Autor Subiect: Despre proprietățile uleiului de motor  (Citit de 52961 ori)

0 Membri şi 4 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Offline NicNic

Re: Despre proprietățile uleiului de motor
« Răspuns #290 : 04.Iun.2026, 01:06:39 p.m. »
Explicatii stiintifice si practice (pentru cei tipicari) referitoare la nivelul uleiului de motor: https://www.facebook.com/reel/1528481605472848

Multumesc. .
Nu am timp sa vad pana la sfarsit.
Deocamdata, nu pare ca ar spune ceva nou.

In plus, este foarte dificil de urmarit videoclipuri pe feisbuc, cand nu ai cont.
  • ex-Suzuki SX4 Navi silky silver metallic = ex-SUVI
Desteapta-te romane!
Traiasca capra vecinului!

Offline ntire2000

« Răspuns #291 : 03.Aug.2026, 12:14:45 p.m. »
Explicația e simplă: fiind mult prea fluid, pelicula aia de protecție formată de ulei este foarte instabilă, iar în zonele superioare - de exemplu axul cu came, nu protejează suficient.
Și nu o zic eu, o zice unul mai avizat.

De la minutul 3:41, dacă nu ai răbdare să vezi tot clipul.

Iar de la 10:10 e cam aceeasi explicație pe care am enuntat-o și eu.

Si uite ca s-a întâmplat....
Cel putin cu explicatia asta vin cei de la Dacia.

• スズキ ビターラ
Κατά τον δαίμονα εαυτού

Offline Laurentiu

« Răspuns #292 : 03.Aug.2026, 01:26:56 p.m. »
UN sfat simplu pentru a reduce defectele prin aschiere din motor: lipiti pe carcasa filtrului de ulei 1-2 magneti scosi de la HDD-urile defecte.
  • Suzuki SX4
Un mare adevar: este foarte periculos sa dai puteri nelimitate unor minti limitate (Nikola Tesla).
S-auzim numai de bine oriunde ne-am afla!

Offline NicNic

« Răspuns #293 : 03.Aug.2026, 03:14:53 p.m. »
UN sfat simplu pentru a reduce defectele prin aschiere din motor: lipiti pe carcasa filtrului de ulei 1-2 magneti scosi de la HDD-urile defecte.

Nu se strange pilitura de fier in filtru, daca lasi magnetii asa?
Apoi se reduce si capacitatea de filtrare a filtrului de ulei, adica boala lunga, moarte sigura pentru motor ...

Pentru retinerea piliturii din circuitul de ungere ar trebui sa aibe motorul un buson de golire cu magnet incorporat.
Asa era, cel putin, la ultimele modele de Dacia inainte de a fi iar ale lui Renault.

Desteapta-te romane!

Offline NicNic

« Răspuns #294 : 03.Aug.2026, 03:32:27 p.m. »
Explicația e simplă: fiind mult prea fluid, pelicula aia de protecție formată de ulei este foarte instabilă, iar în zonele superioare - de exemplu axul cu came, nu protejează suficient.
Și nu o zic eu, o zice unul mai avizat.
[...]
https://i.postimg.cc/fWCY8dSJ/uleisubtire.jpg[/img]

Explicatia este a celor de la Dacia Trails. O comunitate online de posesori Dacia si pasionati de off-road, overlanding sau camping.
Nu este vorba despre cineva din partea firmei Dacia, constructorul masinii.
Acesti pasionati de off-road cu Dacia, isi dau si ei cu parerea. Nu stiu cat de calificati sunt, dar pot avea experiente personale diverse.

Acum isi dau cu parerea fara sa fi vazut piesele motorului ...

Insa cei din Croatia, care au vazut motorul, nu s-au incumetat sa faca teoria ungerii cu uleiuri mai subtiri, pentru ca poate nici nu era cazul

Dar noi apreciem teoriile conspirationiste ale oricui.

Daca ar fi asa de rau uleiul subtire la motoarele moderne, de ce Toyota foloseste doar uleiuri 0W16 sau 0W20 la noile masini?
Ce sunt recunoscute pentru fiabilitatea lor.
La ei nu functioneaza teoria dezvoltata de off-roader-ii Dacia Trails?

:fluier:
Desteapta-te romane!

Offline Laurentiu

« Răspuns #295 : 03.Aug.2026, 06:28:39 p.m. »
Nu se strange pilitura de fier in filtru, daca lasi magnetii asa?
Apoi se reduce si capacitatea de filtrare a filtrului de ulei, adica boala lunga, moarte sigura pentru motor ...
Boala lunga, moarte sigura e pentru cei ce nu vad suprafata de filtrare si cantitatea de pilitura. Nu uita ca filtru de ulei mai are si o supapa in interior care, in momentul infundarii lui, filtru poate fi ''baipasat''.
Cit timp vei tine un filtru de ulei? Pe perioada lui de viata, cita pilitura aduni intr-un filtru? Daca aduni pilitura ''cu kg'', inseamna ca folosesti un ulei de toata jena sau chiar apa.
  • Suzuki SX4
Un mare adevar: este foarte periculos sa dai puteri nelimitate unor minti limitate (Nikola Tesla).
S-auzim numai de bine oriunde ne-am afla!

