Pe cand aveam Sx4-le (2008-2016), cartea recomanda doar uleiul 5W30 pe care l-am folosit timp de 8 ani ... motorul de pe Sx4 fiind acelasi 1.6 aspirat care e si pe Vitara.
Pe Vitara am tot folosit 0W20-ul de care scrie in carte Vitarei ... insa fiindca am ajuns cu el la 10 ani, ma batea gandul sa trec la 5W30.
De aia am zis sa va intreb, cei care ati ajuns la 10 ani, ati schimbat uleiul 0W20 sau ati mers mai departe cu el ?
In ceea ce priveste marca ... Eneos Sustina (0W20) ar fi mai ok, decat varianta de Ecstar ? Alta varianta ?
@ASZ, hai ca îti spun eu de ce am renuntat la 0W20.
Pentru ca la rece uleiul ala subtire facea motorul sa sune ca o masina de cusut, mai ales sub temperaturi de 5-10 grade dimineata.
Un ulei o idee mai vâscos nu e moarte pentru motor, din contra, elimina fracturile microscopice generate de bataia metal pe metal în lipsa unei pelicule rezistente de ulei.
Iar uleiul cu cât e mai ca apa, cu atât pelicula aia e mai firava.
Si în conditii de oras - la turatii aleatoare ma gândesc ca e cam naspa.
Eu folosesc de peste 80k de km acel ulei de care zic toti ca e doar marketing .... Ravenol DXG 5W30 USVO.
Si atâta frecare e în motorul meu ca iarna efectiv înghet în masina, nu apuca sa se încalzeasca nici dupa 10km rulati.
Dar ma gândesc ca un ulei tocmai asta trebuie sa faca, nu?!?
Sa elimine frecarile....
PS: si nu vreau sa generez discutii inutile, ce am scris mai sus e pur si simplu experienta/opinia mea, fiecare e liber sa foloseasca ce vrea si-l taie capul.
momentan am 130k de km la bord.
PS2: am pus undeva si clipul de la 99vehicles, care explica frumos de ce e rau cu uleiurile ca apa.