Autor Subiect: TARA UNDE SUNT NEVOIT SA TRAIESC.....si unde probabil va creste si copilul meu!  (Citit de 854818 ori)

0 Membri şi 3 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Offline gabineg

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Mesaje postate: 14889
  • Gen: Bărbat
  • Suzuki SX4 GLX 4WD
    • Bucuresti
Corect in ceea ce zici, @danker. Individul mentionat de tine a reusit sa dezbine categorii si paturi sociale (care si sa nu au interese comune). Mai apar insa si principiile solidaritatii si echitatii sociale (atentie, nu egalitatii), la care, in opinia mea, trebuie sa ia parte toti. Adica toti contribuim si toti primim, proportional cu volumul si importanta muncii noastre. Greu e sa cuantifici si una si alta.

In ceea ce priveste exemplul oamenilor cu tample gri (ale mele sunt albe de-a binelea), eu cred ca el este bine receptionat de comunitatea forumului, iar micile "frecusuri" dau sare si piper topicurilor, in masura in care moderatorii pastreaza viu regulamentul, iar userii bun-simtul.
Si la final, iar iti dau dreptate, ma obosesc raspunsurile alternand gri-ul cu albul (adica, ia sa-ti raspund eu punctual cu quote  la ce ai scris tu mai inainte). Dar, respectand democratia, pot misca mouse-ul catre alte topicuri mai caldute, cum ar fi cel cu poezia. Va veni si acolo o postare feminina.
Dar de cel cu "mai avem nevoie sa mancam ceva inainte de cafea", nu e si el dominat de baieti ?
Sa ne bucuram de prezenta fetelor pe forum si sa le acordam pretuirea noastra  ;-)
  • SX4 by Giugiaro
It's nice to be Important, but it's more important to be Nice

Offline Laurentiu

Si la final, iar iti dau dreptate, ma obosesc raspunsurile alternand gri-ul cu albul (adica, ia sa-ti raspund eu punctual cu quote  la ce ai scris tu mai inainte).
Daca ceea ce e scris mai sus ma vizeaza pe mine, imi pare rau  :( ca obosesc retina confratilor dar, am facut asta ca sa se stie la ce anume fac referire si sa nu creez confuzii.
  • Suzuki SX4
Un mare adevar: este foarte periculos sa dai puteri nelimitate unor minti limitate (Nikola Tesla).
S-auzim numai de bine oriunde ne-am afla!

Offline Leutz

Imi permit sa intervin, cu intentia de a salva intr-un fel 'onarea' armatei  :), despre care vad ca se discuta intens si nu tocmai in cunostinta de cauza.
De spus ca pana anul trecut am fost ofiter MApN. Ce s-a intamplat dup-aia si de ce nu mai sunt, astea sunt alte chestiuni, care s-ar incadra foarte bine in topicul asta, insa nu cred ca e cazul.

S-o luam deci de la capat. In orice tara din lumea asta, indiferent de situatia geo-politica, economica, sociala s.a.m.d. angajatii din sistemul de siguranta nationala au statut special. De ce? Pentru ca asa e normal. Siguranta nationala este produsul cu cea mai mare valoare adaugata al unei societati/natiuni/stat/etc. Si aici se poate veni cu biblioteci intregi care atesta si demonstreaza lucrul asta, din orice perspectiva am privi lucrurile ... de la aspectele pur filosofice pana la cele pur tehnice. Fara siguranta nationala ceilalti nu exista. Nu e o exagerare. Cine are indoieli sa arunce o privire acolo unde, dintr-un motiv sau altul, nu e pace. Lipsa pacii este una dintre manifestarile ne-sigurantei nationale. Mai sunt si altele; lipsa pacii,adica ceea ce numim razboi ... in sensul clasic, e cel mai vizibil isi cel mai bun exemplu si ramanem la el. Deci uitati-va unde nu e pace si vedeti ce fac celelalte categorii mentionate mai sus: profesori, agricultori s.a.m.d. Nu fac nimic, pentru ca nu (mai) exista.

