Stai linistit ca nu ma supar daca intrebi.

Daca chiar vrei sa vizitezi Scandinavia eu zic sa nu mai stai pe ganduri. Chiar daca e putin mai scumpa decat restul Europei, parerea mea e ca merita cu varf si indesat.
Eu am avut un traseu cam lung, am facut in total 11600 km si timpul cam scurt, doar trei saptamani. Asa ca am mers aprope zilnic, din cate imi aduc aminte cam intre 300 si 1300 de km pe zi, in functie de obiective si de tipul infrastructurii, drum normal sau autostrada. Si da, asta cu respectarea vitezei legale, care de multe ori e frustrant de mica, de exemplu in Suedia limita pe autostrazi e de 120 km/h dar in multe locuri si pe portiuni mari sunt restrictii la 110 km/h. Dar cum toata lumea respecta limitele te obisnuiesti repede.

Sincer nu mai stiu cat e un litru de benzina, am pe undeva pe acasa bonurile dar nu am acces acum la ele, cum dealtfel nu am acces nici la poze sa pot continua relatarea concedului. Sper ca pe la mijlocul lui iulie sa pot continua jurnalul de calatorie.
In loc liber am campat doar la Capul Nord, in rest am ales sa campez in campinguri pentru ca ai toate facilitatile, dus, bucatarie etc. Din cate imi aduc aminte in Scandinavia poti sa-ti pui cortul oriunde vrei dar nu la mai putin de 150 m de prima casa locuita. Chiar daca terenul e proprietate privata ai voie sa inoptezi o noapte, pentru mai multe trebuie sa ceri acordul proprietarului. Dar nu trebuie sa-ti faci griji, locuri unde sa-ti pui cortu sunt destule, mai ales in nord. Singura problema, si e cu adevarat o problema, sunt miliardele de tantari din tundra.

Din cate imi aduc aminte in Norvegia nu am platit taxe decat la tunelul de la Capul Nord. Bineinteles ca sunt si drumuri cu taxe dar eu nu am fost pe ele.