Autor Subiect: ESP, ABS?  (Citit de 10832 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline lucianer

• Hero Member
  • Mesaje postate: 8047
  • Gen: Bărbat
  • Daihatsu Terios, 1.5 16V 105 CP Benzinar/GPL
Re: ESP, ABS?
« Răspuns #10 : 29.Iun.2009, 10:04:22 a.m. »
Pe langa electronica de care vb  , se simte si se vede lipsa pneurilor (cel putin) A/T, intro astfel de zona.Cele stok , nu fac minuni,deloc.
Go Terios!!!:)

Offline anick

• Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 10
« Răspuns #11 : 30.Iun.2009, 02:15:09 p.m. »
Totusi, ABS-ul m-a surprins neplacut prin modul in care actioneaza - prea devreme. In iarna, pe un drum cu zapada tasata mediu am estimat ca in viteza 1 - frana de motor distanta de oprire ar fi fost la 1/2 fata de frana cu ABS. Cred ca este prea mare diferenta ! Pe moment chiar m-am gandit ca masina mea are ABS-ul reglat gresit ...

razak

• Vizitator
« Răspuns #12 : 30.Iun.2009, 03:10:45 p.m. »
un filmulet care mai ridica din nori :)

Offline miocrl

« Răspuns #13 : 30.Iun.2009, 03:23:18 p.m. »
ABS-ul isi face treaba, dar nu stiu cum, moare motorul. Pa, ABS! Rezultatul e ca ma rotesc de 3 ori pe axul drumului pana cand in final ma opresc.

e interesant ce se poate intampla. daca apasai ambreiajul sigur sigur nu murea motorul. oare .. mai au toate astea rost cand apesi ambreiajul? ma refer la TCS si ESP. cred ca nu. acestea isi au rostul doar cand esti in tractiune nu cand suntem in farnare. la Franare e activ doar ABS-ul.

Offline bogdanb

« Răspuns #14 : 30.Iun.2009, 03:58:48 p.m. »
@Miocrl: pai tot asa stiu si eu de la Dacia fara ABS: ca daca la franare se blocheaza rotile moare motorul. M-a mirat cum de s-a intamplat asta la o masina cu ABS - adica anti blocking system  :-/
Pe masina respectiva nu aveam ESP, ci doar ABS. Totusi, desi am mai auzit ca ESP-ul functioneaza doar in tractiune, ma mir de altceva: "in tractiune" nu inseamna cu cutia cuplata? (adica indiferent daca franez sau accelerez)?
SX4 4x4 1.6GS aka Suzie Q :)

Offline deconectat

• Hero Member
  • Mesaje postate: 762
  • Membru cu logan
« Răspuns #15 : 30.Iun.2009, 09:12:50 p.m. »
La o masina fara abs poate sa moara motorul la o franare prelungita cu rotile blocate. La o masina cu ABS nu ar trebui sa se intample asta (la mine, de exemplu, nu moare motorul oricat de violent as frana).

ESP-ul isi face treaba tot timpul, el actionand in functie de diferenta de acceleratie dintre roti (din cate stiu eu).

TC e normal sa functioneze doar cand accelerezi.
42 is not an anwser, it's an error code. the universe is saying 'Error 42: meaning to universe not found'
http://deconectat.wordpress.com/

Offline LeonardSZK

« Răspuns #16 : 30.Iun.2009, 09:40:42 p.m. »
Atat timp cat, prin franare, turatia rotilor (cuplate la motor, deoarece ambreiajul nu este decuplat) duce la o scadere a turatiei motorului sub o anumita valoare - motorul se va opri, indiferent daca masina are ABS sau nu.
ESP-ul iti contrabalanseaza eventuala miscare de rotatie (cand fuge spatele) prin franarea doar a unei anumite roti. Chiar daca soferul nu a franat sau a franat usor (fara a intra ABS-ul).
Eu, la o franare foarte violenta (intra ABS), apas involuntar si ambreiajul. Stiu ca rotile nu se vor bloca (are grija ABS-ul) asa ca am si eu grija sa nu se opreasca motorul... ;)
ESP-ul nu are treaba cu tractiunea ci cu rotatiile rotilor, directia si miscarea sasiului in lateral.
ABS - anti blocking system - se refera la roti nu la motor... Daca rotile au miscare laterala ABS-ul nu are cum sa le invarta, deci se pot bloca rotile chiar si cu ABS.
Orice sistem electronic auto este creat sa ajute soferul nu sa faca minuni.
Suzuki SX4 1.6 GS 4x4, Lagoon Turqoise

Offline deconectat

• Hero Member
  • Mesaje postate: 762
  • Membru cu logan
« Răspuns #17 : 30.Iun.2009, 10:44:09 p.m. »
Oricat de incet s-ar invarti rotile, motorul nu ar trebui sa se opreasca (cel putin un motor pe benzina; la diesel nu stiu). Si la 100 de ture, un motor pe injectie nu moare! Practic esti in frana de motor, deci il invarte masina si dupa ce iei piciorul de pe frana, compenseaza uce injectie.
42 is not an anwser, it's an error code. the universe is saying 'Error 42: meaning to universe not found'
http://deconectat.wordpress.com/

Offline bogdanb

« Răspuns #18 : 01.Iul.2009, 12:14:00 a.m. »
@Leonard: sunt de acord ca daca masina e in viteza si turatia scade sub un anumit prag moare motorul. E firesc, inertia angrenajelor din cutie e mai mare decat puterea motorului. Dar asta se intampla daca rotile sunt blocate si, statistic vorbind, undeva sub turatia de relanti.
Ceea ce la mine nu ar fi trebuit sa fie cazul deoarece: rotile nu ar fi trebuit sa se blocheze datorita ABS-ului, iar turatia era in jurul a 1500~2000ture (undeva intre 40km/h si 60km/h)  :dknw:
SX4 4x4 1.6GS aka Suzie Q :)

Offline pitzy_

• Hero Member
  • Mesaje postate: 569
« Răspuns #19 : 03.Iul.2009, 07:17:52 p.m. »
eu am testat ESP-ul iarna asta si chiar isi face teaba. sincer eu am vrut din start masina cu ESP, o data sa ma scoata dintr-o situatie si e de ajuns, oricum sper sa nu fie cazul dar de siguranta am ales varianta asta. 
Suzuki SX4 1.6 4WD GS  -  True Way of Life