Autor Subiect: Vibratii la franare,in jur de 60 Km/h  (Citit de 7985 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline Laurentiu

Re: Vibratii la franare,in jur de 60 Km/h
« Răspuns #10 : 11.Apr.2010, 09:04:39 a.m. »
Daca le schimb,le dau jos cu ranga pe cele vechi. >:)
Cu o presa de pivoti (potcoava), scapi de probleme.
  • Suzuki SX4
Un mare adevar: este foarte periculos sa dai puteri nelimitate unor minti limitate (Nikola Tesla).
S-auzim numai de bine oriunde ne-am afla!

Offline dexter

• Full Member
  • Mesaje postate: 158
  • Gen: Bărbat
« Răspuns #11 : 11.Apr.2010, 09:18:37 a.m. »
   @ATA,da,e posibil,deci ovalizarea asa cum e ea inteleasa in general inseamna un fulaj mare.Masina face asa de cand am luat-o,insa ne fiind suparator inca si cum eu nu fac decat vreo 6000km/an s-ar putea sa mai astept pana sa schimb discurile de frana.In schimb,daca e din bieletele de directie sau flansele amortizoarelor,trebuie sa ma grabesc :(. Voi incerca astazi sa ma lamuresc. Va multumesc pt raspunsuri. Revin cu rezultatele incercarilor mai tarziu.
   @Laurentiu,nu am asa ceva,deci daca nu fac rost,si cum doar prima data cand le-am demontat au iesit mai usor,acum le voi trata cu ciocanul sau ranga :baston: daca tot le schimb(capetele de bara).Probabil ca le-am strans de a iesit zeama din ele.
Cand cumpar un obiect,intai il repar, apoi il folosesc

Offline Laurentiu

« Răspuns #12 : 11.Apr.2010, 09:26:17 a.m. »
  @Laurentiu,nu am asa ceva...Probabil ca le-am strans de a iesit zeama din ele.
Poti face rost de la un service sau de la un magazin cu scule auto. Presa se folosea pe masinile Dacia, Aro etc - posibil sa mearga si la japoneze ;).

P.S. Atit la pivoti cit si la capetele de bara, inainte de a-i monta in portfuzete, unge gaura cu vaselina; demontarea va fi mult mai usoara chiar daca stringerea este pe con.
  • Suzuki SX4
Un mare adevar: este foarte periculos sa dai puteri nelimitate unor minti limitate (Nikola Tesla).

Offline dexter

• Full Member
« Răspuns #13 : 11.Apr.2010, 09:36:03 a.m. »
DA,o remarca foarte logica :good:, insa eu, atunci, nu m-am gandit la asta :-((.Sa-mi fie invatatura de minte.Referitor la potcoava voi incerca sa imi confectionez una,dupa ce-i fac o schita.Imi va fi utila si la schimbat pivotii.

Post Merge: 11.Apr.2010, 09:42:55 a.m.
  Trinc!,cum zicea Leana Partag :D.Ar merge si o presa de rulmenti mai in firea ei,caci axul pivotului si al capului de bara au ambora,si asta usureaza centraraea surubului presei. O sa incerc asa daca va fi nevoie

Post Merge: 11.Apr.2010, 01:22:41 p.m.
Ser pare ca am joc in bieletele de directie,inca de cand am luat masina(avea 30600Km.).Cand misc de volan mai energic aud pacanitruri sub podea.Miscand volanul si tinand mana pe bielete,se simte un joc,mai mare pe partea stanga :(. Miscand de roata pe directia 9-15 apare un joc minuscul.Pe directa 12-30 nu sunt deloc jocuri,deci pivotii inca sunt buni. Multumesc Laurentiu si ATA pentru bunavointa si ajutor :good:.Ma pregatesc sufleteste(a se citi financiar)pentu niste cheltuieli marisoare:Bielete directie,ulei,filtru ulei,eventual discuri si placute de frana >:).
« Ultima Modificare: 11.Apr.2010, 01:22:41 p.m. de dexter »

