Autor Subiect: Sfat achiziție anvelope vară  (Citit de 21934 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline chriss

Re: Sfat achiziție anvelope vară
« Răspuns #120 : 02.Apr.2022, 02:04:08 p.m. »
Eu am avut pe alta masina anvelope care m-au tinut 8 sau 9 ani.
Sunt anvelope la vanzare cu dot 2018 si inca se vand,inclusiv in Germania.Conteaza formula de mai sus.
  • suzuki vitara PASSION 1.6 allgrip 2017
All grip

Offline teutzue

« Răspuns #121 : 02.Apr.2022, 02:17:35 p.m. »
"How many years will my tire(s) last?
Continental is unaware of any technical data that supports a specific tire age for removal from service. However, as with other members of the tire and automotive industries, Continental recommends that all tires (including spare tires) that were manufactured more than ten (10) years previous be removed from service and be replaced with new tires, even when tires appear to be usable from their external appearance. "

Continental zice tot de 10 ani.

https://continentaltire.com/learn/how-long-does-tire-last
  • Yaris Cross HEV 2024, Mitsubishi Colt 1.5 Ralliart 2009, 150 cp
Ex: S-Cross 2013, Mitsubishi Colt 1.1

Offline Hoinar

« Răspuns #122 : 02.Apr.2022, 02:17:58 p.m. »
Dar la fel cum prezinta informatia si aceasta este scoasa din context: anvelope stocate corespunzator  .... adica ... daca cauti la normativ, asta insemna ... ferite de lumina solara si caldura si de preferat la o temperatura constanta.  ;)
Da ... 10 ani in conditii de stocare corespunzatoare.
Iar asta cred ca zice tot ... nu are rost sa imi mai bat capul, exista normative, bine definite si explicate de ingineri.
teutzue ...normal ca imbatraneste, pentru ca ... asta face cauciucul ... imbatraneste si isi pierde proprietatile.

Este o diferenta enorma intre utilizare, depozitare si stocare! Sunt 3 lucruri total diferite, iar cum sunt prezentate, exprimarea este ... ambigua, tocmai ca sa lasa loc de inteles  ;)

• Suzuki SX4 S-Cross 1.4 Hybrid 2021 Passion, Suzuki Grand Vitara 3, 2L benzina
Libertatea ta se termina acolo unde incep drepturile altora!

Offline teutzue

« Răspuns #123 : 02.Apr.2022, 02:24:43 p.m. »
@Hoinar, @chriss . Multumesc ca ati deschis subiectul, mai invatam si noi ceva cu ocazia asta. Daca mai aveti alte cunostinte de impartasit pe acest subiect, va rog sa o faceti. Ar fi interesant de vazut si niste surse.
  • Yaris Cross HEV 2024, Mitsubishi Colt 1.5 Ralliart 2009, 150 cp
Ex: S-Cross 2013, Mitsubishi Colt 1.1

Offline chriss

« Răspuns #124 : 02.Apr.2022, 04:35:41 p.m. »
@teutzue Sursele suntem noi! Am dat jos  anvelopele vechi 2017,fiind uzate si am pus cele noi cumparate cu 415 ron cu dot 12.2019,deci 2 ani si un pic. Va spun peste 5 ani cum s-au comportat. Eu prefer sa iau anvelope NOI cu dot de 2 ani dar ne folosite decat sa cumpar unele cu dot 2021 de ex care au fost montate pe masina si circulate chiar 10 km
L.E. am primit si un voucher emag 100 ron de la Continental!
Deci,4 cauciucuri noi Continental UC 6 cu 1500 ron merge,nu?
« Ultima Modificare: 02.Apr.2022, 04:46:29 p.m. de chriss »
All grip

Offline Hoinar

« Răspuns #125 : 02.Apr.2022, 05:06:19 p.m. »
In cazul meu susele sunt de la ingineri, oameni care au facut teste, cercetatori.
Gen: https://www.continental-tyres.co.uk/car/all-about-tyres/tyre-care-maintenance/storing-tyres

It’s very important to determine the age of the tire you store by reading the date code on its sidewall. Remember, the age is counted from the year of manufacture, not the date you purchased it. If you buy a tire that was stored in a shop for 5 years, you may be wasting your money.

UV Light

When tires are exposed to sunlight, the rubber immediately starts absorbing UV radiation. The process is the same with both natural and synthetic polymers, which make up rubber compounds. The process of deterioration, due to the impact of UV, is called photo degradation.

