A trecut ceva vreme fara sa-mi dau seama ca pe aici am lasat niste asteptari. Zicala “no news, good news” si-ar fi gasit locul si aici, dar parca e mai bine cand si povestim cevse intampla.
Asadar, dupa operatie a avut o evolutie foarte buna. In primul rand si foarte important, nu i-a fost afectata nici o functie motoare, senzoriala sau cognitiva. Asta este meritul experientei chirurgului, dar si a tehnologiei avute la dispozitie.
La consultatiile cu chirurgii din tara toti ne-au spus ca la extragerea tumorii vor fi afectate vorbirea si partial vederea cu ochiul stang. Au zis si ca in mare masura aceste defecte ar fi recuperabile in timp.
Cei de aici n-au exclus nici ei un impact asupra vorbirii, dar n-au lasat situatia pe mana sortii. Inainte de operatie, pe langa scanarea RMN standard, i-au facut sotiei si o investigatie “RMN functional”. Cu acest tip de investigatie au identificat centrii si traseele neuronale care s-au activat in timp ce i s-au dat niste cuvinte sa formeze cu ele propozitii. Acelea fiind zonele de creier responsabile de vorbire, chirurgul le-a evitat/ocolit atunci cand a patruns in adancime spre tumoare. Cert este ca imediat dupa trezirea din anestezie a putut sa vorbeasca coerent si nu a pierdut nimic din memoria cuvintelor.
A doua realizare a operatiei a fost extragerea completa a tumorii cu minima invazie in tesuturile bune inconjuratoare. Pentru asta, operatia s-a efectuat intr-o sala cu RMN intraoperativ, care permite ca pacientului sa i se faca scanari succesive chiar pe masa de operatie. Astfel chirurgul verifica pe parcurs progresul operatiei si poate controla cat a decupat si cat mai are de avansat minimizand invazia in tesutul bun adiacent. Iar operatia o inchide dupa ce se verifica pe imagini ca a decupat tot ce si-a propus. In operatia clasica se fac scanari RMN inainte, se opereaza tumoarea folosindu-se imaginile facute anterior decupand cu o marja de siguranta, se inchide operatia si se apoi se verifica la RMN. In functie de extinderea marjei de siguranta pot fi afectate unele capacitati functionale ale creierului. Mai exista neuronavigatia, in care operarea “la ochi” este inlocuita de ghidarea gen GPS dupa niste “harti” facute cu aparatul RMN.
M-am lungit cu explicatiile tehnice (sunt inginer, ce sa fac

) si am deviat de la subiect. Deci, sotia mea si-a revenit rapid dupa operatie, fara nici o afectiune fizica sau mentala, fiind acum total pe picioarele ei. Taietura operatiei s-a inchis si ea fara probleme. Mai sufera totusi impactul operatiei avand ocazional dureri de cap, ameteli si stari de indispozitie, dar sunt din ce in ce mai reduse ca intensitate si mai rare. Sta inca in spital pentru monitorizare si face fizioterapie, mai mult pentru sustinere caci de recuperare nu mai este cazul.
Acum asteptam rezultatul analizei tumorii, pe care o echipa de medici (chirurg, neurolog, oncolog, si nu mai stiu care) o va discuta si va decide un plan terapeutic oncologic adiacent operatiei. Tratamentul il vom urma ulterior in RO.
Externarea este prevazuta saptamana viitoare. Si vom veni acasa calatorind pe sol, caci zborul cu avionul inca nu este recomandat.