Autor Subiect: Vibratii la franare,in jur de 60 Km/h  (Citit de 7984 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline dexter

• Full Member
  • Mesaje postate: 158
  • Gen: Bărbat
Vibratii la franare,in jur de 60 Km/h
« : 10.Apr.2010, 09:47:17 a.m. »
Salut. Cand franez de la vitze mai mari si ajung la 65-60 km/h,simt niste trepidatii in volan. Nu sunt prea puternice si dispar pe la 55km/h.Discurile de frana sunt putin uzate,masina are doar 40000km. desi e din 2003.Placutele de frana au vreo 4000Km,franeaza foarte bine,dar scartaie. Are cineva idee care ar putea fi cauza vibratiilor?
Cand cumpar un obiect,intai il repar, apoi il folosesc

Offline Laurentiu

Re: Vibratii la franare,in jur de 60 Km/h
« Răspuns #1 : 10.Apr.2010, 09:59:03 a.m. »
Cand franez de la vitze mai mari si ajung la 65-60 km/h,simt niste trepidatii in volan.
1. Jocuri in roti ai (masina saltata pe cric, apuci roata "la ora 9:15" si tragi de ea) ?
2. Placutele sint uzate uniform si sint de aceeasi marca si tip ?
3. Placutele si discurile sint curate (daca au sau nu urma de ulei sau vaselina) ?
4. Cind simti trepidatiile, acestea sint insotite si de un zgomot ?
  • Suzuki SX4
Un mare adevar: este foarte periculos sa dai puteri nelimitate unor minti limitate (Nikola Tesla).
S-auzim numai de bine oriunde ne-am afla!

Offline dexter

• Full Member
« Răspuns #2 : 10.Apr.2010, 07:37:10 p.m. »
          Salut Laurentiu. Multumesc pentru raspuns.
1. Nu sunt jocuri la roti,nici la 9:15,nici la 12:30.
2. Placutele sunt de aceeasi marca,schimbate acum vreo 4000Km.,se uzeaza putin mai mult cele de pe interior,daregal pe ambele parti.
3. Discurile si placutele sunt curate,impecabile.
4. Greu de spus,e un sunet de joasa frecventa, dar foarte slab,abia perceptibil. Nu se simte nimic in pedala cand vibreaza,deci cred ca discurile nu au un fulaj excesiv.
    Placutele sunt ETF,italiene,de la Unix si inca de la montare scartaie,dar numai pe partea dreapta dar nu tot timpul.E putin probabil sa fie de la placute,intrucat asa facea si cu placutele Jurid originale pe care le-am schimbat personal pt ca se lustruisera(a fost masina de gagici).
     Deci suspecti ar fi :pivoti,capete si bucse de bara stabilizatoare,bucsele de la bascule,  flansele cu rulmenti din capetele superioare ale amortizoarelor fata.Daca gresesc undeva te rog sa ma corectezi. Ultima data cand am scos pivotii din fuzetele fata,axele pivotilor se puteau misca cu mana, insa nu aveau joc. Se intampla in septembrie 2009.

Offline Laurentiu

« Răspuns #3 : 10.Apr.2010, 08:39:07 p.m. »
1. Nu sunt jocuri la roti,nici la 9:15...
     Deci suspecti ar fi :pivoti,capete si bucse de bara stabilizatoare,bucsele de la bascule,  flansele cu rulmenti din capetele superioare ale amortizoarelor fata.
Nefiind jocuri la roti, tind sa cred ca e vorba de defect la bieletele de directie.
Pivotii, daca nu au joc axial, ii mai poti mentine in functie cu conditia verificarii lor mai des.
  • Suzuki SX4
Un mare adevar: este foarte periculos sa dai puteri nelimitate unor minti limitate (Nikola Tesla).

Offline dexter

• Full Member
« Răspuns #4 : 10.Apr.2010, 09:42:40 p.m. »
Voi verifica din nou maine jocul pivotilor si voi posta din nou :).Bieletele de directie au 2 articulatii parca. Una tip pivot ,spre  roata si una mai simpla spre caseta de directie.Cum pot verifica starea lor? Daca ar fi bieletele,nu ar avea si alte simptome,gen joc in volan sau ar trage masina intr-o parte?

Offline Laurentiu

« Răspuns #5 : 10.Apr.2010, 09:52:35 p.m. »
Bieletele de directie au 2 articulatii parca. Una tip pivot ,spre  roata si una mai simpla spre caseta de directie.
Asa este; bieleta are o articulatie gen pivot (la roata - intra in portfuzeta) iar in partea opusa (la caseta) e articulatie gen "nuca". Daca e o uzura la nuca, aceasta se va simti la mina (articulatia se va tine cu mina) atunci cind va fi actionat repede volanul stinga-dreapta. La verificarea asta masina trebuie sa aibe rotile pe sol.
  • Suzuki SX4

Offline dexter

• Full Member
« Răspuns #6 : 10.Apr.2010, 10:28:18 p.m. »
Ok cu verificarea nucii,dar la "capul de bara" cum se verifica jocul?Banuiesc,ca operatia e ca la pivoti. Daca e asa,pot invarti cu mana bieletele, intre nuca si capul de bara. O fi asta semn de uzura? Mi-e groaza de momentul schimbarii bieletelor.mai ales ca atunci cand am schimbat motorul si cutia,am scos si capetele de bara din portfuzete si a fost chin mare.Daca le schimb,le dau jos cu ranga pe cele vechi. >:)

Offline ATA

• Jr. Member
  • **
  • Mesaje postate: 87
« Răspuns #7 : 10.Apr.2010, 10:41:38 p.m. »
Asa a avut tata la o masina si erau discurile ovalizate. Verifica-ti discurile.  :)
'09 Suzuki Swift 1.3 16v GLX SE 92hp

жалюзи вертикальные

Offline dexter

• Full Member
« Răspuns #8 : 10.Apr.2010, 10:52:07 p.m. »
Mereu mi-a fost neclar: disc ovalizat inseamna ca:1.daca ii masor diametrul pe 2 directii perpendiculare gasesc 2 valori diferite,sau,2. se refera la o bataie axiala(fulaj) ? Toate discurile au un fulaj de vreo 0.1 mm pentru a impinge placutele la loc dupa franare,dar daca fulajul e mai mare apar probleme.Pentru cazul 1.,ce influenta are ovalizarea discului in timpul franarii?

;

Offline ATA

• Jr. Member
  • **
  • Mesaje postate: 87
« Răspuns #9 : 10.Apr.2010, 11:14:27 p.m. »
Tata mergea cu viteza gen peste 100km/h nu simtea nici o trepidatie la volan sau la roti dar cand apasa frana era jale. Volanul trepida pana ce ajunge la o valoare gen 50km/h. Am condus-o si eu si am simtit cum e. Am fost la firma (masina pe garantie) si au raportat discuri ovalizate. Asta se intampla cand discurile sunt incinse si tu treci cu ele asa printr-o apa , balta, cum vrei sa ii zici. Discurile au fost schimbate pe garantie, mai putin placutele care au fost platite. Eu zic sa verifici situatia asta. Daca nu iti trepideaza fara sa pui frana, atunci eu cred ca sunt discurile ovalizate.
'09 Suzuki Swift 1.3 16v GLX SE 92hp

жалюзи вертикальные