Tire manufacturers try to fight this with the help of carbon black. It’s a finish that is put on a tire and absorbs sunlight, transforming it into heat. However, any shield loses its ability to stabilize UV radiation after some time. So, the rubber is eventually exposed to the destructive rays, and the tires last for less time.
Ozone

In brief, ozone is a type of oxygen with an extra atom in it, which can be found in the stratosphere and troposphere. The type of ozone that is destructive to rubber is usually a result of manmade pollution. The impact of the gas on tires was first noticed in the 1950s, with rubber deteriorating faster in large cities than in small towns.
Cracks on a tire caused by ozone impact.
Cracks caused by ozone and weather impact. Image source: waterloohonda.com

Tire manufacturers try to fight ozone damage by putting special compounds in the products they produce. These waxes and oils can help if the tire is being used, meaning that the compounds are brought closer to the surface. However, as there’s no circulation when tires are simply stored, the compounds become useless and tires don’t last as long.

It’s important to remember that cracks from ozone impact are irreparable.
Heat

Heat, combined with oxygen, accelerates rubber aging with the process of thermo-oxidative degradation. According to NHTSA research data, tires last less time in hotter climates, and consequentially, they fail quicker, no matter whether they are ridden or stored.
Storage Conditions

This group includes temperature and light, ozone exposure, humidity, and deformation.
Temperature and Light

It’s recommended to store tires in a cool place, preferably not warmer than 77 F and not colder than 32 F. The storage should also hide the tire from direct sunlight or strong artificial light, as both usually emit UV.
Ozone Exposure

Tires have to be stored in a place without ozone-producing equipment, which includes electric motors, fluorescent lamps, generators, etc. Anything that can make electric discharges has to be taken away from the room. Excess exposure to ozone can cause cracking when any pressure is applied.
Humidity

There should be no water bodies or any other source of humidity near or within the storage room. If exposed to excessive humidity, tires last for less time – they become covered with condensation, which is highly undesirable. Liquids are also potential sources of ozone, which is destructible for rubber.
Flat spot on a tire caused by storing being mounted. Image source: ford-trucks.com
Deformation

Tires should not be stored mounted or inflated, but vertically on a slightly elevated surface. Such a position will put the least amount of pressure on the tire. If it’s impossible to store them vertically as there is too many and not enough room, make sure the pile isn’t higher than 6 feet. In such a case, there’s no extreme pressure put on the sidewalls of the bottom tire. Deformed tires will not regain their form when pressurized – on the contrary, they may break.

Din punctul meu de vedere, parerea unui individ, fara nici o sustinere stiintifica in spate, este = 0.
Amu` ce sa-i faci ... normal ca sunt mai bune niste vechituri din depozit, mai ieftine, decat unele 2021, dar mai scumpe ... ce sa-i faci ... sunt acri rau strugurii  :-)) :-))
« Ultima Modificare: 02.Apr.2022, 05:16:29 p.m. de Hoinar »
  • Suzuki SX4 S-Cross 1.4 Hybrid 2021 Passion, Suzuki Grand Vitara 3, 2L benzina
Libertatea ta se termina acolo unde incep drepturile altora!

Offline enicky

« Răspuns #126 : 02.Apr.2022, 05:29:40 p.m. »
La vremea respectiva, cand am trecut la S-Cross de la "vara" la all season, am prins un sezon prost, cand faimosul emag (care ar vinde-o si pe masa de cand au venit africanii majoritari) avea un pret soc la acelasi model de gume si un coleg dragut, m-a avertizat ca pretul meu de sh e la fel ca cel de nou din oferta.
  Cel putin a fost amabil si m-a avertizat in privat, iar anvelopele le-am dat unui coleg de servici, evident sub pretul emag-ului, chiar daca aveau doar vreo 2000km.
Ce as vrea sa mentionez eu sunt doua aspecte :
- unul ar fi despre "termenul de garantie", de care suntem deja obsedati si care nu de putine ori este folosit ca si instrument fie de stimulare, fie de descurajare a unei tranzactii, sa spunem.
  Ca sa dau cateva exemple, termen de garantie are si zaharul si sarea(sper sa ma insel), branza in ambalaj vidat, untura/untul,  alimente care, ca si anvelopele, daca sunt pastrate in conditii corecte sunt absolut ok mult timp peste termenul garantat. Stim ca anvelopele, furtunele, curelele "imbatranesc", dar aceasta uzura intervine si functie de conditiile de pastrare sau utilizare.
- al doilea aspect este faptul, de neinteles pentru mine, ca imediat cum cineva posteaza un anunt de vanzare, unul sau chiar mai multi colegi au interventii legate de produsul sau pretul acestuia, interventii diferite de optiunea de achizitie, adica : motivele vanzarii, calitatea produsului si nu in ultimul rand, despre pretul cerut !

