Autor Subiect: Revizia de 200.000 km / 150.000 km / 10 ani  (Citit de 4912 ori)

Hms şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline ntire2000

Re: Revizia de 200.000 km / 150.000 km / 10 ani
« Răspuns #30 : 15.Mai.2026, 12:10:53 p.m. »
Pe cand aveam Sx4-le (2008-2016), cartea recomanda doar uleiul 5W30 pe care l-am folosit timp de 8 ani ... motorul de pe Sx4 fiind acelasi 1.6 aspirat care e si pe Vitara.
Pe Vitara am tot folosit 0W20-ul de care scrie in carte Vitarei ... insa fiindca am ajuns cu el la 10 ani, ma batea gandul sa trec la 5W30.
De aia am zis sa va intreb, cei care ati ajuns la 10 ani, ati schimbat uleiul 0W20 sau ati mers mai departe cu el ?

In ceea ce priveste marca ... Eneos Sustina (0W20) ar fi mai ok, decat varianta de Ecstar ? Alta varianta ?

@ASZ, hai ca îti spun eu de ce am renuntat la 0W20.
Pentru ca la rece uleiul ala subtire facea motorul sa sune ca o masina de cusut, mai ales sub temperaturi de 5-10 grade dimineata.
Un ulei o idee mai vâscos nu e moarte pentru motor, din contra, elimina fracturile microscopice generate de bataia metal pe metal în lipsa unei pelicule rezistente de ulei.
Iar uleiul cu cât e mai ca apa, cu atât pelicula aia e mai firava.
Si în conditii de oras - la turatii aleatoare ma gândesc ca e cam naspa.
Eu folosesc de peste 80k de km acel ulei de care zic toti ca e doar marketing .... Ravenol DXG 5W30 USVO.
Si atâta frecare e în motorul meu ca iarna efectiv înghet în masina, nu apuca sa se încalzeasca nici dupa 10km rulati.
Dar ma gândesc ca un ulei tocmai asta trebuie sa faca, nu?!?
Sa elimine frecarile....

PS: si nu vreau sa generez discutii inutile, ce am scris mai sus e pur si simplu experienta/opinia mea, fiecare e liber sa foloseasca ce vrea si-l taie capul.
momentan am 130k de km la bord.
PS2: am pus undeva si clipul de la 99vehicles, care explica frumos de ce e rau cu uleiurile ca apa.
  • スズキ ビターラ
Κατά τον δαίμονα εαυτού

The following users thanked this post: ASZ

Offline wolfin

« Răspuns #31 : 15.Mai.2026, 12:38:29 p.m. »
aseara am vrut sa pun lichid de parbiz..si cum am in obicei sa verific si uleiul... in fine o sa vad azi ce timp am obligatoriu saptamana viitoare....

era uleiul mult sub minim. ultima oara verificat inainte de paste era ok.

am completat dimineata cu 600 ml..a urcat putin peste minim...1/3 intre martori.

va tin la curent...o sa fac diseara ceva verificari. sub ea pe scut ..curat.

am luat si motul 5w30 xcleam api SN...

• vitara 2016 1.6 4wd pasion + pegas 3120 din 80 si ceva reconditionat. Urmeaza si un 2020
Vitara pasion 1.6 allgrip benzina 2016
Dacia logan 2005
Dacia 1100 1970

Offline NicNic

« Răspuns #32 : 15.Mai.2026, 10:25:52 p.m. »
aseara am vrut sa pun lichid de parbiz..si cum am in obicei sa verific si uleiul... in fine o sa vad azi ce timp am obligatoriu saptamana viitoare....

era uleiul mult sub minim. ultima oara verificat inainte de paste era ok.

am completat dimineata cu 600 ml..a urcat putin peste minim...1/3 intre martori.

va tin la curent...o sa fac diseara ceva verificari. sub ea pe scut ..curat.

am luat si motul 5w30 xcleam api SN...

Cam mult  lipsea din ulei .... Noroc ca nu e inca vara caniculara.
Si ce rulaj ai cu acest schimb de ulei, acum cand ai vazut lipsa?

La ultima inlocuire, aveai nivelul scazut la uleiul inlocuit?

Ma gandesc ca o schimbare brusca a nivelului de ulei nu poate fi pusa pe seama consumului, ci a unui defect aparut brusc ...
  • ex-Suzuki SX4 Navi silky silver metallic = ex-SUVI
Desteapta-te romane!
Traiasca capra vecinului!

Offline enicky

« Răspuns #33 : Ieri la 01:10:10 a.m. »
@enicky , sincer un raspuns de forma: am fost anul trecut la X SRL au schimbat ulei X yWy, filtru Z si G si m-a costat H lei ... era unul care ar fi fost chiar de ajutor .... :( (scurt si cu date concrete/utile)
........ si da, asta speram de la niste oameni maturi/colegi de forum.
     Eu imi amintesc ca ai intrebat daca sa schimbi tipul de ulei cu unul mai gros... si aici am spus ca parerea mea sau altuia care nu-i mecanic de Suzuki si nu a intalnit niste situatii, n-are nicio relevanta! Am zis doi mecanici, ptr. a fi 2 opinii. Cred ca e suficient de matur raspunsul meu.
  Si mai cred ca ai si tu ceva experienta cu reviziile.
   Iar la schimbul de 10 ani a pus ca de obicei ulei(cel de la suzuki), filtru, filtru de aer am K&M, deci nu-l schimb, fitru de aer. Nimic special ca are 10 ani. Lucrarea facuta la Radacini Pipera, pretul nu-l mai stiu, oricum difera.
 Service-ul mai iti poate aminti de lichid de frana de exemplu, dar daca i-am spus ca-l schimb la anul, a ramas asa.

• Suzuki VITARA NewCool 4WD 1,6 benzina/Suzuki SX4 S-CROSS HYBRID SPIRIT, 1.4 AllGrip

The following users thanked this post: ASZ

Offline wolfin

« Răspuns #34 : Ieri la 04:29:48 p.m. »
Aseara nu am tras concluzii
Valva pcv pare ok. Posibil membrana....

Scoate gaze pe la budon ulei si joja. NU FUM.

Mai o tura seara asta...

7mii facuti din nov 25...de paste era ok uleiul. Problema aparuta e in ultimii 2 mii
  • vitara 2016 1.6 4wd pasion + pegas 3120 din 80 si ceva reconditionat. Urmeaza si un 2020
Vitara pasion 1.6 allgrip benzina 2016
Dacia logan 2005
Dacia 1100 1970

Offline Laurentiu

« Răspuns #35 : Ieri la 07:57:46 p.m. »
Scoate gaze pe la budon ulei si joja. NU FUM.
Se produce presiune in baia de ulei. Posibil o parte mica din explozia produsa in camera de ardere scapa printre segmenti si peretele cilindrului. Daca asta e cauza, in curind va scoate si fum albastru ... vizibil.
  • Suzuki SX4
Un mare adevar: este foarte periculos sa dai puteri nelimitate unor minti limitate (Nikola Tesla).
S-auzim numai de bine oriunde ne-am afla!

The following users thanked this post: ntire2000, NicNic