Autor Subiect: TARA UNDE SUNT NEVOIT SA TRAIESC.....si unde probabil va creste si copilul meu!  (Citit de 856141 ori)

0 Membri şi 3 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Online enicky

@enicky nu te mai incurca in exemple punctuale
    Pai chiar nu  vad cu ce m-am incurcat?! In citat face vorbire de ministere, la asta m-am referit  :dknw:  Ce n-ai inteles?
  Pe tine vad ca te deranjeaza ca sal. mediu de la stat este mai mare decat cel din privat !  :pardon:

Iar discutiile generale pe marginea info din ziar sau ale unui articol scris de un  jurnalist frustrat,  mi se par ca injosesc practic niste oameni care muncesc, care si-ar dori poate un salariu decent, dar care  ajunsi la 40-50 de ani, pur si simplu le este teama de o schimbare, mai ales ca sunt legati de o rata la banca, de un copil la liceu sau facultate, etc. Problema este ca eu chiar le vad la concret, nu din presa.

Ca discutie generala, legat de relatia cu clientul, pot sa spun ca ultima data cand m-am certat la propriu cu functionari din adm. financiara a fost cand am inscris masina. Si nu cu cei mici, ci la nivel de sef  de birou taxe, pana la seful administratiei. Deci nu exista padure fara uscaturi !

P.S. Deja sunt in inferioritate numerica : eu singur, angajat la stat si voi 3-4, angajati in privat. :-j
  • Suzuki VITARA NewCool 4WD 1,6 benzina/Suzuki SX4 S-CROSS HYBRID SPIRIT, 1.4 AllGrip

Offline toma

@enicky articolul e mult mai lung si e plin de cifre nu de consideratii personale ale autorului. Inclusiv din citatul meu ai ales doar ultima fraza care nu este nici pe departe cea mai reprezentativa pentru ce am vrut sa spun.

Nu zice nimeni ca salariile din sectorul bugetar nu trebuie marite si nu doar la medici sau profesori. Dar aceasta marire, ca sa fie sanatoasa si sustenabila ar trebui sa fie insotita de reforma (ajustari de personal atat in plus cat si in minus dupa necesitatile reale, evaluarea reala a performantei angajatului, etc.) cat si de o corelare cu economia privata care sustine in mod real bugetul de stat.
Daca angajatul statului vrea salarii competitive trebuie si el sa devina competitiv, adica fix opusul acelei stabilitati care face statul un angajator dorit. Pe romaneste, chiar daca lucrezi la stat sa-ti tatatie fundul ca daca nu-ti faci treaba bine esti dat afara, sa-ti tataie fundul ca daca economia merge prost iti poti pierde slujba chiar daca iti faci treaba foarte bine. Eu nu prea am auzit de concedieri anuale la stat pe motiv de performanta redusa... Drepturile trebuie insotite de obligatii.
  La ultima criza economica tot scandalul a fost legat de taierile de salarii in domeniul bugetar dar de oamenii din privat ramasi fara loc de munca sau cu salarii scazute nu a plans nimeni.

Marirea salariilor bugetarilor, absolut necesara in multe cazuri dupa cum am afirmat, pana la nivelul la care le depaseste pe cele din privat care le sustin, fara o reforma reala a aparatului bugetar nu este altceva decat mita electorala neputand fi sustenabila. PSD da, face bugetul muci, apoi se gaseste un scandal si iese de la guvernare. Cei care vin in loc se vad obligati sa taie pentru a nu adanci si mai tare groapa... ghici cine iese castigator la urmatoarele alegeri. Si ca sa inchei gandeste-te un pic ca actualele cresteri salariale la bugetari se fac prin taierea investitiilor in infrastructura si prin imprumuturi. Ti se pare in regula?

« Ultima Modificare: 01.Mar.2018, 08:45:41 a.m. de toma »
  • Suzuki Vitara 2015 Allgrip diesel
Omul este singurul animal care roșește, ori ar fi potrivit să o facă - Mark Twain

The following users thanked this post: shpeedy, saureign, Lerua07

Offline Lerua07

Mare dreptate ai coane Toma  :good:
Fac pariu ca dupa majorarea salariilor la cadrele medicale nu va dispare spaga din spitale. Fara reforma sistemului si a oamenilor din el , le dai de pomana salarii mari.  Degeaba umpli rezervorul masinii daca nu-i pui si roti.......  ;)
  • Vitara 2015, spirit 1.6 benzina, allgrip, TM, alba,
Multumeste-te cu putin, pentru ca putinul nu-ti va lipsi niciodata !