Offline ntire2000

« Răspuns #296 : 03.Aug.2026, 08:24:37 p.m. »
Eu schimb filtrul la fiecare 8000 de km - preponderent urban.
Care e interesat, poti sa donez filtre puțin folosite pentru a fi utilizate cum zice producătorul - până la 20000 de km, când uleiul e ca apa.

Iar de magneți nu cred că am nevoie la cât freacă motorul meu un schimb de ulei.

Referitor la conspirationistii de pe forumul Dacia, habarnisti exact ca noi, eu cred că un dram de obiectivitate au.
Unele motoare de Renault sunt niște petarde ieftine fabricate prin Turcia.
Si sunt câteva modele care au intrat în istorie la cât de proaste sunt.
H5F e cel mai recent eșec - unele au ajuns să bea litrul de ulei la mia de km.
  • スズキ ビターラ
Κατά τον δαίμονα εαυτού

Offline NicNic

« Răspuns #297 : 04.Aug.2026, 10:27:58 a.m. »
Eu schimb filtrul la fiecare 8000 de km - preponderent urban.
Care e interesat, poti sa donez filtre puțin folosite pentru a fi utilizate cum zice producătorul - până la 20000 de km, când uleiul e ca apa.

[...]

:-)) 
Ai incercat pe OLX, cine stie, poate le dai cu pret bun daca ai filtrele OE !?

Trecand la discutii normale, si eu schimb uleiul mai devreme decat ar vrea producatorul masinii.

La cea cu ulei extralonglifeoil, la care intervalul indicat e de 30.000 km, eu il schimb la 10.000.
Chiar si asa, dupa fiecare schimbare sunetul motorului se schimba, fiind evident ca uleiul proaspat e mult mai bun decat cel uzat, chiar si doar o treime din norma ...

La cealalta masina, cu interval de 15.000 km prevazut, eu ii schimb uleiul de motor la jumtatea intervalului.
Dar daca solicit mai intens motorul (plimbari pe coclauri sau mult trafic urban), atunci reduc intervalul de schimb chiar si la 5.000 km.

Astea-s opiniile si deciziile mele, nu mi le-a indicat cineva pe iutub, feisbuc sau tictoc ...
Schimburile de ulei, de fapt mentenanta unei masini, trebuie corelate cu regimul de exploatare si, mai ales, cu starea de functionare perceputa a masinii.

Desteapta-te romane!

Offline NicNic

« Răspuns #298 : 04.Aug.2026, 06:09:36 p.m. »
[...]
 Boala lunga, moarte sigura e pentru cei ce nu vad suprafata de filtrare si cantitatea de pilitura. Nu uita ca filtru de ulei mai are si o supapa in interior care, in momentul infundarii lui, filtru poate fi ''baipasat''.
Cit timp vei tine un filtru de ulei? Pe perioada lui de viata, cita pilitura aduni intr-un filtru? Daca aduni pilitura ''cu kg'', inseamna ca folosesti un ulei de toata jena sau chiar apa.

Depinde cum mergi cu masina. Nu trebuie pilitura multa ca sa ajungi sa deschizi supapa de by-pass.
E de ajuns sa fie putina pilitura, astfel ca debitul de ulei ce va trece prin filtru sa se reduca. Si cand vei solicita mai bine motorul, cu turatii mai mari, debitul de ulei ce va trece prin sistemul de ungere nu va mai asigura preluarea caldurii, din punctele de frecare interna ale motorului. Daca mai ai si un ulei mai gros, debitul se va micsora invers proportional cu vascozitatea uleiului. Adica vei avea o racire si mai proasta folosind uleiul gros.

Incalzirea excesiva a motorului e boala lunga moarte sigura.
Sa nu crezi ca se va cala motorul la prima infundare a filtrului ....

Desteapta-te romane!

Offline wolfin

« Răspuns #299 : 04.Aug.2026, 07:19:59 p.m. »
Ca sa infunzi un filtru de motoare noi (sunt mai micute si matetialul filtrant mai dens) iti trebuie o cantitate suficienta de pilitura.
Apoi nu tot uleiul trece prin filtru.....plus supapa bypass.

Pe romaneste......mai conteaza...? motorul ala e terminat de mult....
  • vitara 2016 1.6 4wd pasion + pegas 3120 din 80 si ceva reconditionat. Urmeaza si un 2020
Vitara pasion 1.6 allgrip benzina 2016
Dacia logan 2005
Dacia 1100 1970