Autor Subiect: DPF Suzuki Grand Vitara 1.9ddis  (Citit de 4051 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline SuzukiGrandVitara

• Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 7
  • Gen: Bărbat
    • Timisoara
DPF Suzuki Grand Vitara 1.9ddis
« : 03.Feb.2025, 04:33:29 a.m. »
Salut. Am nevoie de cateva sfaturi in legatura cu un Suzuki Grand Vitara 1.9ddis, 2006
Am cumparat masina la inceputul anului 2024. Totul ok dar scotea putin fum in sarcina. Prin toamna lui 2024 am dus-o la un service, au zis ca trebuie reconditionata turbina.
Au reconditionat turbina dar masina inca scotea fum. Mi-au zis sa merg cu ea cateva sute de km sa iese funinginea de pe teava de esapament.
Ok, am mers 1000km in urmatoarea saptamana, dar masina inca scotea fum negru la accelerare.

In cei 1000km am aflat si ca mi-au stricat conducta de tur de ulei ce duce la turbina.

Am mers la reprezentanta Suzuki si mi-au zis ca - surpriza - masina nu are DPF. Cineva l-a scos si a modificat softul masinii. Inteleg ca operatiunea asta se numeste "DPF Delete" sau "DPF Off". Proprietarul precedent al masinii nu a mentionat nimic despre asta.

Acum am cateva intrebari, poate ma puteti ajuta cu cateva sfaturi.

1. Tinand cont ca a trecut un an de cand am luat masina, legal il mai pot obliga pe vechiul proprietar sa-si ia masina inapoi si sa-mi dea banii? Intre timp am schimbat  antigelul, am schimbat uleiul de 2 ori, am schimbat si discurile de frana, placutele si sabotii, inclusiv frana de mana.
Totusi nu ma intereseaza sa-mi dea banii si pentru consumabilele schimbate, si nici pentru reconditionarea turbinei.

2. Stiti unde in Timisoara sau imprejurimi as putea sa merg ca sa monteze un DPF nou si sa resofteze masina cu softul original ca sa mearga DPF-ul? Cei de la reprezentanta mi-au zis ca nu se ocupa de partea de soft, si degeaba imi monteaza ei DPF ca nu o sa mai mearga bine masina daca nu e si softul modificat.

Inca nu am rezolvat problema cu conducta de tur de ulei, dar o sa o rezolv in urmatoarele saptamani la reprezentanta.

Motivul pentru care nu vreau o masina fara DPF este ca desi la noi controalele sunt foarte rare, se mai intampla iar mersul fara DPF este ilegal. In plus, in restul Europei autoritatile sunt mult mai stricte in ce priveste DPF si pot avea probleme destul de mari daca dau de vreun control pe undeva.
  • Suzuki Grand Vitara 1.9 ddis

Offline NicNic

Re: DPF Suzuki Grand Vitara 1.9ddis
« Răspuns #1 : 03.Feb.2025, 09:11:39 a.m. »
O singura intrebare am, ca sa inteleg daca ai cum sa ii ceri socoteala fostului proprietar pentru lipsa DPF:

Tu cum poti dovedi ca nu s-a umblat la DPF, in tot rastimpul de cand ai cumparat masina si pana la momentul in care ai remarcat lipsa DPF de pe masina?
  • ex-Suzuki SX4 Navi silky silver metallic = ex-SUVI
Desteapta-te romane!
Traiasca capra vecinului!

Offline ntire2000

« Răspuns #2 : 03.Feb.2025, 09:32:53 a.m. »
Cea mai mare problema a colegului e ca trebuie sa faca ITP-ul, care în cazul mașinii lui este anual.
Sincer, nu știu care se risca sa-i dea ITP valabil ca sa poată circula cu mașina.

Referitor la problema înapoierii masinii, e ca în proverbul "prinde orbul, scoate-i ochii".
  • スズキ ビターラ
Κατά τον δαίμονα εαυτού

Online Hoinar

« Răspuns #3 : 03.Feb.2025, 09:37:16 a.m. »
Legal nu se poate dovedi ca actual proprietar nu a scos dpf-ul, cum la fel nu se poate dovedi ca ultimul proprietar a scos dpf-ul, sau cel dinaintea lui ... etc.
  • Suzuki SX4 S-Cross 1.4 Hybrid 2021 Passion, Suzuki Grand Vitara 3, 2L benzina
Libertatea ta se termina acolo unde incep drepturile altora!

