Autor Subiect: ...utilizare.  (Citit de 10900 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline BXXENL

Re: ...utilizare.
« Răspuns #20 : 22.Iun.2009, 09:49:33 p.m. »
"Chiar cu gaz de 95"

Daca ii pui benzina prea buna (CO>98) nu obtii decat un consum mai mare si un pic de rau pt motor. Cifra Octanica reprezinta rezistenta benzinei la detonare, si nu potenta (cate energie obtii daca arzi benzina) Benzina cu CO mai mare nu da mai multa putere in motoarele reglate pt CO95. Un ECU va putea doar intr-anumite limite sa compenseze pt benzina mai greu de aprins (CO mai mare) in rest limitarile fizice ale motorului (si anume raportul de compresie) vor face ca acea benzina sa arda ineficient si deci vei pierde din randament.

Dar la noi in tara benzina e cam proasta, asa ca cea de 95 are 92 , aia de 98 are 95 si aia de 100 o avea 98 (aproximari toate). Eu de ex cu EFIX(95) scot consum mai mic decat cu alto(100+) iar puterea nu am sesizat sa scada sau sa creasca. La fel cu petrom 95 vs 99, cu mentiunea ca la 95 o simt mai lenesa decat normal (si implicit si decat 99 dar nu ca ar fi 99 mai buna). Singura benzina cu care mi s-a parut ca s-ar misca mai bine masina a fost LUKOIL 98, dar nu am bagat destul de des ca sa fiu sigur.

Asta am scris-o in cazul in care mai exista oameni ca mine care cand mi-am luat "masina straina" in primele cateva mii de km mi-am irosit banii pe Petrom 99+, Carrera 100, si alte benzine cu CO mai mare de 98 desi stiam clar ca masina e conceputa pt CO95 (10.5:1 raport de compresie ca fapt divers)

Despre regimul de turatii, si eu o tin in mare intre 2000-2500 cu mentiunea ca imi scapa mereu macar o data/drum piciorul si trec de 4000 (in oras intr-a 2-a, iar in afara intr-a 3-a sau a 4-a).

Cat despre tacanitul localizat intre volan si scaun...numai de bine :baston: :fluier:
  • SX4 1.5
Alex

Offline deconectat

• Hero Member
  • Mesaje postate: 762
  • Gen: Bărbat
  • Membru cu logan
« Răspuns #21 : 23.Iun.2009, 08:49:01 a.m. »
O benzina cu cifra octanica mai mare nu dauneaza motorului. Cifra octanica se refera la rezistenta la detonatii prin compresie (adica autoaprindere); de la bujii se aprinde la fel de usor.

Are dreptate BXXENL ca in motoarele normale nu se simte nici o diferenta (atata timp cat benzina e buna). Am vazut un test de la top gear acum ceva timp in care au testat 3 masini si doar la un subaru impreza wrx sti s-a simtit o diferenta de putere intre benzina de 95 si cea de 100, insa motorul respectiv avea un raport de compresie mult mai mare, care favorizeaza detonatiile.

Cred ca asta e clipul (n-am sunet, asa ca nu sunt sigur):
42 is not an anwser, it's an error code. the universe is saying 'Error 42: meaning to universe not found'
http://deconectat.wordpress.com/

Offline vadiro

• Sr. Member
  • Mesaje postate: 400
« Răspuns #22 : 23.Iun.2009, 11:07:25 a.m. »
Foarte interesant filmul. Concluzia ar fi ca, in cazul nostru, nu are nici un sens sa cumparam o alta benzina decat cea de 95. Si cand ma gandesc cati bani am risipit alimentand Loganul meu de 1.4 timp de un an de zile cu benzina de 98 sau 99...
Suzuki SX4 Sedan GS
GPS MyGuide 3100 cu iGO Primo, iGO 8, Garmin XT, TomTom 7 si Navigon MN7
CB Midland Alan 48 Plus Multi B + Sirio ML-145 PL

Offline BXXENL

« Răspuns #23 : 23.Iun.2009, 11:31:10 a.m. »
O benzina cu cifra octanica mai mare nu dauneaza motorului. Cifra octanica se refera la rezistenta la detonatii prin compresie (adica autoaprindere); de la bujii se aprinde la fel de usor.

M-am gandit ca din moment ce nu arde complet nu e chiar 100% OK.
  • SX4 1.5
Alex

Offline lucian107416

• Full Member
  • Mesaje postate: 107
« Răspuns #24 : 23.Iun.2009, 11:37:44 a.m. »
Dar la noi in tara benzina e cam proasta, asa ca cea de 95 are 92 , aia de 98 are 95 si aia de 100 o avea 98 (aproximari toate). Eu de ex cu EFIX(95) scot consum mai mic decat cu alto(100+) iar puterea nu am sesizat sa scada sau sa creasca. La fel cu petrom 95 vs 99, cu mentiunea ca la 95 o simt mai lenesa decat normal (si implicit si decat 99 dar nu ca ar fi 99 mai buna). Singura benzina cu care mi s-a parut ca s-ar misca mai bine masina a fost LUKOIL 98, dar nu am bagat destul de des ca sa fiu sigur.