Acum, nu e cazul sa discutam ce se-ntampla la noi. Cine si cum apara tara, cine si cum da cu sapa, cine si cum da cu bisturiul ... etc. Sunt si buni si rai. Sunt care respecta pistolul, sapaliga si bisturiul si sunt si care nu le respecta. Despre asta iarasi se pot scrie biblioteci intregi fara a ajunge la liman. Ma intorc deci la statutul “aparatorilor patriei”.

Cum spneam. Statutul lor special se manifesta prin beneficii in plus fata de restul contribuabililor. In tarile care au system de salarizare unic, de tipul celui care se vrea a se introduce si la noi, angajaii din sistemul de aparare au coeficientii de clasificare (nu stiu cum se chema, dar cred ca stiti la ce ma refer) sensibil mai mari decat restul lumii. In cele fara salarizare unitara exista sistemul care a fost la noi pana acum; sip e care il explic in continuare.

Deci, angajatii din sistemul de aparare contribuie in 2 fonduri de pensie. Unul cu circuit inchis (sa-l numim sistem de pensii militare) si cel national. Contributia la sistemul militar este ceva mai mare decat la cel national. Beneficiul este ca dupa minim 20 de ani de serviciu in sistemul de aparare si varsta de minim 55 de ani (cazul Romaniei) contribuabilul militar are acces la banii din circuitul inchis => pensia militara.
-   Daca el pleaca din sistem dupa 19,9999999 ani in loc de 20 el pierde contributia la pensia militara si deci pierde pierde pensia militara. Ramane doar cu contributia la sistemul national, care asa cum am zis mai sus este minimala si va avea acces la ea, aba dupa ce va implini varsta normala de pensionare de 60+ de ani.
-   Daca pleaca din system dupa 20+ de ani, dar inainte de 55 de ani el nu ia toata pensia militara ci o parte corespunzatoare, dar mariccia (as zice).
Dupa cei 20 de ani si varsta de 55 el ARE dreptul sa lucreze in in mod legal in orice conditii, atata timp cat plateste in mod legal contributiile la sistemul national de pensii, iar la varsta de pensionare va putea accesa in mod corespunzator cu contributia si partea de bani cu care a contribuit la sistemul national.
Asta este deci sistemul standard cu care Romania (alaturi de alte N state din lume, printre care state importante de genul americi, anglii, germanii, frante … etc) a plecat la drum dupa 1989, ca mostenire de la epoca ceausista.

Problema a aparut cand sistemul asta, care era bine pus la punct si cu care eu unul sunt perfect de accord, a fost modificat dupa ureche, fara nici o viziune pe termen lung. SI anume. Efectivele MApN a trebuit sa se reduca de la ~300000 la ‘n’ => a scazut baza de contribuabili la fondul cu circuit inchis, care a trebuit sa plateasca pensii multor militari din contributia de la tot mai putini militari active. In acelasi context, a aparut vestita “ordonanta” care a daramat complet logica buna in care el functiona. Astfel, pe langa cei care au fost disponibilizati pe buna dreptate, s-au strecurat (strecurat e un mod finut de a spune; s-au INGHESUIT ar fi mai corect) si cei care au profitat. Si astfel s-a ajuns ca oamenii sa ia salarii comensatorii, dar sa ia si pensia militara (cu 20+ de ani vechime, dar fara sa aiba inca 55). Au aparut diverse combinatii in care s-a incalcat principiul corect d.p.d.v. legal si moral din paragraful anterior. Au aparut deci: pensie fara 20+, fara 55+, fara amandoua, salarii compensatorii si una lipsa, salarii comensatorii si ambele lipsa … deci jaf la drumul mare. Asta e. Unii fac de-astea, altii baga spaga in buzunar inainte sa foloseasca bisturiul … tot aia e, tot rrromani se cheama.

