Autor Subiect: Cum sa emigrezi in CANADA  (Citit de 7951 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline sfichiu

Re: Cum sa emigrezi in CANADA
« Răspuns #30 : 16.Apr.2012, 06:17:15 p.m. »

Al meu fecior a revenit recent din Vancouver,a fost in interes de serviciu trei luni de zile si nu s-a putut obisnui cu viata de acolo si cand te gandesti ca acel oras nu a fost si nu e afectat de criza economic-financiara mondiala care se pare ca e prezenta.
Pentru cei care sunt curiosi cum arata o viza de Canada am postat poza...
« Ultima Modificare: 16.Apr.2012, 06:20:57 p.m. de sfichiu »
  • VITARA S ,Matiz

Offline cristyyy2003

• Administrator
  • Hero Member
  • Mesaje postate: 13489
  • Gen: Bărbat
  • I'm old enough to know, but too young to care!!
    • Bucuresti
« Răspuns #31 : 16.Apr.2012, 07:26:46 p.m. »
@Kingy nea @Leutz posteaza de pe alte meleaguri si viata l-o tot purtat pe alte meleaguri...dar asta tre sa va povesteasca el, ca tare bine o face :-). In alta ordine de idei, sincer, nu am trait sentimentul descris de tine, dar nici n-am fost prea mult "abroad", de 2x in Ca & Us, cam 24 zile pe iesire.

Daca am sa plec am sa-ti descriu cu lux de amanunte sentimentele mele, experienta mea. Totusi nu trebuie sa uitam ca fiecare experienta este unica, deci nu poate fi luata ca reper.

Pana atunci sa ne bucuram de viata d-aci :)

Spor!

L.E. @sfichiu daca se obisnuia intra la cheltuiala ca nu-i deloc ieftin procesul asta de emigrare...unde mai pui ca-ti mai trebe si ceva "cascaval" pentru perioada de "acomodare" :P
  • #romaniaelectrica
Lume multă, oameni puțini!

Offline rexkrokiDAU

« Răspuns #32 : 16.Apr.2012, 08:28:48 p.m. »
Al meu fecior a revenit recent din Vancouver,a fost in interes de serviciu trei luni de zile si nu s-a putut obisnui cu viata de acolo

Poti sa detailiezi putin, ca ma gandesc ca nu au fost probleme generate de diferenta de fus orar.  :)

Offline sfichiu

« Răspuns #33 : 16.Apr.2012, 08:59:22 p.m. »
Probleme cu fusul orar au fost ceva,cam 3-4 zile au trecut pana a intrat in normal ca sa zic asa.Cea mai dificila problema era cu haleala,avea asigurat la firma mcul dejun si pranzul iar seara manca prin oras pe la diferite restaurante.Era satul de carne de vita si somon ,porc,pui sau curcan.....nimic!!,plus ca nu i-a placut felul cum se gatea.Cina costa mult(40-70 Dolari) pentru ca vroia ceva care sa semene cu mancarea de la noi iar pentru asta a fregventat foarte multe restaurante si nici nu prea se uita la bani deoarece....avea de unde!!! :D
  • VITARA S ,Matiz

Offline cristyyy2003

• Administrator
  • Hero Member
    • Bucuresti
« Răspuns #34 : 16.Apr.2012, 09:19:02 p.m. »
Ca peste tot...restaurante bune si restaurante foarte bune. La fel de bine cunoscut este ca te poti intalni cu o mancarica excelenta acolo unde te astepti ai putin: la impinge tava :D. Eu am facut asa prin cateva tari si pot spune ca nu regret. Basca am mancat la "eat all you can" prin Canada si US si am avut de unde alege... Anyway treaba cu mancarea ii relativa...apai n-o sa ma mult acu' la Budapesta doar pentru ca am un resto acolo...pentru care sunt dispus sa ma sui in masina numa' ca sa iau cina acolo :)

Amu' io zic ca problema se pune altfel...si se aplica in general celor care vor sa-si incerce norocul oriunde alt undeva decat UE. Pe scurt... tre sa te pregatesti sufleteste si psihic pentru a o lua de la zero...pentru ca daca nu ai norocul de a pleca cu un job offer ori sa ai ca specializare farmacia, doftoria ori IT-ul ori sa ai in tine sclipiri ca ale raposatului Jobs, asta o sa ti se intample.. se duce dracului statutul social de aici si ca sa ti'l recapeti ai de munca...minim 1 an. Ei bine nu sunt chiar asa multi aia de vor sa-si asume chestia asta doar pentru a trai mirajul continentului Nord American, mai "ieczact", miraju' de a trai in tara ruda mai saraca a US, adicalea Canada.
  • #romaniaelectrica

Offline sfichiu

« Răspuns #35 : 08.Aug.2012, 11:27:10 a.m. »
Romanii din Canada – epicentrul diasporimii noastre dragi

Pe romanii plecati in Spania ii poreclim capsunari, pe cei din Italia canapelisti, pe romanii din Chicago parchetari. Dar e o diferenta mare intre acestia, care au mers la lucru sa faca un banut cinstit si au ramas acolo si cei ce pleaca definitiv, cu acte, de exemplu in Canada.

