Autor Subiect: Becuri Philips  (Citit de 30256 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline radu-sx4

• Full Member
  • Mesaje postate: 198
  • Gen: Bărbat
  • EX-SX
Re: Becuri Philips
« Răspuns #30 : 24.Mai.2009, 12:16:00 p.m. »
Din punct de vedere legal n-am avut nicio problema, arata-mi politist care sa te opreasca daca lumineaza farurile alb....ca ala stie ce ai tu sub capota, sau are vreo competenta autorizata de a da verdicte de mecanica si lumina... poate la  ITP spun aia ceva, dar banul misca orice....Esenta problemei e sa ai farurile bine reglate, sa nu-i orbesti pe ceilalti. Poate unii nu stiu, dar becul bixenon h4 e mai greu decat unul halogen, pentru ca inglobeaza in partea lui din spate un mecanism electromagnetic ce impinge becul in afara cand dai faza lunga in far. Din acest motiv foarte multi posesori de xenoane aftermarket ar trebui sa stie ca aceste tipuri de becuri tind sa stea un pic orientate in sus dupa montaj, rezultatul fiind unul neplacut pt. ceilalti din sens opus. As fi optat, sincer,  pentru becuri halogen mai puternice, insa alea degaja mai multa caldura si topesc oglinda in timp, pe cand un xenon degaja mai putina temperatura luminand foarte bine in comparatie cu sistemul clasic. Si acum sa fim realisti....intre durerea mea, daca as face  accident din cauza unor panarame de becuri de fabrica, si cele 2 secunde de orbire usoara a unuia mai sensibil la ochi noaptea. prefer sa ma doara bizonic in cot, ca pe banii mei fac ce vreau numai sa fiu in siguranta!!!

Offline pentium3d

• Full Member
  • Mesaje postate: 193
  • SX4 4WD GS / SX4 S-Cross 1.4 AllGrip Passion
« Răspuns #31 : 24.Mai.2009, 03:44:03 p.m. »
Evident ca siguranta este pe primul loc...insa ma gandeam ca ar exista undeva niste norme/legi unde s-ar specifica o valoare maxima a luminii (a intensitatii ei) date de farurile unei masini pe drumurile publice.  Pentru ca mergand pe varianta ca pe banii tai faci orice pt siguranta...ne-am pune toti niste nocturne ca pe stadioane :D, ne orbim unii pe altii in trafic si numai siguranta nu se cheama asta  B-)
Oameni suntem toti. OAMENI sunt putini.

Offline BXXENL

« Răspuns #32 : 24.Mai.2009, 11:19:37 p.m. »
Xenoanele sunt ilegale pt ca puse aftermarket in faruri cu proiectie si fara auto-leveling si spalare deranjeaza foarte tare participantii la trafic pana in punctul cand devine chiar periculos.
Mie farurile de SX4 nu mi se par chioare, ba chiar mi s-au parut foarte bune in comparatie cu cele de pe smart si dacie. Ce-i drept, eu vad bine, si in general merg cu farurile reglate la minim in jos si fara proiectoare pt ca asa simt ca vad cel mai bine, insa intradevar tare ma mai deranjeaza cand vin taranii cu xenoane de 200 de lei (de care ma bate in fiecare zi gandul sa-mi pun) puse in faruri care mai de care mai proaste, nereglate si murdare.
Nu-mi pun insa si prefer sa le dau domnilor o mare faza lunga cu tot cu proiectoare in bot exact cand le e lumea mai draga ca sa ii doara si pe ei retina.
  • SX4 1.5
Alex

Offline Sony

« Răspuns #33 : 25.Mai.2009, 05:06:22 p.m. »
La xenon fasciculul luminos se termina brusc. Dincolo de el nu mai distingi nimic.

Din cate stiu, doar laserul se termina "brusc", iar lumina de xenon nu e laser. Faptul ca lumina este foarte puternica da senzatia ca se termina brusc.
Ei, n-o lua ad-literam! :)

La lumina puternica irisul se inchide, la lumina slaba se deschide pentru ca mai multa lumina sa ajunga pe retina si sa putem vedea si in semiobscuritate.
Mea culpa! Am scris exact invers decat am gandit.

Avantaj xenon: deja ai irisul micsorat, deci orice faruri din sens opus deranjeaza mult mai putin decat atunci cand ai irisul deschis larg, intrucat ochiul este deja adaptat la lumina puternica, nu mai ai efectul de orbire pe moment. Exemplu clar: un far (xenon) aprins ziua (aproape) nu deranjeaza, pe cand noaptea te orbeste.
Dar avand irisul micsorat nu mai vezi bine semiobscuritatea de pe sensul tau. ;)
Un far xenon deranjeaza de multe ori ziua daca este prost instalat si reglat. Si probabil mai sunt si alti factori care il fac suparator. Ai observat ca masinile scumpe la care cea mai mare parte a productiei e dotata cu xenon de fabrica, deranjeaza foarte rar? In timp ce Loganuri, Clio, Aveo si alte masini ieftine iti rup retina frecvent cu xenoane montate pe bordura?