Deci cam asta ar fi. Sistemul nu a fost nici o clipa gresit asa cum a fost conceput si functionat mult timp. Nici o salarizare unica, dar cu coeficienti sporiti pentru sistemul de aparare nu e gresit. Sin u e sursa de ‘segragare’ sociala; e ceva normal.
Ceea ce e gresit e faptul ca toate se intampla ca in RRRomania, fara cap si fara coada. Si e gresit si faptul ca se baga in aceeasi oala oameni care au fost de buna credinta cu altii care au tras pe spuza lor cat s-a putut fara sa inteleaga ca contribuie la scaderea calitatii vietii … in ultima instanta chiar a lor si a copiilor lor.
« Ultima Modificare: 22.Ian.2011, 07:14:55 a.m. de Leutz »
  • SX4 AWD MT 2.0 - 2007 / Outlander AWD CVT 2.4 - 2019

Offline Laurentiu

Imi permit sa intervin, cu intentia de a salva intr-un fel 'onarea' armatei  :)...
  :clap: E bine cind ai o parere avizata. Se clarifica in felul asta multe lucruri.
  • Suzuki SX4
Un mare adevar: este foarte periculos sa dai puteri nelimitate unor minti limitate (Nikola Tesla).

Offline Silfax

.... si apropos de onoarea armatei... imi pare rau sa citesc opinii despre "cine i-a obligat sa fie APV'isti". Pacat ca memoria ne este scurta, iar istoria ciclica. Poate daca in '68 veneau rusii si peste noi, taiam mult din aceste discutii....
  • S-Cross Elegance benzina 4x2

Offline sxtelu

• Hero Member
  • Mesaje postate: 1590
    • În vecinătatea casei memoriale Nicolae Iorga
Am o singură remarcă față de ce a postat Leutz : nu sunt de acord cu pretextul nesustenabilității pensiilor militare datorită reducerii bazei de colectare (reducerea numărului de militari activi) - asta ne duce cu gândul la principiul contributivității care nu avea de-a face cu pensiile militare. Pe vremea când Romania avea Armată, cadrelor militare nu li se reținea contribuție pentru fondul de pensii. Asta s-a inventat prin 2000 cred, iar ulterior Tăriceanu a impus și o cotă parte pentru fondul public de pensii. Conform legislației, comună cu legislația celor mai multe țări europene, pensiile militare sunt plătite din bugetul apărării (capitol aparte de cheltuieli) și discutăm de acel buget care ar trebui să fie de cca 2% din PIB și nu reușește să ajungă la nici 0,7%.
În spatele acestei mișcări, eu aș contura două teorii : Pensiile militare vor fi micșorate și plătite din fondul general de pensii, împovărându-l pe acesta din urmă deși bizonului i se explică exact contrariul. Degrevat de această cheltuială, bugetul apărării va permite achitarea primelor tranșe pentru achizițiile ce trebuie parafate curând, alegerile se apropie cu pași repezi, sondajele au luat-o razna  ceea ce ar duce la încasarea comisioanele de către ceilalți. Epavele de F- 16 sunt nerăbdătoare să-și  îndeplinească menirea istorică de a implementa piloți români în cernoziomul patriei.
Mai gravă este a doua teorie (în cele mai multe țări sunt scandaluri legate de achizițiile de armament și tehnică de luptă și comisioane încasate de politicieni) este continuarea strategie de disoluție a statului începută probabil din 1989 care presupune, printre altele, demolarea instituțiilor fundamentale ale statului. Iar aici nu e vorba nici de paranoia, nici de testamentul nu știu cărui țar, nici de Vadim, nici de Pavel Coruț ! Pur  și simplu, "averea ta trebuie să devină a mea", cât mai repede și cât mai "elegant" pentru că par interesați: Alioșa, Cao , etc...
« Ultima Modificare: 22.Ian.2011, 10:14:05 a.m. de sxtelu »
"Este mai uşor să înşeli oamenii decât să-i convingi că au fost înşelaţi."

Mark Twain

Offline Laurentiu

• Suzuki SX4

Offline rexkrokiDAU

Dupa gusturile mele, insusi Bendeac cu "In puii mei" se incadreaza perfect in acest topic.  :(

Offline danker

- Pai este despre Tara unde suntem nevoiti.........

