Autor Subiect: tambur versus disc de frana  (Citit de 13243 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline Andrei Suzuki

• Hero Member
  • Mesaje postate: 2982
  • Gen: Bărbat
  • Respect a man's car and the man respects you!
Re: tambur versus disc de frana
« Răspuns #20 : 29.Aug.2009, 10:01:39 a.m. »
Pai din moment ce la SSS,care are tot 11:1 e recomandat min98,probabil ca si la SX4 va fia asa..
2018 Suzuki Vitara S
2007 VW Passat 2.0TFSI

Offline miocrl

« Răspuns #21 : 30.Aug.2009, 11:16:23 a.m. »
parerea mea e ca atata timp cat avem EBD frana e la fel de buna si pe disc si pe tamburi pentru ca procentul de diferentiere fata spate e bine calculat sigur.
desi se poate ca racirea sa fie mai buna pe discuri, deci la nevoie se poate folosi perioada mai indelungata fara sa se incinga sau blocheze precum tamburii.

la fel si ABS-ul care.. impreuna cu EBD au grija de franare.

@moderatori: mutati va rog posturile de pe noul sx4 aici

Done!
« Ultima Modificare: 30.Aug.2009, 01:11:04 p.m. de LeonardSZK »
  • https://www.facebook.com/ComunitateaWaldorfTimisoara

Offline Laurentiu

« Răspuns #22 : 30.Aug.2009, 11:51:28 p.m. »
Legat de frane, distributia fata/spate a franelor la orice masina e cam 70%/30%.
Acest raport nu este dat de VITEZA maxima ce o poate atinge autovehiculul ci de "limitatorul de frinare" care este calculat in asa fel incit sa deschida mai mult circuitul de frinare spate in functie de greutatea de pe axa spate.
Raportul de aproximativ 70/30 este valabil doar in situatia in care masina este incarcata doar cu soferul. Din cauza ca circuitul spate nu este folosit in totalitate la capacitatea maxima, la frinarea pe discuri, placutele de frina vor avea si o suprafata mai mica de actionare.

P.S. Legat de discurile de frina, atit dacia 1100 (totul spate - motor si tractiune spate) cit si oltcitul (totul fata - motor si tractiune fata), au fost dotate cu discuri si etrieri pe toate cele 4 roti. De ce la dacia 1300/1400/1600, care la vremea aceea erau considerate superioare, pt frinarea puntii spate s-au folosit tamburi - e mult mai usor de inlocuit niste placute de frina decit sa inlocuiesti niste saboti ?
In plus, etrierii de pe oltcit erau formati din cite doua semietriere cu cite un piston fiecare protejat de un strat de teflon => 4 roti, 4 etrieri, 8 pistoane de frina si ......... 12 placute de frina :). Discurile de frina fata erau ventilate si pozitionate NU la roti ca la dacie ci la iesirea din cutia de viteze.
Dupa parerea mea, frinarea pe discuri este mai eficienta decit cea pe tamburi din cauza disiparii mult mai rapide a caldurii mai ales cind discurile sint si ventilate.
  • Suzuki SX4
Un mare adevar: este foarte periculos sa dai puteri nelimitate unor minti limitate (Nikola Tesla).
S-auzim numai de bine oriunde ne-am afla!

Offline adrian_r5

« Răspuns #23 : 31.Aug.2009, 12:01:16 a.m. »
Discurile de frina fata erau ventilate si pozitionate NU la roti ca la dacie ci la iesirea din cutia de viteze.

... iti dai seama cit de incintate erau planetarele de pozitionarea asta dibace a discurilor  :D
Too Old to Rock and Roll: Too Young to Die (© Jethro Tull 1976)

Better Motörhead than Dead :yeah:

Offline Laurentiu

« Răspuns #24 : 31.Aug.2009, 12:11:18 a.m. »
... iti dai seama cit de incintate erau planetarele de pozitionarea asta dibace a discurilor  :D
Incintate sau nu, si-au facut si inca-si mai fac treaba :). Sa nu vorbim acum de calitatea pieselor. Din 1996 si pina acum, nu am schimbat nici un pivot si nici o planetara ......... pe oltcit ;).
  • Suzuki SX4
Un mare adevar: este foarte periculos sa dai puteri nelimitate unor minti limitate (Nikola Tesla).

Offline deconectat

• Hero Member
  • Mesaje postate: 762
  • Gen: Bărbat
  • Membru cu logan
« Răspuns #25 : 31.Aug.2009, 08:47:19 p.m. »
Uite cine stie un pic de istorie... :P

Niciodata nu am inteles de ce e mai ieftin sa folosesti tamburi decat discuri, cand tamburii sunt si mai complexi constructiv si se consuma si mai mult material decat la etrier/disc...Plus ca daca ai de schimbat saboti in spatele blocului e destul de greu.
42 is not an anwser, it's an error code. the universe is saying 'Error 42: meaning to universe not found'
http://deconectat.wordpress.com/

Offline Laurentiu

« Răspuns #26 : 01.Sep.2009, 10:23:18 a.m. »
Niciodata nu am inteles de ce e mai ieftin sa folosesti tamburi decat discuri...
Nici eu dar banuiesc ca, din cauza ca se intervine acolo din "an in paste" (suprafata mare, anasamblu protejat de tambur si functionare  la capacitate mica) acesta cam ar fi motivul.
  • Suzuki SX4

Offline Leutzu

« Răspuns #27 : 01.Sep.2009, 10:51:29 a.m. »
Uite cine stie un pic de istorie... :P

Niciodata nu am inteles de ce e mai ieftin sa folosesti tamburi decat discuri, cand tamburii sunt si mai complexi constructiv si se consuma si mai mult material decat la etrier/disc...Plus ca daca ai de schimbat saboti in spatele blocului e destul de greu.

Da, si totusi, placutele de frana se schimba la 20k km (?) in timp ce sabotii tin peste 100k.

Offline Laurentiu

« Răspuns #28 : 01.Sep.2009, 01:50:54 p.m. »
Da, si totusi, placutele de frana se schimba la 20k km (?) in timp ce sabotii tin peste 100k.
Nici aici nu este o regula. Daca limitatorul de frina este scos din functie, poti tine placutele pina casezi masina. Acelasi lucru e valabil si la masinile cu tamburi.

Atit sabotii cit si placutele de frina vor tine in functie de felul cum se conduce acea masina. Folosind frina de motor si cu un mers preventiv, vei mari durata lor de functionare fata de un mers sportiv cu actionari dese a pedalei de frina.

P.S. La doua inlocuiri de placute frina fata, inlocuiam si un set de placute spate.
« Ultima Modificare: 01.Sep.2009, 01:53:14 p.m. de Laurentiu »
  • Suzuki SX4

Offline andrei_a9

• Sr. Member
  • Mesaje postate: 264
« Răspuns #29 : 01.Sep.2009, 03:20:47 p.m. »
vorbesti de 1100, nu :)
tare masina aia... si acum cred ca mi-ar placea una  ;)