La xenon fasciculul luminos se termina brusc. Dincolo de el nu mai distingi nimic.
Din cate stiu, doar laserul se termina "brusc", iar lumina de xenon nu e laser. Faptul ca lumina este foarte puternica da senzatia ca se termina brusc.
Lumina de xenon fiind mult mai puternica forteaza irisul conducatorului auto sa se deschida mai mult si astfel ochiul nu mai distinge detaliile din semiobscuritatea de dincolo de fasciculul luminos.
La lumina puternica irisul se inchide, la lumina slaba se deschide pentru ca mai multa lumina sa ajunga pe retina si sa putem vedea si in semiobscuritate.
Avantaj xenon: deja ai irisul micsorat, deci orice faruri din sens opus deranjeaza mult mai putin decat atunci cand ai irisul deschis larg, intrucat ochiul este deja adaptat la lumina puternica, nu mai ai efectul de orbire pe moment. Exemplu clar: un far (xenon) aprins ziua (aproape) nu deranjeaza, pe cand noaptea te orbeste.
Un far bate pe faza lunga intre 140 m si 200 m. La o viteza de 120 km/h inseamna ca avem vizibilitate pentru 4-7 secunde, ceea ce este foarte putin.
Exemplul dat e contraargument de fapt. Daca un far cu xenon bate 140-200m cu lumina puternica si uniforma pe toata distanta si ai timp de reactie 4-7secunde cum afirmi, hai sa ne imaginam un far cu halogen care bate tot 140-200m dar cu lumina scazand treptat, ceea ce ar insemna ca lumina buna am pe la 70-100m..in restul distantei cam stai incruntat sa deslusesti vreo mogaldeata prin semiobscuritate, deci secundele de reactie ar fi cam la jumate in cel mai rau caz tot 4-7s, presupunand ca farul cu halogen bate cu mult mai mult decat unul cu xenon.
Cred ca ai dreptate cu xenon si ceata/ploaia. N-am avut ocazia sa merg cu o masina cu far xenon pe timp de ploaie/ceata, insa tinand cont de fizica, o lumina alba si puternica nu penetreaza la fel de bine ceata ca o lumina galbena si mai slaba. Practic mergand cu sx4 pe o ceata ff densa si noaptea, vedeam mai bine cu faza scurta decat cu faza lunga sau cu proiectoarele. Explicatia, ceata se comporta asemenea unui reflector.
In concluzie, eu consider ca xenon-ul este superior luminii halogen in noptile senine si inferior halogenului in noptile cu ploaie/ceata.
On topic acuma: nici eu nu-s multumit de becurile stock, chiar mi se par chioare. N-am inteles de ce ar fi ilegale xenoanele, asa cum zicea cineva pe aici?