Autor Subiect: Tracțiune anvelope late vs. anvelope înguste  (Citit de 6075 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline aleksanders

Re: Tracțiune anvelope late vs. anvelope înguste
« Răspuns #20 : 06.Mar.2016, 10:21:55 p.m. »
trebuie sa recunosc ca abia acuma o sa stiu cum merg mai tare, cu cele de vara sau cu cele de iarna - fac calculul si revin- daca nu revin .... o sa pun senile
  • vitara-spirit 1.6 vvt 4x4 2015
http://www.suzuki-club.ro/forum/index.php?topic=5810.msg220737;topicseen#new2015 Spirit 4x4 1.6 VVT benzină - Suza - prima japoneza din viata mea

Offline gabineg

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Mesaje postate: 14889
  • Gen: Bărbat
  • Suzuki SX4 GLX 4WD
    • Bucuresti
« Răspuns #21 : 06.Mar.2016, 10:30:37 p.m. »
Off-topic: plec și eu ieri liniștit în week-end și când mă întorc găsesc un topic ingineresc de toată frumusețea.  Cel mai tare este ca nu știu cine are dreptate.

Trimis folosind Tapatalk

• SX4 by Giugiaro
It's nice to be Important, but it's more important to be Nice

Offline aleksanders

« Răspuns #22 : 06.Mar.2016, 10:32:09 p.m. »
nu te exprima pana nu rezolvi ecuatiile  =))
  • vitara-spirit 1.6 vvt 4x4 2015
http://www.suzuki-club.ro/forum/index.php?topic=5810.msg220737;topicseen#new2015 Spirit 4x4 1.6 VVT benzină - Suza - prima japoneza din viata mea

Offline hugbear

« Răspuns #23 : 06.Mar.2016, 10:34:30 p.m. »
fac calculul si revin- daca nu revin .... o sa pun senile
Dacă nu revii... AI MERS PREA TARE!!!  :baston:
Zuza a IIa (SX4 GS 4WD "Gassy Beast")

„Înțelepții vorbesc când au ceva de spus, nebunii - ca să spună și ei ceva.” ― Platon

Offline gabineg

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Mesaje postate: 14889
  • Gen: Bărbat
  • Suzuki SX4 GLX 4WD
    • Bucuresti
« Răspuns #24 : 06.Mar.2016, 10:34:48 p.m. »
Asta mi-e groaza: dacă nu le pot rezolva? Pana una alta îmi trebuie anvelope de vara și mă apuc sa mi le caut.

Trimis folosind Tapatalk

• SX4 by Giugiaro
It's nice to be Important, but it's more important to be Nice

Offline ff_2004_06

« Răspuns #25 : 06.Mar.2016, 10:35:28 p.m. »
Foarte interesanta dezbaterea. :)
Nici eu nu am inteles cine are dreptate, dar ma bucur ca la partea de stabilitate nu sunt pareri contra, e suficient cat sa imi doresc anvelopele mai late.
Legat de franare, am sa va comunic cum e in practica in cazul meu cand/daca voi avea ocazia. ;)

LE: Mi-e greu sa cred ca as frana la fel de bine cu roti de bicicleta.
« Ultima Modificare: 06.Mar.2016, 10:51:38 p.m. de ff_2004_06 »
  • Suzuki Swift Sport 2008 - vandut in 2019

Offline NicNic

« Răspuns #26 : 06.Mar.2016, 10:54:13 p.m. »
@hugbear : frecarea nu apare datorita hysterezis-ului! Sper ca nu confundam rezistenta la rulare cu aderenta.
Ce sustin eu e simplu ca buna ziua: ai suprafata mai mare de sprijin, atunci presiunile specifice, implicit si tensiunile din materiale si toate componentele sistemului anvelopa/cale de rulare sunt mai mici, deci eviti valorile limita. Cele care provoaca alunecarea/patinarea.
Mai simplu de atat nu ma pot exprima..

Oricum, abia astept comentariile celorlalti!  :P

• ex-Suzuki SX4 Navi silky silver metallic = ex-SUVI
Desteapta-te romane!
Traiasca capra vecinului!

The following users thanked this post: enicky

Offline hugbear

« Răspuns #27 : 06.Mar.2016, 10:57:43 p.m. »
La fel de bine, dar nu la fel de des...
Zuza a IIa (SX4 GS 4WD "Gassy Beast")

„Înțelepții vorbesc când au ceva de spus, nebunii - ca să spună și ei ceva.” ― Platon

Offline NicNic

« Răspuns #28 : 06.Mar.2016, 11:05:24 p.m. »

Daca ai avea o masina (greutate) pe bicicleta , cred ca nu ai frana. Ai merge "saniuta" pana te opresti.
Si odata rupta aderenta, coeficientul de aderenta la alunecare este mult sub valoarea celui de frecare.
« Ultima Modificare: 06.Mar.2016, 11:07:49 p.m. de NicNic »
  • ex-Suzuki SX4 Navi silky silver metallic = ex-SUVI
Desteapta-te romane!
Traiasca capra vecinului!

Offline BXXENL

« Răspuns #29 : 07.Mar.2016, 08:34:13 a.m. »
Latimea anvelopei nu ajuta in mod direct, dar asta nu inseamna ca nu influnteaza.

Cu cat anvelopa e mai ingusta, cu atat se deformeaza mai tare pt a forma peticul de contact, un patratel pt un cauciuc f ingust.

O anvelopa foarte lata se deformeaza mai putin pt ca formeaza un dreptungi la contactul cu solul.

Deformandu-se la fiecare rotatie asa mult, un cauciuc ingust se va incinge foarte tare, asa ca va fi facut din material dur, care va avea natural aderenta proasta.

Ala lat se poate face din compusi mai moi pt ca se va incinge mai putin la rulare. Si va atinge si temperatura optima de functionare mai repede.

Dar ca sa beneficiezi pe deplin de aceasta imbunatatire adusa de compusul mai moale folosit pe anvelopa lata, trebuie sa gasesti una construita pt aceeasi sarcina, acelasi indice de incarcare precum cele stock.

Daca iei unele late pt o masina mai grea, nu o sa apese destul pe ele, si cum greutatea masinii ESTE parte din ecuatia pt aderenta, asta va influenta mult.

Eu am 175/65R15 si 195/60R15 fata/spate iarna si 205/40R17 225/35R17 vara. O sa spun doar ca vara nu-i ca iarna, pt ca sunt foarte multe alte variabile, nu doar latimile.

• SX4 1.5
Alex

The following users thanked this post: ff_2004_06