Autor Subiect: Anvelope de iarna  (Citit de 10708 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline Dokken

• Full Member
  • Mesaje postate: 100
Re: Anvelope de iarna
« Răspuns #10 : 14.Oct.2009, 07:25:32 p.m. »
Poate voi ati avut noroc,dar eu de fiecare data cand am fost la ITP,cu masina mea sau cu prieteni prima si prima oara la anvelope se uita. Si daca dai de un filtru pe strada si iti cauta aia nod in papura te pot lasa fara talon.
E misto cu noile taloane ca nu mai e trecuta dimensiunea,dar la ITP tot poti sa ai probleme. Eu stiu ca am avut la Ignis si la autentificare si la ITP.

Am vazut chiar azi la un coleg un talon nou, dar tot erau trecute dimensiunile anvelopelor...

Offline Andrei Suzuki

• Hero Member
  • Mesaje postate: 2982
  • Gen: Bărbat
  • Respect a man's car and the man respects you!
« Răspuns #11 : 15.Oct.2009, 08:45:08 a.m. »
Ciudat,eu am vazut cateva si nu erau.Nu mai era nici macar anul fabricatiei trecut.
2018 Suzuki Vitara S
2007 VW Passat 2.0TFSI

Offline xim

« Răspuns #12 : 15.Oct.2009, 08:31:13 p.m. »
Nici la mine in talonul facut in iunie nu este trecuta dimensiunea.
Cit despre control in trafic, eu am avut noroc de 2 ori in Ungaria  de astfel de bucurii. Noroc ca de fiecare data, totul a fost in regula, altfel baietii pareau pusi pe "rele". :baston:
Tocmai sunt si eu in cautare de jante si cauciucuri de iarna...singurele dimensiuni oficiale (in afara acestui forum  :good:) le-am vazut marcate pe stilpul-usa sofer, unde este specificata si presiunea in pneuri.
1,6 SX4 GS 4x4 black
1,4 Scross Passion awd, gray

Offline Valy-SSS

• Full Member
  • Mesaje postate: 166
« Răspuns #13 : 30.Ian.2010, 08:23:33 p.m. »
Vreau sa-mi achizitionez un set de anvelope de iarna pentru swift-ul meu, se pot pune dimensiunile: 195/60/15

Salut. Eu am pe Swift sport anvelope de iarna Yokohama W drive 185/60/15 cu jante de tabla.Cost 275ron/anvelopa si 150ron/janta.  Sunt f multumit de ele si le am din 2008.

Offline Batranul

« Răspuns #14 : 18.Feb.2010, 05:27:12 p.m. »
in general in talon sunt trecute cate doua dimensiuni si pt fata si pt spate

pe timpul iernii este recomandat tipul mai ingust, si evident sa fie de iarna
fost posesor de Ignis 1.5 4wd
www.scoaladepaine.ro

Offline Dokken

• Full Member
« Răspuns #15 : 19.Feb.2010, 08:54:58 a.m. »
Eu nu inteleg de ce este recomandat sa ai pe timp de iarna anvelopele cu dimensiunile mai mici in latime. Ok, e mai bine cand mergi pe zapada, dar in rest? Nu ar trebui ca suprafata de contact sa fie mai mare? Doar este recomandat ca pe timp de iarna, la nevoie, sa mai scazi din presiune tocmai pentru ca aceasta suprafata de contact cu asfaltul sa fie mai mare..

Offline BXXENL

« Răspuns #16 : 19.Feb.2010, 10:39:46 a.m. »
Nu e recomandat sa ai presiune mai mica in cauciucuri, pt ca profilul (se apropie intre ele crampoanele) se inchide si pierzi avantajul modelului de iarna. E recomandat sa ai cauciucuri mai inguste iarna pt ca masina va apasa cu aceeasi greutate pe o suprafata de contact mai mica, deci forta (kg/cm2) va fi mai mare => aderenta mai buna.

Cauciucurile mai inguste au tractiune mai buna iarna (pe scurt).
  • SX4 1.5
Alex

Offline Batranul

« Răspuns #17 : 19.Feb.2010, 12:51:54 p.m. »
corect, exact asta e motivul  :D
fost posesor de Ignis 1.5 4wd
www.scoaladepaine.ro

Offline Dokken

• Full Member
« Răspuns #18 : 19.Feb.2010, 03:54:36 p.m. »
Aderenta este data de forta de fracare, respectiv de forta de fracare la rostogolire.

Din ce imi mai aduc aminte, forta de fracare la rostogolire este data de formula: Ff = c * Fn, unde:
c - coeficientul de frecare prin rostogolire

c = d/R, unde:

d - distanta dintre perpendiculara coborata din axul rotii si punctul de contact cel mai indepartat in directia de rulare,
R - raza rotii.

Daca d este mai mare sau R mai mic => c este mai mare, implicit si forta de fracare, implicit si aderenta.

O anvelopa ingusta vine oarecum la pachet cu talonul mai mare, ceea ce duce la un R (de mai sus) mai mare; daca mai adaugam si faptul recomandarea lui @BXXENL cu privire la presiunea in roti duce la concluzia ca o anvelopa mai lata are aderenta mai buna.

My two cents...

Cititi si http://www.carbibles.com/tyre_bible_pg3.html - So do wider tyres give better grip?

Offline Geo (SX4Owner)

• Sr. Member
  • Mesaje postate: 443
  • Happy that i'm not anymore SX4Dreamer
« Răspuns #19 : 19.Feb.2010, 04:41:29 p.m. »
Mi-a placut articolul, mai aflam si noi cate ceva. :-?
SAYURI, o gheisa plina de talente