Autor Subiect: Anevlopele de iarna obligatorii (RCA)  (Citit de 10511 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline Batranul

Re: Anevlopele de iarna obligatorii (RCA)
« Răspuns #40 : 31.Ian.2010, 11:53:14 a.m. »
Este o masura foarte ok.

Discutie nu mai e ca "pe vremuri nu erau"...pentru ca s-au inventat intre timp si scopul cauciucurilor de iarna este o mai bina aderenta. Aici se bucura si fabricantii de cauciucuri, care isi scot banii din cercetare, sunt si asiguratorii, a caror rata de daune scade pe segmentul rca, insa bucuria ar trebui sa fie a noastra, pentru ca iti creste siguranta deplasarilor, in consecinta creste securitatea ta, a celor dragi, celor transportati cu masina si a celorlalti participanti.

Faptul ca unii dintre noi nu resimt avantajele unor anvelope de iarna pe timp de iarna, este discutabil ... neutilizand si/fara nu pot face o diferenta.

Faptul ca unii dintre noi nu simt nevoia de a utiliza cauciucuri adecvate anotimpului/conditiilor meteo ma duce cu gandul ca nu le pasa de ei si de ceilalti. Iar discutiile de genul ca nu oricine isi permite sa-si ia cauciucuri de iarna si de vara sunt iarasi fara rost, a-ti cumpara o masina e ca si cum te-ai insura...faci un calcul dinainte si-ti proiectezi niste cheltuieli..simti ca nu faci fata, nu te-nsori...pardon, nu-ti iei masina...sau o lasi naibii iarna in garaj/parcare.

Am lucrat o vreme si-n asigurari...nu le plang de mila asiguratorilor, insa si unii dintre asigurati nu au o treaba cu responsabilitatea, bunul simt si repsectul (ma refer la trafic).

Asadar eu astept cu nerabdare sa devina obligatorii, pentru ca astfel unii dintre "contestatari" vor fi nevoiti sa faca/simta diferenta si le garantez ca o sa-si schimbe parerea.

L.E.: Anvelopele sunt interfata dintre masina si drumul pe care se deplaseaza, asadar sunt extrem de importante in "toata economia" unei deplasari: acceleratie, franare, directie; majoritatea sistemelor de asistenta si siguranta devin inutile atunci cand aderenta (prin utilizarea cauciucurilor nepotrivite) lipseste cu desavarsire.

Asta e punctul meu de vedere, nu incerc sa "convertesc" pe nimeni. Fiecare face cum il duce capul.
Ganditi-va doar ca accidentele se intampla datorita unui moment de cumul de factori defavorizanti. Mai degraba controlez eu unul din acesti factori. Pe degeaba nu-mi rup gatul facand 10 000 km iarna cu cauciucuri de vara cand e destul ca intr-un moment sa intru cu viteza mare intr-un viraj strans in care sa nu zic ca s-a format polei (ca o sa sariti sa pe gheata nu-s eficiente nicidecum cauciucurile de iarna) dar e un strat de vreo 3-4 cm de zapada viscolita intre timp. Cam unde ma duc? Exact: la dracu! Directie canci, frana canci, esp ... corect: canci!
« Ultima Modificare: 31.Ian.2010, 12:03:39 p.m. de Batranul »
fost posesor de Ignis 1.5 4wd
www.scoaladepaine.ro

Offline bogdanb

« Răspuns #41 : 31.Ian.2010, 12:15:59 p.m. »
@Batranule, tu ai dreptate in principiu, in toate aspectele sesizate.
Din pacate, si in ce priveste masura in cauza, teoria e rasturnata de practica.
Ai dreptate cand spui ca iti proiectezi o serie de cheltuieli cand iti cumperi masina. Ce te faci insa, daca la data achizitiei le poti sustine din buget, iar dupa cateva luni ramai pe drumuri, cu o masina pe cap, plus eventual o rata considerabila? (cazul meu, prin 2000 - din fericire, eu am avut niste rezerve cat de cat).
Ai dreptate si cand spui ca poate o astfel de masura ii va responsabiliza pe unii asigurati. Dar, sunt convins ca cei care acum sfideaza cu buna-stiinta "conduita preventiva" o vor sfida si mai tare, considerand ca ei nu mai trebuie sa fie prudenti, ca face masina tot - de la cauciucuri, la ABS, ESP, TCS sau mai stiu eu ce...