Romanii “canadieni” sunt o specie aparte a diasporei romanesti. Am crezut la inceput ca e doar o impresie, dar mi-au confirmat si alti amici care au de a face cu “canadieni”.

In primul rand, daca esti roman “canadian” ai cel putin opt perne sub fund mai mult ca alti emigranti sau ca romanii ramasi in tara. Canada, zic ei, e tara perfecta, nu are datorii, salariile sunt mari, totul e organizat, iar noi, romanii, aducem o contributie importanta la dezvoltarea ei. Cand “canadienii” spun asta, nu uita niciodata sa adauge: “Asta ne doare, ca puteam sa ducem Romania mai sus, cum facem cu Canada, dar ai cu cine in tara aia?”.

Apoi, romanii “canadieni” sunt intotdeauna dezamagiti. Sunt dezamagiti de americani (deja dezvolta accese identitare de membri ai unei super puteri), de francezi, de chinezi si, evident, de romani. Ii doare mereu in inima de ceea ce se intampla in Romania, plescaie necajiti si ofteaza cu subinteles: Romania nu are niciun viitor.

Cand voteaza, romanii “canadieni” au grija sa spuna mereu ca cel mai bine e sa votezi impotriva comunistilor si sunt cu adevarat convinsi ca doar votul lor mai tine pe linia de plutire Romania.

Romanii “canadieni” au obiective inalte: sa isi ia casa intr-un speshial neibarhud in downtown. Nu ai casa in downtown, esti fix parizerul, inseamna ca nu ai job bun si nici nu o sa faci mare branza pe acolo.

Se chinuie asadar sa isi stranga bani cam 4-5 ani si isi iau casa mult visata. Se bucura de ea cam 4 luni, timp in care isi umplu wall-urile de Facebook cu poze din bucatarie… bine, e o farfurie cu sarmale, semn ca nu au uitat sa manance romaneste, dar poza e in asa fel facuta sa se vada cat de wide e bucataria…

Si vine brusc evidenta. Cand isi dau seama ca exista un alt nivel al “canadienilor” ce au case mai mari, cu piscina si masa de biliard. Ambitiosi, trag tare inca 3 ani si reusesc sa isi indeplineasca visul. Dupa care divorteaza.

Romanii “canadieni” vin cam o data la 3 ani in holidei la Rumeinia. E scump, frate, zic ei, desi, va dati seama, ii macina dorul ca cafeaua macinata la mall.

Asa ca pleaca in tripuri si cruzuri in lume. Cand zic ei ca pleaca “in lume”, o zic pentru cei de acasa, sa vada, draga, familia cat sunt ei de cosmopoliti.

In fapt, pleaca in Katerini-urile Canadei: Cuba, Venezuela, Dominicana, ca n-au bani de altceva, stati linistiti. Iar acolo isi fac poze mii cu nuci de cocos, cocktail-uri de la all inclusive, cu nisipul alb si cocotierii, cu stelele de mare. Care, bineinteles, ajung din nou pe Facebook.

Cand, totusi, vin in tara, e pentru ei dezastrul. Fereasca Dumnezeu de momentul ala, e ca o cheltuiala inoportuna. Mai ales daca ai doi-trei frati sau surori, iar aia au 2-3 copii. Va dati seama cat tre’ “sa se cheltuie”? Pregatirile de plecare sunt si ele obositoare: cu o saptamana inainte, serile, cei doi soti fac o lista foarte precisa de neamuri la care trebuie duse cadouri. Mai taie, mai adauga, iar cand se decid, se duc repede la supermarket si fac pachetele: o punga de alune in glazura, o cutie de somon afumat, un desfacator de bere cu Canada, niste betigase de urechi, niste tacamuri foarte funny de Craciun. Sa simta si cei de acasa ce inseamna Canada!

Sa nu credeti ca au terminat pe de-a-ntregul cu cadourile. Din pacate, la neamurile foarte apropiate e nevoie si de cash. Se duc la banca si pregatesc plicuri, intotdeauna in dolari canadieni (mult mai slabi ca paritate, dar ei motiveaza ca euro si alte chestii din astea nu prea sunt in Canada).

Plicurile sunt scrise citet: “Pentru Aisha. Sa fii cuminte si desteapta!” si contin adevarate valori: 10 dolari canadieni daca e nepotica, 100 de dolari, daca e mama.

