar corturi de vara, insa pe cel mic l-am probat si la sub 10 grade (in situatii fortuite, evident) si a fost OK.

Pentru tipul de iesiri descris de tine (@spheedy), cortul cu vestibul nu e foarte folositor, intrucat instalarea/dezinstalerea lui iti va rapi o gramada din timpul si-asa foarte scurt (zici iesiri scurte de weekend). Pe langa timp, el iti aduce o gramada de alte griji legate de marime, stabilitate, ancorare, rezistenta la vant ... s.a.m.d. Din experienta mea cele cu vestibul merita daca iesirile sunt de la 3 nopti in sus.

Pentru 1-2 nopti corturile dom simple (fara vestibul) sunt ideale. Pentru 2 persoane un dom simplu de 3 persoane ofera tot ce trebuie. Noi s-a'ntamplat sa stam si mai mult de 2 nopti si aveam si cortul mare cu noi, dar nu ne-am obosit.
Cu cortul mic am trecut prin multe ploi si furtuni consistente, fara absolut nici o problema. Domul simplu se aseaza foarte bine si sta fara probleme in vant. Cel mai rau a fost acum vre-o doi ani la ocean, cand am stat intr-un camping chiar in buza apei in timpul unei furtuni de-aia clasificata de gradul "tz---spe mii". Instalarea a continut cativa dumnezei in plus fata de obicei, insa in rest n-a fost nici o problema.

Deci in privinta tipului de cort, as recomanda un dom de 3 persoane, fara vestibul. In privinta cortului in sine, as avea de zis urmatoarele:
- evident ca trebuie sa fie in doua straturi; cele cu un singur "cort" nu-si au rostul
- manecile pomenite de @hugbear sunt utile. Nu stiu daca sunt moderne sau nu, insa ele contribuie simtitor la stabilitatea/fermitatea structurii pe timp potrivnic.
- trebuie verificat sa aiba prinderi pentru ancorare pe marginile de jos ale cortului exterior, atat in colturi cat si in mijloc. Asadar, sa aiba 9 puncte de prindere la baza cortului exterior: 4 la colturi, 3 pe mijlocul laturilor care nu au usa si doua pe latura cu usa (la fermoar). Contrar opiniei publice, pe timp de vant eu obisnuiesc sa renunt la ancorele prinse pe punctele de mai sus ale cortului (ancorarea catre lateral). Daca cortul nu este inalt si manecile tin bine tijele domului, atunci presiunea exercitata in jos de cele 9 prinderi tine mai bine cortul in vant decat ancorarile laterale care presupun sfoara lunga expusa vantului. Nu am argument stiintific pentru asta, ci doar chestie empirica.
- cortul interior ... depinde de tine cat de multa plasa vrei sa aiba. Daca e integral din plasa cum am eu, ajuta mult pe timp bun si tine suficient de cald si cand in mod accidental se face mai frig. Intrucat vorbesti despre excursii vara, dar la munte, as lua unul cu mai mult material solid la stratul interior.
- nu trebuie 2 usi. Alea doar daca iti iei cort de n-spe persoane, eventual cu multiple incaperi s.a.m.d. Pentru doua persoane si iesiri scurte, un cort simplu e cel mai bun. Daca iti faci probleme legate de ventilatie, majoritatea corturilor dom simple au si o fereastra pe partea opusa usii. Iau unul care are o astfel de fereastra.

Cam atat despre cort. In privinta dormitului, noi avem o chestie de-aia de picnic (picnic mat), cea mai jenanta posibil, peste care punem urmatoarele: un izopren clasic (de foarte buna calitate) si/sau o saltea de-aia self-inflatable (cea mai ieftina posibil) si/sau o paturica de-aia schiloada care se da in avion (cea mai ieftina posibil), pusa in doua. Eu in general nu dorm pe izopren; prefer celelalte doua variante.

Cam atat despre dormit. In privinta "ocupantilor" cortului  :D. Stim cu totii ca succesul iesirii cu cortul nu depinde esential de nici unul din aspectele mentionate mai sus, ci in special de ocupantii in sine. Placerea de a dormi in natura, atitudinea pozitiva vis-à-vis de viata in general si spiritul de aventura sunt cele care fac iesirile cu cortul reale "succesuri"  :D.

Deci, nu dati banii pe prostii, luati cort simplu ... la copii  :D; si aveti grija sa le insuflati sipritul mai sus amintit. N-o sa simta nici frigul nici ploaia ...

