Autor Subiect: Unirea Republicii Moldova cu România  (Citit de 3357 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline toma

Re: Unirea Republicii Moldova cu România
« Răspuns #10 : 09.Mar.2018, 11:38:04 a.m. »
[...]
In acest moment, cea mai mare problema o vad la nivelul de dezvoltare al Romaniei.  Acesta nu e unul care sa o faca atractiva pentru cetatenii Moldovei.
[...]

Nu sunt asa convins... sunt foarte multi care vin sa studieze si munceasca in Romania, din ce in ce mai multi.  Eu cred ca motivele pentru care majoritatea nu-si doreste unirea cu Romania (lasand la o parte motivul cel mai natural: mandria ca sunt independenti) trebuie cautate in istoria lor recenta si ma refer aici la ultimii 80 de ani.

• Suzuki Vitara 2015 Allgrip diesel
Omul este singurul animal care roșește, ori ar fi potrivit să o facă - Mark Twain

Offline ariciul

« Răspuns #11 : 09.Mar.2018, 04:32:03 p.m. »
Din contra nivelul de dezvoltare a Romaniei este atractiv pentru Moldoveni, daca nu credeti acest lucru faceti va rog o excursie pana la Chisinau dar vizitati si unul doua orasele mai mici ca sa va dati seama cam cum stau lucrurile! Sunt multi tineri din Republica Moldova in Iasi, daca nu era atractiv pentru ei, nu ar fi venit! Cred ca si in Bucuresti sunt multi!
  • Suzuki Vitara 1.6 Passion allgrip

Offline NicNic

« Răspuns #12 : 10.Mar.2018, 07:10:22 a.m. »
Evident sa Romania este mai dezvoltata decat Moldova in acest moment.
Dar cred ca moldovenii vin in Romania fiindca nu au acces facil in alte tari.

Cand o sa ii aud pe moldoveni cantand "Vrem o tara ca Romania", atunci voi avea speranta unei uniri.
Zic si eu.

@toma: nici nu vreau sa ma gandesc cat de greu va fi sa se limpezeasca/linisteasca amestecatura etnica facuta de comunistii sovietici.
  • ex-Suzuki SX4 Navi silky silver metallic = ex-SUVI
Desteapta-te romane!
Traiasca capra vecinului!

Offline toma

« Răspuns #13 : 10.Mar.2018, 07:58:46 a.m. »

Dar cred ca moldovenii vin in Romania fiindca nu au acces facil in alte tari.

La acest moment peste 800 000 de moldoveni au deja cetăţenia română. Cea mai mare parte au dobândit-o prin depunerea de documente şi folosirea căii oficiale, o parte prin căsătorii şi mai nou, cifrele celor care s-au născut direct ca şi cetăţeni români încep să devină relevante.

Toti cei cu cetatenie romana au acces in UE. Orientarea catre Vest incepe sa se faca simtita in randul tinerilor si este firesc sa fie asa. Cei mai in varsta sunt mult mai apropiati de Rusia din toate punctele de vedere (educatie, limba, cultura, model social si economic).
Din punct de vedere al pietei de munca Rusia a prezentat mult timp beneficiul unor salarii mai mari ca in Romania, avantajul cunoasterii limbii, rusa fiind vorbita aproape de toti moldovenii in timp ce Europa le era asa cum spuneai si tu greu accesibila. Lucrurile s-au modificat radical in ultimul timp: prin obtinerea cetateniei romane li s-a deschis piata de munca in Europa iar cresterea salariilor din Romania pana la nivelul sau peste cele din Rusia coloborata cu exodul romanilor care a lasat multe goluri pe piata muncii fac ca multi moldoveni sa schimbe directia in care isi cauta de lucru. Ca si in cazul Rusiei limba este o componenta importanta: pot lucra la noi fara sa fie nevoiti sa invete o limba straina.

Si da, am auzit moldoveni spunand ca spera sa ajunga si tara lor la nivelul Romaniei  ;)

Sunt curios si cei care au votat nu cum isi argumenteaza raspunsul.
  • Suzuki Vitara 2015 Allgrip diesel
Omul este singurul animal care roșește, ori ar fi potrivit să o facă - Mark Twain

Offline kellogs

• 1.6 ddis MT
simulatoare TPMS, monitoare TPMS, pentru Suzuki si nu numai - https://spooftpms.com
adaptoare lumini frane/semnalizare SUA (rosu/rosu) -> EU (rosu/portocaliu) - https://rearlightsbox.eu/

Offline Lerua07

« Răspuns #15 : 10.Mar.2018, 11:59:35 p.m. »
Mi-as dori unirea ptr ca Moldova este pamant romanesc si ptr ca.... o tara mai mare = un cuvant mai greu de spus in UE. Insa nu cred ca mai este posibil. Momentul oportun a fost in 1990 dar l-am ratat cu brio.
  • Vitara 2015, spirit 1.6 benzina, allgrip, TM, alba,
Multumeste-te cu putin, pentru ca putinul nu-ti va lipsi niciodata !

Offline ManuP

« Răspuns #16 : 11.Mar.2018, 08:45:12 a.m. »
Moldovenii de peste Prut nu vor unirea cu Romania.
Ei vor doar iesirea spre Europa, iar noi am fost draguti si le-am oferit asta gratis.

Iar dupa '90 tendinta este de separare, nu de unificare - vezi fosta Iugoslavie, Cehoslovacia, precum si tentativele de pe la noi, de prin Spania, UK (Scotia a amenintat la un moment-dat ca iese din UK si ramane in EU) etc
  • SX4 S-Cross Passion 1.0 5MT AllGrip

Offline hugbear

« Răspuns #17 : 11.Mar.2018, 09:10:18 a.m. »
N-am răspuns la poll pentru că nu pot, întrebarea e formulată prea restrictiv. Sigur că-i doresc Moldovei să reintregească România. Însă în momentul actual consider că nu e oportun. Sunt prea multe "cuie ale lui Pepelea" și "cozi de topor" lăsate și întreținute de sovietici, care abia așteaptă o oportunitate din-asta ca să se manifeste. Moldovenii mai au de lucrat la propriile mentalități și la făcut curat în propria ogradă înainte să devină eligibili pentru noi. Din păcate asta cere un efort uriaș din partea lor, în condițiile în care Moscova lucrează intens împotrivă.
Zuza a IIa (SX4 GS 4WD "Gassy Beast")

„Înțelepții vorbesc când au ceva de spus, nebunii - ca să spună și ei ceva.” ― Platon

The following users thanked this post: gabineg

Offline rexkrokiDAU

« Răspuns #18 : 11.Mar.2018, 09:42:04 a.m. »
Răspunsul e simplu,  da sau nu. Variantele, da, dar...nu, dar... se pot dezvolta în postări.  :)

Offline ...

« Răspuns #19 : 11.Mar.2018, 09:57:27 a.m. »
Să explic: nu doresc deocamdată unirea pentru că eu cred că asta ne-ar duce înapoi în timp cu 30 de ani. În plus, ne-am apropia granița de est periculos de mult de Putin...