Autor Subiect: Filmulete  (Citit de 304163 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline sxtelu

• Hero Member
  • Mesaje postate: 1590
  • Gen: Bărbat
    • În vecinătatea casei memoriale Nicolae Iorga
Re: Filmulete
« Răspuns #1390 : 02.Nov.2011, 09:48:15 a.m. »
Concluzii:
1. La manşă se aflau piloţi, nu politicieni;
2. La sol, de asemenea, au acţionat profesionişti. Este vital în astfel de situaţii să fie ''inundată'' pista şi imediat după ce s-a oprit aeronava să fie udată din belşug pentru a preveni / stinge un eventual incendiu şi pt răcirea suprafeţelor ce au suportat frecarea cu betonul / asfaltul pistei...
"Este mai uşor să înşeli oamenii decât să-i convingi că au fost înşelaţi."

Mark Twain

Offline sxtelu

• Hero Member
« Răspuns #1391 : 03.Nov.2011, 11:40:38 a.m. »

Concluzii:
 1.
 2.
 3. Pentru că un necaz nu vine niciodată singur : la revederea filmuleţelor am constatat că aveau şi vânt lateral pe panta de aterizare, cum ar veni un motiv serios şi suplimentar de a ieşi de pe pistă în acel "rulaj" -  treabă riscantă  cănd  trenul este escamotat...

Mark Twain

Offline adrian_r5

Too Old to Rock and Roll: Too Young to Die (© Jethro Tull 1976)

Better Motörhead than Dead :yeah:

Offline sfichiu

« Răspuns #1393 : 04.Nov.2011, 06:30:19 p.m. »
Interesant acest multicopter de 80 kg. ce foloseste 16 elice si are o autonomoie de  zbor de juma de de ora!..E un inceput! :good:
  • VITARA S ,Matiz

Offline costi

• Full Member
  • Mesaje postate: 112
« Răspuns #1394 : 04.Nov.2011, 09:57:19 p.m. »
Concluzii:
 3. Pentru că un necaz nu vine niciodată singur : la revederea filmuleţelor am constatat că aveau şi vânt lateral pe panta de aterizare, cum ar veni un motiv serios şi suplimentar de a ieşi de pe pistă în acel "rulaj" -  treabă riscantă  cănd  trenul este escamotat...

Daca cineva se pricepe sa-mi spuna si mie de ce, in astfel de situatii, nu se aterizeaza linga pista, pe iarba, unde-i moale si frumos nu ca pe tziment unde-i bai mare ? Hm?

Offline sxtelu

• Hero Member
« Răspuns #1395 : 04.Nov.2011, 11:56:45 p.m. »
Daca cineva se pricepe sa-mi spuna si mie de ce, in astfel de situatii, nu se aterizeaza linga pista, pe iarba, unde-i moale si frumos nu ca pe tziment unde-i bai mare ? Hm?
[/quote

Păi e destul de simplu : rulajul după aterizarea cu trenul escamotat pe pista de beton / asfaltată produce deformari predictibile si relativ uniforme, structura se ”polizează”, dar poate fi mentinută, de regulă, directia de alunecare suficient timp (suprafețele de comanda au oarecare efect până ce viteza scade sub 100 - 80 km/h) . Este extrem de important să ai un oarecare control al evoluției păsăricii pentru cât mai mult timp, dacă viteza a scăzut sub 80-70 km/h poți ciuli urechile să auzi noul tău scor Apgar, eventual să te gândești la un prenume mai frumos decât cel purtat cu mândrie la decolare...

Pe de altă parte, o aterizare pe pista naturală / pământ  , structură mai „deformabilă” decât astronava, face ca forțele de frecare să fie prin excelență neuniforme / asimetrice iar unele zone (priza de admisie a aerului în motor, gondolele motoarelor montate în consolă sub planuri) ori vârful planului care va atinge primul solul (cu siguranță unul din capetele aripii va fi primul), vor acționa precum ancorele (aniversăm matrozul!) ori brăzdarul plugului, producând girație (în principiu către obstacole de la sol, cisterne, construcții solide din beton armat, chestii de-astea), torsiune și chiar rupere.
 Dacă se rupe unul din planurile aripii în primele secunde după contactul cu solul, evoluția epavei va fi năstrușnică...
La avioanele mici/medii (la avioanele mari de pasageri e mai puțin probabil) se poate produce „capotarea” la rulajul pe pământ după aterizarea cu trenul escamotat, constând în evoluția cozii aeronavei pe un grațios arc de cerc în plan vertical, astfel încât avionul se oprește pe spate cu coada spre înainte pe direcția pe care s-a aterizat - la faza asta este „turtită” cabina, fapt de natură să producă un oarecare disconfort celor aflați în interior.
Deci: -  pe beton se poate menține direcția de alunecare, structura se polizează, se încălzește, se poate declanșa un incendiu (de regulă se lestează/consumă cât mai mult combustibil în zbor, în încercările de scoatere a trenului cu avarie) de proporții reduse dar avionul nu se rupe și rămâne în poziție „normală”.
       - pe pământ nu poate fi controlată direcția de alunecare, se pot desprinde motoarele, rezervoarele, pale/elice, ori se pot rupe părți din structură, se poate capota iar un eventual incendiu este mai greu de controlat/stins.
De aceea este preferată aterizarea pe beton cu trenul escamotat...

Mark Twain

Offline rexkrokiDAU

« Răspuns #1396 : 05.Nov.2011, 09:40:30 a.m. »
vor acționa precum ancorele (aniversăm matrozul!)

Eu cred ca tu si noaptea ai cosmarurui cu actuala clasa plolitica de la noi.   :-j

Offline sxtelu

• Hero Member
« Răspuns #1397 : 05.Nov.2011, 12:20:34 p.m. »

Eu cred ca tu si noaptea ai cosmarurui cu actuala clasa plolitica de la noi.   :-j

Aş glumi spunând că am coşmaruri doar cu unii reprezentanţi ai clasei politice, numai când e lună plină ...
Din nefericire, e un coşmar pe care-l trăim, fără pauze, zi şi noapte de câţiva ani încoace...

Erată : delestare combustibil, constând în evacuarea acestuia din rezervoare dacă instalaţia de combustibil are această facilitate. Eu am zburat doar avioane simple, din popor, la care se largau rezervoarele suplimentare în cazul în care acestea erau acroşate sub planuri / fuselaj în cazul unei aterizări forţate...De aceea termenul de lestare / delestare, preluat cu siguranţă din vocabularul marinăresc nu-mi este familiar...

Mark Twain

Offline Dragos-gs

• Full Member
  • Mesaje postate: 105
Suzuki Ignis 2008 1.3 benzina

Offline mxxa

• Hero Member
  • Mesaje postate: 1459