Autor Subiect: Despre proprietățile uleiului de motor  (Citit de 52932 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline NicNic

Re: Despre proprietățile uleiului de motor
« Răspuns #300 : 04.Aug.2026, 08:20:16 p.m. »
Nu, nu mai conteaza daca pui magneti pe filtru.
Ii pui doar ca sa faci ceva la masina ...
  • ex-Suzuki SX4 Navi silky silver metallic = ex-SUVI
Desteapta-te romane!
Traiasca capra vecinului!

Offline jupanul1

« Răspuns #301 : 04.Aug.2026, 08:54:08 p.m. »
Lasă că o să treacă toată lumea acum pe electrice și nu o să mai conteze așa de tare vâscozitatea uleiului. Iar alea au oricum magneți...  :D
  • ex Hyundai Tucson HEV (NX4e); ex Vitara 1.4 S, Allgrip, AT, turquoise

The following users thanked this post: NicNic

Offline enicky

« Răspuns #302 : 04.Aug.2026, 09:17:27 p.m. »
....De la minutul 3:41, dacă nu ai răbdare să vezi tot clipul.
   Doua lucruri as dori sa mentionez :
1. Acest baiat, cu al carui video efectiv ne-am pierdut timpul urmarindu-l, recunosc ca m-a pacalit si pe mine cativa ani urmarindu-l, mentionand pe la inceputuri ca e inginer intr-un service unde se face si itp(undeva prin Valcea) si vorbind ani de-a randul numai (sau mai mult) despre masini vechi(care-s mai bune, care-s mai proaste, de ce sa ne ferim), undeva subliniind faptul ca el numai masini de acest gen va utiliza. Chiar daca erau modele vechi pe care eu nu le-am avut si nici nu le-as fi cumparat, mi se parea cat-de-cat interesant.
  Ulterior cred ca a dat si el de bani si s-a dotat c-o hybrida(de ce oare?) si acum vreo cateva luni lanseaza un clip("99% dintre romani habar n-au sa mearga c-o hibrida"), unde da cu mucii-n fasole, si ii face pe toti prosti(mai putin 1%) aratandu-ne el cum face o cursa cu hybrida din Centrul Vechi pana la A1 si cum a mers numai electric si deci foarte economic, de parca noi cand circulam prin Bucuresti facem turism, nu mergem cu treburi. Atentie, ce spune el au descoperit altii de mult, el doar le repeta frumos! V-am povestit asta ca sa stiti ce fraier urmariti !
2. Ce am mai observat, cred ca este bine sa te bagi in discutie, daca chiar ai ceva serios de spus, nu doar sa vorbim discutii ! Nu precizez, dar cred ca se observa!
In rest, fiecare foloseste ce ulei vrea si cand vrea, doar sa nu se laude ! Parerea mea.... :)
   PS. Doamne Ajuta sa ramana astea "de epoca" si "electricele" sa fie ieftine !
  • Suzuki VITARA NewCool 4WD 1,6 benzina/Suzuki SX4 S-CROSS HYBRID SPIRIT, 1.4 AllGrip

Offline NicNic

« Răspuns #303 : 04.Aug.2026, 10:44:43 p.m. »
Lasă că o să treacă toată lumea acum pe electrice și nu o să mai conteze așa de tare vâscozitatea uleiului. Iar alea au oricum magneți...  :D

Corect, se rezolva toata discutia de aici!
Desteapta-te romane!

Offline Hoinar

« Răspuns #304 : 05.Aug.2026, 06:39:25 a.m. »
Iar alta postare marca Laurentiu cu prostii de pe net ... Ravenolul ala este apa de ploaie cu multa publicitate ... mi-a belit o cutie de viteze si la 7000 km rontaia motorul cu el de ziceai ca e o cutie de nes cu pietre in ea. Sa nu mai aud de mizeria de Ravenol, ... si a fost cumparat dintr-un magazin unde stiam ca aduc produse ok si era si reprezentantul Ravenol in magazin.
Cand sunt bani cu nemiluita de publicitate clar apar peste tot si toata lumea haleste vrajeala ieftina ce bun este. Si apoi se trezesc unii si altii, pentru ca este cautare pe net si din vizualizari se fac bani multi si uite asa un produs de cacao genereaza bani gramada, cu produse de cacao dintr-o publicitate facuta de unii care se plictisesc acasa si disribuie tampenii si alti care s-au prins ca se fac bani multi din asta si fac continut pe tema aia, exact pentru aia care se plictisesc ... iar omul cauta general si ghici ce iese la rezultate, nisa de care vorbim cu o gramade de video-uri, recenzii false de la boti. omul cumpara, si are probleme si ramane cu buzunarul gol dupa experienta, dar nu are puterea de a face o descriere prin ce a recut, pentru ca necesita experiza de laborator care costa enorm apoi materialul lui nu va fi viral, penru ca nimeni care mananca din palma de la aia nu e prost sa isi taie craca singur.
Si uite asa ramanem cu o gramada de video-uri, recenzii si postari despre produse minune facute de o firma de cartier

Si inca ceva despre AI ... nu mai pune ( puneti ) botul la ce abereaza Ai-ul, aceste modele abereaza de nici nu avei idee! Termenul cunoscut se numeste ca Ai=ul halucineaza, adica ofera date de oriunde numai ca sa iti raspunda la ceva. Nu o sa zica " nu stiu" nici cand ii dai prompturi specifice din interfata, da va veni sa te intrebe mai multe detalii, dar ceva concret mai greu. Mai ales ca datele sunt foarte fragmentate, si exraodinar de multe incorecte. Iar cand baza este plina de date incorecte, clar si ele iti vor oferi nise raspunsuri incorete.
BTW ... adresa ai oferita cu mandrie ... te-ai uitat pe streetview ca nu e nici macar un banner cu marca acolo, este ceva depozit de la o firma NO NAME! Pai ma scuzati ... de la o firma asa mare si tare nu te asteptai sa puna si ei un banner la fabrica lor mandra?
« Ultima Modificare: 05.Aug.2026, 06:52:37 a.m. de Hoinar »
  • Suzuki SX4 S-Cross 1.4 Hybrid 2021 Passion, Ex. Suzuki Grand Vitara 3, 2L benzina
Libertatea ta se termina acolo unde incep drepturile altora!

