Salutare dragi colegi,
Am o mică nelămurile în legătură cu mașinuța mea, un Suzuki Swift Sport din 2009. De vreo 10k km a început să-mi aprindă Check Engine Light și să dea acest cod de eroare P0420 care are legătură cu sondele lamda și catalizatorul. Din cele citite pe diverse forum-uri am înțeles că problema s-ar trage de la un soft vicios prezent în ECU și că, un simplu update de soft al ECU, ar rezolva această problemă pentru motoarele M16A.
Ideea e că tot am citit aici pe forum și am văzut diverse persoane cărora li s-a făcut update la softul mașinii dar codul a revenit. Din ce am văzut concluzia trasă era că ori sondele lamda, ori catalizatorul s-ar fi defectat în acest timp cât softul a fost prezent în mașină.
Am fost la un checkup săptămâna trecută la ATP Motors Baia Mare, singurii reprezentanți oficiali Suzuki din zonă și mi s-a spus scurt și la obiect că sondele sunt OK dar s-ar putea catalizatorul să fie dus, spun s-ar putea pentru că atât mecanicii cât și reprezentantul service-ului au fost cam reticienți în a-mi da un răspuns final pentru problema mea. Ei mi-au aruncat în față într-un final un deviz de 900 RON spunând că trebuie schimbată sonda lambda de după catalizator.
Le-am explicat și împrejurimile în care apare codul, adică mers constant 90 ~ 100km/h în treapta a 5-a. Uneori apare mai des, alteori doar după 200 ~ 300 km mers exclusiv extraurban.
Între timp am trimis un mail și către Suzuki GB și au revenit cu următorul răspuns:
Good Morning Stefan
Emma has passed your questions over to myself to assist.
Regarding ECU updates for the RS416 Swift Sport, yes there is an ECU update that is undertaken when the vehicle displays the engine warning light, and a fault code relating to deterioration of Catalysts (DTC P0420).
We would suggest advising other members to go to their preferred local dealer, and to have the fault codes checked (Please be aware some dealers may charge for their time for this service).
If it is related to the above code then Suzuki GB can assist the dealer in updating the software.
If the update is carried out and the light remains off then the fault should be cured if it returns then it will need more investigation at the owners cost.
Some dealers will know about it because they have come across the issue before, some dealers may well be unaware of it.
Hope this helps.
Kind regards,
Technical Approvals Coordinator,
Automobile Division
Chestia asta le-am forwardat-o băieților de la ATP și acum sunt programat pe 03.02.2016 pentru un update de soft.
Dacă aveți ceva păreri sau experiențe legate de această problemă vă rog să le împărtășiți, chiar sunt curios de rezultate.