Autor Subiect: Baterie de acumulatori  (Citit de 64532 ori)

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Offline enicky

Re: Baterie de acumulatori
« Răspuns #130 : 22.Iun.2026, 01:15:23 a.m. »
Să-mi fie cu iertare, dar ce baterie de Suzuki costă 2000 lei (chiar și cu montaj inclus)?  :-O
Link
  @jupanul1 postarea in sine este off topic, nu pentru ca este intr-un jurnal de bord, ci pentru ca o baterie ptr. un Suzuki cu motor termic NU poate costa atat!
Se refera  la o alta marca de masina(Suzuki nu mai detine de multi ani!), care nu face parte din obiectul de activitate al acestui forum si care, evident, ca nu ne intereseaza.
  In alta ordine de idei, foarte interesant articolul despre Caranda, ca tot am cumparat atatea baterii ale marcii. Ulterior am obsrvat ca faimaoasa Varta este chiar mai ieftina decat Caranda, dar cred eu, si mai slaba!
  • Suzuki VITARA NewCool 4WD 1,6 benzina/Suzuki SX4 S-CROSS HYBRID SPIRIT, 1.4 AllGrip

Offline gabineg

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Mesaje postate: 15075
  • Gen: Bărbat
  • Suzuki SX4 GLX 4WD
    • Bucuresti
« Răspuns #131 : 22.Iun.2026, 06:41:31 a.m. »
Nu mai este offtopic, am mutat discuția la locul potrivit.
  • SX4 by Giugiaro
It's nice to be Important, but it's more important to be Nice

Offline enicky

« Răspuns #132 : 22.Iun.2026, 11:07:43 a.m. »
Nu mai este offtopic...
Poate partial... :)
  • Suzuki VITARA NewCool 4WD 1,6 benzina/Suzuki SX4 S-CROSS HYBRID SPIRIT, 1.4 AllGrip

Offline NicNic

« Răspuns #133 : 22.Iun.2026, 02:15:36 p.m. »
  • ex-Suzuki SX4 Navi silky silver metallic = ex-SUVI
Desteapta-te romane!
Traiasca capra vecinului!

Offline jupanul1

« Răspuns #134 : 22.Iun.2026, 09:50:09 p.m. »
Acum, @NicNic - nu ne lăsa așa! De ce a costat bateria aia 2000 lei? Ce avea special la ea? Că o baterie AGM de 105Ah nu prea cred că sare de 1000 lei, nu? Sau ... îmi scapă mie ceva?
  • ex Hyundai Tucson HEV (NX4e); ex Vitara 1.4 S, Allgrip, AT, turquoise

Offline NicNic

« Răspuns #135 : 22.Iun.2026, 11:39:42 p.m. »
Bateria a costat fix 1289,26 RON +TVA. O baterie Varta Dynamic AGM 105 Ah (atat scrie pe factura).
Restul au fost costuri de diagnoza, inlocuire baterie si codare modul, pana la un total de 1983,50 RON (cu tot cu TVA), cat a fost factura.

Sunt si baterii mult mai scumpe pentru masini de tipul Touareg sau Q7, care au inclus fizic in ele un fel de modul care le gestioneaza functionarea.(nu mai sunt controlate doar de calculatorul masinii). Astfel de baterii ajung pe la 15.000 RON (tot de 105 Ah). Si, culmea, o astfel de baterie, odata descarcata sub o anumita tensiune, nu mai poate fi pusa pe un redresor la incarcare, fiindca este decuplata automat de acel modul electronic.

Nu este cazul sa aibe un vreo masina Suzuki asa ceva, deocamdata. Dar pe masura ce se vor dezvolta electricele sau hibridele complexe, cred ca inevitabil s eva ajunge la astfel de baterii si pe masini mai ieftine.
Desteapta-te romane!

Offline jupanul1

« Răspuns #136 : 23.Iun.2026, 07:25:06 p.m. »
Mulțumesc pentru clarificări! Ca chestie, așa... are să curgă multă apă pe Dâmbovița până o să arunc 3000 dă coco pe o baterie cu fițe de BMS cum zici că se pun mai nou  :-O. Mi se pare că am ajuns mult prea departe din acest punct de vedere...

