Am si eu o intrebare catre distinsii colegi care lucreaza in mediul privat: un individ cu aceasi pregatire (eventual si de vechime apropiata) si pe aceeasi functie castiga mai mult ca voi?
In mediul privat in general salariile sunt confidentiale...
Chiar si asa, nu cred ca exista un raspuns concret la intrebarea asta, raspunsul depinzand de o multime de variabile...
Dupa aproape 20 ani / 10 angajatori mai mici/mai mari din mediul privat, pot sa-ti spun cam care e feeling-ul meu cu privire la nivelul salarial:
- la organizatiile mari, cu politica de HR solida, exista o grila bine-delimitata de valori ale salariului pentru paliere de pozitii in organizatie;
- fctie. de capabilitatile de negociere, de cererea pe piata pentru respectiva resursa umana sau de push-ul clientilor interni ai HR-ului (cei care au nevoie de resursa umana in discutie) se mai poate iesi (sau nu) din respectiva grila salariala;
- la organizatiile mai mici, chiar daca exista HR, acesta nu prea are un cuvant de spus asupra partii salariale, totul fiind gestionat de management;
- asa cum spune si
@toma, daca te pastrezi pe aceeasi pozitie timp de mai multi ani in aceeasi organizatie, destul de slabe sansele de a evolua dpdv salarial - doar prin ascensiune in organigrama exista sanse de evolutie a salariului;
- o alta chestie constatata - fctie. de momentul angajarii in organizatie, un nou angajat poate avea un salariu mai mare pe acelasi post fata de salariatii mai vechi;
- cand o organizatie are o nevoie urgenta de ocupare a unor posturi, deja HR-ul nu prea mai are nici un cuvant de spus in privinta salariului.