Un e-mail primit de curand.:

"Scrisoare deschisa catre parintii copiilor de bani gata

Te-ai chinuit doua minute lungi ca sa-ti lasi sotia insarcinata? Ai avut rabdare s-o vezi cum ii creste burta noua luni, apoi, alte luni nesfirsite, ai atipit cu greu in urletele celui mic, care voia sa suga la tita nevesti-tii si nu te lasa nici sa pui si tu gura, nici sa adormi, desi stia ca a doua zi ai de incheiat niste contracte importante in urma carora urma sa-i asiguri un viitor prosper?

Te-ai ca... pe tine de fericire vazindu-l seara cinci minute inainte de a adormi dupa ce veneai obosit mort de la firma, mindrindu-te in sinea ta ca seamana cu tine, nu cu proasta de ma-sa? L-ai vazut absolvind gradinita franco-germano-americana - la specializarea managementul afacerilor - si, vazind in el viitorul mostenitor al imperiului economico-financiar pe care l-ai ridicat de la zero, te-ai gindit sa-l dai sa urmeze scoala generala undeva la Princeton sau Yale ca sa se traga de puta de mic cu nepotii lui Bush?

Ei bine, te poti declara un parinte fericit si te poti mindri, cind te intorci cu elicopterul la vila cu 500 de camere din satul natal, ca ai un copil reusit, care are de toate si nu a suferit de foame si umilinte, asa cum ai suferit tu inainte sa stringi gunoaiele dintr-un sector intreg al Capitalei sau sa asfaltezi de cite zece ori la rind anual aceleasi sosele proaste din Romania.

Deci e timpul sa-i cumperi un bolid (ceva peste 250 de cai-putere, mai putin nu se merita, se frustreaza copilul), preferabil alb, un adevarat aspirator de manechine, cintarete, piz..  in general, ideal ar fi din astea cu pedigree, celebre, care au aparut in videoclipuri, in spoturile la racoritoare sau macar au prezentat meteo la PRO TV. Sa aiba baiatu' cu ce face dragoste si sa nu sufere ca tine, care ai facut dragoste doar cu ma-sa, pina l-ai facut. Booon… de-acum e timpul sa moara. Cum sa moa ra? Pai, simplu: in timp ce ruleaza cu 250 de kilometri pe ora pe Autostrada Soarelui sau pe cine stie ce drum comunal plin de gropane, asfaltat fix de firma cu care ai tepuit statul, ca sa-i cumperi supararea aia cu enspe cilindri in V, care soarbe la suta cam cit o autobaza. Ee, astea e paradoxurile istoriei recente…

Si acum vin sa te-ntreb, nefericit si idiot parinte de copil de bani gata: nu mai bine il omori cu mina ta, vorba proverbului, decit sa ti-l culeaga SMURD-ul cu penseta de prin copacii de pe marginea drumului si sa ti-l bage pixelat in cosciug? in plus, daca nu-i iei auto bengoasa si apuca sa nu intre cu ea in copac si sa prinda maturitatea, faci si economie la buget, din moment ce, fudul fiind, nu mai trebuie sa mai bagi inca niste zeci de mii de euro in cos ciug din lemn de mahon cu incrustatii si pomana cu zece popi de la Patriarhie, plus icre negre si somon, asta doar asa, ca sa nu intinezi cu zgircenia memoria lu' fiu-tau in fata tovarasilor lui, care vor veni sa-l conduca pe ultimul drum in sunete de claxoane, la volanul bolizilor lor albi, tapitati cu piele alba de vaca de Cordoba si cu zimbete timpe de vaci celebre, autohtone, de Bamboo.

Concluzie: ajuta-ti beizadeaua sa traiasca, draga parinte de copil de bani gata! Nu-i lua viata punindu-i unui pustan sub cur un motor pentru bancheri batrini! "
« Ultima Modificare: 22.Ian.2011, 07:37:34 p.m. de danker »
  • Vitara 1,6 benzinara
Daca as fi fost un pic mai prost... as fi fost fericit !

Offline Iahim

• Sr. Member
  • Mesaje postate: 345
  • Suzeta Splash 1,2
Tare!!!!! :-?