In plus, apare aspectul de procedura pe care in cazul CASCO as putea sa-l inteleg: daca vrei asigurare la el, trebuie sa indeplinesti niste conditii.
Dar daca de exemplu, te loveste din spate unul doar cu RCA, fara cauciucuri "de iarna". Conform celor discutate, ar insemna ca asigurarea sa nu te despagubeasca, lasandu-te sa te judeci singur cu ala. Ar fi corect? Nu cred.
Pe de alta parte, ma intreb: ala care l-a lovit pe @Pexic zilele trecute o fi avut sau nu anvelope de iarna? Si daca a avut, cat de mult i-a folosit asta lui @Pexic?
SX4 4x4 1.6GS aka Suzie Q :)

Offline BXXENL

« Răspuns #42 : 31.Ian.2010, 12:48:46 p.m. »
Diferenta e de la cer la pamant intre cauciucuri de vara si cele de iarna. Sunt absolut esentiale cauciucurile de iarna pt o deplasare in siguranta in conditii de temperaturi f scazute. Ca unii au facut mii si mii de km cu cauciucuri de vara iarna fara sa faca accident nu inseamna decat ca au avut noroc si au condus fff atenti. Dar nu toata lumea e un sofer asa bun.

Multe accidente, drumuri blocate, pierderi de vieti si alte nenorociri ar putea fi evitate daca toate masinile ar fi echipate corespunzator.
  • SX4 1.5
Alex

Offline bogdanb

« Răspuns #43 : 31.Ian.2010, 12:54:06 p.m. »
Diferenta e de la cer la pamant intre cauciucuri de vara si cele de iarna.

De acord, dar credeam ca discutia nu este despre tehnologia in sine, ci despre obligativitatea aplicarii ei prin lege... cel putin eu asa am inteles de pana acum... :dknw:
« Ultima Modificare: 31.Ian.2010, 12:56:04 p.m. de bogdanb »

Offline lucian107416

• Full Member
  • Mesaje postate: 107
  • Gen: Bărbat
« Răspuns #44 : 31.Ian.2010, 05:14:30 p.m. »
Exact. Votul lor (implicit) e DA, iar argumentele lor( Batranul si BXXENL) nu sunt off topic. Ideea e ca daca tu nu esti in stare sa controlezi masina, ma ameninti pe mine. ( tu se refera la partenerul de trafic, nu Bogdanb)
Swift 1.5 GS

Offline shpeedy

« Răspuns #45 : 31.Ian.2010, 06:18:18 p.m. »
Dar sa scoti o lege care sa-l oblige pe cetatean sa aiba bun simt, nu cred ca e normal.

Cu riscul de a suna radical, consider ca romanul doar asa o sa re-invete bunul simt. Si nici macar legea nu o sa fie suficienta, ci punerea ei in practica.

O chestie pe care iarasi nu o inteleg este partea financiara: nu vad de ce achizitionarea unor anvelope de iarna ar fi o cheltuiala in plus, in conditiile in care la o durata de exploatare de - sa zicem - 60,000 km tot ar trebui sa achizitionezi al doilea rand de anvelope. Daca ai folosi un set dedicat de iarna, ai prelungi cu cel putin 25% utilizarea celor de vara (12 luni / 3 luni de iarna = 25%); si nu am luat in considerare si uzura accentuata a anvelopelor de vara in sezonul rece.
Ex: 2007 Swift M13A, 2010 SX4 M16A 4x4, 2007 Forester 2.0X
Current: 2015 Nissan Pulsar 1.5dci

Offline lucian107416

• Full Member
  • Mesaje postate: 107
« Răspuns #46 : 31.Ian.2010, 06:25:14 p.m. »
Sunt si soferi care circula 100000 km cu aceleasi placute de frana si aceleasi anvelope Cunosc astfel de cazuri. Au un stil mai moderat. Anvelopele sunt de acord ca imbatranesc, dar ...pentru ei ar fi o cheltuiala in plus. In rest ai dreptate.
Swift 1.5 GS

