Autor Subiect: Anevlopele de iarna obligatorii (RCA)  (Citit de 10509 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline unde

Re: Anevlopele de iarna obligatorii (RCA)
« Răspuns #20 : 29.Ian.2010, 03:51:23 p.m. »
In Polonia este o lege care eu cred ca ar fi utila si la noi: Orice vehicol care este gasit in trafic dupa data de 1 decembrie (daca-mi amintesc bine) fara cauciucuri de iarna este amendat.

Asa e si in Germania si in Austria si daca mai scobim mai gasim. Dar nu asta e argumentul, sint si legi proate "dincolo" pe care le-am adoptat imediat.
 Ideea e ca nu poti folosi acelasi cauciuc si la temperaturi de peste 50 de grade la nivelul asfaltului si iarna la -20 de grade sau mai jos.
 Eu la Jimny am anvelope dedicate de iarna si se simte diferenta de aderenta: masina frineaza prompt, zburda acolo unde "desteptii" incaltati cu anvelope de vara ramin intepeniti, am intrat in nameti de zapada mai mari decit pragurile (cind am deschis usa am maturat zapada), etc. Si mi-aduc aminte ca acum multi ani mergeam iarna cu cauciucuri de vara si am ratat citeva buseli, dar mereu cind ma suiam in masina ma apasa un sentiment de nesiguranta. Ca un fapt tragic-comic, intr-una din zilele acelea cu ninsori mari, am vrut sa plec la servici cu Jimny, insa toate stradutele erau blocate de masini incaltate cu anvelope de vara  X-(
 Desi multi se feresc sa o spuna direct, da, e o problema de bani, iar in cazul unora chiar de multi bani. Ma gindesc insa ca suma respectiva e oricum mai mica decit o intrare in service cauzata de niste anvelope cu o aderenta insuficienta.

Nici eu nu stiu nimic de vreun cadru legal care sa prevada obligativitatea anvelopelor de iarna. Daca are cineva, da-ti un link.
Suzuki Jimny 1.3i 2004

Offline Laurentiu

« Răspuns #21 : 29.Ian.2010, 04:02:43 p.m. »
Nici eu nu stiu nimic de vreun cadru legal care sa prevada obligativitatea anvelopelor de iarna. Daca are cineva, da-ti un link.
Nu exista lege in privinta asta deocamdata dar echiparea cu cauciucuri de iarna in perioada 1 noiembrie - 1 aprilie, va fi obligatorie in caz de accident; asiguratorul RCA, daca constata ca cel ce a produs accidentul in perioada amintita, a avut masina dotata cu anvelope de vara, nu va plati asigurarea (va fi exact ca si la un accident cind cel vinovat este sub influenta bauturilor alcoolice - asiguratorul nu va plati paguba si lasa la latitudinea justitiei ca cel pagubit sa-si primeasca suma necesara reparatiei de la cel vinovat).
« Ultima Modificare: 29.Ian.2010, 04:05:24 p.m. de Laurentiu »
  • Suzuki SX4
Un mare adevar: este foarte periculos sa dai puteri nelimitate unor minti limitate (Nikola Tesla).
S-auzim numai de bine oriunde ne-am afla!

Offline gabineg

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Mesaje postate: 14889
  • Gen: Bărbat
  • Suzuki SX4 GLX 4WD
    • Bucuresti
« Răspuns #22 : 29.Ian.2010, 04:07:17 p.m. »
Am un coleg care nu si-a pus anvelope de iarna pe masina noua (1-2 ani), motivand cu obstinatie ca a mers cu Dacia 1100, 1300 si 1410 timp de 30 ani in toate conditiile. Weekend-ul trecut l-am lasat la volanul lui Red Suzie in drum spre Predeal, pe drum de iarna la - 15 grade Celsius. Concluzia: la toamna isi va pune cauciucuri de iarna. Ii inteleg pe cei care nu au bani pentru ele, dar pe cei care au si ii deturneaza de la siguranta propriei vieti si a familiei catre alte cheltuieli din planul al doilea al existentei nu ii pot intelege.  
  • SX4 by Giugiaro
It's nice to be Important, but it's more important to be Nice

Offline Laurentiu

« Răspuns #23 : 29.Ian.2010, 04:21:41 p.m. »
Am un coleg care nu si-a pus anvelope de iarna pe masina noua (1-2 ani), motivand cu obstinatie ca a mers cu Dacia 1100, 1300 si 1410 timp de 30 ani in toate conditiile.
Inainte de revolutie, cauciucurile Danubiana si Victoria aveau o alta compozitie, erau mai moi- in genul cauciucurilor mixte din ziua de azi. Tot in perioada aia, in Romania nu existau cauciucuri de vara sau de iarna cel putin pt autoturisme. Stiu ca foloseam cauciucuri D216, daca nu ma inseala memoria, cu rizuri mari.
  • Suzuki SX4
Un mare adevar: este foarte periculos sa dai puteri nelimitate unor minti limitate (Nikola Tesla).
S-auzim numai de bine oriunde ne-am afla!

