Autor Subiect: Despre proprietățile uleiului de motor  (Citit de 50080 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Online NicNic

Re: Despre proprietățile uleiului de motor
« Răspuns #280 : 28.Apr.2026, 07:12:27 p.m. »
E clar. SI nenea asta spune ca pompa de ulei, "impingand" un ulei mai vascos, ar consuma din puterea generata de motor echivalentul a 0,5 l/100km. Adica, la un consum de 5l/100km ar insemna ca 10% din puterea motorului s-ar duce pe diferenta de aia de vascozitate. Hai sa fim seriosi!

Adica, asa cum spuneam mai sus:

[...]
Informatia de pe net este multa, intr-adevar.
Dar la fel de multa este si gresita. Depinde ce stii si cum stii sa o cauti.

Nimeni, dar nimeni nu arata in mod clar de ce un ulei care reduce consumul este generator de probleme la motor.
Sa sustii ca o parte din mecanismele motorului nu s-ar unge corespunzator cu un ulei mai subtire (dar uleiul e recomandat de producator), e ca si cum ai sustine ca proiectantul a verificat uleiul incomplet, ca a uitat sa verifice daca vor fi unse destul si camele ... Alta teorie a conspiratiei.

Eu cred in normalitate: daca un producator de motor iti recomanda niste uleiuri, si chiar intr-o oarecare ordine, atunci acele uleiuri sunt corespunzatoare a fi utilizate, cat timp motorul este in parametri.

Utilizarea unui ulei mai gros, chiar de la 0W20 la 5W30, va implica modificari in functionarea motorului.
Caracteristica de ungere nu este atat de mult modificata.
Dar vascozitatea mai mare va genera dificultati in functionarea elementelor hidraulice ale motorului (tacheti hidraulici, intinzator de lant, etc, dupa cum e dotat motorul).
Apoi, unul din cele mai importante roluri ale uleiului din motoarele noastre este cel de racire. Un ulei mai vascos va avea o viteza de curgere mai mica,  implicit un debit mai mic. Ori uleiul trebuie sa circule "repede" sa preia caldura degajata exact de la sursa (adica de unde se produce ea, punctual, in motor). Cum uleiul gros va permite un debit mai mic, si caldura evacuata va fi mai putina.

Dar, repet, toate aceste elemente de mai sus sunt aplicabile daca motorul ar functiona in regimuri extreme (de sarcina, turatii, temperatura, etc.).
Dar noi folosim in mod normal masinile, asa ca diferentele explicate mai sus nu le vom resimti pentru masiunile noastre. Deci, orice ulei recomandat de producatorul masinii este potrivit.  Cine isi pune intrebarea daca merita 0W20 in loc de 5W30, isi consuma timpul. Si cam atat.

• ex-Suzuki SX4 Navi silky silver metallic = ex-SUVI
Desteapta-te romane!
Traiasca capra vecinului!

The following users thanked this post: wolfin, PAR

Offline wolfin

« Răspuns #281 : 28.Apr.2026, 07:17:33 p.m. »
E ca o poveste fara sfarsit.

Explicatia cu pompa de ulei e putin comica....ok...lucreaza mai greu la rece..dar 0.5 doar din asta...e tras de par. Sau poate n am intelrs eu ca eram in trafic.

Eu incerc de 3 ani sa trec la 5w..dar tot iau 0w.  :dknw:

In 2 motoare de 20 ani pun 5w40. Nu consuma gram...nu bate motorul la rece....impecabile.

Dar:

Totul trebuie inteles ca un intreg...ulei..kg...materiale(plastic)..anvelope  (eco).

Drumuri bune
  • vitara 2016 1.6 4wd pasion + pegas 3120 din 80 si ceva reconditionat. Urmeaza si un 2020
Vitara pasion 1.6 allgrip benzina 2016
Dacia logan 2005
Dacia 1100 1970

The following users thanked this post: BrSx4

Offline enicky

« Răspuns #282 : 28.Apr.2026, 10:47:35 p.m. »
.....Bine punctat.
   Acum am intrat si vad aici o gramada de punctari, chiar spre logoreece, sincer, n-am vrut sa se-ntample asta, ma cam simt vinovat...
    Eu am vrut doar sa-i spun omului ce spune exact manualul(poate nu-l are), ca sa-si aleaga singur.
    E drept ca 200 000km inseamna cam jumatate din viata motorului, asa ca niste uzura ar cam fi p-acolo..., de aici, probabil, si ordinea tipurilor de ulei data de producator.
     Si nu vad de ce n-ar fi bun si uleiul de la supermarket daca se respecta modelul/tipul... si nu iei de masline sau Bunica !  :-))
Mai glumim putin...

