Autor Subiect: Baterie de acumulatori  (Citit de 64533 ori)

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Offline NicNic

Re: Baterie de acumulatori
« Răspuns #120 : 16.Oct.2024, 10:43:33 a.m. »
Pe langa tensiunea la borne, un alt parametru definitoriu pentru starea bateriei este curentul de scurtcircuit.
Acest parametru va tine cont si de rezistenta interna a bateriei, cu alte cuvinte de "sanatatea" ei.

Asta au masurat cei de la service cand au spus :
"Stare acumulator:  Viata 100% / [....]"
  • ex-Suzuki SX4 Navi silky silver metallic = ex-SUVI
Desteapta-te romane!
Traiasca capra vecinului!

The following users thanked this post: Laurentiu

Offline Laurentiu

« Răspuns #121 : 16.Oct.2024, 11:45:32 a.m. »
Asta au masurat cei de la service cand au spus :
"Stare acumulator:  Viata 100% / [....]"
Daca e s-o luam ca la carte, cea mai exacta masuratoare care-ti va spune 100% starea acumulatorului, este masurarea densitatii electrolitului insa cum acumulatorii azi sint fara intretinere si accesul la elementi eliminat, ne multumim cu testerele electronice.

''Între 1.27 și 1.30 g/cm3 – starea de încărcare a bateriei este bună
Până în 1.20 g/cm3 – bateria este descărcată parțial
Sub 1.15 g/cm3 – bateria este descărcată complet.'' https://autorolla.ro/blogs/%C8%99tiri-autorolla/cum-se-testeaza-starea-de-incarcare-a-unei-baterii-auto

• Suzuki SX4
Un mare adevar: este foarte periculos sa dai puteri nelimitate unor minti limitate (Nikola Tesla).
S-auzim numai de bine oriunde ne-am afla!

Offline NicNic

« Răspuns #122 : 17.Oct.2024, 06:28:28 a.m. »
Iarasi discutam despre starea de incarcare a bateriei, prin masurarea densitatii eletcrolitului.

Viata bateriei (cat timp poate furniza curent electric) este altceva decat starea de incarcare.
Viata unei baterii inseamna capacitatea de stocare a bateriei, fata de cea avuta cand era noua.
Desteapta-te romane!

Offline enicky

« Răspuns #123 : 21.Iun.2026, 12:21:43 a.m. »
Bateria a treia a împlinit 5 ani de la instalare și încă funcționează ireproșabil.
....Toate trei au fost Varta 60 Ah.
   Mda, tu ai fost mai norocos cu Varta, dar eu la a doua Varta(incantat fiind de prima) am avut ghinionul sa cada repede, dupa vreo 3 ani si d-atunci am sters-o de pe lista.
Caranda este deja a patra baterie folosita si toate au trecut de 4 ani de functionare. Sigur sunt si alte marci mai bune, dar la ora 17 doar ei mai erau deschisi pana la 18.
   Acum nu stiu daca la baterii conteaza doar timpul de functionare, sau si km parcursi(adica incarcarile), pt. ca daca ar conta si asta atunci timpul echivalent km parcursi ar fi cel putin dublu.
 Recomandarea celui de la centru a fost ca dupa 2 ani de functionare sa se faca anual o testare a bateriei si chiar incarcari, chiar daca masina e utilizata zilnic. Chiar mi-a recomandat un incarcator destul de smart. Poate doar ca sa-si faca vanzare?...nu stiu.
  • Suzuki VITARA NewCool 4WD 1,6 benzina/Suzuki SX4 S-CROSS HYBRID SPIRIT, 1.4 AllGrip

Offline koala

« Răspuns #124 : 21.Iun.2026, 05:59:19 p.m. »
Parerea mea, subiectiva si absolut "neprofesionista"... bateria se incadreaza la "consumabile", asa ca nici nu imi bat capu' cu ea. La fiecare a 3-a iarna, cumpar o baterie noua si aia e. Niciodata n-am surprize si niciodata nu sunt stresat... plm, o baterie costa cat 3 sticle de vin bun! O data, la trei ani! Mie mi se pare "ca merita". 
EL COTE - Jimny AT (2006)

Offline enicky

« Răspuns #125 : 21.Iun.2026, 08:41:13 p.m. »
....La fiecare a 3-a iarna, cumpar o baterie noua si aia e.  O data, la trei ani! Mie mi se pare "ca merita".
    Adevarul e, ca cam ai dreptate ! :good: 
Cat as vrea sa te contrazic, nu prea am argumente ! 
  • Suzuki VITARA NewCool 4WD 1,6 benzina/Suzuki SX4 S-CROSS HYBRID SPIRIT, 1.4 AllGrip

Offline NicNic

« Răspuns #126 : 21.Iun.2026, 09:28:33 p.m. »
Dar cand e vorba de o baterie ce costa circa 2000 RON (cu manopera de montaj si calibrare), te gandesti mai profund.

Unii o schimba, preventiv, altii asteapta service-ul pe roti, sa ii schime bateria cand pica de tot ....
Desteapta-te romane!

Offline jupanul1

« Răspuns #127 : 21.Iun.2026, 10:36:29 p.m. »
Să-mi fie cu iertare, dar ce baterie de Suzuki costă 2000 lei (chiar și cu montaj inclus)?  :-O

Privitor la care acumulator e mai performant și care ține mai mult, eu aș aminti următoarele despre dl. ing. Aristide Caranda:
Citat
Prin rezultatele obținute, prin profesionalismul  de care a dat dovadă, a reușit, în 1960, să convingă conducerea Ministerului să  cumpere o tehnologie modernă de la firma VARTA din Germania. S-au cumpărat utilaje și tehnologii dar s-a asigurat și perfecționarea  personalului  implicat în procesul de producție. Rezultatele nu s-au lăsat așteptate  așa că, după alți 10 ani, în 1970, se retehnologizează producția  cu ajutorul firmei americane SINGER. După încă un deceniu, în1980, producția  de acumulatoare  se extinde și la Bistrița, în județul Bistrița-Năsăud.
Link
  • ex Hyundai Tucson HEV (NX4e); ex Vitara 1.4 S, Allgrip, AT, turquoise

Offline NicNic

« Răspuns #128 : 21.Iun.2026, 10:45:10 p.m. »
Să-mi fie cu iertare, dar ce baterie de Suzuki costă 2000 lei (chiar și cu montaj inclus)?  :-O
[...]

Ei, nu mai am Suzuki in parcarea mea ....

Este vorba de o baterie AGM, de 105Ah. Mai departe gasesti pe net ce detalii or mai fi.
Despre asta spun ca am schimbat-o.
Desteapta-te romane!

Offline wolfin

« Răspuns #129 : 22.Iun.2026, 12:12:47 a.m. »
Honda?
  • vitara 2016 1.6 4wd pasion + pegas 3120 din 80 si ceva reconditionat. Urmeaza si un 2020
Vitara pasion 1.6 allgrip benzina 2016
Dacia logan 2005
Dacia 1100 1970