Autor Subiect: tambur versus disc de frana  (Citit de 13246 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline Cristi

tambur versus disc de frana
« : 26.Aug.2009, 09:09:20 a.m. »
Sigur ca discurile pe spate sunt frumoase, dar e vorba sa se justifice pretul lor printr-un aport de performanta (la franare) considerabil.

Eu am observat ca la franarea de urgenta masina se apleaca puternic in fata (aproape ca vrea sa intre cu botul in asfalt). La fel, la accelerari, botul se ridica. Asta vine de la faptul ca masina este inalta, si pentru ca centrul de greutate (dinamic) se muta in fata sau in spate in functie de manevra.

Daca in momentul franarii de urgenta 85-90% din greutate este pe fata, nu se prea justifica adaugarea discurilor de frana pe spate deoarece ele nu sunt asa solicitate (neavand multa greutate pe spate la franare, insemna ca nici nu se incing asa tare), si nu prea conteaza atat de mult in procesul de franare.

Am vazut numeroase CUV-uri care au tamburi pe spate, si banuiesc ca asta ar fi explicatia.

- Kizashi Sport M/T
- ex SX4 1.9 DDis, 4WD @ 143 BHP
- ex Jimny Cabrio

Offline Iahim

• Sr. Member
  • Mesaje postate: 345
  • Gen: Bărbat
  • Suzeta Splash 1,2
Re: tambur versus disc de frana
« Răspuns #1 : 26.Aug.2009, 09:22:29 a.m. »
Pertinente explicatiile tale, dar sa nu omitem raspunsul foarte prompt si precis al sistemului de franare cu patru discuri.

Toate bune,
Mihai

Offline body

« Răspuns #2 : 26.Aug.2009, 12:07:33 p.m. »
La Lancer am discuri si pe spate , frana este excelenta , mai precisa decat la SX .
Seic de ploiesti cu Mitsu Outlander si nevasta cu Vitara

Offline BXXENL

« Răspuns #3 : 26.Aug.2009, 01:24:18 p.m. »
Pai cred ca de asta au si bagat discuri si pe spate, precizie, probabil ca lucreaza mai bine ESP-ul cu ele. Ca forta de franare e suficienta si cu tamburii.
  • SX4 1.5
Alex

Offline coq

« Răspuns #4 : 26.Aug.2009, 01:25:03 p.m. »
Acum nu prea mai conteaza asa mult tambur versus disc, decat in situatii speciale. Si eu spre exemplu am tambur pe spate si pot spune ca franele mele sunt chiar foarte eficiente.
Se stie ca in procesul de franare se transforma energie cinetica in caldura de aici ineficienta unui sistem de franare apare in momentul cand numai poate acumula/disipa caldura.
De asta spuneam ca "doar in situatii speciale" sunt mai bune cele pe disc vezi raliuri, curse, s.a.m.d. In rest pentru o folosinta normala cu materialele si tehnologia existenta eu zic ca prea putin mai conteaza daca este disc sau tambur.
Suzuki Grand Vitara 1.9 DDIS | 129 CP | full-time 4WD | Cat's Eye Blue |

Offline deathangel1974

• Sr. Member
  • Mesaje postate: 319
  • McQueen
« Răspuns #5 : 28.Aug.2009, 10:24:34 a.m. »
La Lancer am discuri si pe spate , frana este excelenta , mai precisa decat la SX .
Intreb si yo: care e viteza max. la lancer si care e la sx4. Apoi ai sa intelegi de ce la unele masini sunt necesare discuri si pe fata. Fiti siguri ca daca producatorul considera ca sunt neceare discuri pe spate, le punea. Si daca o sa zica cineva ca pe noul sx4 sunt si pe spate ii rog sa se uite la noile motorizari.
Este strict o parere personala, asa ca nu dati cu bolovani. :D
Suzuki SX4 1.6 GS 4WD