The following users thanked this post: NicNic

Offline NicNic

« Răspuns #4 : 03.Feb.2025, 10:53:51 a.m. »
Legal nu se poate dovedi ca actual proprietar nu a scos dpf-ul, cum la fel nu se poate dovedi ca ultimul proprietar a scos dpf-ul, sau cel dinaintea lui ... etc.

Q.e.d.
  :(
Desteapta-te romane!

Offline MOTANUL

« Răspuns #5 : 03.Feb.2025, 11:04:29 a.m. »
Cea mai mare problema a colegului e ca trebuie sa faca ITP-ul, care în cazul mașinii lui este anual.
Sincer, nu știu care se risca sa-i dea ITP valabil ca sa poată circula cu mașina.
Mergi la o verificare și vezi dacă te încadrezi in primul rând. (Poți in majoritatea statior itp sa faci verificare fara sa faci control itp.
Singura la care pot fi probleme ar fi opacitatea. Cu restul e posibil sa nu ai probleme daca motorul nu are probleme (injectiare defecte, aprindere, etc).
  • Suzuki SX4 Scross 2019 1.4 BENZINA 1.4T ALLGRIP
Hyundai I30 2017
Porsche clasic 924 fabr 1980
Ex- Suzuki SX4 2011 4x4 GS, Seat Leon, BMW 320D, VW Bora, VW Golf IV, Renault 16, etc...

Offline kellogs

« Răspuns #6 : 03.Feb.2025, 12:19:37 p.m. »
Si daca nu si nu, vinde-o la sarbi - nu cred ca au DPF-uri prin legea lor.
  • 1.6 ddis MT
simulatoare TPMS, monitoare TPMS, pentru Suzuki si nu numai - https://spooftpms.com
adaptoare lumini frane/semnalizare SUA (rosu/rosu) -> EU (rosu/portocaliu) - https://rearlightsbox.eu/

Offline SuzukiGrandVitara

• Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 7
  • Gen: Bărbat
    • Timisoara
« Răspuns #7 : 03.Feb.2025, 12:58:08 p.m. »
O singura intrebare am, ca sa inteleg daca ai cum sa ii ceri socoteala fostului proprietar pentru lipsa DPF:

Tu cum poti dovedi ca nu s-a umblat la DPF, in tot rastimpul de cand ai cumparat masina si pana la momentul in care ai remarcat lipsa DPF de pe masina?
Speram ca exista un log ceva in softul masinii care sa arate data la care a fost modificat softul. Stie cineva daca exista asa ceva?

Am trecut ITP fara șpagă si fara observatii, nu mi-a zis nimeni nimic.
Din cate stiu pentru motoare diesel la itp se masoara doar opacitatea fumului (https://euroautoservice.ro/statie-itp-constanta/emisii-poluante-itp/), iar masina nu scoate fum daca nu e in sarcina mare. Pe loc pot sa o turez linistit, nu scoate fum. Am vazut ca si userul Motanul a zis tot de opacitate.
In plus, carcasa filtrului de particule este inca acolo, de asta nu am avut suspiciuni cand am cumparat masina. Vizual arata ca si cum filtrul este inca acolo.

• Suzuki Grand Vitara 1.9 ddis

Offline NicNic

« Răspuns #8 : 03.Feb.2025, 01:58:20 p.m. »
Nu stiu daca se poate folosi astfel de inregistrare ca sa dovedesti data ecrta a schimbarii/anularii DPF-ului.
Pentru ca asa cum a fost inregistrata data la momentul presupusei modificari, la fel de bine putea sa fie efectuata o inregistrare fictiva de data.
Cred ca ce ti-a explicat colegul @ntire20000 este destul de relevant:

[...]
Referitor la problema înapoierii masinii, e ca în proverbul "prinde orbul, scoate-i ochii".

In plus, banuiesc ca in actele de vanzare nu scrie despre existenta sau inexistenta DPF.
Cel mult, masina avea ITP valabil, adica ar fi fost in regula dpdv tehnic ...

Imi pare rau pentru pacaleala suferita de tine.
Dar daca iti place masina, poti sa o pastrezi si sa ii montezi un DPF corespunzator.

Desteapta-te romane!

Offline ntire2000

« Răspuns #9 : 03.Feb.2025, 02:45:46 p.m. »
Imi amintesc cu nostalgie ce scenă mi-a facut mie patronul reprezentanței din Debrecen când l-am rugat sa-mi monteze bulbarul omologat în UE pe mașină.
Parcă îl înjurasem de mamă.
Sunt curios ce riscam dacă mergeam pentru anularea unui DPF.
Se pare ca civilizația se cam termina la granița de vest a RO.
  • スズキ ビターラ
Κατά τον δαίμονα εαυτού