Autor Subiect: Montare antena si statie CB pe Jimny  (Citit de 31154 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline VAXXi

Montare antena si statie CB pe Jimny
« : 01.Oct.2010, 11:29:41 a.m. »
De cateva zile bune incoace ma tot gandesc cum sa montez statia si antena pe Jimny.

Cu statia e simplu, ori dau jos GPS-ul chinezesc si montez un player de marime 1 DIN + statia in sertar, ori o prind sub bricheta.

Cu antena insa e mai complicat, caci vreau montura fixa ca sa nu mai vad cablul intins si sa ma chinui cu talpa magnetica. Pentru receptie si emisie buna, tre' sa am o masa electrica la montura antenei si o masa electromagnetica pentru unda reflectata (cealalta jumatate a antenei, practic). Ie-te pozitiile gasite pana acum, 10 la numar, fiecare cu avantaje si dezavantaje:

1 in mijlocul plafonului.

Avantaje: cea mai buna emisie si receptie posibila, uniformitate in unda emisa. Dezavantaje: ori gauresc plafonul, ori tre' sa confectionez o bara transversala. Masina o sa fie inalta ca naiba, 2 metri masina + cam 1,5 metri antena ... nasol.

2 la buza haionului, ori pe tavan (iar gauri in tavan) ori pe usa cu o montura de genul asta:

3 mi se pare locatia ideala; am plan de masa suficient, masa electrica aproape (surubul care prinde aripa), pot sa trag frumos cablurile prin luftul portbagajului si peretele de foc sub bord. Fie cu montura de genul celei mentionate anterior si cablul fixat pe interiorul capotei, fie una de genul asta:

Dezavantaju' ar fi ca exista riscul sa-mi pocneasca antena in parbriz.

4 pe suportul rotii de rezerva iar ar fi un loc misto, cu o montura de genul asta:

Avantaje: e ferita, arata bine, cu o antena de 2 metri am si suficienta emisie in fata. Impamantare buna pe un surub de la suportul rotii de rezerva. Dezavantaje: pocneste in luneta (se rezolva c-o minge de tenis), cred ca nu scap fara o gaura in haion pentru a trage cablul prin ea.

5 pe sina de portbagaj ar fi iarasi o idee bunicica. S-ar monta cu o montura de genul asta:

si as putea sa trec cablul frumos prin capatul de plastic al sinei. Impamantare electrica cu strap la un surub de fixare, plan de masa berechet, dar trebuie sa dau o gaura in acoperis pentru cablul antenei si sa ma chinui sa-l trag pe sub tapiterie pana in bord.

6 pe bara de protectie, receptie si emisie slabe dar foarte simplu de montat. Exista in continuare riscul de pocnit in parbriz, zgariat vopseaua, etc.

7 pe aripa, 8 pe aripa spate, 9 pe haion sunt toate variante cu gaurit tabla si montura fixa. Not a big fan.

10 in locul antenei de radio FM pe care n-o folosesc oricum, da' gaura antenei radio e mai mare decat montura antenei CB, si-n plus e montata pe tabla curbata, deci ar iesi cam carpeala. Daca era antena pe acoperis in centru, scoaterea ei si inlocuirea cu cea CB era cea mai buna solutie.

O variatie la 3 ar fi fost si montarea in plasticul ala de la baza parbrizului, rezultatul ar fi aratat cam asa:

Din pacate, la Jimny e mai putin spatiu acolo si majoritatea e ocupat de balamaua capotei  :dknw:

Cam la asta m-am gandit eu pan' acum. Daca mi-a scapat vreun avantaj/dezavantaj sau aveti alte idei din proprie experienta, bagati cu incredere ca mie mi-a mancat ficatii chestia asta :)

Offline nautilus

Re: Montare antena si statie CB pe Jimny
« Răspuns #1 : 01.Oct.2010, 11:54:07 a.m. »
De cateva zile bune incoace ma tot gandesc cum sa montez statia si antena pe Jimny.

Eu de  3 ani ma gandesc cum sa fie cu statia si antena pe Jimny. :)...dar parca vad ca o sa fie o statie portabila + o antena cu talpa magnetica.Mut de pe un Jimny pe celalalt.
  • SX4 S-Cross 1.4 AllGrip 6MT SPIRIT 2022 / Jimny 2003 / Jimny 2006

Offline Forte

« Răspuns #2 : 01.Oct.2010, 12:05:46 p.m. »
Eu asa am ... o statie si o antena pe 2 masini!