Odata ajunsi in tara, se planteaza fara probleme la cate o mama, sora sau frate, oameni care de-abia respira in cotetul lor de 2 camere. Cum vin si stau 2-3 saptamani, e evident ca au nevoie sa fie intretinuti si plimbati, spalati si hraniti.

Revederile sunt emotionante: duminica, cei de acasa le pregatesc “canadienilor” meniul traditional duminical. Supa de pui cu taitei, pireu cu snitel de pui si salata de castraveti si rosii, prajitura cu mere, toate asezonate cu vin si bere sau palinca “ca acasa”

Invariabil, romanul “canadian”, relaxat si fericit, se imbata. Fetele se retrag sa spele vasele, in timp ce “canadianul” solicita sa se dea pe CNN sa vada stirile. Apoi, si mai beat, incepe sa povesteasca cum in Canada au 1835 de canale de televiziune. “Canadianul” cu avere considera ca Blackberry e top of the top, desi nu prea il foloseste, caci la ei netul mobil e scump de te usca. Cand ii arati ca ai 10 MB pe download cu numai 20 de lei fix la tine in casa, plange in hohote in gand, caci nici la birou nu are asa ceva.

Dar se tine tare si mai bea o palinca.

Dupa care, invariabil, isi cearta cumnatul ca inca mai sta in tara asta de c^#at, in loc sa vina sa o ia de jos in Montreal, cum a facut el (“si uite unde am ajuns!”)

In timpul vacantei, “canadienii” se plimba pe la toate neamurile, pleaca la mare o saptamana, desi le-a fost tare dor de mamica lor, apoi se ocupa de chestii mai pragmatice: isi repara dintii (ca la noi e scump, in traducere, asigurarea lor e de c^#at), doamnele isi fac cate un Papa-Nicolau, copiii sunt imbracati de la A la Z din Romania.

Despartirile sunt extrem de dureroase. Mai grasi cu 7 chile, “canadienii” ofteaza ca totul s-a terminat atat de repede, desi in gand injura de mama focului, caci n-ar fi cheltuit atata daca mergeau in Cuba.

Pe avion, in drum spre tarisoara lor, romanii “canadieni” ofteaza la destinul trist pe care il cara in spate. Vedeti voi, dragii mei, acesti oameni traiesc sentimentul profund ca ei, ajunsi prosperi, nu-i asa, trebuie sa poarte de gat pietroiul unui neam sarac. De n-ar trebui sa ii mai ajute cu 50 de dolari pe amaratii aia din tara, altfel s-ar dezvolta. E o mare povara.

Ajunsi in tara, in Canada, totul revine la normal. Inca de luni, chiar la prima ora, isi iau niste suturi in cur babane de la vietnamezul ala imputit cu ceas de aur care e patronul lor.

..nu sunt eu autorul materialului..e preluat. :D

« Ultima Modificare: 08.Aug.2012, 11:30:44 a.m. de sfichiu »
  • VITARA S ,Matiz

Offline Swithin

• Sr. Member
  • Mesaje postate: 256
« Răspuns #36 : 08.Aug.2012, 11:49:05 a.m. »

Cred ca l-a scris unul frustrat care fie n-a avut curajul sa plece in Canada, fie n-a primit viza, fie e sarac si lenes si isi invidiaza ruda canadiana care tinde sa-si pastreze pentru sine banii munciti. :)
Grow up.

Offline bogdanb

« Răspuns #37 : 08.Aug.2012, 12:12:57 p.m. »
Cred ca asta e complexul emigrantului care si-a inchipuit ca imediat ce ajunge dincolo prinde cainele, ii fura cativa covrigi din coada si se aranjeaza pe viata; care odata ajuns constata ca realitatea ii depaseste posibilitatile sau disponibilitatea insa orgoliul il impiedica sa se intoarca si sa recunoasca ca nu s-a putut adapta - ceea ce oricum nu ar fi o rusine, zic eu...
Am un var plecat de cativa ani in Anglia; nevasta-sa mereu se plange cat de greu si scump e totul, dar cand povesteste despre UK spune mereu "la noi" cu un aer de superioritate...
SX4 4x4 1.6GS aka Suzie Q :)

Offline rexkrokiDAU

« Răspuns #38 : 08.Aug.2012, 05:48:29 p.m. »
Se adevereste proverbul ala cu cainele moare de drum lung si prostul de grija altuia.

Alt rau sa nu fie  :-j

Offline cristyyy2003

• Administrator
  • Hero Member
    • Bucuresti
« Răspuns #39 : 08.Aug.2012, 09:11:09 p.m. »
Adevarat! AMIN!  >:)
  • #romaniaelectrica