Autor Subiect: TARA UNDE SUNT NEVOIT SA TRAIESC.....si unde probabil va creste si copilul meu!  (Citit de 851355 ori)

MP_87, enicky, croz şi 12 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Online saureign

Oricum, e o singură rezolvare: toată lumea să se calmeze, să respire adânc și apoi să înceapă dialogul.

Eu nu cred că se mai poate, s-au împins lucrurile prea departe, inclusiv pe plan mondial. Urmează urgia
  • S-cross 1.4 6MT allgrip 2024 / ex-Swift 2019 allgrip / ex-Vitara Cool allgrip 2015

The following users thanked this post: sfichiu

Offline ntire2000

Iar asta e cireașa de pe tortul national.

Si noi ne mirăm că n-avem mecanici capabili să facă ca la carte un schimb de ulei.
Iar talentații ăștia cu diplomă se angajează în cel mai nefericit caz la stat, dacă nu prostesc vreun patron credul cu "capacitățile" lor intelectuale.
  • スズキ ビターラ
Κατά τον δαίμονα εαυτού

The following users thanked this post: NicNic

Offline NicNic

Iar asta e cireașa de pe tortul national.

Si noi ne mirăm că n-avem mecanici capabili să facă ca la carte un schimb de ulei.
Iar talentații ăștia cu diplomă se angajează în cel mai nefericit caz la stat, dacă nu prostesc vreun patron credul cu "capacitățile" lor intelectuale.

Asat e o problema a societatii noastre ce nu se poate rezolva decat printr-un reset.

Intr-un institut de cercetare, in domeniul opto-electronic, s-au cautat absolventi de masterat de la Facultatea de Fizica, pentru a fi angajati, eventual sa isi continue specizlizarea intr-un domeniu ca doctorand.
Surpiza a fost cand cei mai buni absolventi ai unei promotii, au venit la interviu sa se angajeze. Si li s-a pus o intrebare simpla, din domeniul fizicii optice (teoretic, ar fi fost pregatiti in acest sens): "Ce inseamna LASER?"
 Credeti ca  a stiut vreunul? Nici vorba!

Si exemple punctuale pot fi multe altele. Este prapad in invatamantul superior de la noi!
Atat de stat, cat si cel privat.
  • ex-Suzuki SX4 Navi silky silver metallic = ex-SUVI
Desteapta-te romane!
Traiasca capra vecinului!

Offline gabineg

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Mesaje postate: 14888
  • Gen: Bărbat
  • Suzuki SX4 GLX 4WD
    • Bucuresti
Este prapad in invatamantul superior de la noi!
Atat de stat, cat si cel privat.

Să nu exagerăm cu generalizările de tipul ori e albă ori e neagră! Sunt mai multe nuanțe de gri.

Există zone de excelență, atât didactice cât și de cercetare (automatică, electronică, nanotehnologii, etc.) în care studenții sunt angajați încă din anul III și câștigă mai bine decât asistenții lor. Dar și zone în care situația este cum spui tu.

Angajatorii cer ca absolventul să livreze din prima zi, solicitându-i experiență. Dar cei mai mulți dintre ei nu se înghesuie să-i primească trei luni în practică și să-i școlească la locul de muncă. La rândul lor, unii studenți preferă să facă practică la firma familiei, că tot o s-o moștenească mai târziu.

Și profesorii au partea lor de vină, fiind obligați de standardele minimale de promovare să acorde timp și resurse cercetării și publicațiilor în dauna efortului de formare.
  • SX4 by Giugiaro
It's nice to be Important, but it's more important to be Nice

Offline NicNic

Gabi, iti inteleg parerea. Insa eu privesc din alta perspectiva. Poate ca la nivel de doctorand se vad mult mai evident lacunele ramase dupa procesul educational scolar.
Si nu e vorba despre livrarea de performanta din prima zi. Ci doar despre notiuni teoretice de baza. Si de minim bun simt privind interesul fata de domeniul in care te-ai specializat.

Si stiu clar, cel putin in anumite facultati, care este strategia lor privind pastrarea numarului de studenti. Mi-e greu sa cred ca sunt studenti fictivi, asa cum se arata in articolulul indicat 3 postari mai sus, dar se fac tot felul de manevre ca sa se mareasca numarul de studenti cat mai mult, fara suport educational adecvat.

Am exemple chiar din perioada cand am facut masterul, acum 20 de ani. De atunci se discutau astfel de solutii.
Nu iti dau detalii, decat daca vrei sa ne mai vedem la o cafea, ori ceai, ca e frumos afara.  :)

Cat despre invatamantul privat, am exemple concrete de la persoane ce au absolvit sistemul.
Cunoscand modul in care au frecventat cursurile, in care au fost examinati (sau neexaminati), iar la absolvire ce fel de cunostinte aveau, imi arata o imagine foarte proasta despre invatamantul privat.

Nu contest, or fi si cateva institutii de excelenta.
Insa prea putin ca sa dezvoltam aceasta societate, sa pregatim suficienti oameni care sa ne duca la o situatie mai buna in viitor.
Desteapta-te romane!

