Autor Subiect: Semnalizari rutiere controversate  (Citit de 5588 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline Laurentiu

Semnalizari rutiere controversate
« : 01.Apr.2011, 10:32:00 a.m. »
Propun in acest topic sa supunem spre dezbatere unele situatii de semnalizare a intersectiilor care dau dureri de cap soferilor sau pot produce accidente.

Pt inceput supun atentiei urmatorul caz:

Parerea mea este asta:
Atit "a"-ul cit si "b"-ul IN CAZUL DE FATA, au liber de a intra in intersectie (au culoarea VERDE). In acest caz, verdele clipitor nu are nici un rol (in mod normal ar trebui stins); in aceasta situatie "b"-ul da prioritate de dreapta lui "a" care va trece primul. In cazul in care semaforul lui "a" ar fi pe GALBEN sau ROSU pe directia inainte si la stinga, VERDELE INTERMITENT intra in vigoare pt "a" aprinderea acesteia semnificind permisiunea pentru vehicule de a-si continua drumul în directia indicata de sageata, indiferent de culoarea semaforului electric, cu conditia acordarii prioritatii de trecere vehiculelor si pietonilor care au drept de circulatie; abia in acest caz "b"-ul va avea prioritate de trecerefata de "a".

Voi ce parere aveti ???
« Ultima Modificare: 01.Apr.2011, 10:35:19 a.m. de Laurentiu »
  • Suzuki SX4
Un mare adevar: este foarte periculos sa dai puteri nelimitate unor minti limitate (Nikola Tesla).
S-auzim numai de bine oriunde ne-am afla!

Offline rexkrokiDAU

Re: Semnalizari rutiere controversate
« Răspuns #1 : 01.Apr.2011, 10:46:46 a.m. »
Perfect de acord cu tine.

Offline VAXXi

« Răspuns #2 : 01.Apr.2011, 10:56:29 a.m. »
Pai zice in cod:

Art. 82.

(3) Când semaforul este însotit de una sau mai multe lampi care emit lumina intermitenta de culoare verde sub forma uneia sau unor sageti pe fond negru catre dreapta, acestea permit trecerea numai în directia indicata, oricare ar fi în acel moment semnalul în functiune al semaforului.

(4) În cazurile prevazute la alin. (3), conducatorii vehiculelor sunt obligati sa acorde prioritate de trecere participantilor la trafic cu care se intersecteaza si circula conform semnificatiei culorii semaforului care li se adreseaza.

Deci "a" are cele mai putine drepturi, si tre' sa dea prioritate tuturor. Asa se si face in realitate, eu trec des printr-o intersectie ca asta (pe post de "b") si o singura data am avut de-a face cu un berbec care credea ca are prioritate.

Offline Swithin

• Sr. Member
  • Mesaje postate: 256
  • Gen: Bărbat
« Răspuns #3 : 01.Apr.2011, 11:47:17 a.m. »

De unde stie b cum arata semaforul pentru a? Pentru ca daca nu stie ca e intermitent si crede ca e verde continuu, se va opri/va incetini sa-i dea prioritate. La fel va incetini si a, el stiind ca are semaforul pe intermitent; daca fiecare isi da seama cam in acelasi timp ca celalalt incetineste (eventual isi mai fac si semne), probabil vor si accelera amandoi cam tot in acelasi timp, in ideea de a profita de prioritatea care i se acorda; apoi, dandu-si fiecare seama ca si celalalt a accelerat, fiecare va frana. E foarte interesant. :)
Grow up.

Offline csaba-s daughter

• Jr. Member
  • **
  • Mesaje postate: 97
  • Gen: Femeie
« Răspuns #4 : 01.Apr.2011, 11:59:52 a.m. »
@VAXXi nu cred ca toata lumea cunoaste codul nou. Eu de pilda de cand am luat permisul n-am mai pus mana pe carte sa citesc codul nou, si din cate stiu nici tata nu prea se ocupa de asta.
Iar situatii ca acesta doar la noi intalnesti, sau nu :-/

Offline BigAir

« Răspuns #5 : 01.Apr.2011, 01:15:04 p.m. »
"a" trece primul, are verde si are si prioritate, "b" trebuie sa dea prioritate de dreapta chiar daca el are verde. verde intermitent e valabil pt "a" doar daca semaforul e pe rosu, in rest se utilizeaza semaforul principal. e doar pentru fluidizare trafic.
  • Skoda Octavia 3 combi

Offline Laurentiu

« Răspuns #6 : 01.Apr.2011, 01:17:05 p.m. »
Deci "a" are cele mai putine drepturi, si tre' sa dea prioritate tuturor.
VAXXI, ambele semafoare sint pe VERDE. Daca "a" ar merge inainte, ce s-ar intimpla ???
  • Suzuki SX4
Un mare adevar: este foarte periculos sa dai puteri nelimitate unor minti limitate (Nikola Tesla).

Offline VAXXi

« Răspuns #7 : 01.Apr.2011, 01:33:51 p.m. »
Pai fiind situatie teoretica, se presupune ca "a" semnalizeaza manevra de schimbare a directiei la dreapta si a incetinit sa se asigure. Daca merge inainte si are rosu, e idiot; daca merge inainte si are verde, "b" trebuie evident sa-i acorde prioritate.

Offline LTD

« Răspuns #8 : 01.Apr.2011, 01:50:14 p.m. »
peste tot unde am vazut semafoare cu verde intermitent pt dreapta, in momentul cind se aprinde verde pt inainte, semaforul intermitent se inchide.
niciodata nu am vazut verde pe ambele semafoare...
daca are verde pe intermitent trebuie sa acorde prioritate...
daca are verde de la semaforul principal are prioritate...
... impotriva prostiei zeii insisi lupta in zadar ...

подписи для форумов

Offline Laurentiu

« Răspuns #9 : 01.Apr.2011, 02:19:48 p.m. »
1. ...se presupune ca "a" semnalizeaza manevra de schimbare a directiei la dreapta si a incetinit sa se asigure.
2. Daca merge inainte si are rosu, e idiot;
3. daca merge inainte si are verde, "b" trebuie evident sa-i acorde prioritate.
1. Nu mergem pe presupuneri ci pe caz exact ca in schita. "a"-ul semnalizeaza drepata dar "b"-ul nu poate vedea semnalizarea din cauza positiei masinii; "a"-ul nu va infrina masina pt ca avind SI verde constant pe semafor, fiind si pe banda 1 isi va putea continua miscarea atit pe directie inainte cit si la dreapta. Dupa cum spui tu, daca in acest caz mai aven si un "c" in fata lui "a" care va merge inainte, ordinea de trecere ar fi" trece "c" pt ca "b" ii acorda prioritate de dreapta, apoi "b" si la urma "a". Nu crezi ca s-ar face o busculada in intersectie ?

2. Nu e vorba de culoarea rosie in situatia data. Ambii au VERDE.

3. De unde stie "b" ca "a" are semaforul pe verde ???

peste tot unde am vazut semafoare cu verde intermitent pt dreapta, in momentul cind se aprinde verde pt inainte, semaforul intermitent se inchide.
Nu am vazut inca semafor aditional cu verde clipitor care sa se intrerupa pe verde continuu. :dknw:
« Ultima Modificare: 01.Apr.2011, 02:21:51 p.m. de Laurentiu »
  • Suzuki SX4