Din punctul meu de vedere, problmele la ambreiaj apar de regula din cauza soferului. Oricine stie ca plecarea de pe loc se face prin cuplarea treptei de viteza si apoi ridicare pedalei de ambreiaj in schimb, sunt putini care stiu cum functioneaza ambreiajul. Nu ma apuc sa explic cum se freaca discul de placa de presiune dar voi exemplifica posibile erori facute de soferi, multe dintre ele observate la prieteni sau colegi de servici:
- plecarea de pe loc cu motorul turat si ridicarea foarte lenta a ambreiajului (se produce frictiune in exces intre disc si placa)
- la schimbarea din treapta I in treapta II se face cum a spus instructorul auto, adica se elibereaza ambreiajul tot usor (si aici intervine frictiune in plus chiar mai violenta decat in prima treapta deoarece turatia este mai mare)
- la stop in pante, in loc sa se traga frana de mana sau sa fie calcata frana, masina este tinuta din ambreiaj (discul se freaca de placa de presiune tinand masina in echilibru dar aceste frecari duc la uzura si temperaturi mari)
- urcarea bordurilor de pe loc cu turarea excesiva a motorului (rezulta aceleasi frecari mari si supraincalzire)
- plecarile violente de pe loc (aici e de preferat ridicarea brusca de pe ambreiaj sa scartaie rotile sau plecat normal si accelerat la blana cu a-I-a)
Cam atat imi trece prin cap acum, rog cunoscatorii sa faca rectificari sau adaugiri
Reamintesc inca odata: am exemplificat doar erorile umane, am exclus erorile de montaj sau calitatea slaba a componentelor ambreiajului