Offline wolfin

« Răspuns #305 : 05.Aug.2026, 09:10:32 a.m. »

PS. Doamne Ajuta sa ramana astea "de epoca" si "electricele" sa fie ieftine !

nu rezista masinile noi ....30 ani si sa prinda "de epoca".

cred ca ... povestea s a cam terminat prin anii 2000...dupa ...dzeu cu mila....cand ma uit la solutiile tehnice (ma refer la platforme noi).
  • vitara 2016 1.6 4wd pasion + pegas 3120 din 80 si ceva reconditionat. Urmeaza si un 2020
Vitara pasion 1.6 allgrip benzina 2016
Dacia logan 2005
Dacia 1100 1970

Offline NicNic

« Răspuns #306 : 05.Aug.2026, 09:34:42 a.m. »
Hai să terminăm cu dezbaterea.
AI e mai deștept decât majoritatea analfabetilor funcționali, corect?
Și parcă trăim o încălzire globală, nu?!?

Avand in vedre temperaturile de afara, din ultimele zile, propun sa introducem in dezbatere si uleiul 10W40.
La vremea de acum, pare a fi cel mai potrivit, conform indicatiilor AI-ului ...   
De parca motorul va functiona la o temperatura de 200 grade Celsius, doar fiindca e mai cald afara ... :-))

Deci, 0w20, 5W30 ori 10W40 ? 
Desteapta-te romane!

Offline Laurentiu

« Răspuns #307 : 05.Aug.2026, 09:39:23 a.m. »
Iar alta postare marca Laurentiu cu prostii de pe net ... Ravenolul ala este apa de ploaie cu multa publicitate ... mi-a belit o cutie de viteze si la 7000 km rontaia motorul cu el de ziceai ca e o cutie de nes cu pietre in ea.
Daca n-as fi folosit ani de zile aceasta marca de ulei (motor, cutie viteze si lichid frina) fara a avea probleme cu motorul, cutia si frinele, fii sigur ca n-as fi ''facut publicitate'' de ea (poate dupa mintea ta crezi ca e si platita) asa cum n-am amintit de Motul, Eneos etc; Shell si Mobil 1 am folosit de vreo citeva ori ori pina cind am aflat ca pot fi shmenuite; am preferat un ulei adus direct de la sursa (Germania) cu holograma si nu facute pe vapor ori turcisme. Poate ca ar fi bine sa urmaresti pagina de youtube a lui ''DM AUTO'' si apoi sa tragi concluziile necesare. E si asta tot un sfat.

Pentru cultura ta generla, de multe ori am postat ceea ce am facut la msina si nu cu info de pe net ci din experianta acumulata in apoape 48 de ani. Ceea ce am postat aici de pe youtube, am considerat ca e bine de stiut si fiecare poate trece prin filtrul gindirii daca e bine sau nu ori punind sub semnul intrebarii. Dind un sfat, nu inseamna si o obligatie de a-l urma.

P.S. Observ ca tu si cu inca un adept va cam tineti ''de coada'' mea si tare inclin sa cred ca e din mare lipsa de ocupatie.
Sper sa aveti bunul simt ca de acum, pur si simplu sa ma ignorati. La fel voi face si eu.
  • Suzuki SX4
Un mare adevar: este foarte periculos sa dai puteri nelimitate unor minti limitate (Nikola Tesla).
S-auzim numai de bine oriunde ne-am afla!

The following users thanked this post: ntire2000

Offline wolfin

« Răspuns #308 : 05.Aug.2026, 10:31:03 a.m. »
Deci, 0w20, 5W30 ori 10W40 ?

10w40 era ulei de prim montaj la renault/dacia euro 3 si 4...pentru renumitele motoare k7j.

La noi e ok si un ulei 10w40 sau 15w40 daca iei in considerare clima.
Din punctul meu de vedere cel mai echilibrat ulei pentru masini de familie conduse normal e 5w30/40 iar cu km multi...10w
Aici ma refer la uzura

• vitara 2016 1.6 4wd pasion + pegas 3120 din 80 si ceva reconditionat. Urmeaza si un 2020
Vitara pasion 1.6 allgrip benzina 2016
Dacia logan 2005
Dacia 1100 1970

Offline NicNic

« Răspuns #309 : 05.Aug.2026, 11:04:20 a.m. »
Acest motor, vestitul 1,4 cu 8 valve de la Renault/Dacia, a fost proiectat din 1997.
Adica la o data cand tehnologia de fabricatie era alta.
ELF STI 10W-40 Competition era uleiul standard pentru Solenza mea.

Vascozitatea uleiului se alege dupa clasa de precizie a ajustajelor pe care le lubrifiaza, printre altele.
Din acest considerent, chiar si Suzuki, pentru motorul M16A, a trecut de la ulei 5W30 la 0W20.
Nu pentru ca ar polua mai putin sau pentru ca ar reduce consumul.
Ci pentru ca acest ulei era mai potrivit cu tolerantele ajustajelor din noile motoare.
Desteapta-te romane!