Autor Subiect: Noul Suzuki Vitara 2015  (Citit de 339814 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline jupanul1

Re: Noul Suzuki Vitara 2015
« Răspuns #1680 : 15.Nov.2016, 02:54:44 p.m. »
Pot confirma și eu, un oareșce ”lag” există în modul AUTO. Dar asta doar dacă mângâi pedala de accelerație. Dacă ești un pic mai hotărât, nu-i ceva foarte grav și nici prea sesizabil. E fenomenal (din punctul meu de vedere) cum retrogradează brusc și se turează instantaneu atunci când ... calci accelerația (kick-down, pentru împătimiți). Și tine treapta până aproape de 6000rpm (la versiunea 1.4), asta în modul AUTO, evident. Plus că schimbă vitezele singur atunci când am activat ACC - asta apropo de confortul la mers pe autostradă.

Frâna de motor este fix pix la automată. Sau a mea este defectă din acest punct de vedere. Sau oi avea eu așteptări prea mari?

P.S. - la versiunea AT nu am costuri cu schimbatul ambreiajului. Și nici uzură prematură a acestuia, dacă merg mai sportiv. La versiunea cu transmisie manuală, dacă îl strici (deh, unii sunt șoferi mai buni decât alții) - reparația e pe cont propriu, indiferent dacă ai garanție sau nu.
  • Hyundai Tucson HEV (NX4e); ex Vitara 1.4 S, Allgrip, AT, turquoise

Offline enicky

« Răspuns #1681 : 15.Nov.2016, 03:22:43 p.m. »
P.S. - la versiunea AT nu am costuri cu schimbatul ambreiajului. Și nici uzură prematură a acestuia, dacă merg mai sportiv. La versiunea cu transmisie manuală, dacă îl strici (deh, unii sunt șoferi mai buni decât alții) - reparația e pe cont propriu, indiferent dacă ai garanție sau nu.
             In perioada garantiei nu ai costuri, dar dupa? In general sunt "bine calculate" garantiile :).
             Dar eu cred (si nu numai eu) ca un sistem/echipament, cu cat este mai automatizat/complicat, cu atat sansele de a se defecta sunt mai mari. Asta apropos de "viata infinita". Iar ambreiajul cutiei manuale, daca nu te uita Dumnezeu cu piciorul pe el, si-l folosesti rational, adica scurt pt. schimbarea vitezei, are viata lunga.
  • Suzuki VITARA NewCool 4WD 1,6 benzina/Suzuki SX4 S-CROSS HYBRID SPIRIT, 1.4 AllGrip

Offline jupanul1

« Răspuns #1682 : 15.Nov.2016, 03:28:58 p.m. »
După ce expiră garanția... înstrăinez bunul.

Offline centel

« Răspuns #1683 : 15.Nov.2016, 03:44:04 p.m. »
Pot confirma și eu, un oareșce ”lag” există în modul AUTO. Dar asta doar dacă mângâi pedala de accelerație. Dacă ești un pic mai hotărât, nu-i ceva foarte grav și nici prea sesizabil. E fenomenal (din punctul meu de vedere) cum retrogradează brusc și se turează instantaneu atunci când ... calci accelerația (kick-down, pentru împătimiți). Și tine treapta până aproape de 6000rpm (la versiunea 1.4), asta în modul AUTO, evident. Plus că schimbă vitezele singur atunci când am activat ACC - asta apropo de confortul la mers pe autostradă.

Eu cred ca ar trebui clarificat ce intelegeti voi prin "lagul" cutiei automate. Eu cred ca voi confundati "lagul" dat de cuplul mic al motorului la acceleratia brusca de la turatii mici cu "lagul" (presupus) al schimbarii vitezelor. Sunt 2 chestiuni diferite dupa parerea mea. Eu personal nu am observat, nici la turatii mici, nici la turatii mari, "lagul" provenit strict din cutie. Ca masina nu reactioneaza, asa cum ati vrea voi, la accelerarea brusca nu are nici o legatura cu cutia de viteze. Daca ma insel va rog sa ma corectati.

Citat
Frâna de motor este fix pix la automată. Sau a mea este defectă din acest punct de vedere. Sau oi avea eu așteptări prea mari?

O cutie automata nu va avea niciodata o forta de franare a motorului la fel ca una manuala. Pentru ca functioneaza total diferit si pentru ca transmisia in cazul manualei este mecanica si actioneaza direct asupra rotilor. Frana de motor (asa cum o stie toata lumea, sau cel putin ar trebui) se face, in cazul automatei, folosindu-te de padele care iti permit sa cobori brusc una sau mai multe trepte de viteza....
  • Vitara 1.6 Passion 2WD AT - Galactic Grey

Offline jupanul1

« Răspuns #1684 : 15.Nov.2016, 04:04:34 p.m. »
”lag” înseamnă ... ”lag”. Adică are un pic de întârziere din momentul în care apeși pe accelerație până când mașina se execută. Cuplul nu mi se pare mic, e suficient pentru greutatea mașinii. A.... că nu te bagă în scaun așa cum o face un BMW 740Lx de 400 de cai (sau cât o avea) și 700nm, asta nu cred că-i o surpriză pentru nimeni.

