Autor Subiect: Placute frana fata uzate sub 30000km?  (Citit de 15294 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline xim

Re: Placute frana fata uzate sub 30000km?
« Răspuns #60 : 06.Dec.2011, 06:51:18 p.m. »
De ceva vreme a aparut si la mine un usor scartait la franare, care spre deosebire de alte dati a persistat, asa ca am inceput sa suspectez uzura placutelor. Primul simptom, acum vreo 2 luni a fost clipocitul martorului din bord dat de scaderea lichidului de frana.
Asa ca inainte de amerge la service am zis sa verific cum arata placutele. Foarte interesant uzura in cazul ambelor roti este inegala, mult mai mare pe exterior, placutele fiind de aprox. 3-4 mm fata de cei 8-10mm cat pare a fie pe interior. Este normal? Care ar fi explicatia, pistonase nefunctionale? Masina are aprox. 23.000 si de curand am schimbat si suport etrier. Forma placutelor nu permite rotirea lor in vreun fel, astfel incat cele din interior sa ajunga la exterior?
1,6 SX4 GS 4x4 black
1,4 Scross Passion awd, gray

Offline BXXENL

« Răspuns #61 : 06.Dec.2011, 07:01:11 p.m. »
Pai acelasi piston impinge ambele placute de pe o roata, deci nu are ce sa aibe pistonul. Sunt simetrice placutele, le poti inversa, dar daca placutele sunt tocite neuniform, pana se vor "aseza" pe disc va fi f scazuta eficienta franelor, plus ca in acea zona mica de contact se vor incinge teribil, cu posibile consecinte nefaste asupra discului.

Poate doar sa iei un set nou de placute, si sa le inlocuiesti doar pe cele foarte tocite si pe celelalte doua sa le lasi, iar cand se mai tocesc si alea vechi sa le inlocuiesti atunci. In felul asta nu ai probleme cu rodajul placutelor, si vei exploata la maxim placutele.
  • SX4 1.5
Alex

Offline Laurentiu

« Răspuns #62 : 06.Dec.2011, 07:25:49 p.m. »
1.  uzura in cazul ambelor roti este inegala, mult mai mare pe exterior...Care ar fi explicatia, pistonase nefunctionale?
2. Forma placutelor nu permite rotirea lor in vreun fel, astfel incat cele din interior sa ajunga la exterior?
1. Daca fiecare placuta ar fi actionata de cite un piston, ai putea banui ca pistonasele nu ar lucra la fel. Din cauza ca pe etrier exista doar un singur piston , placutele lucreaza ca un cleste cu o falca rigida si una mobila unde centrarea placutelor pe disc se face din miscarea pe orizontala a etrierului. Blocindu-se aceasta miscare, apare uzura inegala (interior cu exterior) a placutelor de frina.

2. Placutele de frina se pot schimba intre ele (int. cu ext.) singura diferenta fiind eliminarea tablitei de atentionare a uzurii de pe singura placuta aflata in set.
  • Suzuki SX4
Un mare adevar: este foarte periculos sa dai puteri nelimitate unor minti limitate (Nikola Tesla).
S-auzim numai de bine oriunde ne-am afla!

Offline xim

« Răspuns #63 : 08.Dec.2011, 05:28:39 p.m. »
, placutele lucreaza ca un cleste cu o falca rigida si una mobila unde centrarea placutelor pe disc se face din miscarea pe orizontala a etrierului. Blocindu-se aceasta miscare, apare uzura inegala (interior cu exterior) a placutelor de frina.
...deci sa inteleg ca uzura inegala este un fenomen normal, sau ceva blocheaza acea miscare pe orizontala a etrierului?

Placutele de frina se pot schimba intre ele (int. cu ext.) singura diferenta fiind eliminarea tablitei de atentionare a uzurii de pe singura placuta aflata in set.
...prin inlaturarea tablitei nu este afectat suprafata de contact cu discul?
1,6 SX4 GS 4x4 black
1,4 Scross Passion awd, gray

Offline BXXENL

« Răspuns #64 : 08.Dec.2011, 05:44:00 p.m. »
E normal in sensul ca nu ai o defectiune tehnica, daca n-ar culisa etrierul bine ar merge masina infranata.

Si la mine una dintre placute era tocita rau rau de tot, restul mult mai putin. Le-am schimbat pe toate ca nah,  sunt franele. Oarecum importante ...

