Autor Subiect: Conducerea preventiva  (Citit de 127829 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Online enicky

Re: Conducerea preventiva
« Răspuns #1150 : 23.Ian.2026, 11:54:56 p.m. »
  Initial a aparut termenul de "conducere agresiva" pe care legea il pedepseste, iar "conducerea defensiva" se doreste a fi o alternativa, un termen tehnic pentru conducerea preventiva , cele doua formulari fiind sinonime, de altfel.
  Si da, in Bucuresti chiar suntem permanent "atacati", dar probabil ca cine nu circula zilnic prin oras nu stie.
"sofer de duzina" este un șofer mediocru, neexperimentat, fără abilități deosebite.

• Suzuki VITARA NewCool 4WD 1,6 benzina/Suzuki SX4 S-CROSS HYBRID SPIRIT, 1.4 AllGrip

Offline NicNic

« Răspuns #1151 : 24.Ian.2026, 12:17:49 a.m. »
Conducerea defensiva nu poate fi acelasi lucru cu conducerea preventiva.

Pentru mine, soferi defensivi sunt "mormolocii" care incurca circulatia. Asa ca acest termen, "conducere defensiva" este unul care defineste ceva rau pentru circulatia civilizata, fluenta.
Iar din fluenta (cand fiecare sofer stie ce are de facut si nu asteapta pe altii, chipurile actionand in mod defensiv) se naste si siguranta in trafic.

In Germania vedeam cum siguranta in trafic apare din cunoasterea regulilor si respectarea lor.
Acolo, nimeni nu astepta pe altul sa treaca, cedand prioritatea aiurea (daca el o avea regulamentar).
Si din aceasta simpla regula, a executarii manevrelor intocmai si in concordanta cu prevederile legii, rezulta un trafic clar, fluent si sigur.

Dar noi invatam sa conducem defensiv, sa stam in trafic, sa asteptam manevrele celorlalti participanti, sa cedam prioritatea ce o avem, adica sa ne derutam in trafic.
Si tocmai din lipsa posibilitatii de a prevedea ce va face cel din trafic, apare confuzia si apoi situatia generatoare de accidente grave.

Iar sofer de duzina poate fi inteles ca ceva rau, daca il consideri cu sens peiorativ.
Pentru mine "de duzina" inseamna ceva care se inscrie printre cei multi, obisnuiti. Si nu cred ca este ceva rau. Iar majoritatea soferilor nu este formata din piloti sau soferi cu abilitati deosebite ...
  • ex-Suzuki SX4 Navi silky silver metallic = ex-SUVI
Desteapta-te romane!
Traiasca capra vecinului!

Online enicky

« Răspuns #1152 : 24.Ian.2026, 12:25:58 a.m. »
Conducerea defensiva nu poate fi acelasi lucru cu conducerea preventiva..
  Asta n-o spun eu, vezi literatura de specialitate, sau, din faptul ca ambele promoveaza aceleasi chestii.
Nu ne putem compara cu Germania, tocmai ca aia respecta reguli, aplica cand au cedeaza si prioritate, si nu iau permisele pe bani !
  • Suzuki VITARA NewCool 4WD 1,6 benzina/Suzuki SX4 S-CROSS HYBRID SPIRIT, 1.4 AllGrip

Offline NicNic

« Răspuns #1153 : 24.Ian.2026, 11:02:16 a.m. »
Pare-se ca nu sunt acelasi lucru, cele doua stiluri de conducere.

Oricum, este irelevant daca literatura de specialitate ar spune altceva.
Daca altcineva ar veni cu argumente, nu cu zicale de genul "asa se zice", as asculta si as dezbate mai departe.

Si DA, ma uitam cu jind la cat de fluent, placut, poate fi traficul in orasele nemtesti, chiar si la ore de varf.
Si cat de clare, predictive, sunt manevrele soferilor amatori.
De ce la ei se poate si la noi nu?!
  • ex-Suzuki SX4 Navi silky silver metallic = ex-SUVI
Desteapta-te romane!
Traiasca capra vecinului!

