Autor Subiect: Probleme generale despre frina  (Citit de 3644 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline NicNic

Re: Probleme generale despre frina
« Răspuns #20 : 22.Apr.2026, 02:46:10 p.m. »
Am mai auzit de probleme de aliniere a pistonului din etrier.
Cred ca ar trebui verificata si chestiunea asta.

https://www.youtube.com/shorts/lP17SFSKACU?feature=share
  • ex-Suzuki SX4 Navi silky silver metallic = ex-SUVI
Desteapta-te romane!
Traiasca capra vecinului!

Offline Laurentiu

« Răspuns #21 : 22.Apr.2026, 03:13:22 p.m. »
după ce frânezi nu lasă eliberarea presiunii exercitate pe etrier?
Ca sa se produca asa ceva, ar trebui sa existe in circuit o supapa. Supapa poate fi in pompa de frina dar asta ar insemna ca ambele roti (stinga spate si dreapta fata) sa se blocheze. Alte supape mai sint in blocul de ABS. O fi acolo vreo problema?

au fost schimbati ambii etrieri pe spate acu` vreo saptamana. Curatat tot frumos...etc
Plecat de la service, constatat ca se incinge discul stanga. Nu ramane blocat tare - adica daca pun masina pe liber, o pot impinge in fata sau in spate. Insa ramane suficient de strans incat sa se incinga discul la vreo 150+ grade dupa un drum de 10-15 km si miroase a ferodo incins.
Placutele de frina au putin joc in etrier ori sint feste in locasurile lor? Poate ar trebui putin piliti ''umerii'' lor.
  • Suzuki SX4
Un mare adevar: este foarte periculos sa dai puteri nelimitate unor minti limitate (Nikola Tesla).
S-auzim numai de bine oriunde ne-am afla!

The following users thanked this post: nastasaflorin

Offline nastasaflorin

« Răspuns #22 : 22.Apr.2026, 07:57:18 p.m. »
Potentiale probleme:
- alinierea cilindrului cu placuta (am gasit si pe net la gibby) - ramane de verificat
- furtun din cauciuc deteriorat la interior (cu galma la interior sau bucata jupita...si actioneaza ca o supapa de sens) - foarte plauzibil, se vor inlocui furtunele+o bucatica de conducta ce se pare ca este foarte ruginita.
- supapa in modulul ABS - aici cred ca daca sunt supape, sunt in sens invers, pentru ca abs te lasa sa faci presiune cu pedala de frana si reduce presiunea pe roata care se opreste la franare, adica practic sensul invers fata de problema mea. Ramane totusi de studiat.

Ca sa raspund si altor intrebari:
 - roata se misca usor, se incinge discul si etrierul, nu butucul. Si nu se incingea deloc cu etrierul vechi (cea din stanga).
 - nu stiu daca placutele stau fixe sau au joc, insa presupun ca cei de la service au verificat asta (daca e ok)
- "prin ce mecanism se retrage pistonul" - pai pistonul nu se retrage la propriu ci doar nu mai strange pe placute. Cand apesi frana, presiunea hidraulica creste in instalatie, pistoanele preseaza placutele - in acelasi timp furtunasele de cauciuc se dilata doar putin. Cand iei piciorul de pe frana, presiunea in instalatie ar trebui sa scada la 0 si furtunasele care revin la dimensiunea initiala cred ca creaza o oarecare elasticitate incat pistoanele sa se retraga cateva zecimi de mm.
  • SX4 1,6 4x4

Offline Laurentiu

« Răspuns #23 : 22.Apr.2026, 09:26:06 p.m. »
...furtunasele care revin la dimensiunea initiala cred ca creaza o oarecare elasticitate incat pistoanele sa se retraga cateva zecimi de mm.
Din cite stiu eu indepartarea placutelor de discul de frina se face prin ''bataia'' laterala a discului. O bataie foarte mica dar care e suficienta de a indeparta placutele.
  • Suzuki SX4
Un mare adevar: este foarte periculos sa dai puteri nelimitate unor minti limitate (Nikola Tesla).
S-auzim numai de bine oriunde ne-am afla!

Offline NicNic

« Răspuns #24 : 22.Apr.2026, 10:24:46 p.m. »
Daca problema infranarii a aparut imediat dupa inlocuirea etrierului, eu m-as gandi mai degraba la o problema de montaj.
E greu sa cred ca se strica furtunul, sau modulul ABS, sau orice altceva la care nu s-a umblat  pe timpul inlocuirii etrierului.

Dar e ciudat ca pe partea cealalta a fost inlocuit fara probleme ... E tare straniu
  • ex-Suzuki SX4 Navi silky silver metallic = ex-SUVI
Desteapta-te romane!
Traiasca capra vecinului!