Un far bate pe faza lunga intre 140 m si 200 m. La o viteza de 120 km/h inseamna ca avem vizibilitate pentru 4-7 secunde, ceea ce este foarte putin.

Exemplul dat e contraargument de fapt. Daca un far cu xenon bate 140-200m cu lumina puternica si uniforma pe toata distanta si ai timp de reactie 4-7secunde cum afirmi, hai sa ne imaginam un far cu halogen care bate tot 140-200m dar cu lumina scazand treptat, ceea ce ar insemna ca lumina buna am pe la 70-100m..in restul distantei cam stai incruntat sa deslusesti vreo mogaldeata prin semiobscuritate, deci secundele de reactie ar fi cam la jumate in cel mai rau caz tot 4-7s, presupunand ca farul cu halogen bate cu mult mai mult decat unul cu xenon.
Aici ai rupt-o rau de tot din context si nu are rost sa continuam.

Din punct de vedere legal n-am avut nicio problema, arata-mi politist care sa te opreasca daca lumineaza farurile alb....ca ala stie ce ai tu sub capota, sau are vreo competenta autorizata de a da verdicte de mecanica si lumina... poate la  ITP spun aia ceva, dar banul misca orice....
Legal nu ai avut probleme, dar recunosti ca nu prea esti in legalitate si ca mai trebuie sa mituiesti pe cate cineva! =)) Faptul ca politistul nu te sanctioneaza nu duce la concluzia ca esti in legalitate.

Post Merge: 25.Mai.2009, 05:10:57 p.m.
As fi optat, sincer,  pentru becuri halogen mai puternice, insa alea degaja mai multa caldura si topesc oglinda in timp, pe cand un xenon degaja mai putina temperatura luminand foarte bine in comparatie cu sistemul clasic.
Daca te referi la becuri de putere mai mare, atunci afla ca si acelea sunt ilegale. Daca te referi la becuri din astea Philips cu mai multa luminozitate la aceeasi putere, notiunile mele reduse de fizica de liceu spun ca avem aceeasi cantitate de caldura degajata la aceeasi putere electrica consumata.

Si acum sa fim realisti....intre durerea mea, daca as face  accident din cauza unor panarame de becuri de fabrica, si cele 2 secunde de orbire usoara a unuia mai sensibil la ochi noaptea. prefer sa ma doara bizonic in cot, ca pe banii mei fac ce vreau numai sa fiu in siguranta!!!
Sa inteleg ca preferi sa provoci un accident unui nefericit pe care il orbesti decat sa fii tu orbit de altii! Interesanta mentalitatea bizonica gen: "Sa moara ma-sa aluia ca pe mine ma supara altul!"
« Ultima Modificare: 25.Mai.2009, 05:10:57 p.m. de Sony »
Ma distreaza Muppetsii! :)

Offline BXXENL

« Răspuns #34 : 25.Mai.2009, 09:12:33 p.m. »
Ba chiar mai mult, becurile astea philips care lumineaza mai tare incalzesc mai putin (fac mai multa lumina la acelasi consum, deci e mai putina energie pierduta/transformata in caldura!). Pt cei care nu vad noapte nici cu dintr-astea, fuga la oftalmolog!!!
  • SX4 1.5
Alex

Offline pentium3d

• Full Member
  • Mesaje postate: 193
  • SX4 4WD GS / SX4 S-Cross 1.4 AllGrip Passion
« Răspuns #35 : 25.Mai.2009, 11:34:41 p.m. »
@Sony "Daca te referi la becuri de putere mai mare, atunci afla ca si acelea sunt ilegale."  Unde se specifica treaba asta? (ca acest lucru incerc sa-l aflu)

"Dar avand irisul micsorat nu mai vezi bine semiobscuritatea de pe sensul tau"  N-o mai vezi deloc as putea spune, insa trebuie retinut ca ochiul uman nu e deloc adaptat pentru semiobscuritate, altfel n-am mai simti nevoia de a avea faruri mai puternice noaptea :)

@BXXENL   Tocmai de aceea am zis ca mi se par chioare, intrucat majoritatea au faruri mai puternice (ca sunt din fabrica sau si-au pus oamenii xenon pe borduri sau alte traznai de becuri nu mai stiu) Oricum nu le compar cu faruri de Dacie traditionala. Ar fi si culmea sa lumineze mai prost decat la Dacii...