P.S. Recunosc ca n-am apucat sa vad video si nici sa citesc toti kilometri :-j

Mda, am mai vazut clipuri cu dl. inginer, fost inspector itp, sau ce mai zice el ca a prestat, nu zic, ca unele afirmatii sunt corecte, dar parca am ceva rezerve fata de afirmatia ca uleiul mai gros genereaza frecari mari, fata de cel subtire, dar,  poate solicita o forta mai mare a motorului, fata de uleiul subtire, nu ca ar fi o frecare mai mare. Zic si eu...
« Ultima Modificare: 28.Apr.2026, 11:09:51 p.m. de enicky »
  • Suzuki VITARA NewCool 4WD 1,6 benzina/Suzuki SX4 S-CROSS HYBRID SPIRIT, 1.4 AllGrip

Online NicNic

« Răspuns #283 : 28.Apr.2026, 11:07:58 p.m. »
.....Bine punctat.
   Acum am intrat si vad aici o gramada de punctari, chiar spre logoreece, sincer, n-am vrut sa se-ntample asta, ma cam simt vinovat...
    Eu am vrut doar sa-i spun omului ce spune exact manualul(poate nu-l are), ca sa-si aleaga singur.
    E drept ca 200 000km inseamna cam jumatate din viata motorului, asa ca niste uzura ar cam fi p-acolo..., de aici, probabil, si ordinea tipurilor de ulei data de producator.
     Si nu vad de ce n-ar fi bun si uleiul de la supermarket daca se respecta modelul/tipul... si nu iei de masline sau Bunica !  :-))
Mai glumim putin...

P.S. Recunosc ca n-am apucat sa vad video si nici sa citesc toti kilometri :-j

Nu e cazul sa te simti vinovat. Ai punctat si tu cum ai stiut. Si ai punctat foarte bine:
Pentru o masina folosita normal, orice ulei recomandat de producator este potrivit daca e ales conform manualului masinii.

Desteapta-te romane!

Offline wolfin

« Răspuns #284 : 23.Mai.2026, 10:36:29 p.m. »
[...]....si da, in uleiuri(ca si in politica), avem slava Domnului, multi experti !

Expertii ca expertii, dar sa vezi ce de comentatori sunt care contesta aiurea ...

@NicNic

Iti spun sincer...habar nu am despre uleiuri. In clio si in logan bag de 20 ani acelasi ulei..elf 5w40. Motoarele sunt impecabile.

In vechitura, pe forumul dedicat...un coformist a zis ca eneos 15w40 baga. Sunt la al 2 lea ..urmeaza al 3 lea in 2 ani cu acest ulei. Putea zice total sau yacco......total sau yacco bagam.

Experienta pe care o am imi zice sa nu
 fac experimente cu masina. Bine asta nu exclude ....chiar tot...in cutie am.bagat T90. Acum.in vara la schimb o sa bag mobil 75w90...cum zicea un alt coformist..."de la unii care nu au ramas blocati in timp". Cutia innvechitura are metale galbene.

« Ultima Modificare: 23.Mai.2026, 10:50:37 p.m. de wolfin »
  • vitara 2016 1.6 4wd pasion + pegas 3120 din 80 si ceva reconditionat. Urmeaza si un 2020
Dacia logan 2005
Dacia 1100 1970

The following users thanked this post: ntire2000

Online NicNic

« Răspuns #285 : 23.Mai.2026, 11:22:35 p.m. »
@wolfin, nu la tine m-am referit cand am scris postarea citata.

Dar ai demonstrat ca tii cont de ce anume e recomandat ca ulei pentru motorul masinii tale.
Chiar si cand ai anuntat ca ai pus 5W30, in locul lui 0W20, a fost clar ca ai tinut cont de niste recomandari.
Ceea ce te intreb, este daca tu, ca utilizator de masina, observi diferente in comportamentul masinii/motorului dupa aceasta schimbare.
Impresiile (doar impresii, subliniez), ar fi utile si pentru alti colegi care si-au mai pus intrebarea asta: W20 sau W30 ?
Desteapta-te romane!

The following users thanked this post: wolfin

Offline ntire2000

« Răspuns #286 : 24.Mai.2026, 02:10:04 a.m. »
Hai să terminăm cu dezbaterea.
AI e mai deștept decât majoritatea analfabetilor funcționali, corect?
Și parcă trăim o încălzire globală, nu?!?

• スズキ ビターラ
Κατά τον δαίμονα εαυτού

Offline wolfin

« Răspuns #287 : 24.Mai.2026, 09:33:08 a.m. »
Ai ul ia in calcul vad doar temperatura...eronat as zice....
La noi e ok si un ulei 10w40 sau 15w40 daca iei in considerare clima.

