Autor Subiect: Tracțiune anvelope late vs. anvelope înguste  (Citit de 6077 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline smadalin

• Sr. Member
  • Mesaje postate: 290
  • http://www.suzuki-club.ro/forum/jurnal-de-bord/jur
Tracțiune anvelope late vs. anvelope înguste
« : 05.Mar.2016, 10:20:43 p.m. »
Am trecut la anvelopele de vara astazi.  :x

Legat de schimbarea dimensiunilor anvelopelor (de la 195/45/R17 la 205/45/R17 in cazul meu), cei de la RAR m-au trimis la reprezentanta pentru o hartie pe care sa mentioneze ca e ok dimensiunea noua, iar de acolo au dat mail la Suzuki Romania, insa raspunsul a fost negativ.  :(

Seful de service m-a incurajat sa imi pun dimensiunea nou de anvelope sustinand ca nu e nici o problema.
Eu as merge pe anvelopele putin mai late pentru aderenta si frane mai bune.

Voi ce ma sfatuiti? :-?

Salut,
parerea mea este ca anvelopele mai late cu balon mai ingust dau o stabilitate mai buna in curbe, dar nu singure, adica trebuie completate cu un centru de greutate mai jos.

Legat de franare mai buna, nu o lua in nume de rau, am observat existenta acestui mit cum ca forta de franare e mai mare la cauciucuri mai late.
Din pacate totul se rezuma la o formula din fizica de clasa a 6-a care spune ca forta de frecare nu depinde de suprafata de contact ci de natura materialelor care intra in contact.
Reamintesc ca formula arata cam asa: Forta de frecare=coeficientul de frecare * forta normala. Cu alte cuvinte poti sa ii pui roti inguste de bicicleta si va frana la fel. Singurul plus la franare pe care rotile mai late il pot aduce este ca pot fi mai grele si implicit forta normala creste, dar valoarea cu care creste este atat de mica incat nu va fi sesizabila. In rest conteaza coeficientul de frecare al anvelopei si al soselei pe care rulezi.

« Ultima Modificare: 06.Mar.2016, 12:19:16 p.m. de hugbear »
  • Suzuki Vitara Luxus 1.6 benzina

Offline NicNic

Re: Tracțiune anvelope late vs. anvelope înguste
« Răspuns #1 : 05.Mar.2016, 11:18:16 p.m. »
Anvelopele mai late iti ofera o aderenta mai buna, in mod evident.

Depinde ce se doreste de la masina. Poti folosi anvelope mai late daca vrei o aderenta mai buna, dar trebuie sa platesti mai mult: carburant, anvelope, etc.
  • ex-Suzuki SX4 Navi silky silver metallic = ex-SUVI
Desteapta-te romane!
Traiasca capra vecinului!

Offline hugbear

« Răspuns #2 : 06.Mar.2016, 12:17:22 a.m. »
Anvelopele mai late iti ofera o aderenta mai buna.
Cum?
Zuza a IIa (SX4 GS 4WD "Gassy Beast")

„Înțelepții vorbesc când au ceva de spus, nebunii - ca să spună și ei ceva.” ― Platon

Offline NicNic

« Răspuns #3 : 06.Mar.2016, 05:52:21 a.m. »
@hugbear: La roti este definitoriu coeficientul de aderenta (longitudinala si transverala), in loc de cel de frecare.
Coeficientul de aderenta longitudinala depinde de constructia pneului, printre caracteristicile lui fiind si latimea petei de contact, implicit a benzii de rulare (sau, relativ, a pneului).

Cel mai bine se observa la biciclete. Incearca sa mergi cu anvelope de semicursiera pe teren putin aderent. Apoi sa folocesti anvelope mai late (MTB). DIferenta de stabilitate (aderenta) va fi evidenta.
Desteapta-te romane!