Offline gabineg

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Mesaje postate: 14890
  • Gen: Bărbat
  • Suzuki SX4 GLX 4WD
    • Bucuresti
Corect. Unde vrei sa bați cu întrebările precedente? :)

Absolvenții noștri se angajează ingineri la privat in pozitie "new entry" pe venituri si avantaje care depășesc salariul unui șef de lucrări cu 5 ani vechime. De aceea este foarte greu sa selectăm si sa convingem tineri (tinere) bine pregătiți care sa accepte sa ramana in universitate pe poziția de asistent, mai ales că asta presupune si efectuarea doctoratului concomitent cu norma didactică.
Iar daca fac doctoratul (3 ani) fara a fi asistenți, se angajează în alte părți si nu-i mai prinzi dupa obtinerea titlului de doctor, fiind "aspirati" de alți angajatori.
In felul asta există specializări asigurate doar de cadre didactice in vârsta, care tind sa dispară odata cu pensionarea acestora.
Dar asta se întâmplă în multe meserii, cum ar fi strungar, frezor , instalator, croitor, cizmar, etc.
  • SX4 by Giugiaro
It's nice to be Important, but it's more important to be Nice

Offline shpeedy

Poate ca nu as avea o problema cu salarii similare sau mai mari la stat vs privat sau personal mai mare la stat fata de orice mega-corporatie privata daca as intelege ce produc / pe ce se duc banii respectivi...

Despre competentele in sistemul bugetar, mi-am cam format o idee de pe urma interactiunii cu colegii de la Master ce se intampla sa lucreze in diferite organizatii de stat din tara - le spun profii, le spun si eu cu referire la diferite proiecte pe care le avem de pregatit - "bai, sa nu copiem; chiar daca facem mai putin, sa fie continutul nostru". Ash, da' de unde atata exigenta?!

Mai avem profi care vin din mediul privat sa predea cate un curs - unele dintre ele chiar interesant de aplicat in sistemul bugetar (cum ar fi "managementul proceselor"). Iarasi nici o percutare/vreun interes deosebit din partea lor. Cea mai importanta e diploma aia de Master care - in sistemul de stat - inteleg ca deschide posibilitatea candidaturii (si angajarii) pe posturi superioare (mai bine platite). Doar diploma, nu si know-how-ul aferent cu care ar trebui sa vina...

Cat priveste frica de schimbare la 40-50 ani, eu cred ca mai degraba tine de comoditate - ma apropii de 40 de ani si anul trecut am schimbat 3 angajatori cu 3 domenii de activitate total diferite. O sa fie acesta ultimul angajator? Ma cam indoiesc...

Cu alte cuvinte, nu prea am cum sa vad cu ochi buni sectorul bugetar in conditiile experientelor personale si a ce se mai intampla:
- la ultimul targ de joburi organizat de madam Firea pentru ocuparea posturilor din companiile reunite in ceea ce se numeste holdingul municipal a fost bataie de candidati - parca 7 pe loc au fost;
- la un targ de job-uri pentru companii private vin somerii/asistatii sa le semneze adeverinta ca au trecut p'acolo ca sa le vina in continuare banii de la stat;
- sunt judete intregi in care focusul administratiei de a forma un sector privat cat-de-cat (de a atrage investitii private) a fost atat de "mare" incat cei mai mari angajatori per judet sunt ori spitalul municipal, ori asistenta sociala, ori protectia copilului;
- in acelasi timp, santierul naval Damen din Galati trebuie sa-si aduca forta de munca din Asia de SE, iar Delphi-Packard tocmai ce si-a inchis fabrica cu 700 de locuri de munca din Mehedinti, pentru ca nu mai gasea oameni.

Mai mult ca sigur ca ne era mai bine daca multi nu puneau botu' la propaganda aparatului lui Iliescu si nu-l alegeau in '90/'92...

@gabineg: scuze, se pare ca scriam simultan...
Aici e iarasi o problema de raportare la un sistem de valori - daca acesta e distrus, ies asemenea situatii. Daca munca/meseriile sunt distruse ca imagine in favoarea invartelilor/formei fara continut, nu sunt prea multe cai de succes...

LE: Ce se (mai) poate face?

Sent from my MI MAX 2 using Tapatalk
« Ultima Modificare: 01.Mar.2018, 01:43:46 p.m. de shpeedy »
Ex: 2007 Swift M13A, 2010 SX4 M16A 4x4, 2007 Forester 2.0X
Current: 2015 Nissan Pulsar 1.5dci

The following users thanked this post: toma, saureign

Offline toma

Absolvenții noștri se angajează ingineri la privat in pozitie "new entry" pe venituri si avantaje care depășesc salariul unui șef de lucrări cu 5 ani vechime. De aceea este foarte greu sa selectăm si sa convingem tineri (tinere) bine pregătiți care sa accepte sa ramana in universitate pe poziția de asistent, mai ales că asta presupune si efectuarea doctoratului concomitent cu norma didactică.
Iar daca fac doctoratul (3 ani) fara a fi asistenți, se angajează în alte părți si nu-i mai prinzi dupa obtinerea titlului de doctor, fiind "aspirati" de alți angajatori.

Problema discrepantei dintre salariilor din mediul universitar de stat si locurile de munca in privat nu este specifica doar Romaniei. Inclusiv prin vest, la universitatile private, se confrunta cu asta, acolo unde cei care lucreaza in "productie" sunt mai bine platiti decat cei care raman in mediul academic chiar si cel finantat privat. Se gasesc diverse solutii, cea mai la indemana fiind rotunjirea veniturilor personalului didactic din alte surse de venit: slujbe part time in privat, proiecte, cercetare, etc.

