Autor Subiect: Despre proprietățile uleiului de motor  (Citit de 52931 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline NicNic

Re: Despre proprietățile uleiului de motor
« Răspuns #320 : 05.Aug.2026, 05:41:05 p.m. »
Eu nu am gasit pilitura in cutie. Si aratau foarte fain piesele de la interior, cand am schimbat uleiul.
In schimb, uleiul era cam negru. Surprinzator pentru o cutie.
Dar poate asa e la automate cu convertizor ... a fost prima oara cand am vazut cutie automata la interior, proaspat desfacuta.

La motorul diesel, oricum se inegreste uleiul. Dar mereu uleiul era unsuros, adica nu parea uzat tare.
Fiindca nu il las cat zice producatorul.
« Ultima Modificare: 05.Aug.2026, 06:11:00 p.m. de NicNic »
  • ex-Suzuki SX4 Navi silky silver metallic = ex-SUVI
Desteapta-te romane!
Traiasca capra vecinului!

Offline wolfin

« Răspuns #321 : 05.Aug.2026, 11:01:53 p.m. »
Daca puneai magnetul prin ulei cv ai fi vazut ceva firicele.

Culoarea neagra poate fi si de la apa.

Cum arata la mine uleiul dintr o cv dupa 1 an. Extrem de contaminat..murdar...reziduri multe. Deasupra e ulei nou ..se vede diferenta (ce a curs peste la plin)
  • vitara 2016 1.6 4wd pasion + pegas 3120 din 80 si ceva reconditionat. Urmeaza si un 2020
Vitara pasion 1.6 allgrip benzina 2016
Dacia logan 2005
Dacia 1100 1970

Offline Hoinar

« Răspuns #322 : 07.Aug.2026, 07:55:10 a.m. »
Intradevar ... acel DM Auto este o "legenda auto in viata" in care toata daca ala cu nici 9000 de abonati zice ceva, toata industria tremura si se inclina ... pe bune? Asta e este exemplu care il oferi ca va sustine afirmatiile ? un neica nimeni? ... exact ce ziceam ... si daca credeam ca e platita iti ziceam.
Daca crezi ca am ceva personal cu tine, te inseli amarnic! Nu am nimic cu tine, doar cu prostiile debitate de aici uneori. Da, ai experienta, in unele aspecte, dar in altele, a te fereasca sfantul, iar cand oferi acea experienta catre ceilanti sustinuta de un neica nimeni ca sa invete si altii prostii, atunci clar voi veni cu argumente sa explic de ce nu este asa. Nu am cum sa ignor sfaturile proaste si aberatiile AI postate cu atata seninatate de un om cu 48 de experienta. Nici macar daca erai vre-un expert de renume mondial.
Si inca un aspect ... asa nu din filtru gandirii, ci ceva care a fost studiat si demonstrat de altii cu renume mondial ... cand citesti o informatie care este construita sa iti sune bine, cu toate ca este neadevar si te uiti si la altii care o sustin, cu toate ca este neadevar, repetata de suficente ori din pacate devine adevar pentru oameni, iar cand cineva iti spune altceva tu nu ai cum sa crezi, pentru ca informatia pe care o ai si este sustinuta de altii, tu ( cat si altii din aceiasi arie ) o sustineti ca adevar personal si mai grav, unul sustinut de foarte multi. Asta se numeste dezinformare, iar cu agresivitatea de acum din internet asa ceva poate sa prinda radacini foarte usor, pentru ca sunt destui cu prea mult timp liber si daca te uti la prostii, algortmul din spatele retelelor de socializare, te va "hrani" numai cu aceiasi idee, ca sa te tina cat mai mult in fata ecranelor. iar cum datele migreaza de la unii la altii, este reteta perfecta pentru dezastru, ceea ce explica ce se intampla.

