0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.
2. Nu la curentul de incarcare trebuie sa te referi, ci la tensiunea de incarcare. De aici apar diferentele.
Citat din: Laurentiu din 19.Apr.2026, 05:13:08 p.m.Citat din: ntire2000 din 19.Apr.2026, 02:46:26 p.m.încărcarea completă previne sulfatarea plăcilor interne, un proces care distruge bateria în timpNu incarcarea incompleta duce la sulfatarea placilor ci scaderea nivelului de lichid survenita prin evaporarea apei din solutie H2SO4 datorata fierberii ''acumulatorului'' si lasarea placilor in contact cu aerul. Din aceasta cauza se si specifica la acumulatorii cu intretinere sa se urmareasca ca nivelul lichidului deasupra placilor sa fie de 10 mm.Cu redresorul, de doua ori pe an (in primavara si in toamna tirziu), ajuti alternatorul in incarcarea acumulatorului. Am montat pe al meu SX4 un acumulator auto Rombat Champion 12 V – 70 Amperi EFB (4 ani garantie https://www.firstbattery.ro/produs/baterie-auto-start-stop-rombat-champion-12v-70-ah/ ) dupa ce am luat teapa cu o VARTA Dynamic AGM A8, 12V, 60 Ah, 680 A care nu a tinut decit 6 luni.Citat din: ntire2000 din 19.Apr.2026, 12:55:11 a.m.Dar de ce ai pune o baterie mai mare decât cea specificată de producător?Modulul de încărcare cred că e dimensionat fix pentru ce se pune din fabrică, dacă pui o baterie mai mare, automat se suprasolicita, nu?Citat din: Laurentiu din 19.Apr.2026, 10:00:13 a.m.Citat din: ntire2000 din 19.Apr.2026, 12:55:11 a.m.dacă pui o baterie mai mare, automat se suprasolicita, nu? Nu, nu se suprasolicita insa va trebui din cind in cind incarcata si pe redresor.Nu cumva incarcarea sezoniera pe redresor este necesara fiindca bateria nu este potrivita cu sistemul de incarcare al masinii? Bateriile EFB, dar mai ales AGM au nevoie de un management diferit al incarcarii, comparativ cu cel pentru bateriile clasice.Iar sistemul de incarcare de la un SX4 nu cred sa stie cum trebuie incarcata corespunzator o baterie AGM. Nici una EFB.
Citat din: ntire2000 din 19.Apr.2026, 02:46:26 p.m.încărcarea completă previne sulfatarea plăcilor interne, un proces care distruge bateria în timpNu incarcarea incompleta duce la sulfatarea placilor ci scaderea nivelului de lichid survenita prin evaporarea apei din solutie H2SO4 datorata fierberii ''acumulatorului'' si lasarea placilor in contact cu aerul. Din aceasta cauza se si specifica la acumulatorii cu intretinere sa se urmareasca ca nivelul lichidului deasupra placilor sa fie de 10 mm.Cu redresorul, de doua ori pe an (in primavara si in toamna tirziu), ajuti alternatorul in incarcarea acumulatorului. Am montat pe al meu SX4 un acumulator auto Rombat Champion 12 V – 70 Amperi EFB (4 ani garantie https://www.firstbattery.ro/produs/baterie-auto-start-stop-rombat-champion-12v-70-ah/ ) dupa ce am luat teapa cu o VARTA Dynamic AGM A8, 12V, 60 Ah, 680 A care nu a tinut decit 6 luni.
încărcarea completă previne sulfatarea plăcilor interne, un proces care distruge bateria în timp
Dar de ce ai pune o baterie mai mare decât cea specificată de producător?Modulul de încărcare cred că e dimensionat fix pentru ce se pune din fabrică, dacă pui o baterie mai mare, automat se suprasolicita, nu?
Citat din: ntire2000 din 19.Apr.2026, 12:55:11 a.m.dacă pui o baterie mai mare, automat se suprasolicita, nu? Nu, nu se suprasolicita insa va trebui din cind in cind incarcata si pe redresor.
dacă pui o baterie mai mare, automat se suprasolicita, nu?
Citat din: wolfin din 20.Apr.2026, 12:37:19 p.m....daca nu faci drumuri lungi macar 1 pe an e bine sa o pui pe redresor macar o data (in garantie daca va uitati chiar zice asta...la 6 luni verificare si/sau incarcare - EFB la mine). dar asta nu inseamna ca bateria daca nu o incarci va deceda mai repede. altele sunt actiunile care omoara o baterie. de ex nu frigul..ci caldura de exemplu.....Calitatea bateriei....incarcare defectoasa alternator...etc.Tocmai asta incerc sa-i explic dar ... se pare ca nu accepta explicatiile mele si din aceasta cauza i-am sugerat si niste articole de pe net. Cind omul e strict pe ''Batman, Batman'', n-ai ce-i face.
...daca nu faci drumuri lungi macar 1 pe an e bine sa o pui pe redresor macar o data (in garantie daca va uitati chiar zice asta...la 6 luni verificare si/sau incarcare - EFB la mine). dar asta nu inseamna ca bateria daca nu o incarci va deceda mai repede. altele sunt actiunile care omoara o baterie. de ex nu frigul..ci caldura de exemplu.....Calitatea bateriei....incarcare defectoasa alternator...etc.
Citat din: NicNic din 20.Apr.2026, 10:22:12 a.m.2. Nu la curentul de incarcare trebuie sa te referi, ci la tensiunea de incarcare. De aici apar diferentele. Tocmai ca la curentul de incarcare trebuie sa te referi. Tensiunea nu poate depasi 14.4-14.7V indiferent de tipul bateriei (normala, AGM, EFB). Cu curent se incarca un acumulator. Tensiunea iti furnizeaza starea de incarcare. Restul ... e can-can si ... te mai poti documenta (citeste intreg materialul). Poate intr-un tirziu iti vei da seama unde este neclaritatea ta.
discutia a plecat de la hibrid. ....nu stiu cum e la vitara (mild) dar parca in mod normal nu se incarca de la bareria mare hibrizata ?