« Ultima Modificare: 17.Mai.2016, 06:47:14 a.m. de Leutz »
  • SX4 AWD MT 2.0 - 2007 / Outlander AWD CVT 2.4 - 2019

Offline Laurentiu

« Răspuns #52 : 17.Mai.2016, 10:50:36 a.m. »
...cortul cu vestibul nu e foarte folositor...
Cortul fara vestibul e bun doar pt odihna. Vestibulul are si el un rol destul de important in pregatirea meselor cind afara bate vintul. Flacara unei butelii de voiaj si o supa, ceai, cafea ce fierbe e bine totusi sa fie protejate de praf, nisip, vint.
  • Suzuki SX4
Un mare adevar: este foarte periculos sa dai puteri nelimitate unor minti limitate (Nikola Tesla).
S-auzim numai de bine oriunde ne-am afla!

Offline enicky

« Răspuns #53 : 17.Mai.2016, 02:25:50 p.m. »
...... vazand preturile pe care le vehiculati e ... "bai tovarasi, da' voi aveti bani acolo in Romania ...". Ma uit pe site-urile pe care le-ati postat si ... vad ca si cele mai ieftine sunt SCUUMPEEE, fata de ce-am platit eu in tari asa-zise scumpe pe corturi care nu erau cele mai ieftine  :dknw:.
          Off topic :   @Leutz  eu nu-ti cunosc "istoria", dar dupa ce am citit inceputul postarii tale, aproape ca nu mai eram atent la ce urma : asta pt. ca voiam sa-ti spun ca suntem tara contrastelor cu poporul cel mai ciudat !!
         La crestere ec. dupa statistica, suntem cu procentajul cel mai bun(sau printre cei mai buni) din UE dar avem sal.minim pe ec. aprox.200 euro. Suntem ospitalieri si naivi, n-avem pantofi dar avem mobil de o mie de eur, si am uitat sa mergem la cumparaturi cu lista.
           :pardon:
  • Suzuki VITARA NewCool 4WD 1,6 benzina/Suzuki SX4 S-CROSS HYBRID SPIRIT, 1.4 AllGrip

Offline hugbear

« Răspuns #54 : 17.Mai.2016, 10:23:12 p.m. »
primul lucru pe care pot sa-l spun vazand preturile pe care le vehiculati e ... "bai tovarasi, da' voi aveti bani acolo in Romania ...". Ma uit pe site-urile pe care le-ati postat si ... vad ca si cele mai ieftine sunt SCUUMPEEE, fata de ce-am platit eu in tari asa-zise scumpe pe corturi care nu erau cele mai ieftine  :dknw:.
„Obrazul subțire cu cheltuială se ține” , nu? :D La momentul actual orice produs care poate fi transformat în gadget (vezi telefoane de 2-3-4 mii de lei), va fi, inclusiv corturile. Un cort pentru ieșiri ocazionale în familie, vara, la doi pași de civilizație, nu are de ce să depășească bugetul pe care și l-a propus shpeedy. Corturi de patru sezoane, de creastă etc. se justifică doar dacă sunt și utilizate în condițiile pentru care au fost create.

Pentru tipul de iesiri descris de tine (@spheedy), cortul cu vestibul nu e foarte folositor, intrucat instalarea/dezinstalerea lui iti va rapi o gramada din timpul si-asa foarte scurt (zici iesiri scurte de weekend).
Haidi, bre! Zău...?! Pentru că am tenul sensibil  :dream: am și un cort de plajă. De-ăla, cu decupări în loc de uși și cu mâneci pentru vergi (  X-( ). La mare, îl instalez dimineața și-l strâng pe la un'șpe; apoi îl instalez la trei și-l strâng pe la șapte. În fiecare din cele 10-12 zile. Indiferent de starea vântului! Cam cât crezi că durează instalarea unui cort, chiar cu supratendă, chiar cu verandă?! Dacă-ți ia mai mult de 20 de minute, you're doing it wrong! A, sigur, e altă poveste numărul de persoane necesar pentru operație, dar te asigur că un cort cu verandă din cele prezentate prin link-uri este absolut abordabil de un singur om. Pe bune, dacă eu îmi permit să execut 2 instalări și 2 dezinstalări pe zi (20 + 20 = 40 operații pe sejur!), chiar n-are de ce să fie așa de complicat, chiar pentru unul cu verandă...