Offline gabineg

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Mesaje postate: 14888
  • Gen: Bărbat
  • Suzuki SX4 GLX 4WD
    • Bucuresti
... daca vrei sa ne mai vedem la o cafea, ori ceai, ca e frumos afara.  :)

Cu mult drag, în proximitatea cunoscută, sau in topicul "Cafea de dimineață". :cof:
  • SX4 by Giugiaro
It's nice to be Important, but it's more important to be Nice

Offline ntire2000

Intr-un institut de cercetare, in domeniul opto-electronic, s-au cautat absolventi de masterat de la Facultatea de Fizica, pentru a fi angajati, eventual sa isi continue specizlizarea intr-un domeniu ca doctorand.
Surpiza a fost cand cei mai buni absolventi ai unei promotii, au venit la interviu sa se angajeze. Si li s-a pus o intrebare simpla, din domeniul fizicii optice (teoretic, ar fi fost pregatiti in acest sens): "Ce inseamna LASER?"
 Credeti ca  a stiut vreunul? Nici vorba!

La firma unde lucrez s-a angajat un tinerel în care-și puneau speranțele o grămadă de boșorogi aproape de vârsta pensionarii.
Juniorul, absolvent al Facultatii de Inginerie Electrică și Stiința Calculatoarelor Brasov.

Toate bune până mă sună seful lui că cică i s-a ars alimentatorul monitorului, ceva sursă de 12V si 3A - externă, deci 36W.
Face omul o poză ca să văd marimea mufei de înfipt în monitor, caut si găsesc una de 12V si 5A, deci 60W.

A doua zi mă sună seful lui si-mi spune că sursa nu e bună, cică juniorul i-a explicat "că e prea tare și se arde monitorul".
In primă fază am rămas consternat, după aia m-am spart de râs împreună cu colegul meu.

Deci omul nostru cu diplomă și licență la o facultate care se pretinde ok (nu de colțul străzii), nu stie fizica de clasa a 10-a (dacă nu mă înșel) - capitolul electricitate.
Sau cel puțin e încă un analfabet funcțional care n-a înțeles nimic din principiile electricității....

PS: inginerasul nostru, într-o societate normală nici măcar de electrician n-ar fi bun.
  • スズキ ビターラ
Κατά τον δαίμονα εαυτού

Online enicky

...Există zone de excelență, atât didactice cât și de cercetare (automatică, electronică, nanotehnologii, etc.) în care studenții sunt angajați încă din anul III și câștigă mai bine decât asistenții lor. Dar și zone în care situația este cum spui tu.
   Binenteles ca exista si zone de excelenta in zona universitara si mai ales in zonele enumerate. Ca acum se intra cu ghiotura in facultate, asta e alta problema, acum "examenul" se da dupa absolvire, practic la angajare: cui i-a placut specialitatea respectiva a invatat, cine a absolvit ca sa aiba o facultate, se vede in ...practica.
  Se stie ca se dau bani la examene ca sa treaca anul, se dau si la master, ca e bun si un master la casa omului, de ce nu si la doctorat !
Cati analfabeti funtionali au si master, sa fim noi sanatosi, roiesc printre noi ca mustele !
   Dar repet, avem si eminente si in robotica, si in IT, iar cei buni nu mai ajung la interviuri sau concursuri....
Dar, ma rog, eu nu le stiu pe toate, ca altii...
   Cu toate ca o vorba spune ca "cine le stie pe toate, nu stie nimic!"
  • Suzuki VITARA NewCool 4WD 1,6 benzina/Suzuki SX4 S-CROSS HYBRID SPIRIT, 1.4 AllGrip

Offline NicNic

[...]
   Cu toate ca o vorba spune ca "cine le stie pe toate, nu stie nimic!"

Filozofica postare...  :)

Problema este ca sistemul de invatamant permite ca toti cei care se inscriu sa termine ca licentiati, indiferent de calitatea instruirii lor.
Ori asta nu poate fi compensat de faptul ca avem cativa absolventi care sunt deosebiti (de fapt sunt normali, corecti).

Daca voi vedeti alta solutie pentru refacerea calitatii sistemului de invatamant, va rog sa detaliati.

@gabineg :
Descurajarea mea provine de la cum s-au transformat (sa nu zic deformat) chiar si profesorii mai vechi, care inainte ceva vreme aveau standarde clare de performanta in trierea studentilor.
Asa ca nu stiu cum si cu cine s-ar mai putea reface nivelul invatamantului de la noi. :(

Desteapta-te romane!

Offline ntire2000

România, ca o curvă.
Și proastă pe deasupra.

Citat
Ce nu înțelege nimeni este de ce a ținut să se pronunțe public Nicușor Dan, din moment ce România nu are o politică externă clară în acest moment. De ce n-a tăcut pur și simplu? Tot n-ar fi ieșit atât de prost. În politica externă sunt esențiale, pe termen lung, poziționările de partea corectă a istoriei. În funcție de ele sunt judecate statele. Iar adevărul, de această dată, nu este de partea Americii lui Trump.
  • スズキ ビターラ
Κατά τον δαίμονα εαυτού