Cred că principala neînțelegere vine de la faptul că tu ai 2WD, unde nu există setarea ”SPORT”. Cele cu 4WD se comportă un pic diferit pe ”AUTO”, dar nu cu mult.

Referitor la frâna de motor pe o cutie automată - n-aș vrea să dezvolt pe parte tehnică subiectul. Chiar nu e cazul, s-a mai discutat. Am încercat cu ”padelele” - tot fix pix e și așa. Poate totuși oi fi eu de vină...

Te rog să-i informezi de acest aspect și pe cei cu TCSS (asta ca să rămânem tot în aria Suzuki), vezi ei ce zic? (pentru ăilalți, îi zice DCT)
O cutie automata nu va avea niciodata o forta de franare a motorului la fel ca una manuala. Pentru ca functioneaza total diferit ...

Offline rexkrokiDAU

« Răspuns #1685 : 15.Nov.2016, 04:10:27 p.m. »
Bine punctat, cutiile de viteza automate sunt diferite in functie de motorizare diesel/benzina 1.4/benzina 1.6

Offline zinc

• Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 32
« Răspuns #1686 : 16.Nov.2016, 08:42:25 a.m. »
Hai sa intreb si eu ceva referitor la cutiile automate si frana de motor: daca pe un drum in panta (in coborare), unde in mod normal masina prinde viteza, cu CC-ul setat la viteza X, masina mentine viteza folosind frana de motor sau franele?

Offline AT

« Răspuns #1687 : 16.Nov.2016, 10:20:32 a.m. »
Presupun ca si la automata daca viteza de coborare se mentine  in plaja unei anumite trepte de viteza, incetinirea pentru mentinerea masinii la viteza constanta setata pe CC se efectueaza prin franare. Franare care daca intervine mai brusc la coborarea unei pante acoperite de polei poate produce un usor derapaj (pierdere aderenta) in momentul franarii automate a CC-ului dar cred ca sistemele de siguranta (ABS, ESP) vor corecta usoara pierdere de aderenta.  De aceea este de preferat la coborarea pantelor (si mai ales iarna)sa fie redusa viteza prin utilizarea franei de motor. Vedem destul de des la coborarea pantelor panouri care recomanda "utilizati frana de motor". Din acest considerent, daca as conduce o masina cu AT, nu asa lasa controlul CC-ului pe drum in panta/rampa si mai ales pe carosabil acoperit cu polei/mazga zapada.  Din acest motiv inca prefer masinile cu MT care pot efectua eficient frana de motor . Am si un exemplu, acum cativa ani intr-o iarna deplasandu-ne catre partia de ski aflata intr-o zona cu pante, unul dintre prieteni care conducea un VW Passat AT simtind ca-i tot derapeaza usor masina la coborarea pantelor (carosabil curatat dar cu mic strat de zapada inghetata)  desi circulam cu viteza redusa si la distanta unul de altul, ne intreba prin statie oarecum disperat cum sa faca mai eficient frana de motor pe AT sa nu-i mai derapeze.  Singura solutie a fost sa mergem si mai incet. 
  • Suzi Quatro (spirit 1.6 vvt 4x4 2015) - Probably the first owner of New Vitara in Romania -

Offline jupanul1

« Răspuns #1688 : 16.Nov.2016, 10:24:51 a.m. »
... conducea un VW Passat AT simtind ca-i tot derapeaza usor masina la coborarea pantelor (carosabil curatat dar cu mic strat de zapada inghetata)  desi circulam cu viteza redusa si la distanta unul de altul, ne intreba prin statie oarecum disperat cum sa faca frana de motor pe AT sa nu-i mai derapeze...

Asta-i și temerea mea. Bine, deocamdată n-am la ce face frână de motor însă aștept cu sfincterul destul de strâns momentul în care voi merge pe ceva mai alunecos.

Offline AT

« Răspuns #1689 : 16.Nov.2016, 10:43:05 a.m. »
Oricum, indiferent de MT sau AT,  trebuie condus preventiv atat pe carosabil uscat dar mai ales pe carosabil inghetat, acoperit cu polei/zapada. Sau daca este vizibilitatea redusa.  Preventiv inseamna in primul rand reducerea vitezei (cum spune legea, pana la limita evitarii oricarui pericol). Ceea ce multi dintre soferii care se cred "zmei" nu fac. Cu rezultatele pe care le vedem foarte des la TV, chiar si azi a mai fost un accident pe A2,  cam 22 masini implicate si tot atatia raniti in accident. Nu-i fac reclama, dar tare bun ar fi un curs de conducere defensiva la Academia Titi Aur. Mai ales pentru soferii care se cred zmei :)
  • Suzi Quatro (spirit 1.6 vvt 4x4 2015) - Probably the first owner of New Vitara in Romania -