Pe langa timp, el iti aduce o gramada de alte griji legate de marime, stabilitate, ancorare, rezistenta la vant ... s.a.m.d. Din experienta mea cele cu vestibul merita daca iesirile sunt de la 3 nopti in sus.
Dacă pentru < 3 nopți nu merită,care ar fi motivele pentru care ar merita pentru > 3 nopți? :)

Domul simplu se aseaza foarte bine si sta fara probleme in vant. Cel mai rau a fost acum vre-o doi ani la ocean, cand am stat intr-un camping chiar in buza apei in timpul unei furtuni de-aia clasificata de gradul "tz---spe mii". Instalarea a continut cativa dumnezei in plus fata de obicei, insa in rest n-a fost nici o problema.
Orice cort construit cum trebuie și ancorat cu simț de răspundere, cu corzi solide și cu ancore rezistente, ar trebui să reziste la vânturi la care să mai merite să mai rămâi prin zonă.

- manecile pomenite de @hugbear sunt utile. Nu stiu daca sunt moderne sau nu, insa ele contribuie simtitor la stabilitatea/fermitatea structurii pe timp potrivnic.
Chiar nu-mi dau seama de ce au fost inventate/adoptate mânecile alea. Aceleași rezultate funcționale dar cu cheltuieli de producție mai mici și fără bătăi de cap la instalare/demontare s-ar fi putut obține prin plasarea vergilor la interior (endoschelet în loc de exoschelet), legate de tendă cu șireturi... Probabil inițial s-au folosit pentru că asigurau intrinsec distanța între tendă și supratendă, iar apoi au devenit un fel de tabu căruia i s-a uitat scopul inițial. Cine știe...? Nu-i mare bai când vergile sunt dispuse fiecare în planul propriu, dar când se inersectează mă scot din sărite, inclusiv pentru că manșetele mânecilor se agață în îmbinări. Repet, nu-i o chestie capitală, dar e jenantă - mai ales când alternative ar putea exista.

Daca cortul nu este inalt si manecile tin bine tijele domului, atunci presiunea exercitata in jos de cele 9 prinderi tine mai bine cortul in vant decat ancorarile laterale care presupun sfoara lunga expusa vantului. Nu am argument stiintific pentru asta, ci doar chestie empirica.
Pentru  că șnurul rigidizează structura, obligând-o să prezinte suprafață velică constantă; lipsa tresei flexibilizează structura, permițându-i să-și reducă secțiunea transversală expusă în vânt (se obține efect de „furling”).

- cortul interior ... depinde de tine cat de multa plasa vrei sa aiba. Daca e integral din plasa cum am eu, ajuta mult pe timp bun si tine suficient de cald si cand in mod accidental se face mai frig. Intrucat vorbesti despre excursii vara, dar la munte, as lua unul cu mai mult material solid la stratul interior.
Depinde. Dacă supratenda e suficient de lungă să se muleze pe pământ a.î. să nu existe circulație de aer, se încălzește destul de repede (în Retezat, pe ploaie rece, ne-am culcat într-un cort cu „plasă” 3 inși, în saci de dormit, în trening-uri; după o oră eram toți în chiloți :)).
« Ultima Modificare: 17.Mai.2016, 10:37:47 p.m. de hugbear »

„Înțelepții vorbesc când au ceva de spus, nebunii - ca să spună și ei ceva.” ― Platon

Offline gabineg

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Mesaje postate: 14889
  • Gen: Bărbat
  • Suzuki SX4 GLX 4WD
    • Bucuresti
« Răspuns #55 : 17.Mai.2016, 10:35:39 p.m. »
@shpeedy, hotaraste-te odată,  ca se inflamează topicul...

Trimis folosind Tapatalk

• SX4 by Giugiaro
It's nice to be Important, but it's more important to be Nice

Offline enicky

« Răspuns #56 : 18.Mai.2016, 01:24:46 a.m. »
@shpeedy, hotaraste-te odată,  ca se inflamează topicul...
             Deja am ajuns la analiza pe text...... :D
  • Suzuki VITARA NewCool 4WD 1,6 benzina/Suzuki SX4 S-CROSS HYBRID SPIRIT, 1.4 AllGrip

Offline hugbear

« Răspuns #57 : 18.Mai.2016, 01:27:13 a.m. »
Cred că a cedat nervos și a dat avans pentru rulotă!  :D

Offline lucianer

• Hero Member
  • Mesaje postate: 8047
  • Gen: Bărbat
  • Daihatsu Terios, 1.5 16V 105 CP Benzinar/GPL
« Răspuns #58 : 18.Mai.2016, 08:42:13 a.m. »
...motorhome! :)

Sent from my Redmi Note 2 using Tapatalk

Go Terios!!!:)

Offline cristidav

« Răspuns #59 : 18.Mai.2016, 09:21:25 a.m. »
Cred că a cedat nervos și a dat avans pentru rulotă!  :D
=))
  • S-Cross 1.4T AllGrip Hybrid Passion 2021 ( inainte - SX4 2WD 1.6 VVT 2012 )