Asta am scris-o in cazul in care mai exista oameni ca mine care cand mi-am luat "masina straina" in primele cateva mii de km mi-am irosit banii pe Petrom 99+, Carrera 100, si alte benzine cu CO mai mare de 98 desi stiam clar ca masina e conceputa pt CO95 (10.5:1 raport de compresie ca fapt divers)
E verificata informatia cu CO la benzinele de la noi din tara ???
Eu am pus o singura data Petrom99+ sa vad daca se simte vreo diferenta, n-am simtit si de atunci am decis sa pastrez diferenta de pret in portofel.
Swift 1.5 GS

PTR

• Vizitator
« Răspuns #25 : 23.Iun.2009, 02:56:49 p.m. »
 In Europa benzina are 2 cifre octanice: cifra actanica research si cifra octanica motor. La pompa e afisata cifra octanica research. Diferenta intre cele doua este foarte mare, de ex benzina care are research 95 are cifra octanica motor 85. Iar benzinele superplus au doar nume de marketing 98 99 100 etc, avand cifra octanica motor undeva la 86-87.

Offline BXXENL

« Răspuns #26 : 25.Iun.2009, 01:20:37 a.m. »

E verificata informatia cu CO la benzinele de la noi din tara ???
Eu am pus o singura data Petrom99+ sa vad daca se simte vreo diferenta, n-am simtit si de atunci am decis sa pastrez diferenta de pret in portofel.

Pt a verifica cele zise de mine e nevoie de un motor cu compresia variabila (o unealta de laborator scumpa) cu care sa verifici rezistenta benzinei la detonare si sa obtii acel MON (motor octane number), deci NU. Imi bazam afirmatiile pe cateva discutii luuungi cu cineva pe un alt forum care detine mijloace de a masura CO in laborator fiind petrochimist de meserie. El a testat mai multe sortimente de benzina de la mai multe statii si a tras niste concluzii, cum ca LUKOIL ar fi cea mai aproape de cifra afisata la pompa, ca PETROM ar cam avea plumb in ea, si altele. Evident nu poate fi luat drept lege nici ce zice el nici ce zic eu, ca fiecare peco indoaie benzina dupa cum il trece capul pe patronul avid, si au rezervoarele intretinute care mai de care mai prost, deci calitatea benzinei variaza oricum.

Intradevar la noi e afisat RON (research octane number). Masinile noastre sunt in mare concepute pt RON 95, dar eu SUSPECTEZ ca benzina din ro e mai proasta, si ar avea un RON mai scazut de 95, si de aceea la inceput (cand ii dadeam blana mult mai des) puneam benzina de 99 , 100 etc.

Nu ai simtit diferenta pt ca benzina cu CO mai mare nu degaja mai multa putere la ardere. Ea pur si simplu arde intr-o maniera mai controlata, si se auto-aprinde (De la temperaturi si compresii mari) mai greu.

Masinile noi au senzori care detecteaza auto-detonatia, deci chiar si cu o benzina proasta motorul e in siguranta, doar ca poti suferi pierderi de putere. Deci cel mai bine e cum bine ai concluzionat si tu, bagi benzina normala de 95 si de restul mananci inghetata.

DACA IN CARTE SCRIE 98 bagi minim 98!!!! (Poate SSS-urile au nevoie? Nu stiu)
  • SX4 1.5
Alex

PTR

• Vizitator
« Răspuns #27 : 25.Iun.2009, 07:24:08 a.m. »
 Se pare ca la SuperPlus am scris gresit si mai sunt 1-2 puncte in plus la COM. Datele se gasesc pe site-ul petrom, carburanti, la caracteristici tehnice. Am incercat sa pun link-ul dar e prea lung si da eroare.
« Ultima Modificare: 25.Iun.2009, 07:27:48 a.m. de PTR »

Offline Andrei Suzuki

• Hero Member
  • Mesaje postate: 2982
  • Respect a man's car and the man respects you!
« Răspuns #28 : 25.Iun.2009, 10:13:15 a.m. »
Da,la SSS scrie si in carte si la rezervor minim 98.Eu pana acum nu m-am riscat sa bag de 95 ca si asa e proasta benzina in general;sa mai bag si de 95 nu stiiu ce s-ar intampla..
2018 Suzuki Vitara S
2007 VW Passat 2.0TFSI

Offline BXXENL

« Răspuns #29 : 25.Iun.2009, 02:43:13 p.m. »
Eu as tine la mine o sticluta din aia de Octane booster pt cazurile in care ajungi pe cine stie ce meleaguri si n-au decat 95 la pompa sau e dubios rau peco-ul si nu ai incredere nici in aia de 98. Cu toate ca masina e echipata cu senzori pt auto-detonare, tot nu e bine sa te risti. Fortele si uzurile care apar sunt foarte mari,poti chiar sa crapi ceva prin motor.
  • SX4 1.5
Alex