Sistemul StartStop este făcut la cerea comunității europene, care a dorit astfel diminuarea la maxim a poluării in traficul din orașe. Consumul este ceva mai mic dar ...
... autoturismul nou sensibil mai scump .

Astăzi mi s-a confirmat o informație pe care o știam de ceva timp si care nu prea a fost dezbătuta pe acest forum, si anume ca Suzuki Romania a semnat un contract de colaborare cu Proeco Gas Systems, care este reprezentantul in Romania a unuia din leaderii mondiali in industria instalațiilor GPL, respectiv firma Landi Renzo.Astfel cei care vor cumpăra mașini noi si își vor monta instalații GPL de la firma mai sus amintita vor avea în continuare garanția de 5 ani iar pentru instalația GPL vor avea aceeași durată de garanție (5ani).
Înainte de a decide montarea unui kit GPL pe motorul M16A citiți
aici.
Ce a pățit mașina colegului @zamyx a pățit și mașina mea. Povestea pe scurt: combustia GPL se face la o temperatură superioară combustiei benzinei. La
unele motoare acest fapt are ca efect ”înfundarea” scaunelor supapelor, deteriorarea supapelor, deformarea chiuloasei, arderea garniturii de chiuloasă, etc. Continuarea exploatării motorului în aceste condiții poate duce la deteriorarea iremediabilă a acestuia.
Din câte am înțeles de la mecanic, a trimis chiuloasa la rectificat, a înlocuit supapele de evacuare (
dăcât 8!), șuruburile de chiuloasă, mai multe garnituri, etc. Lucrarea este în curs, nota de plată rămâne deschisă ... Speră să recupereze valva EGR al cărei mecanism e blocat (reziduri de la arderile incomplete) dar partea electrică e ok.
Totul după cca. 80 mii km parcurși de la montarea instalației GPL.
Soluții : - chiuloasa poate fi rectificată de 2-3 ori;
- cheltuielile de operare pot fi majorate
astfel. Nu știu cu cât întârzie deznodământul tragic

această investiție.
- din aceeași gamă a chimicalelor miraculoase:
ulei dedicat.
Nu știu în ce măsură poate fi înlocuit motorul cu un altul fiabil la conversia pe GPL, gen Renault, Daewoo, Fiat.
A mai fost postată pe forum o
listă neagră oficială.