Tablita aia face contact cu discul cand placuta e tocita de tot si produce un scartzait strident. Aia e avertizarea acustica la uzura.

« Ultima Modificare: 08.Dec.2011, 05:45:34 p.m. de BXXENL »
  • SX4 1.5
Alex

Offline Sakura77

« Răspuns #65 : 30.Ian.2012, 07:56:48 p.m. »
am citit acest topic, interesant

iata si cazul meu

la 15.000 km am schimbat placute frina (si mie m-i s-a parut ciudat)
acum am 62.000 (deci am facut de atunci 47.000km) si acum trebuiesc schimbate iar

care sa fie explicatia ?
stilul de condus , exclus  , a ramas  acelas
poate materialul din care sunt facute placutele originale ? (sa fie mai moale sa se toceasca uniform discurile ?)

ma rog , ce mai conteaza  miine schimb placutele - acum vine intrebarea : ce placute iau si unde fac schimbul ?

asa ca m-am documentat si am aflat cu stupoare ca acelas tip  deplacute (japan parts , acelas cod) le gasesti la un service Suzuki cu peste 200 lei , in timp ce la un magazin de piese auto sunt 85 lei

DECI DOMNILOR , NU ESTE CAM NESIMTIT ADAOSUL PRACTICAT  ?
pai nu degeaba la revizia in garantie se ajunge uneori  la niste preturi astronomice
Sx4 1.6 GS 4WD

Offline adrian_r5

« Răspuns #66 : 30.Ian.2012, 09:28:17 p.m. »
la 15.000 km am schimbat placute frina (si mie m-i s-a parut ciudat)
Cum aratau placutele tale la 15.000 km de a trebuit sa fie schimbate ???
Too Old to Rock and Roll: Too Young to Die (© Jethro Tull 1976)

Better Motörhead than Dead :yeah:

Offline LeonardSZK

« Răspuns #67 : 31.Ian.2012, 08:36:10 a.m. »
Placutele de frana originale (Suzuki Genuine Parts) sunt TRW. Ce service ti-a oferit Japan Parts la pret de originale?
Suzuki SX4 1.6 GS 4x4, Lagoon Turqoise

Offline Sakura77

« Răspuns #68 : 31.Ian.2012, 08:51:20 a.m. »
Cum aratau placutele tale la 15.000 km de a trebuit sa fie schimbate ???

erau tocite, sa mai fi avut 3 mm pe ele , seful de service a spus ca trebuiesc schimbate,
Sx4 1.6 GS 4WD

Offline Trixi

• Sr. Member
  • Mesaje postate: 376
« Răspuns #69 : 31.Ian.2012, 12:30:07 p.m. »
la primul meu swift, in 2006 inca nu erau disponibile placute aftermarkets. cele originale sunt "ecologice" adica amestecul materialului contine mai mult fier. placuta e dura, aluneca mai tare pe suprafata discului, distanta de franare creste, discul se roade. asadar, la fiecare 15.000 de km am schimbat placutele cu discuri cu tot. ce sa zic...era mirific.
acum exista placute Japan parts, Nipparts si ceva italian cu E. sunt mult mai moi. nu scartaie, nu roade discul si nu in ultimul rand, am deja 38.000 km facuti cu ele si sunt cam la jumatatea placutelor. ma declar multumita de ele, desi sunt cele mai ieftine.
uzura inegala a placutelor poate sa aiba mai multe motive, de la discul ovalizat, la prinderile imperfecte si pana la jocul oricarui component al trenului de rulare. oricare ar fi aia, eu una m-as agita pt ca eficienta franelor scade foarte mult si mai ales in situatii critice simti asta cel mai tare.
Pretul placutelor poate sa difere mult si din cauza adaosului dar si din cauza modalitatilor de achizitie. Sunt unele firme care din cauza transportului scump cresc pretul.
Oricum, garnitura de placute genuine se gaseste deja la 100 ron aprox, Japanparts si Nipparts la 85-90 si cele italiene la 70-80. (pt sx4)
Viata placutelor depinde mult de starea tehnica al trenului de rulare, al stilului de condus, al materialului din placute si al mediului unde se parcurg cei mai multi km. (oras, semafor, 1, 2, frana papa mult mai multa placuta decat externul...sau un sofer care are media mai mare pe extern, roade mai mult la o franare brusca de la 140 decat un sofer linistit pe 120 de km in oras.)