Recunosc ca de la inceput n-am prea inteles acest topic, mai precis n-am identificat legatura dintre titlu si continutul primei postari: exista dubii cu privire la drumul prin UE din Suedia pana-n Romania? Sau cu privire la situatia din Romania?
Daca e cu privire la situatia din RO (continutul postarii), nu vad ce crestere exponentiala a riscurilor ar putea avea loc in urmatoarele 3-5 luni a.i. acestea sa aduca atingere unui turist. In ciuda declaratiilor agresive ale unora si altora, personal nu vad o escaladare violenta a tensiunilor. In plus, banuiesc ca ai si o cetatenie suedeza pe undeva prin acte si Sven s-a bucurat si pe vremea lui Ceasca de ospitalitatea romaneasca...
Daca e cu privire la situatia din afara granitelor RO (titlul topicului), parerea mea e ca traim vremuri destul de tulburi - acum ceva vreme postasem (nu mai stiu unde) o analiza facuta de un englez (sau american) care - pe baza unor comparatii - ajunsese la concluzia ca situatia actuala in lume este similara celei din vara lui 1914. Prea pesimist?! Poate da, poate nu...
Cert e ca UE isi arata fragilitatea prin vocile nationalist-populiste din ce in ce mai accentuate, Rusia a inceput de ceva vreme sa-si arate coltii (intai Ucraina, acum Moldova,
poate Tarile Baltice in viitorul apropiat), iar Turcia incepe si ea sa fie destul de vocala, chiar si in relatia cu tari cu care se avea bine - astea aici in zona.
La nivel mai mare, SUA isi cam pierde locul de economie nr.1 (in ciuda intentiilor, Trump nu face decat s-o ajute in acest demers), pozitia ei fiind disputata in special de China, dar si de celelalte economii pana mai ieri considerate emergente - BRIC (Brazilia-Rusia-India), unii zic chiar BRICS sau BRICS Plus