Offline VAXXi

« Răspuns #3 : 01.Oct.2010, 12:30:26 p.m. »
Magnetica:

- trebuie sa fie mare pentru o antena mare. La Sirio Megawatt 4000 pe care-o am, trebuie magnetu' de 15 cm diametru. Nu-i deloc distractiv sa-l dai p-ala jos de pe tabla.
- zgarie vopseaua, orice i-ai face (chiar cu cauciuc). Prinde praf si mizerie intre cauciuc si vopsea, si cum in mers se misca (putin dar se misca)...
- indoaie tabla daca e pusa in acelasi loc, pentru ca in mers apasa tot timpul spre spatele masinii.
- nu poate fi pusa mereu in acelasi loc, ca atare nu poate fi bine reglata.

Deci, de-aia nu vreau magnetica :)

Offline unde

« Răspuns #4 : 01.Oct.2010, 02:16:30 p.m. »
 Partea cu zgiriatul vopselei se rezolva foarte simplu cu niste scotch din ala lat. Eu folosesc antena cu suport magnetic pentru ca Jimny nu e singura masina din dotare.
 Solutiile cu antena prinsa de sina de portbagaj nu tin cont ca o antena CB are nevoie de un plan de masa pe care antena trebuie sa cada perpendicular. In cazul in care se renunta la planul de masa, performantele (citeste bataia antenei) se reduc simtitor.
 Am montat antena pe plafon si nu pe capota motorului pentru a nu interfera cu electronica de la motor. In padure, pur si simplu pun spicul aproape la orizontala, cit sa nu atinga de plafon si sa zgirie vopseaua si creierii mei.
 Folosesc cu succes o statie Alan 42 + antena Midland S9. Pentru uz mobil am o antena de ~60 cm care merge citiva km, ceea ce e foarte ok pentru marimea ei.
Suzuki Jimny 1.3i 2004

Offline VAXXi

« Răspuns #5 : 01.Oct.2010, 02:58:28 p.m. »
Nu renunti la planul de masa, pentru ca ala e cuplat RF si nu electric. E adevarat ca ideal este ca baza antenei sa fie cat mai aproape de planul de masa, dar d-asta se cheama compromis :)

Offline VAXXi

« Răspuns #6 : 06.Oct.2010, 11:40:24 a.m. »
Niste idei de pe Suzuki 4x4 Argentina.

Pe haion:

Pe bara de portbagaj (asa m-am gandit si eu sa montez statia indiferent de varianta aleasa pentru antena):

Offline georgei23

« Răspuns #7 : 11.Oct.2010, 09:11:26 p.m. »
eu am vazut la un jimny montata antena pe o montura sudata in spatele rotii derezerva, intre roata si usa portbagaj, iar firele prinse cu niste cleme pe tavan, pe marginea de deasupra usii

Offline VAXXi

« Răspuns #8 : 12.Oct.2010, 10:36:08 a.m. »
Ceva similar cu ce-am pus eu la punctul 4, adica? din pacate, am renuntat la varianta asta pentru ca pozitia era extrem de proasta dpdv radio (plan de masa vertical foarte aproape de antena si necesita impamantarea haionului).

Offline georgei23

« Răspuns #9 : 13.Oct.2010, 10:11:44 a.m. »
Ceva similar cu ce-am pus eu la punctul 4, adica? din pacate, am renuntat la varianta asta pentru ca pozitia era extrem de proasta dpdv radio (plan de masa vertical foarte aproape de antena si necesita impamantarea haionului).

da, cam asa ceva
masina pe care am vazut asta arata destul de 'preparata';

nu prea ma pricep la radio, poate proprietarul gasise o solutie la problema cu plan de masa vertical foarte aproape de antena.....oricum dpdv practic mi se pare cea mai buna solutie, dr acum ca mi-ai zis tu ca s-ar putea sa nu mearga....
eu am optat pentru antena cu talpa magnetica, dar e destul de enervant cind mergi prin padure, in ultima vreme am recurs la solutia sa pun antena in masina cind merg in padure cu masina aproape cu cei din grup, iar eu avind cabrio, pot comunica usor cu statii aflate la 50m de mine