Info legat de termen de pastrare sau garantie are relevanta relativa(departe de mine de a contesta studiile/cercetarile), pentru ca o anvelopa sau curea cu "firicele" pe ea, n-o mai pui pe masina, sau o arunci imediat, sunt semnele de "batranete", chiar daca are doar 5 sau 8 ani, iar un furtun vechi il testezi in mana si-l "simti", dar nu vom stii exact cand va ceda.
Este stiut faptul ca foarte multe din schimbarile acestea le facem preventiv, chiar daca o curea sau furtun pare inca bun!
 Si tot la fel a ajuns de notorietate faptul ca in fata unora "experienta" n-are nici relevanta, chiar daca pe ascus, "fura" informatii din ce li s-a intamplat altora. 
Gumele mele de iarna, au 7(sapte) ani si cand le-am zis celor de la montaj ca ar trebui sa le schimb, au inceput sa rada. Arata inca foarte bine.
   P.S. Daca va spun ca am avut anvelope care imediat dupa iesirea din garantie, au iesit sarmele prin ea, probabil ca nu ma crede nimeni...

• Suzuki VITARA NewCool 4WD 1,6 benzina/Suzuki SX4 S-CROSS HYBRID SPIRIT, 1.4 AllGrip

Offline chriss

« Răspuns #127 : 02.Apr.2022, 06:20:55 p.m. »
Daca suntem pro si contra nu facem nimic.Anvelopele achizitionate de mine sunt dintr-un depozit de anvelope,si normal sa fie pastrate ok.
Am spus ca eu prefer noi chiar daca au dot mai vechi,in cazul meu 2 ani nu e mult. In afara nu se prea pune problema dot-ului,doar la noi.Eu le-am cumparat fiind atras de pret ,de la 690-750 cat costa o anvelopa de genul asta la 415 cred ca spune ceva,nu?
Anvelopele te pot tine 1 an sau chiar 8-10 ani,depinde si de nr de km parcursi.In rest,o sa va spun cum s-au comportat. Vom vedea pe viitor.Nu prea inteleg eu ce este cu manualul de N pagini postat de un coleg mai sus,dar nu are nici o legatura cu anvelopele mele.Am mai spus,sunt anvelope la vanzare pe siteuri cu dot 2016-2018 si nu sunt probleme.
Eu cred ca odata ce ai dat jos de pe masina anvelopele chiar daca au dot 2021 sau 2022 dar au fost folosite,nu se mai numesc noi,clar,asa este peste tot.
All grip

Offline chriss

« Răspuns #128 : 02.Apr.2022, 09:02:23 p.m. »
Poze cu noile anvelope
All grip

The following users thanked this post: rel_trand

Online ntire2000

« Răspuns #129 : 02.Apr.2022, 10:34:35 p.m. »
Total offtopic.

Imi place încrâncenarea cu care va argumentati durata optima de viata a anvelopelor în conditiile în care o sa ajungem sa mai mergem un sezon cu ele "ca parca nu-s chiar asa de tocite" iar la ce preturi are carburantul majoritatea o sa circulam cu viteze ca pensionarii.

Acuma ca sa fiu ontopic: opinia mea e ca 415 lei pe o anvelopa "expirata" de doi ani e totusi o optiune când n-ai diferenta aia de 100-150 de lei (adica o anvelopa în plus la 4 bucati!) pentru una proaspat cazuta de pe linia de fabricatie.
Fiecare cumpara dupa buzunar, acum un an si ceva am preferat sa iau Kleber KRISALP HP3 la 400 si ceva bucata (made in RO) cu toate ca-mi faceau cu ochiul niste Nokian WR care erau cu 200 de lei mai scumpe (si probabil facute de rusii lui Putin).

Iar la ce drumuri avem, parerea mea e ca nu se merita investitia în anvelope premium decât daca rulati cu viteze de peste 110-120 km/h ca-n DE, ceea ce nu prea e cazul la noi.
Se merita doar daca vrem sa afisam un statut social de chiaburi, ceea ce e paradoxal totusi ... pentru ca noi conducem o marca de masini mai ieftina, nu?

PS: ca vorbim de anvelope de vara, sunt pe al doilea sezon cu Vredestein ULTRAC SATIN 225/55 R17 101W si pot sa spun ca sunt fenomenale pentru stilul meu de mers tare prin curbe.
Saptamâna asta o sa fie un pic aiurea ca se anunta un pic de iarna, dar peste 10 grade celsius se comporta excelent.
  • スズキ ビターラ
Κατά τον δαίμονα εαυτού

The following users thanked this post: Sefer Jesirah, GoneFishing