Online enicky

« Răspuns #1154 : 24.Ian.2026, 06:04:06 p.m. »
  De dragul contrazicerii, cu toate ca stim ca amandoi avem dreptate, unii le separa, ca intrun final sa spuna ca : Stilul de conducere defensiv vine mână în mână cu conduita preventivă.
  In opinia mea, ar trebui sa le folosim pe ambele, pentru ca  adoptarea unei atitudini defensive, menite să prevină apariția conflictelor sau a situațiilor limită, în timpul conducerii duce la prevenirea unui eventual accident. Adica daca sunt defensiv, previn, iar daca conduc preventiv sunt implicit defensiv.
Am gasit cateva articole bune de citit de toata lumea, pentru ca avem de invatat toata viata, niciodata nu le stim pe toate:
- htpps://snppc.ro - chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://snppc.ro/uploads/blog/upload/Deplasare-auto-regim-prioritar.pdf
- https://legislatiesoferi.ro/conducerea-defensiva/
- https://www.autovit.ro/blog/conducerea-defensiva-ce-rol-in-conduita-preventiva/
Sunt convins ca 10 min. de lectura despre sofat n-a omorat pe nimeni, dimpotriva, ajuta, asta daca nu suntem dintre cei care "stiu eu, la ce sa citesc?", sau "ma-nveti tu pe mine", sau, "mie nu mi se intampla", sau "esti tu destept", expresii pe care cred ca le-ai auzit si tu de multe ori !!!

Offline ntire2000

« Răspuns #1155 : 28.Ian.2026, 12:52:27 p.m. »
Daca ce se spune aici e real, atunci o sa fie un scandal imens.

In cazul de fata, Lane Assist pur si simplu a interpretat linia dintre benzi ca fiind marginea acostamentului.
  • スズキ ビターラ
Κατά τον δαίμονα εαυτού

Offline wolfin

« Răspuns #1156 : 28.Ian.2026, 01:02:55 p.m. »
line asistul nu iti blocheaza coloana de directie.

sau nu ar trebui....
  • vitara 2016 1.6 4wd pasion + pegas 3120 din 80 si ceva reconditionat. Urmeaza si un 2020
Vitara pasion 1.6 allgrip benzina 2016
Dacia logan 2005
Dacia 1100 1970

Offline ntire2000

« Răspuns #1157 : 28.Ian.2026, 01:07:36 p.m. »

Ori tocmai faptul ca omul a semnalizat dreapta, iar imediat apoi stânga ..... e posibil sa fi "derutat" sistemul.
Cine a scris codul sursa o fi omis situatii de genul.
  • スズキ ビターラ
Κατά τον δαίμονα εαυτού

Offline wolfin

« Răspuns #1158 : 28.Ian.2026, 01:11:45 p.m. »
ramane valabil ce am zis. ca l a sur[rins si nu a tras de volan dreapta...cumulat cu oboseala...etc...rezultatul o tragedie.

pacat...

si vitara mi a facut o data o figura intre tiruri...cu frana violenta desi eu eram in depasire..... acum am reflex sa semnalizez si in curte.
  • vitara 2016 1.6 4wd pasion + pegas 3120 din 80 si ceva reconditionat. Urmeaza si un 2020
Vitara pasion 1.6 allgrip benzina 2016
Dacia logan 2005
Dacia 1100 1970

Online enicky

« Răspuns #1159 : 28.Ian.2026, 03:37:51 p.m. »
In cazul de fata, Lane Assist pur si simplu a interpretat linia dintre benzi ca fiind marginea acostamentului.
  Eu ma intreb, cum  a constatat pasagerul situatia, doar daca a fost langa sofer, ceea ce e putin probabil, pt. ca probabil cei care au scapat erau in spate.
  Line assist e in directa legatura cu semnalizarea, de aici putem concluziona ca la revenirea din depasire trebuia sa semnalizeze, pt. ca sistemul sa nu confunde linia mediana cu marginea carosabilului si sa-l "impinga" inapoi pe contrasens. Eu am condus o singura data o masina cu line assist, ce-i drept si poate nu interpretez tocmai corect.
  De asemeni, cruise control adaptiv este in legatura cu semnalizarea, adica daca s-a adaptat de la 130 la 100 in spatele unei masini, daca semnalizezi stanga, imediat incepe sa revina la 130.
  Pana la urma tot soferul e vinovat, sistemul functioneaza de ani de zile si cred ca n-are probleme daca il folosesti corect. Zic si eu...

The following users thanked this post: saureign