Autor Subiect: 1989  (Citit de 9135 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline miocrl

1989
« : 25.Nov.2009, 11:00:22 p.m. »
vine decembrie si ca in fiecare an ma trec fiori.

ei bine anul acesta se fac 20 de ani de atunci. unde am fost... si unde am ajuns...

Offline Laurentiu

Re: 1989
« Răspuns #1 : 26.Nov.2009, 03:28:39 p.m. »
unde am fost... si unde am ajuns...
Inainte de '89:

Si dupa:

• Suzuki SX4
Un mare adevar: este foarte periculos sa dai puteri nelimitate unor minti limitate (Nikola Tesla).
S-auzim numai de bine oriunde ne-am afla!

Offline bogdanb

« Răspuns #2 : 26.Nov.2009, 05:00:36 p.m. »
Trist este ca aproape toti ne-am pus la un moment dat intrebarea, cel putin retoric: "oare chiar a meritat?"
Am putea gasi un raspuns in experiente comparative "atunci" vs "acum". Dar chiar si asta, cat de mult merita?
Cand parintii mei aveau in jur de 25 de ani au contractat un apartament de 4 camere, cu 200.000 Lei, in rate pe 20 de ani, la un venit pe familie de aprox. 6000LEI.
Pretul din 2008 pentru acelasi apartament: aprox. 500.000RON. Un venit "bun" pentru o tanara familie: aprox. 4000RON

In 1988 au depus actele pentru a doua Dacie, care a venit peste un an jumate. Pret: aprox. 72.000Lei.
In 2009 eu am achitat Suzuki cu banii jos si a sosit peste o saptamana. Pret: aprox. 54.000RON

In 1989 umblam cate o saptamana prin toate magazinele din Bucuresti ca sa gasesc adidasi nemtesti sau Pionierul refuzati la export.
In 2009 gasesti facaturi de orice marca vrei, la orice colt de strada. Sau tot facaturi, dar mai de soi, la "outleturi". Si atunci si acum, aprox. 200 Lei/RON.

Inainte de 1989, obiectele marca Lux, Kent, Marlboro, BT, Amigo, Mocca, Palmolive, erau moneda alternativa care deschidea orice usa. In 2009, le gasesti toate astea la orice colt de strada pe nimica toata.

s.a.m.d. ...
SX4 4x4 1.6GS aka Suzie Q :)

Offline deconectat

• Hero Member
  • Mesaje postate: 762
  • Gen: Bărbat
  • Membru cu logan
« Răspuns #3 : 26.Nov.2009, 05:11:06 p.m. »
Chiar si numai pentru faptul ca ai calculator si poti sa stai pe suzuki-club, eu zic ca a meritat.
A meritat pentru ca acum poti sa injuri pe cine vrei si pentru ca poti sa te duci in concediu in Grecia si pentru ca poti sa mergi cu masina in ce zi vrei tu.
42 is not an anwser, it's an error code. the universe is saying 'Error 42: meaning to universe not found'
http://deconectat.wordpress.com/

Offline Daniel42

« Răspuns #4 : 26.Nov.2009, 06:15:05 p.m. »
Unde am fost stim cu totii , ce am ajuns acum se vede cu ochiul liber , ce o sa ajungem este mai grav daca tara are guvernare slaba in continuare . Mincare si alte lucruri sunt dar , banii s-au dus de mult din buzunare de la majoritatea romanilor . Mai sunt un procent care mai au ceva ceva de cheltuiala . Si astia provin din stim noi ce . Sa vedem daca in 2010 ne mai imprumuta cineva cu ceva bani , pentru ca ne-au dat de suntem datori pe 50 de ani . Iar noi nu producem nimic valoros dar , trebuie sa dam banii inapoi si nu ai avem deloc si nici nu se intrevede sa-i avem . Timpurile pentru noi vor fi si mai grele . Sper sa gresesc dar nu cred . Se vede de la o posta ca treaba merge spre rau . #:-S
  • Suzuki SX 4 1.5 GLX Silky Silver

Offline Laurentiu

« Răspuns #5 : 26.Nov.2009, 06:15:18 p.m. »
1. ai calculator si poti sa stai pe suzuki-club, eu zic ca a meritat.
2. acum poti sa injuri pe cine vrei
3. poti sa te duci in concediu in Grecia
4. poti sa mergi cu masina in ce zi vrei tu.
Nu sint un nostalgic inascut insa, mi se pare un sacrificiu (vb de sacrificiul suprem) prea mare doar pt atita lucru.

