0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.
încărcarea completă previne sulfatarea plăcilor interne, un proces care distruge bateria în timp
Citat din: ntire2000 din 19.Apr.2026, 02:46:26 p.m.încărcarea completă previne sulfatarea plăcilor interne, un proces care distruge bateria în timpNu incarcarea incompleta duce la sulfatarea placilor ci scaderea nivelului de lichid survenita prin evaporarea apei din solutie H2SO4 datorata fierberii ''acumulatorului'' si lasarea placilor in contact cu aerul. Din aceasta cauza se si specifica la acumulatorii cu intretinere sa se urmareasca ca nivelul lichidului deasupra placilor sa fie de 10 mm.Cu redresorul, de doua ori pe an (in primavara si in toamna tirziu), ajuti alternatorul in incarcarea acumulatorului. Am montat pe al meu SX4 un acumulator auto Rombat Champion 12 V – 70 Amperi EFB (4 ani garantie https://www.firstbattery.ro/produs/baterie-auto-start-stop-rombat-champion-12v-70-ah/ ) dupa ce am luat teapa cu o VARTA Dynamic AGM A8, 12V, 60 Ah, 680 A care nu a tinut decit 6 luni.
1. Nu cumva incarcarea sezoniera pe redresor este necesara fiindca bateria nu este potrivita cu sistemul de incarcare al masinii? 2. Bateriile EFB, dar mai ales AGM au nevoie de un management diferit al incarcarii, comparativ cu cel pentru bateriile clasice.3. Iar sistemul de incarcare de la un SX4 nu cred sa stie cum trebuie incarcata corespunzator o baterie AGM. Nici una EFB.
Nu mai sunt generatiile de baterii cu acid si cu consumatori mari.
@Laurentiu:1. Observ ca stii destula teorie si sfaturi practice. Ori stii sa le preiei de pe internet.2. Insa prin raspunsul tau ai confirmat cele mentionate de mine.Bateriile EFB sau AGM au un sistem de incarcare diferit fata de cel al bateriilor clasice.SX4 are un sistem de incarcare gandit pentru baterii clasice. Asa ca utilizarea unei baterii AGM sau EFB pe aceasta masina va impune o ingrijire mai ampla decat ar fi uzual (prin incarcare sezoniera).3. De ce nu ti-ai pus o baterie conform cu indicatiile producatorului masinii?4. Eu am avut mai multe masini, am luat intotdeauna bateria recomandata si nu am avut nevoie de incaracre sezoniera, pe toata durata de viata a bateriilor.5. Deci, mai analizeaza de ce trebuie sa iti incarci bateriile sezonier ...