Totuși, e ceva în neregulă cu ce zici tu că ai cumpărat, eu văd că o baterie ca a ta este (acum) 909 lei + TVA pe la un retailer online reputabil. Sigur, te mai taxează de transport dacă nu ai Genius  ;), dar tot e cam 70% din cât zici că ți-a pus ție pe factură. Așa mare are adaosul service-ul ăla? Că te-au taxat și la manoperă destul de mult. În fine, probabil că astea-s prețurile și sunt eu în urmă cu știința.

De ce zici însă că electricele sau hibridele ar avea vreo modificare în sensul complicării sistemului de alimentare pentru accesorii? Că bateria de tracțiune nu-i tot una cu bateria auxiliară, cea despre care discutăm noi aci. Până și cele mai complexe mașini electrice... au pe-acolo o baterie de 12V cumva ”clasică”, ce are același rol. Sau ce o mai fi inventat Tesla, că parcă ei s-au mutat pe LiIon și au 15V. De fapt aici este și o ușoară capcană pentru proprietarii de electrice - au impresia că nu mai e nevoie de altceva la mașină, că doar e cu ditai bateria sub ea și... da. Sigur că există convertor DC-DC să încarce bateria mică din cea mare, dar bateria mică se mai si duce .ulii de suflet după niște ani, indiferent de cum este încărcată sau nu, consumabil fiind, așa cum deja am stabilit.

Offline NicNic

« Răspuns #137 : 23.Iun.2026, 08:02:04 p.m. »
Pretul ala a fost, si nu am comentat, fiindca prefer sa merg la acel service electric auto specialziat pe marca VW.
Daca incepm sa caut online mai ieftin, si sa montez in alt service, de incredere, incep sa am problema de garantie, in caz ca va fi nevoie. Cine o demonteaza, cine o verifica, cine plateste daca e stricva in garantie? Eu, furnizorul d ebaterie sau service-ul care a montat-o? Prefer sa nu fiu nevoit sa dau atfeld e raspusnuri, asa ca iau totul la pachet, sa raspunda unul singur pentru totata lucrarea.

Bateriile de 15.000 de RON sunt disponibile pe piata online. Nu e greu sa le gasesti. 12V, 105Ah, AGM.

Complicatia ma astept sa apara la orice fel de alimentare electrica. Pentru ca se vor dota/accesoriza bateriile cu tot felul de chestii/module proprii de siguranta sau performanta. Cam cum s-a intamplat cu bateriile de telefoane. Ca sa schimbi o baterie te va costa mult.
Desteapta-te romane!

Offline jupanul1

« Răspuns #138 : 23.Iun.2026, 08:53:39 p.m. »
Cred că ai pus o cifră în plus acolo. Acumulator auto de 3000 de euro nu prea există, cel puțin nu pentru ce-i de obicei cunoscut ca baterie 12v pentru accesorii. Acumulator de care zici tu la 1500 lei... aia da!

Pentru ca să fiu sigur am întrebat și pe oarecare AI, a confirmat că nu se există așa ceva. Mi-a zis ceea ce intuiam și eu - dacă nu e confuzie despre sumă, atunci sigur e vorba de ”pachetul de baterii” de la mașini HEV/PHEV/BEV și acolo da, 3000 EUR e un preț chiar modest în anumite cazuri. În fine am cam divagat, mulțumesc pentru informațiile oferite!

Offline NicNic

« Răspuns #139 : 23.Iun.2026, 09:26:21 p.m. »
Cred că ai pus o cifră în plus acolo. Acumulator auto de 3000 de euro nu prea există, cel puțin nu pentru ce-i de obicei cunoscut ca baterie 12v pentru accesorii. Acumulator de care zici tu la 1500 lei... aia da!

Pentru ca să fiu sigur am întrebat și pe oarecare AI, a confirmat că nu se există așa ceva. Mi-a zis ceea ce intuiam și eu - dacă nu e confuzie despre sumă, atunci sigur e vorba de ”pachetul de baterii” de la mașini HEV/PHEV/BEV și acolo da, 3000 EUR e un preț chiar modest în anumite cazuri. În fine am cam divagat, mulțumesc pentru informațiile oferite!

Incearca sa verifici pretul asta .

Uite si pe UK, la 2.177 Lire sterline.

Nici eu nu am crezut.
Insa am vazut la service-ul auto o factura de 6.000 RON doar pentru o reparatie baterie  de 12V 105Ah. Fiindca una noua originala costa 18.000 RON.

Daca sunt unii dispusi sa plateasca atat, sau daca altii nu isi permit sa plateasca atat, astea sunt alte discutii.
Desteapta-te romane!