1. Ai doar acces mai mare la informatii de orice fel insa multi nu stiu sa discearna "binele" de "rau".
2. Injuri pe cine vrei dar, vorbesti singur. Inainte de revolutie ( intentionat am scris cu "r" ), cu o simpla amenintare spre partid (PCR), se puteau rezolva anumite probleme si eventual puteai demasca niste abuzuri.
3. In RO, s-au vazut toate frumusetile ?
4. Si atunci se putea facind abstractie de zilele de duminica (numere pare si impare) - se faceau eforturi pt plata datoriilor statului.
5. Aveai siguranta zilei de miine, aveai un trai decent, lumea parca era mai buna, nu existau (la locul de munca) atitea mincatorii, existau si atunci pupincuristi insa parca mult mai putini ca acum, numai cine nu vroia nu avea un serviciu, la terminarea facultatii aveai o repartitie (loc de munca) nu ca acum sa-ti cauti "sluga la stapin" etc.
Sint extrem de multe de spus pe acest subiect. Sint si avantaje, sint si dezavantaje. Dupa ce am trait si cei 20 de ani de dupa revolutie, pot spune ca, dpmdv sint mai multe dezavantaje in ziua de azi.
  • Suzuki SX4
Un mare adevar: este foarte periculos sa dai puteri nelimitate unor minti limitate (Nikola Tesla).

Offline cobra20

« Răspuns #6 : 26.Nov.2009, 06:38:30 p.m. »
Nu am trait vremea aia pe pielea mea, deci cea ce spun, spun  asa din povestirile de la parintii mei si din auzite. Eu cred ca ar fi bine undeva in mijloc: adica libertatea de azi sa putem merge in strainatate, sa nu trebuiasca sa stai zile in sir pentru un baton de salam si jumat de kile de faina etc, dar asa cum ati zis daca terminai liceul ai avut casa si loc de munca, daca nu aveai te amenda politia. Poate in  vremea aia omul statea mai linistit si nu era atata jafuri si alte lucruri rele. Deci pe scurt nici vremea aia nu era buna dar nici asta pe care o traim. Cum va fi? Nu stiu, asta vom vedea.
Something, somewhere went terribly wrong.

R.I.P. SJ 88 TAS Suzuki Ignis Daily driver: SJ 88 TSA Ford Focus mkII       Tel.:0749.405.130

Offline Laurentiu

« Răspuns #7 : 26.Nov.2009, 07:19:46 p.m. »
Nu am trait vremea aia pe pielea mea...
Daca vrei sa afli cite ceva din acea perioada si ai rabdarea sa citesti 12 pagini, te invit pe un forum  :): http://forum.portal.edu.ro/index.php?showtopic=74640&st=0
Citat
Topic: Viata inainte de '89 cu bune si rele, viata de zi cu zi, scoala si copilaria, forme de divertisment, etc.

Copilaria, scoala sau viata de zi cu zi in comunism au avut farmecul lor, greu de uitat pentru cei care au trait acele vremuri. Chiar daca la tot pasul te confruntai cu restrictii si lipsuri, viata de atunci, cel putin in spatiul public/oficial, se caracteriza prin mult mai mult bun gust si mult mai putina agresivitate. Propun sa ne aducem aminte de acele vremuri postand imagini, inregistrari audio/video si multe povesti personale.
Unii poate acum vor vedea pt prima data un soim al patriei, pioner sau UTCist :) altii, au trait pe viu toate astea ;).
  • Suzuki SX4

Offline deconectat

• Hero Member
  • Mesaje postate: 762
  • Gen: Bărbat
  • Membru cu logan
« Răspuns #8 : 26.Nov.2009, 08:29:38 p.m. »
1. Ai doar acces mai mare la informatii de orice fel
3. In RO, s-au vazut toate frumusetile ?
5.[...]la terminarea facultatii aveai o repartitie (loc de munca) nu ca acum sa-ti cauti "sluga la stapin" etc.
1. Asta e extrem de important si avem prostul obicei sa subestimam asta.
3. Nu vad ce legatura are ce am zis eu cu raspunsul tau. Faptul ca inca mai am lucruri de vazut in Romania nu are nici o legatura cu interdictia de a iesi din tara.
5. Asta a fost unul din cele mai proaste lucruri din comunism pentru ca se promova incompetenta. Este principalul motiv pentru care economia romaneasca este in starea care e.

Nu spun ca e totul roz in momentul asta, dar daca nu ar fi fost revolutia, probabil am fi fost in situatia Coreei de Nord...
Doctrina comunista are unele parti bune, dar care nu au cum sa functioneze intr-o societate cu oameni.
Uite ca si americanii se gandesc la comunism, cu toate ca nu au curajul sa-i zica pe nume: The Venus Project

@Laurentiu: Nu as vrea sa interpretezi raspunsul meu ca atac la persoana. Iti respect punctul de vedere, insa nu sunt de acord cu el. Asta este inca un avantaj al democratiei...
42 is not an anwser, it's an error code. the universe is saying 'Error 42: meaning to universe not found'
http://deconectat.wordpress.com/

Offline Leutz

« Răspuns #9 : 26.Nov.2009, 08:54:15 p.m. »
Nu spun ca e totul roz in momentul asta, dar daca nu ar fi fost revolutia, probabil am fi fost in situatia Coreei de Nord...

Adevarul este ca de obicei undeva ... la mijloc, cum ar zice vechea zicala romaneasca ( sau ... dincolo de noi, cum as zice eu)

Daca nu ar fi fost momentul '89 am fi fost cel mai probabil in situatia Chinei de Est/Sud-Est (google it and see what's on that map); noi si o parte maricica din blocul comunist est-european.
Prietenii stiu de ce !!
  • SX4 AWD MT 2.0 - 2007 / Outlander AWD CVT 2.4 - 2019