Autor Subiect: TARA UNDE SUNT NEVOIT SA TRAIESC.....si unde probabil va creste si copilul meu!  (Citit de 856143 ori)

0 Membri şi 3 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Offline toma

Da. I-am intrebat pe mai multi daca de cand lucreaza acolo (ani si ani de zile) s-au dus macar o singura data la seful lor direct sau la seful sefului lor sau la director cu vreo propunere legata de cum pot imbunatati/optimiza activitatea in folosul cetateanului. S-au uitat la mine de parca aterizasem de pe Marte.
  • Suzuki Vitara 2015 Allgrip diesel
Omul este singurul animal care roșește, ori ar fi potrivit să o facă - Mark Twain

Offline rexkrokiDAU

Pai dacă îs puțini și prost plătiți de ce nu se poartă urât cu superiorii lor, de ce își varsă amarul pe contribuabilul cinstit ce stă la coadă să își plătească taxele și impozitele din care o parte se regăsește în salariul celui din spatele ghișeului (pultului  ;) )?

Offline shpeedy

Am si eu o intrebare catre distinsii colegi care lucreaza in mediul privat: un individ cu aceasi pregatire (eventual si de vechime apropiata) si pe aceeasi functie castiga mai mult ca voi?   

In mediul privat in general salariile sunt confidentiale...

Chiar si asa, nu cred ca exista un raspuns concret la intrebarea asta, raspunsul depinzand de o multime de variabile...

Dupa aproape 20 ani / 10 angajatori mai mici/mai mari din mediul privat, pot sa-ti spun cam care e feeling-ul meu cu privire la nivelul salarial:
- la organizatiile mari, cu politica de HR solida, exista o grila bine-delimitata de valori ale salariului pentru paliere de pozitii in organizatie;
- fctie. de capabilitatile de negociere, de cererea pe piata pentru respectiva resursa umana sau de push-ul clientilor interni ai HR-ului (cei care au nevoie de resursa umana in discutie) se mai poate iesi (sau nu) din respectiva grila salariala;
- la organizatiile mai mici, chiar daca exista HR, acesta nu prea are un cuvant de spus asupra partii salariale, totul fiind gestionat de management;
- asa cum spune si @toma, daca te pastrezi pe aceeasi pozitie timp de mai multi ani in aceeasi organizatie, destul de slabe sansele de a evolua dpdv salarial - doar prin ascensiune in organigrama exista sanse de evolutie a salariului;
- o alta chestie constatata - fctie. de momentul angajarii in organizatie, un nou angajat poate avea un salariu mai mare pe acelasi post fata de salariatii mai vechi;
- cand o organizatie are o nevoie urgenta de ocupare a unor posturi, deja HR-ul nu prea mai are nici un cuvant de spus in privinta salariului.
Ex: 2007 Swift M13A, 2010 SX4 M16A 4x4, 2007 Forester 2.0X
Current: 2015 Nissan Pulsar 1.5dci

Offline gabineg

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Mesaje postate: 14890
  • Gen: Bărbat
  • Suzuki SX4 GLX 4WD
    • Bucuresti
Multumesc tuturor pentru lămuriri. Acum alta intrebare ( :D).
Dar dacă individul cu aceeasi pregătire ca si voi lucrează la stat, castiga mai mult sau mai putin decat voi?
Concret: @shpeedy se duce si participa la un concurs (presupus corect) pe un post de la stat la care i se va cere să presteze aceleași activități ca la privat, ar castiga la mai mult sau mai putin ca la privat?
  • SX4 by Giugiaro
It's nice to be Important, but it's more important to be Nice

Offline rexkrokiDAU

La întrebarea asta poți răspunde doar cu depinde. Statul ăsta e un termen foarte vast, cu fațete eterogene. :)

Offline gabineg

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Mesaje postate: 14890
  • Gen: Bărbat
  • Suzuki SX4 GLX 4WD
    • Bucuresti
Ca si privatul de altfel. De la chioșcul de pe strada pana la corporatiile multinaționale.
  • SX4 by Giugiaro
It's nice to be Important, but it's more important to be Nice

Offline rexkrokiDAU

Corect. Unde vrei sa bați cu întrebările precedente? :)

Offline toma

Dar dacă individul cu aceeasi pregătire ca si voi lucrează la stat, castiga mai mult sau mai putin decat voi?

Presupun ca depinde de domeniul de activitate. In IT cred ca nu. Contabil poate ca da. Secretara la primarie sigur da  :P

Daca pana acum serviciul la stat (in general) compensa salariul mai mic prin siguranta locului de munca (nu mai complic discutia cu evaluarea performantei, competentei sau presiune pe rezultate care cred ca lipsesc cu desavarsire in cazul multor locuri de munca din sectorul bugetar) in urma cresterilor salariale din ultima vreme statul devine un angajator cautat nu doar de cei "comozi" sau slab pregatiti. Si asta in sine nu este un lucru rau deloc. Din pacate politizarea excesiva si sistemul de cumetrii tine aparatul de stat in loc si neperformant.

Totusi @gabineg realitatea oferita de statistica este ca in prezent salariul mediu la stat a depasit pe cel din privat. Iar asta intr-o tara cu economia noastra si cu slaba performanta a statului comparativ cu privatul este o anomalie greu de explicat.

https://www.cotidianul.ro/salariul-la-stat-vs-salariu-la-privat-cine-a-castigat-mai-mult/

Citat
De altfel, În România de azi sunt în jur de 1,2 milioane de angajați cu salariul minim și doar 10% dintre aceștia provin din mediul bugetar. Există la nivelul țării 4,5 milioane de salariați cu norma întreagă și 1,2 milioane dintre ei sunt bugetari. Datele Institutului de Statistică arată faptul că salariul mediu net a crescut în medie cu 12% în 2016, la bugetari cu 13,9% și la privați cu 9,3%. Diferența între ceea ce câștigă un bugetar și leafa unui angajat la privat este de 455 lei în favoarea primului iar pentru acest an prognozele arată că ecartul va crește până la 840 de lei. În urma estimărilor Comsiei Naţionale de Prognoza (CNP), salariul brut la bugetari va creşte cu 16,9% anul acesta, cu 10,3% în 2018 şi cu 11,5% în 2019. Creşterile în mediul privat vor fi mai mici. În ministere, un salariu mediu se învârte în jurul a 1.000 de euro în timp ce per total nu există în țară mai mult de 500 de mii de salariați care câștigă peste 1.000 de euro
Omul este singurul animal care roșește, ori ar fi potrivit să o facă - Mark Twain

Online enicky

". În ministere, un salariu mediu se învârte în jurul a 1.000 de euro în timp ce per total nu există în țară mai mult de 500 de mii de salariați care câștigă peste 1.000 de euro"

In care dr... ministere este salariu mediu 1000 e. ?? Cel mult brut !
    Pai ei fac socoteala bagand in aceeasi oala ministrul si SG-ul(care sunt numiti!), cu ceilalti functionari ?!
    De unde or lua datele astea, nu stiu !!

Iar salariu mediu din privat este tras in jos de ponderea mare a doua profesii (care au luat amploare) si pe care le vedem cu ochiul liber : vanzator si bodyguard . Cine n-are pregatire (sau are una "teoretica"), asta se angajeaza, vanzator sau paznic.

• Suzuki VITARA NewCool 4WD 1,6 benzina/Suzuki SX4 S-CROSS HYBRID SPIRIT, 1.4 AllGrip

Offline toma

@enicky nu te mai incurca in exemple punctuale ci incearca sa discutam despre situatie per ansamblu.