Fiecare buson de ulei cu care vin masinile din fabrica au magnet in ele, mai puternic sau mai slab, dar este acolo, sau am vazut chiar si in carcasa intr-un colt puse, dar nu mai stiu la ce marca. Nu stiu la astia noi, care au baia de ulei din plastic si surub din plastic, daca au mai pus:)

Intodeauna este recomandabil sa pui ce recomanda fabrica, pentru ca in procesul producerii acelui unei, s-a creeat un " caiet de sarcini " pentru acel timp de ulei, s-a creeat uleiul si s-a produs, fie sub marca proprie, fie sub o alianta cu un mare producator de ulei, dar produsul de baza vine de la o mare firma producatoare de ulei, facuta dupa cerinte stricte de niste ingineri care au studiat ce trebuie pentru acel motor.
Ca tot discutam de Suzuki ... ECSTAR este de fapt ENEOS rebrenduit, iar cine este ENEOS in industria uleiurilor pe piata asiatica, va las sa cititi sau sa intrebati AI si apoi sa reverificati cu multa atentie raspunsul.

Si din cate am citit, nu stiu nici o marca auto care sa puna Ravenol de fabrica si aia sa recomande sa se foloseasca si in continuare. Da, au aprobari ca si echivalenta, au venit cu uleiul lor la marcile auto, au platit, s-au facut teste a iesit ca este ok si de acolo ... sanatate! da.. stiu ca exista si ratiunile economice, bla bla, interese, bani multi la mijloc, cunoasc foare bine anumte detalii din industrie si nu citite de pe internet sau spuse de AI ...
  • Suzuki SX4 S-Cross 1.4 Hybrid 2021 Passion, Ex. Suzuki Grand Vitara 3, 2L benzina
Libertatea ta se termina acolo unde incep drepturile altora!

Offline wolfin

« Răspuns #323 : 07.Aug.2026, 09:07:55 a.m. »

Intodeauna este recomandabil sa pui ce recomanda fabrica

nici chiar asa...uleiurile de azi sunt bune si sunt ok daca respecta cerintele si nu sunt contrafacute. am mai zis ..inclusiv cel vandut de kaufland este ok...pentru un motor condus normal intr o masina mormala...si schimbat la timp.

eneos mineral pun in vechitura  :x
  • vitara 2016 1.6 4wd pasion + pegas 3120 din 80 si ceva reconditionat. Urmeaza si un 2020
Vitara pasion 1.6 allgrip benzina 2016
Dacia logan 2005
Dacia 1100 1970

Offline NicNic

« Răspuns #324 : 07.Aug.2026, 09:42:26 a.m. »
Uleiurile de motor sunt oferite de multi producatori si in variante si mai multe.
Avem uleiuri precum fresh-ul de portocale, cat si uleiuri precum Fanta, Mirinda, samd.
Atat dpdv pret, cat si calitate.

Acum, fiecare isi ia ce crede de cuviinta ca e mai potrivit pentru el si masina lui.

Desteapta-te romane!

Offline Hoinar

« Răspuns #325 : 07.Aug.2026, 10:25:10 a.m. »
Da, asa este sunt variante si variante si fiecare alege dupa nivelul de cunostinte pe care il detine.
Dar cand nu sti, cel mai bine mergi pe varianta de fabrica, de aia o sustin, alegerea unui ulei compatibil de calitate si gasirea lui necontrafacut, de multe ori poate duce la alegeri gresite cu consecinte neplacute pentru buget :)
Toata nebunia asta cu alegerea uleiului este destul de complicata din cauza lipsei de informatii concrete si a pietii plina de diverse produse contrafacute. La fosta masina, am bagat numai ulei comandat din Germania, asta cum a fost noua, a trebuit sa pun ce puneau la reprezentanta. Ca il tineam 7500 - 9000  km, asta e alta poveste :)

Ceea ce scriu nu este destinat in general, celor care intra aici si se informeaza dinainte, este adresat celor care cauta informatii usoare, fiindule lene sa cauta si dau de postai aberante ca cele promovate de Laurentiu de la diversi care iau bani pentru acele produse.

Pentru ca sa fim realisti, DM Auto, primeste bani ca sunt discounturi, produse promo etc pentru chestia asta cu Ravenol, ca ORICE furnizor de ORICE produs care "recomanda" un anumit produs. NIMENI nu face asta benevol!
  • Suzuki SX4 S-Cross 1.4 Hybrid 2021 Passion, Ex. Suzuki Grand Vitara 3, 2L benzina

Offline Laurentiu

« Răspuns #326 : 07.Aug.2026, 12:30:59 p.m. »
Ceea ce scriu nu este destinat in general, celor care intra aici si se informeaza dinainte, este adresat celor care cauta informatii usoare, fiindule lene sa cauta si dau de postai aberante ca cele promovate de Laurentiu de la diversi care iau bani pentru acele produse.

