Autor Subiect: Despre proprietățile uleiului de motor  (Citit de 47555 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline NicNic

Re: Despre proprietățile uleiului de motor
« Răspuns #280 : 28.Apr.2026, 07:12:27 p.m. »
E clar. SI nenea asta spune ca pompa de ulei, "impingand" un ulei mai vascos, ar consuma din puterea generata de motor echivalentul a 0,5 l/100km. Adica, la un consum de 5l/100km ar insemna ca 10% din puterea motorului s-ar duce pe diferenta de aia de vascozitate. Hai sa fim seriosi!

Adica, asa cum spuneam mai sus:

[...]
Informatia de pe net este multa, intr-adevar.
Dar la fel de multa este si gresita. Depinde ce stii si cum stii sa o cauti.

Nimeni, dar nimeni nu arata in mod clar de ce un ulei care reduce consumul este generator de probleme la motor.
Sa sustii ca o parte din mecanismele motorului nu s-ar unge corespunzator cu un ulei mai subtire (dar uleiul e recomandat de producator), e ca si cum ai sustine ca proiectantul a verificat uleiul incomplet, ca a uitat sa verifice daca vor fi unse destul si camele ... Alta teorie a conspiratiei.

Eu cred in normalitate: daca un producator de motor iti recomanda niste uleiuri, si chiar intr-o oarecare ordine, atunci acele uleiuri sunt corespunzatoare a fi utilizate, cat timp motorul este in parametri.

Utilizarea unui ulei mai gros, chiar de la 0W20 la 5W30, va implica modificari in functionarea motorului.
Caracteristica de ungere nu este atat de mult modificata.
Dar vascozitatea mai mare va genera dificultati in functionarea elementelor hidraulice ale motorului (tacheti hidraulici, intinzator de lant, etc, dupa cum e dotat motorul).
Apoi, unul din cele mai importante roluri ale uleiului din motoarele noastre este cel de racire. Un ulei mai vascos va avea o viteza de curgere mai mica,  implicit un debit mai mic. Ori uleiul trebuie sa circule "repede" sa preia caldura degajata exact de la sursa (adica de unde se produce ea, punctual, in motor). Cum uleiul gros va permite un debit mai mic, si caldura evacuata va fi mai putina.

Dar, repet, toate aceste elemente de mai sus sunt aplicabile daca motorul ar functiona in regimuri extreme (de sarcina, turatii, temperatura, etc.).
Dar noi folosim in mod normal masinile, asa ca diferentele explicate mai sus nu le vom resimti pentru masiunile noastre. Deci, orice ulei recomandat de producatorul masinii este potrivit.  Cine isi pune intrebarea daca merita 0W20 in loc de 5W30, isi consuma timpul. Si cam atat.

• ex-Suzuki SX4 Navi silky silver metallic = ex-SUVI
Desteapta-te romane!
Traiasca capra vecinului!

The following users thanked this post: wolfin

Offline wolfin

« Răspuns #281 : 28.Apr.2026, 07:17:33 p.m. »
E ca o poveste fara sfarsit.

Explicatia cu pompa de ulei e putin comica....ok...lucreaza mai greu la rece..dar 0.5 doar din asta...e tras de par. Sau poate n am intelrs eu ca eram in trafic.

Eu incerc de 3 ani sa trec la 5w..dar tot iau 0w.  :dknw:

In 2 motoare de 20 ani pun 5w40. Nu consuma gram...nu bate motorul la rece....impecabile.

Dar:

Totul trebuie inteles ca un intreg...ulei..kg...materiale(plastic)..anvelope  (eco).

Drumuri bune
  • vitara 2016 1.6 4wd pasion + pegas 3120 din 80 si ceva reconditionat. Urmeaza si un 2020
Vitara pasion 1.6 allgrip benzina 2016
Dacia logan 2005
Dacia 1100 1970

The following users thanked this post: BrSx4

Offline enicky

« Răspuns #282 : 28.Apr.2026, 10:47:35 p.m. »
.....Bine punctat.
   Acum am intrat si vad aici o gramada de punctari, chiar spre logoreece, sincer, n-am vrut sa se-ntample asta, ma cam simt vinovat...
    Eu am vrut doar sa-i spun omului ce spune exact manualul(poate nu-l are), ca sa-si aleaga singur.
    E drept ca 200 000km inseamna cam jumatate din viata motorului, asa ca niste uzura ar cam fi p-acolo..., de aici, probabil, si ordinea tipurilor de ulei data de producator.
     Si nu vad de ce n-ar fi bun si uleiul de la supermarket daca se respecta modelul/tipul... si nu iei de masline sau Bunica !  :-))
Mai glumim putin...

P.S. Recunosc ca n-am apucat sa vad video si nici sa citesc toti kilometri :-j

Mda, am mai vazut clipuri cu dl. inginer, fost inspector itp, sau ce mai zice el ca a prestat, nu zic, ca unele afirmatii sunt corecte, dar parca am ceva rezerve fata de afirmatia ca uleiul mai gros genereaza frecari mari, fata de cel subtire, dar,  poate solicita o forta mai mare a motorului, fata de uleiul subtire, nu ca ar fi o frecare mai mare. Zic si eu...
« Ultima Modificare: 28.Apr.2026, 11:09:51 p.m. de enicky »
  • Suzuki VITARA NewCool 4WD 1,6 benzina/Suzuki SX4 S-CROSS HYBRID SPIRIT, 1.4 AllGrip

Offline NicNic

« Răspuns #283 : 28.Apr.2026, 11:07:58 p.m. »
.....Bine punctat.
   Acum am intrat si vad aici o gramada de punctari, chiar spre logoreece, sincer, n-am vrut sa se-ntample asta, ma cam simt vinovat...
    Eu am vrut doar sa-i spun omului ce spune exact manualul(poate nu-l are), ca sa-si aleaga singur.
    E drept ca 200 000km inseamna cam jumatate din viata motorului, asa ca niste uzura ar cam fi p-acolo..., de aici, probabil, si ordinea tipurilor de ulei data de producator.
     Si nu vad de ce n-ar fi bun si uleiul de la supermarket daca se respecta modelul/tipul... si nu iei de masline sau Bunica !  :-))
Mai glumim putin...

P.S. Recunosc ca n-am apucat sa vad video si nici sa citesc toti kilometri :-j

Nu e cazul sa te simti vinovat. Ai punctat si tu cum ai stiut. Si ai punctat foarte bine:
Pentru o masina folosita normal, orice ulei recomandat de producator este potrivit daca e ales conform manualului masinii.

• ex-Suzuki SX4 Navi silky silver metallic = ex-SUVI
Desteapta-te romane!
Traiasca capra vecinului!