Pe faza lunga, e ok oarecum (normal ca as vrea sa lumineze ca ziua daca s-ar putea) insa mai tot timpul merg cu faza scurta intrucat e destul de aglomerat pe strazile pe unde circul si n-am cand sa mai pun faza lunga, iar pt o viteza de 60-100km/h faza scurta mi se pare o provocare a ochilor si a reflexelor pe timp de noapte.
Oameni suntem toti. OAMENI sunt putini.

Offline BXXENL

« Răspuns #36 : 26.Mai.2009, 03:11:42 a.m. »
Scrie in legislatie (acolo unde scrie si ce culoare tre sa fie becurile). Becurile mai puternice de 50-55w sunt ilegale. Becurile albastre/rosii sunt ilegale. Ramai fara talon si iti iei si vreo 470 de lei amenda daca te prin cu leduri mov la pozitii..ce crezi ca or sa iti faca pt becuri mai puternice de 55w sau cu xenoane ilegale (fara lupa,autoleveling si spalare)? Oare or sa te priveasca admirativ? Nu cred.

Desigur, fiind romania, unii sunt mai egali decat altii si nu au nici un fel de remuscari cand isi instalatii ilegale xenon pe faza scurta si proiectoare si apoi merg zi si noapte cu ele aprinse sa se cunoasca valoarea lor. Singura mea alinare e ca majoritatea avand H4-uri mai devreme sau mai tarziu vor ajunge in sant cand vor schimba din scurta in lunga. Azi am si vazut un valoros cu logan rosu tunat cu xenoane pe proiectoare si pe faza scurta (cel putin) in plina zi oprit pe dreapta  de un garcea, sper sa dea Domnu sa ramana fara talon. Nu sunt invidios, n-am nimic cu nici un fel de masina oricat de amarata, dar am ceva cu cei care simt nevoia sa vada noaptea ca ziua. Fratilor, nici iarna nu-i ca vara. Orice bec decent va lumina suficient pe strada. NU e nevoie de 12000 de K sau de becuri de 100w +proiectoare ca sa vada bine prin cele 3 straturi de folie neomologata de pe parbriz.

E adevarat ca nu toata lumea vede bine noaptea,mai ales cei care petrec mult timp in fata calculatorului au mult de suferit. E trist,dar asta e. Poate ca nu toata lumea ar trebui sa conduca noaptea.
  • SX4 1.5
Alex

Offline Sony

« Răspuns #37 : 26.Mai.2009, 09:19:21 a.m. »
Instalarea xenoanelor pe o masina dotata cu halogene din fabrica se numeste modificare a sistemului de lumini si se sanctioneaza printre altele si cu ridicarea certificatului de inmatriculare al masinii. Stiu ca unii veti spune ca sistemul e plug and play, dar modelul respectiv de masina e omologat cu alte lumini. Si o rampa de proiectoare de tir este tot pe sistem plug and play si se monteaza foarte usor pe un autoturism. :D

Post Merge: 26.Mai.2009, 09:20:38 a.m.
P.S.: In Codul Rutier este specificata puterea maxima pentru halogene la 55 W si nu imi mai amintesc acum pe unde este specificata puterea maxima pentru xenoane la 35 W.

Offline vadiro

• Sr. Member
  • Mesaje postate: 400
« Răspuns #38 : 26.Mai.2009, 09:58:41 a.m. »
Si eu sunt de parere ca in Romania unii incearca sa foloseasca luminile ilegale ca pe o extensie a ... ego-ului. Alta explicatie lucida nu cred ca exista. Cred ca doar niste complexati pot sa mearga zi si noapte cu farurile si proiectoarele lor de ceata (ceata?!? Ha ha ha! unii sunt tot timpul in ceata) in ochii colegilor de trafic. Nu intalnesc atatia "iluminati" intr-o luna in alte tari, cati intalnesc intr-o noapte in Romania.
In schimb nu am nimic de obiectat fata de cei ce au instalatii xenon montate dupa standarde, adica in faruri concepute pentru asa ceva.
Pe de alta parte, o mare parte din soferi, uita ca farurile trebuie reglate in functie de incarcarea masinii.
Oricum cred ca discutia asta ar trebui mutata in alta parte, numele topicului fiind Becuri Philips.
Suzuki SX4 Sedan GS
GPS MyGuide 3100 cu iGO Primo, iGO 8, Garmin XT, TomTom 7 si Navigon MN7
CB Midland Alan 48 Plus Multi B + Sirio ML-145 PL

Offline Sony

« Răspuns #39 : 26.Mai.2009, 10:11:44 a.m. »
Chiar si cu becuri Philips ar trebui mutata la Diverse pentru ca priveste toate masinile.