Offline body

« Răspuns #6 : 28.Aug.2009, 12:24:10 p.m. »
Intreb si yo: care e viteza max. la lancer si care e la sx4. Apoi ai sa intelegi de ce la unele masini sunt necesare discuri si pe fata. Fiti siguri ca daca producatorul considera ca sunt neceare discuri pe spate, le punea. Si daca o sa zica cineva ca pe noul sx4 sunt si pe spate ii rog sa se uite la noile motorizari.
Este strict o parere personala, asa ca nu dati cu bolovani. :D
Off topic .
Nu am facut nici o comparatie !
Era o constatare .Mie unul nu mi se pare normal ca pe SX(modelul prim ) nu au pus discuri pe spate . Cu lancerul am mers cu 195 si cu sx-ul cu 175 , deci diferenta asa mare de viteza nu e , dar sa nu uitam ca sx-ul e mai greu si fiind un 4x4 ar trebui sa aibe franare buna .
E foarte bine stiut de altfel ca franarea la modelele echipate cu discuri pe spate e mai eficienta decat la cele echipate cu tamburi .
Ca acest tip de frana presupune costuri mai mari , iar e bine stiut . Suzuki ( firma) a preferat sa puna tamburi la SX pt ca se incadreaza perfect la conceptul de " cutting costs " .
Probabil ca unul mai destept a hotarat totusi ca e mai bine ca noul model sa aibe discuri .
Parere personala .
Seic de ploiesti cu Mitsu Outlander si nevasta cu Vitara

Offline Cristi

« Răspuns #7 : 28.Aug.2009, 12:52:49 p.m. »
Foarte offtopic:

Deci, pe rotile din spate nu e apasare destula in momentul franarii sa se justifice discuri! Eu dupa ce am franat "in blana" de cateva ori zic ca e destul de clar. Masina nu are greutatea distribuita 50-50 in momentul franarii. Nu poti comparat lancerul (masina sportiva, "lunga" cu greutatea distribuita relativ egal, garda la sol mica) cu SX4.

Exista diferenta intre tamburi si discuri pe spate in cazul SX4, dar eu sustin ca e mica, si ca e mai mult o miscare de marketing  ;)

Oricum treaba cu frana e cu dus si intors. Degeaba franezi tu foarte tare si nu intri in cel din fata, daca cel din spate cu o dacie veche intra in fundul tau!

Ca sa revin ontopic:

Eu zic ca la noul SX4 principala imbunatatire e la motoare: mai multa putere, un consum mai mic si bordul mai "interesant". Restul sunt chestii de marketing.

- Kizashi Sport M/T
- ex Jimny Cabrio

Offline Cristy

• Jr. Member
  • **
  • Mesaje postate: 69
« Răspuns #8 : 28.Aug.2009, 01:21:53 p.m. »
daca aveai discuri si pe spate poate nu se mai ducea masina cu "botul in asfalt" la franari puternice.
SX4 1.6 GS 4x4, super masina

Offline Cristi

« Răspuns #9 : 28.Aug.2009, 01:50:34 p.m. »
Da...discurile pe spate tin locul la tot: garda la sol devine miraculos mai mica, suspensiile se intaresc brusc si masina nu mai tine cont de faptul ca cea mai grea parte a ei e pe fata.  :(

Ca franele pe spate sa functioneze eficient, au nevoie de apasare! La fel cum pentru o acceleratie mai buna, ai nevoie de tractiune pe spate. De ce: masina in momentul accelerarii se lasa pe spate, punand apasare pe acele roti. La franare se intampla fix invers.

Asa cum am spus mai sus: masina are tangaj, dar asta si este unul din farmecele ei. Multi care au mers cu mine, au spus ca le place foarte mult cum se ridica botul cand accelereaza  :good:

Atata timp cat masina in configuratia actuala franeaza bine cu tamburi, nu vad (din punct de vedere tehnic) de ce ar fi fost nevoie de frana pe discuri pe spate.
- Kizashi Sport M/T
- ex Jimny Cabrio