Eu zic ca nu e o solutie sa o arzi aproape de limitare, sau constant peste 4000 de ture ca sa nu scazi sub 3000 cand schimbi. Nu benzina ne arsa infunda catalizatorul. Ci oxizii de azot (NOX). Emisile de oxizi de azot sunt mai mari atunci cand amestecul este saracit, ex cand esti pe autostrada si o tii la 130, deabia atingand pedala. Sau cand ii dai in gura pana la 170 si apoi o lasi sa scada usor pana la o viteza mai mica, apasand mai putin pe acceleratie.
Atunci cand o calci (si de la 1200 si de la 5500), amestecul este imbogatit peste raportul ala ideal de 14.7:1 (stochiometrc?) sau cat este. Ideea e ca iti baga mai multa benzina, ca sa raceasca pistonul si sa nu iti pre-detoneze. Benzina aia in plus sigur nu se arde, si sigur trece prin catalizator in durmul ei spre iesire.
Cine are catalizatorul distrus probabil a avut parte de benzina cu plumb in ea. Stiu ca nu se mai foloseste, dar tot exista benzine care au niste plumb prin ele, din diferite surse. Sau au folosit uleiuri care au o cantitate mai mare de fosfati (sau ceva prin zona asta, care mai de mult se foloseau in cantitati mari in ulei pt ca protejau motorul f bine), care de asemenea scurteaza viata catalizatorului.
Daca vreti sa va tina catalizatorul mult nu exista nici un stil anume care sa ii prelungeasca viata, deci nu va mai bateti capul. Da, clar, daca mergi subturat cu ea constant, si mai ai si bujii infecte, sigur ii scurtezi viata. Eu merg subturat cu aia mica pt ca poate. Cum trec de 70C si 50km/h cum bag a 5-a. De ce? Pt ca poate. Masina se misca, are 132.000km (o am de la 74.000), si chiar nu tuseste la 1.500rpm. SX-ul nu poate, nu are atata cuplu, are rotile mari, asta vede intre 2300-2800rpm in oras mers normal. Cand le calc, le calc, dar aia nu se pune, e sub 1% din viata lor.
Daca vrei consum mic, schimba mai devreme. Ai urnit masina, schimbi a 2-a, bagi masiv piciorul in ea, schimbi repede a 3-a, bagi piciorul, ajungi la 50-60, frana de motor sau o scoti pe liber sau bagi a 5-a daca iti permite traficul si mergi asa. Chiar daca bagi picioru in ea (50-75% din cursa pedalei), consumul este mai mic pt ca pierderile de pompare ale motorului sunt mici, si timpii in care accelerezi la fel sunt mici. Daca o calci un sfert doar si schimbi mai rar consumul nu o sa scada,catalizatorul n-o sa tina 300.000 si nici nu o sa te distrezi.
Deci atentie la benzina si ulei.
Ps cat scriam a mai aparut un post. O mica adaugare. Mersul constant nu produce gaze mai reci. Mersul cu amestec bogat scade temperatura in camera de combustie si produce gaze mai reci. Mersul cu amestec sarac produce temperaturi ridicate si in camera de combustie si in catalizator.