Offline hugbear

« Răspuns #4 : 06.Mar.2016, 10:11:23 a.m. »
Internetul e plin de discuții pe EXACT această temă. De fiecare dată se postează explicații extensive despre cât de mult diferă comportamentul unui cauciuc „in real-life” de comportamentul prezis de legile fizicii (în cazul de față, de legea empirică a frecării coulombice), pentru aceste diferențe fiind prezentate cele mai variate motivări dar „din gură”, fără cifre. Argumentele sunt întotdeauna generalizări, interpretări și cel mult prezentări de date determinate prin idealizări din tot felul de alte caracteristici. Eu nu m-am priceput să găsesc nicăieri vreo măsurătoare DIRECTĂ, care să arate această diferență. Mă gândeam că producătorii de anvelope ar fi avut tot interesul să publice cu surle și trâmbițe un astfel de test CLAR, DIRECT și REPRODUCTIBIL care să finalizeze dezbaterile (în avantajul evident al marketing-ului). Dacă am căutat eu aiurea și știi depre de teste/măsurători/rezultate că există și au fost publicate, nu le ține doar pentru tine!

„Înțelepții vorbesc când au ceva de spus, nebunii - ca să spună și ei ceva.” ― Platon

Offline NicNic

« Răspuns #5 : 06.Mar.2016, 11:35:41 a.m. »
Forta de aderenta este influentata de latimea pneului ?

Conform teoriei, se pare ca da. Nu inteleg de ce unii considera contrariul.

Desteapta-te romane!

Offline Laurentiu

« Răspuns #6 : 06.Mar.2016, 11:39:38 a.m. »
Forta de aderenta este influentata de latimea pneului ?
Ma mult ca sigur altfel de ce pe zapada si nisip se dezumfla cauciucurile?
  • Suzuki SX4
Un mare adevar: este foarte periculos sa dai puteri nelimitate unor minti limitate (Nikola Tesla).
S-auzim numai de bine oriunde ne-am afla!

Offline hugbear

« Răspuns #7 : 06.Mar.2016, 12:25:37 p.m. »
Pentru flotabilitate, să nu ajungă mașina pe burtă. E altă mâncare de pește. Aici se discută despre diferența dintre două pneuri cu lățimi diferite, montate pe aceeași mașină, rulând pe aceeași suprafață (același asfalt).

Offline Laurentiu

« Răspuns #8 : 06.Mar.2016, 12:32:43 p.m. »
Aici se discută despre diferența dintre două pneuri cu lățimi diferite, montate pe aceeași mașină, rulând pe aceeași suprafață (același asfalt).
Dezumflind pneul, nu se mareste latimea rotii? Facind abstractie de nisip, pe zapada nu e vorba si de aderenta?
  • Suzuki SX4
Un mare adevar: este foarte periculos sa dai puteri nelimitate unor minti limitate (Nikola Tesla).
S-auzim numai de bine oriunde ne-am afla!

Offline hugbear

« Răspuns #9 : 06.Mar.2016, 12:50:42 p.m. »
Nu, nu se mărește lățimea roții! Se mărește lungimea petei de contact - proporțional, și la o roată lată dezumflată și la una îngustă dezumflată (lungimea petei de contact fiind mai mică în cazul roții late). Compari mere cu pere. Repet, aici se discută despre comparația aderenței la calea de rulare a două roți de același diametru, umflate la presiunea nominală.

@NicNic: în teoria citată de tine nu apare nici o referință la teste comparative relevante pentru speța de față. Tot ce am găsit eu în PDF-ul postat este că „Presiunea în pata de contact este influenţată de sarcina pe roată, aria profilului benzii de rulare, caracteristicile mecanice ale pneului şi de presiunea aerului din pneu”, lucru pe care nu l-a contestat nimeni. Eu întrebasem despre teste directe, în care să se măsoare diferența dintre forța necesară ruperii aderenței pentru două pneuri cu lățimi diferite, însă cu același diametru exterior, cu aceeași compoziție (același model), cu aceeași încărcare, umflate la presiunea nominală.