Offline Laurentiu

« Răspuns #14 : 11.Apr.2010, 09:24:06 p.m. »
Pe directa 12-30 nu sunt deloc jocuri,deci pivotii inca sunt buni.
De regula pe "ora 12:30" se vede daca rulmentii rotilor au jocuri.
  • Suzuki SX4

Offline dexter

• Full Member
« Răspuns #15 : 11.Apr.2010, 10:41:26 p.m. »
Aha!Pai oricum daca nu sunt alte jocuri e in regula.Interesant e ca in Noiembrie am facut ITP-ul si aia nu au gasit nimic in neregula desi au facut proba ca si mine. Pana la urma am comandat online la Unix bielete de directie si capete de bara toate originale Suzuki pt ca erau cele mai ieftine. Total 111Ron.Capetele nu sunt momentan pe stoc dar vedem maine.

Offline dexter

• Full Member
« Răspuns #16 : 21.Iun.2010, 11:03:53 p.m. »
Azi am avut timp si am schimbat bieleta si capul de bara din stanga. Piesele sunt suzuki-maruti facute in India cam din topor,bieletele sunt mai lungi cu 17 mm si am taiat din una din ele,ca sa pot regla geometria,capul de bara e mai mare dar se potriveste.Maine fac ceva teste cu franarea de la 60-70 km/h si vedem daca s-a rezolvat problema,insa cred ca mai e ceva de strans/schimbat la flansa de la amortizorul stanga fata,caci inca mai bate putin la miscari rapide de volan. Oricum e timpul sa schimb si discurile de frana maine si vedem atunci.

Offline dexter

• Full Member
« Răspuns #17 : 29.Iun.2010, 11:04:23 p.m. »
    Am schimbat si discurile de frana, caci erau uzate,insa nici asa nu am scapat de vibratii,ar mai fi bucsele de la bascula si flansele de amortizor.Mai cautam...

Offline despada

• Sr. Member
  • Mesaje postate: 257
« Răspuns #18 : 30.Iun.2010, 09:30:37 a.m. »
Salut ,

De obicei pivotu de bascula , si bucsele de la bascula cad pe dreapta intai , adica acolo unde e drumu mai prost  :D
Sa fim intelesi ca vorbesc de experienta pe dacie , ei cand aveam joc la bascule , cap de bara se simtea la plecarea de pe loc cand se auzea o pocaneala metalica iar la franare , se forta rearanjarea rotii si lua un unghi divergent ce tindea sa scoata roata insa la viteza aia cu care mergeam eu , se simtea la volan ca trage intr-o parte .Nu apareau vibratii .
Pivotul de la bascula se auzea pe drum denivelat la viteza mica , asta daca nu erau restu de bucsi cu joc , fiindca atunci zgomotul lor acoperea eventualul zgomot de la pivot .
Oricum ciudata problema cu vibratiile , sunt curios sa aflu in final de la ce veneau .

Mi-am adus aminte de o lucrare de laborator de la vibratii , ei bine un arbore incarcat nu mai stiu cum , trecea prin niste faze tare nasoale si zgomotoase de vibratii , functie de turatiile la care lucra . E posibil ca sub o sarcina exterioara anumite chestii de la frana sa inceapa sa se comporte asa ?

Offline Laurentiu

« Răspuns #19 : 30.Iun.2010, 10:33:22 a.m. »
1. ...un arbore incarcat nu mai stiu cum , trecea prin niste faze tare nasoale si zgomotoase de vibratii , functie de turatiile la care lucra .
2.  E posibil ca sub o sarcina exterioara anumite chestii de la frana sa inceapa sa se comporte asa ?
1. Fenomenul se numeste descentrare.
2. Nu. "Bataile" ce apar la o masina la partea de rulare in afara de lovirea si strimbarea  jantei, este din cauza jocurilor ce apar din uzura imbinarii articulatiilor (pivoti, bucse).
  • Suzuki SX4