Offline shpeedy

« Răspuns #47 : 31.Ian.2010, 06:59:00 p.m. »
@Lucian: am doua observatii la afirmatia ta:
1. daca mai tin dupa 100,000 km asta nu inseamna ca isi si mentin aceleasi proprietati;
2. legile fizicii nu cred ca-i ocolesc chiar si pe cei ce conduc mai moderat, daca le scapa masina de sub control pe zapada proaspata, de exemplu.
Ex: 2007 Swift M13A, 2010 SX4 M16A 4x4, 2007 Forester 2.0X
Current: 2015 Nissan Pulsar 1.5dci

Offline vadiro

• Sr. Member
  • Mesaje postate: 400
« Răspuns #48 : 31.Ian.2010, 07:05:30 p.m. »
Oameni de care vorbesti tu lucian107416, sunt niste potentiali criminali. Intradevar este plin de ei in Romania. Dar existenta lor nu este un argument, ci din contra.
Iar partea asta cu bunul simt, suna frumos, dar in Romania nu o sa intample. NICIODATA! La noi si daca ar fi o lege s-ar gasi un milion de portite de scapare, asa ca trebuie sa fi foarte naiv sa te bazezi pe bunul simt. Dar de ce sa ne miram, cel mai mare motiv de mandrie al romanilor este faptul ca noi suntem mai "destepti" decat altii si in loc sa respectam un lucru considerat cu siguranta adevarat, care ne mai protejeaza si viata noastra si a celor care circula cu noi, ne batem cu pumnii in piept ca stim noi mai bine decat fraierii aia din Vest.

In plus, sa spunem lucrurilor pe sleau, a nega performantele mai bune ale cauciucurilor de iarna pe timpul iernii este absurd, iar argumente de genul "de peste 10 ani nu a mai fost zapada" nu este valabil nici macar pentru tari ca Grecia sau Spania.

Dar este perfect adevarat ca noi romanii, avem un talent real in a aduce un milion de argumente care de care mai sugubete pentru a ne sustine o idee, de la cospiratia mondiala a producatorilor (de ce nu si a masonilor sau sionistilor?) pana la flacara violeta care ne-a intunecat mintile noua, fraierii care ne aruncam aiurea banii pe prostiile astea de cauciucuri de iarna.

Imi amintesc ca si pentru impunerea utilizarii centurii de siguranta a fost nevoie de ani de zile si zeci de mii de amenzi, Chiar daca atunci internetul nu era prea dezvoltat, gasim si acum nenumarate discutii de atunci cu contra-argumente care de care mai naucitoare.

In general, daca privim in trecut, noua romanilor aproape toate masurile care au dus la dezvoltarea tarii ne-au fost impuse, de la Burebista care ne-a distrus viile pana la FMI care ne impune o reformare a statului pe care noi am refuzat sa o facem in 20 de ani.
Suzuki SX4 Sedan GS
GPS MyGuide 3100 cu iGO Primo, iGO 8, Garmin XT, TomTom 7 si Navigon MN7
CB Midland Alan 48 Plus Multi B + Sirio ML-145 PL

Offline bogdanb

« Răspuns #49 : 31.Ian.2010, 08:03:28 p.m. »
Draga @Vadiro, fii bun te rog si spune-ne de cat timp locuiesti in Polonia.
De asemenea, spune-ne te rog cat platesti pe an acolo (taxe de drum, vignete, cauciucuri, fel-de-fel de kituri speciale, etc...). Si apoi, spune-ne te rog ce venit ai.
In context, te rog sa ne impartasesti din experienta ta din Polonia: de exemplu, cat este o amenda pentru nerespectarea diferitelor legi - inclusiv similare cu cele in discutie, (daca) ai remarcat daca acolo legile se respecta orbeste sau nu, chestii d-astea. Nu uita te rog sa ne spui care este in general starea drumurilor, cum inteleg autoritatile sa raspunda atunci cand impun o lege si, de ce nu, pe acolo se vorbeste despre "potentialii criminali" despre care spui, exista sau nu?
Nu in ultimul rand spune-ne te rog cat este acolo salariul minim (sau mediu, care iti e mai comod).
Merci frumos.
« Ultima Modificare: 31.Ian.2010, 08:06:58 p.m. de bogdanb »