... DM Auto, primeste bani ca sunt discounturi, produse promo etc pentru chestia asta cu Ravenol, ca ORICE furnizor de ORICE produs care "recomanda" un anumit produs. NIMENI nu face asta benevol!

Nu am cum sa ignor sfaturile proaste si aberatiile AI postate cu atata seninatate de un om cu 48 de experienta.

https://ravenol.de/en ti se pare o firma de duzina? Ai vazut vreo fisa tehnica pentru un anumit tip ulei de la ei pina aum? In privinta asta am postari aberante de pomovare deoarece folosesc de ani buni de zile aceste produse si nu am nimic a le reprosa? Achizitia de uleiuri o fac direct de la reprezentanta si nu din alta parte. Am mentionat acest ''diversi'' (DM AUTO) pentru ca e unul din distribuitorii care, pe youtube iti da in plus si niste explicatii tehnice in comparatia cu alte marci de uleiuri. In plus, pe linga magazinul de uleiuri mai are si un service auto iar omul stie ce vorbeste. Nu este un simplu vinzator. Ca-l contesti tu, e alta mincare de peste. Fiecare avem afinitatile noastre. E si normal sa primeasca bani pentru munca depusa. Nimeni nu mai lucreaza astazi pe gratis. O afacere se dezvolta cu bani investiti.

Pentru ''sfaturile proaste si aberatiile AI postate cu atata seninatate'' care ma privesc, ar trebui sa vii si cu argumente. Pina atunci ... vorbele-s desarte.
Noroc ca in ultima vreme a aparut AI-ul ca sa ai (aveti) motive de sicanare, dar le voi trece cu vederea.

P.S. Chiar daca e un forum tehnic, as spune sa nu ne batem joc de Limba Romana. Acum, daca vei fi de acord e bine daca nu ... ''Dar cand nu sti'', ''este adresat celor care cauta informatii usoare, fiindule lene'', ''cand oferi acea experienta catre ceilanti''. Daca as mai fi cautat, cred ca asmai fi gasit dar m-am limitat doar la aceasta pagina.

Sa ai o vara linistita atit cit a mai ramas din ea si sa te reintorci cu mai putina ura!  :bye:  :cheers:  :-t

• Suzuki SX4
Un mare adevar: este foarte periculos sa dai puteri nelimitate unor minti limitate (Nikola Tesla).
S-auzim numai de bine oriunde ne-am afla!

Offline Hoinar

« Răspuns #327 : 07.Aug.2026, 01:07:25 p.m. »
Pentru ca nu sun de acord cu ce zici si susti consideri ca este ura? Pentru ca iti aduc argumente si iti spun sa te documentezi inainte sa faci o declarie publica ? Pentru ca asta este social media dpdv legal. Nu o sa iti placa, imi cer scuze anticipat, dar cei care arunca cu informatii nesustinute sti ce sunt nu? hai sa nu spun cuvantul ca te vei simti ofensat si mai tare decat esti acum.

Penru informatia ta, am studiat la fise tehnice de uleiuri de mi-a iesit pe ochi ...

De explicat ti-am tot explicat, dar se pare ca nu "se vede" sau nu vrea "sa se retina", aceste detalii ... asta venind de la tine.

Da, este un brand de duzina ca sa zic asa, cauta si tu cifrele de afaceri are companiilor si o sa intelegi, daca iar nu iti este prea greu sa cauti si preferi sa arunci cuvinte fara sustinere reala pe aici.
Iar strategia lor de marketing este o unealta care merge " ca unsa " pusa bine la punct ... nemeste as spune  :-))

Nu ma cert cu tine, vreau doar pe viitor cei care citesc acest topic sa aiba intelegerea informatiilor acare au fost lasate aici, pentru ca de asta este forum si nu o pagina banala de FB, in care informatia se pierde intr-un istoric si devine greu de gasit.