Uleiul il pui si in functie de motor si/sau starea lui...nu de clima. Cu ce ajuta ca 0w20 curge la minus 52° si 5w30 la 47°

0w20 e rezultatul incapacitatii producatorilo de masini de a atinge limitele solicitate de normele de poluare. Din punctul meu de vedere cel mai echilibrat ulei pentru masini de familie conduse normal e 5w30/40 iar cu km multi...10w
Aici ma refer la uzura

De motoare de conceptie veche sau cu tolerante mari...deja sarim 2..3 numere in sus.

Tot ce zic aici sunt doar pareri personale..rezultate ce am mai inteles citind una alta. Probabil trebuia sa trec mai devreme la 5w30...

Dacia logan 2005
Dacia 1100 1970

The following users thanked this post: NicNic

Offline Laurentiu

« Răspuns #288 : 24.Mai.2026, 10:08:40 a.m. »
Un raspuns tot dupa AI:

''Praguri de temperatură și impactul lor
•   Sub 60°C (Motor rece): Uleiul este prea vâscos. Nu circulă eficient. Uzura motorului este maximă.
•   90°C - 110°C (Regim optim): Temperatura ideală de lucru. Permite evaporarea apei și a combustibilului condensat în baie.
•   110°C - 125°C (Solicitare mare): Temperatură atinsă în condus sportiv, tractare sau urcare pe munte. Încă în limite sigure pentru uleiurile sintetice moderne.
•   Peste 130°C (Supraîncălzire): Uleiul își pierde vâscozitatea (se subțiază prea mult). Filmul protector se rupe. Apare riscul de calare a motorului.

Diferențe în funcție de zonă
Temperatura nu este uniformă în tot motorul:
•   În baia de ulei: Se înregistrează temperatura medie (90°C - 105°C).
•   În zona segmentelor de piston: Uleiul intră în contact cu arderea și poate depăși local 200°C - 300°C pentru fracțiuni de secundă.
În cazul unui Suzuki SX4, temperatura uleiului de motor se menține în limitele normale de 90°C - 105°C în timpul mersului normal. Acest model (fie că are motorul pe benzină de 1.6 litri, fie versiunile diesel DDiS) utilizează un sistem de răcire eficient, dar majoritatea generațiilor de SX4 nu au un indicator dedicat pentru temperatura uleiului în bord, ci doar pentru temperatura lichidului de răcire (antigelul).

Cum se comportă temperatura pe Suzuki SX4
•   Antigel vs. Ulei: Indicatorul cu ac din bordul mașinii îți arată temperatura antigelului, care se stabilizează rapid la aproximativ 90°C. Uleiul de motor se încălzește mai greu și ajunge la temperatura optimă de lucru (peste 80°C) după încă 5-10 minute de condus de la stabilizarea acului de antigel.
•   Sarcini mari: Dacă mergi pe autostradă la turații mari sau folosești sistemul de tracțiune integrală i-AWD pe teren accidentat, temperatura uleiului poate urca spre 110°C - 115°C, ceea ce este complet sigur.
•   Vâscozitatea recomandată: Motoarele de Suzuki SX4 (în special cele pe benzină din generația M16A) sunt proiectate să funcționeze cu uleiuri fluide, de tip 5W-30 sau chiar 0W-20 (la generațiile mai noi S-Cross), care au o rezistență termică excelentă în acest interval de temperatură.
Semne de alarmă pe care să le urmărești în bord
Deoarece nu vezi direct gradele uleiului, fii atent la aceste elemente:
•   Martorul roșu de ulei (Ibricul): Dacă se aprinde în mers, înseamnă scădere severă a presiunii uleiului. Aceasta poate fi cauzată de un nivel prea mic sau de subțierea extremă a uleiului din cauza supraîncălzirii. Oprește imediat motorul.
•   Acul de antigel trece de jumătate: Dacă lichidul de răcire depășește zona centrală și urcă spre roșu, acesta nu mai poate răci nici blocul motor, ceea ce va duce instantaneu și la supraîncălzirea uleiului peste limita critică de 130°C.''
  • Suzuki SX4
Un mare adevar: este foarte periculos sa dai puteri nelimitate unor minti limitate (Nikola Tesla).
S-auzim numai de bine oriunde ne-am afla!

Offline Laurentiu

« Răspuns #289 : 04.Iun.2026, 12:25:46 p.m. »
Explicatii stiintifice si practice (pentru cei tipicari) referitoare la nivelul uleiului de motor: https://www.facebook.com/reel/1528481605472848
  • Suzuki SX4
Un mare adevar: este foarte periculos sa dai puteri nelimitate unor minti limitate (Nikola Tesla).
S-auzim numai de bine oriunde ne-am afla!