La noi salariile sunt atat de mici pentru cei care aleg o cariera didactica (indiferent de nivelul academic - scoala/liceu/universitate) incat nu se poate trai independent de parinti/rude doar din acei bani si asta este o problema care ar trebui rezolvata fara nici un fel de discutie.
Acum sa consideram aceasta problema rezolvata, sa zicem ca un asistent are un salariu de inceput care ii poate fi suficient sa duca un trai modest totusi fara grija zilei de maine. In privat sigur vor fi salarii mai mari chiar si pentru incepatori deci alegerea va fi pe masa in permanenta.

Alegerea de a face parte din "casta" corpului didactic tine de multi factori interni, subiectivi (este daca vrei o meserie in primul rand de vocatie) si spun asta ca absolvent al unei facultati care formeaza in primul rand profesori. Am lucrat pentru scurt timp in sistemul de invatamant public si iti spun ca banii nu au fost singurul motiv pentru care l-am parasit. A fost probabil factorul determinat dar si in cazul in care as fi fost decent platit tot as fi plecat.

Eu cred ca odata rezolvata problema finantarii salariilor corpului didactic in mediul universitar vei avea surpriza sa constati ca oamenii tot aleg privatul pentru ca bubele sistemului universitar sunt multe si urate. Si asta o stiu tot din interior, am lucrat intai ca voluntar si apoi la "negru" in perioada studentiei ca angajat al facultatii pe care o urmam. La negru insemand ca exista un angajat cu carte de munca pe postul respectiv care nu venea la munca (lucrand in privat) si in locul caruia munceam eu luand salariul in locul lui.

• Suzuki Vitara 2015 Allgrip diesel
Omul este singurul animal care roșește, ori ar fi potrivit să o facă - Mark Twain

Offline ...

Eu n-am apucat sa profesez, dupa examenul de titularizare luat cu nota buna am fost la un interviu si eram in curs de angajare, am vorbit cu o fosta colega care daduse si ea examen si i-am zis ca vreau sa renunt la eventualul post. In seara respectiva m-a sunat pe mobil (numarul doar colega il stia) inspectoarea sa-i confirm daca vin la impartirea posturilor, ca asa face cu toti candidatii. I-am zis ca vin, cum sa nu, doar pentru a o impedica sa-si faca mendrele cu pilele ei. Bineinteles ca nu m-am prezentat la impartirea posturilor, eu fiind la interviul final in Germania in ziua aia. Si bine am facut...

Offline gabineg

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Mesaje postate: 14890
  • Gen: Bărbat
  • Suzuki SX4 GLX 4WD
    • Bucuresti
...pentru ca bubele sistemului universitar sunt multe si urate. Si asta o stiu tot din interior, am lucrat intai ca voluntar si apoi la "negru" in perioada studentiei ca angajat al facultatii pe care o urmam. La negru insemand ca exista un angajat cu carte de munca pe postul respectiv care nu venea la munca (lucrand in privat) si in locul caruia munceam eu luand salariul in locul lui.

Asta este o bubita pentru care se prescrie Nidoflor...  :D Cand esti student ai o perspectiva asupra sistemului, cand lucrezi ani de zile in el este cu totul alta.
Se pot suplimenta veniturile prin granturi, proiecte, plata cu ora, dar astea nu sunt garantate. Nu poti minti un tanar ca-i poti asigura lunar 30 % in plus fata de salariu. Se poate si mai mult, se poate si mai putin sau deloc, se poate si cum spui tu, sa-ti tii orele si in restul timpului sa lucrezi la privat sau la ... Parlament.

Alegerea de a face parte din "casta" corpului didactic tine de multi factori interni, subiectivi (este daca vrei o meserie in primul rand de vocatie) si spun asta ca absolvent al unei facultati care formeaza in primul rand profesori. Am lucrat pentru scurt timp in sistemul de invatamant public si iti spun ca banii nu au fost singurul motiv pentru care l-am parasit. A fost probabil factorul determinat dar si in cazul in care as fi fost decent platit tot as fi plecat.

Chiar este o chestie de vocatie. Si eu am fost pregatit pentru a fi inginer in marile centrale energetice ale patriei. Chiar am lucrat cativa ani intr-una. Apoi am lucrat alti ani intr-un institut de cercetari, pe aceeasi specialitate. Dar ata m-a tras la catedra, in momentul transferului salariul fiind pe jumatate fata de locul de unde am plecat. Era perioada exploziva a salariilor din era postrevolutionara. 
« Ultima Modificare: 02.Mar.2018, 01:23:48 p.m. de gabineg »
  • SX4 by Giugiaro
It's nice to be Important, but it's more important to be Nice

Offline shpeedy

Primar vs primar...

Sent from my MI MAX 2 using Tapatalk

Ex: 2007 Swift M13A, 2010 SX4 M16A 4x4, 2007 Forester 2.0X
Current: 2015 Nissan Pulsar 1.5dci

Online enicky

Se poate si fruncea
   Si la celalalt capat al tarii !
  • Suzuki VITARA NewCool 4WD 1,6 benzina/Suzuki SX4 S-CROSS HYBRID SPIRIT, 1.4 AllGrip