Offline enicky

« Răspuns #328 : 08.Aug.2026, 04:00:09 p.m. »
   Topicul asta ar fi chiar comic, as zice, daca n-ar fi presarat cu expresii/atitudini agresive, chiar jignitoare as zice.
    De ce? Pentru ca din ce se observa, nimeni de aici nu are expertiza in acest domeniu, adica in uleiuri de motor !
     Si cand zic "expertiza" eu ma gandesc la cineva care are studii in domeniu, care chiar profeseaza in zona fabricarii, sau cel putin a utilizarii zilnice a uleiurilor.
     Ce pregatire am eu de exemplu? Experienta schimburilor de ulei facute de un mecanic diferitelor modele de masini pe care le-am avut, de unde am am aflat ca la motorul x se foloseste un tip de ulei, la motorul y alt tip de ulei. Studiile mele, atat liceul cat si facultatea au fost departe de domeniul auto !
      Din '90 si pana in prezent am tot facut revizii la masinile avute, cu diferite uleiuri, dar aceasta "experienta" nu-mi da dreptul sa spun ca am si expertiza si sa dau sfaturi, cum vad ca fac unii colegi.
      Aud, de fapt citesc, tot felul de info, cum ca uleiul este ales dupa clasa de precizie/tolerante motorului, ca se aduna pilitura(cineva trage cu pila pe segmenti sau pe pistoane, probabil), care trebuie evacuata printr-un robinet... De fapt, noi n-avem de unde sa stim dupa ce criterii isi alege un producator de motoare uleiul cel mai bun, doar presupunem sau cel mai sigur consultam AI-ul si apoi postam !
Iar "pilitura" sunt de fapt particule microscopice si nu cred ca se vad cu ochiul liber in uleiul folosit !
    Ce s-a intamplat cu Bigsterul este de fapt o rusine si o pata imensa pe emblema Dacia si n-ar fi singura, cu Dusterul au avut (daca nu si mai au inca) numeroase probleme.
     La un moment dat am vrut sa folosec si eu uleiul asta aflat in centrul discutiei, si ma aflam intr-un service al unui dealer nou de Suzuki si un tip de acolo mi-a spus ca daca 5 ani am mers pe ecstar si masina merge bine, de ce l-as schimba? Si m-am gandit ca are o logica cel putin corecta, asa ca nu l-am mai schimbat. Probabil ca altii il folosec si e ok.
     In '97, dupa prima revizie la Dacia nova, am plecat din service si am mers vreo 3 km fara ulei in cutia de viteze. A fost in oras, am mers maxim cu aIIIa si m-am intors. Problema unui incompetent s-a rezolvat si masina a scapat intreaga, dar nu prea stiu cum din cauza unui ulei se poate strica o cutie... dar cine stie realitatea ?
     Vad ca se face vorbire si despre clase de precizie ale motoarelor, dar atentie, cum spunea si colegul mai devreme, nu mai dati copy-paste la AI ca mai da si rateuri si din ce sunt detaliile mai bogate, se vede mai clar ca sunt preluate, nicidecum ca cine le scrie este mai ...cunoscator.
      Subiectul "ulei de motor" este in opinia mea, unul foarte sensibil, uleiul in sine pentru a-l utiliza fiind nevoie sa conosti si partea teoretica(clasificare, vascozitate) cat si compatibilitatea sau adaptabilitatea fata de un motor pentru care recomandarile sunt altele.
      Corect mi se pare sa se urmareasca indicatia producatorului si sa se foloseasca uleiul recomandat, dupa cum spunea un coleg pe la inceput, pentru "habarnisti (exact) ca noi" este cea mai buna varianta!
Altfel, scuzati deranjul !
  • Suzuki VITARA NewCool 4WD 1,6 benzina/Suzuki SX4 S-CROSS HYBRID SPIRIT, 1.4 AllGrip

Offline NicNic

« Răspuns #329 : 09.Aug.2026, 12:06:26 a.m. »
   [...]
     Vad ca se face vorbire si despre clase de precizie ale motoarelor, dar atentie, cum spunea si colegul mai devreme, nu mai dati copy-paste la AI ca mai da si rateuri si din ce sunt detaliile mai bogate, se vede mai clar ca sunt preluate, nicidecum ca cine le scrie este mai ...cunoscator.
      [...]
      Corect mi se pare sa se urmareasca indicatia producatorului si sa se foloseasca uleiul recomandat, dupa cum spunea un coleg pe la inceput, pentru "habarnisti (exact) ca noi" este cea mai buna varianta!
Altfel, scuzati deranjul !

Vezi ca motorul nu are clasa de precizie.
Desteapta-te romane!