Offline Andrei Suzuki

• Hero Member
  • Mesaje postate: 2982
  • Respect a man's car and the man respects you!
« Răspuns #24 : 29.Ian.2010, 04:58:53 p.m. »
Eu sunt curios cine a votat nu cam ce argumente are..
2018 Suzuki Vitara S
2007 VW Passat 2.0TFSI

Offline ASZ

« Răspuns #25 : 29.Ian.2010, 05:20:54 p.m. »
- Cost extrem de mare avand in vedere numarul de km parcursi in acest interval (inclusiv schimbarea cauciucurilor de pe geanta pe alta la fiecare schimbare de sezon ... iar cu roti complet echipate suma initiala la dimesiunile de pe masinile noastre ... este o suma ...); chiar si depozitarea lor poate fi o problema de spatiu/buget
- in general zapada/gheata in muuult mai putine zile decat asfalt uscat in aceasta perioada (ca sa nu mai zic ca pe gheata si cele de iarna sunt extrem de eficiente ...)
- o astfel de lege ar da apa la moara speculantilor si ca la orice lucru impus la noi, ar aparea reguli noi, modele impuse si cine stie mai cate, iar pretul ar fi ... interesant de urmarit pana unde va urca

De ce sa nu fioe legea de asa natura ca in momentul in care ESTE zapada pe carosabil sa nu poti iesi pe drumuri publice .. de exemplu ? Si alte variante se accepta ... :)

Cred si stiu ca sunt utile ... dar cred ca totusi nu ar trebui impuse. Parerea mea.

Offline vadiro

• Sr. Member
  • Mesaje postate: 400
« Răspuns #26 : 29.Ian.2010, 09:57:28 p.m. »
Eu cred ca din contra, intr-o tara ca Romania, unde totul se negociaza, ar trebui impuse. La noi in foarte multe situatii cei care nu au cauciucuri de iarna nu vor lasa masina acasa in momentul in care ninge, constienti fiind ca nu vor putea circula, ci ei vor fi primi care injura statul ca nu face sa dispara zapada in secunda in care ajunge pe asfalt.
In ceea ce priveste eficienta cauciucurilor de iarna pe gheata, cu siguranta este mai mare decat a celor de vara. In orasul in care stau, este gheata acoperita de zapada pe strazile secundare de vre-o luna de zile, fiind permanent in aceasta perioada temperaturi scazute, in unele locuri ma minunam ca pot trece cu masina, avand in vedere ca mergand pe jos, de-abea puteam traversa strada prin portiunea respectiva incaltat cu bocanci:)
Suzuki SX4 Sedan GS
GPS MyGuide 3100 cu iGO Primo, iGO 8, Garmin XT, TomTom 7 si Navigon MN7
CB Midland Alan 48 Plus Multi B + Sirio ML-145 PL

Offline flotl

« Răspuns #27 : 29.Ian.2010, 10:31:05 p.m. »
ASZ> pe timpul iernii, chiar daca e asfaltul uscat, cauciucurile de iarna au aderenta mai buna pentru ca nu se intaresc de la frig ca cele de vara.
SUZUKI GRAND VITARA 1.9 DDiS / 129 CP / 4X4 / ECHIPARE PREMIUM EDITION (FULL)
Trecut de 130.000 km in februarie 2015.

Offline Swithin

• Sr. Member
  • Mesaje postate: 256
« Răspuns #28 : 30.Ian.2010, 12:46:11 a.m. »

Mie mi se pare normal sa fie impuse, dar perioada de 5 luni cred ca e exagerata. Sunt de acord ca in Alpi e deja frig in perioada asta, dar in Timisoara eu nu le-am vazut rostul in noiembrie. Chiar si in primele zile din decembrie au mai fost temperaturi peste 7 grade. Ar fi excelent daca legislatia ar fi diferita in functie de zona - aici s-ar putea reduce macar cu o luna (de exemplu, 15 noiembrie - 15 martie), dar probabil ca asa ceva nu e fezabil in practica.
Grow up.

Offline lucian107416

• Full Member
  • Mesaje postate: 107
« Răspuns #29 : 30.Ian.2010, 08:44:46 a.m. »
In fiecare zi am ocazia sa vad cum ambaleaza cate unul motorul pentru zeci de minute din cauza ca a ramas inzapezit !!! Ieri se adunasera, de exemplu, 7 masini in spatele lui. Soferii lor ce vina au?? In timpul asta, unul cu un Mini Cooper a reusit sa-l ocoleasca. Bineinteles ca l-au impins ceilalti pana la urma, dar sa fim seriosi. Nu e corect fata de cilalti sa nu-ti echipezi masina de iarna, ca sa nu mai spunem ca e de-a dreptul periculos. Imaginati-va ca in spatele inzapezitului ar fi stat o salvare.

Iar faptul ca inca dezbatere pe tema asta, pe care personal o consider evidenta, ma convinge ca e nevoie de o lege. Fara exceptii. Anvelopele de iarna nu patesc nimic daca ruleaza la 20 de grade, de ex. Iar in perioada de iarna minimele sunt sub 7 grade.
« Ultima Modificare: 30.Ian.2010, 09:03:09 a.m. de lucian107416 »
Swift 1.5 GS