Autor Subiect: Turbo benzina + curba de cuplu - minciuna sau adevar?  (Citit de 4316 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline zinc

• Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 32
Turbo benzina + curba de cuplu - minciuna sau adevar?
« : 16.Iun.2016, 10:19:53 p.m. »
Am fost la drive test cu 1.4 turbo manuala. In specificatii zice ca e cuplu maxim de la 1500 rpm la 4000. Cum se face ca, calcand pedala la podea la 2000 rpm masina sta, se gandeste, o ia usor si dupa 2500 rpm o ia la galop.

Am testat si un Tucson 1.6 T-GDI si are zvac dupa 3000. Cu curba de cuplu max de la 1750 parca.

Imi scapa mie Ceva?

Offline valmar67

Re: Turbo benzina + curba de cuplu - minciuna sau adevar?
« Răspuns #1 : 16.Iun.2016, 10:58:35 p.m. »
Cam asa face "toate" astea supraalimentate, turbina fiind actionata de gazele de ardere.
Dar probabil, trebuia si pus comutatorul de Alldrive pe SPORT.
  • Vitara passion 1,6 benzina,MT, Allgrip, Horizon Orange Metallic / Cosmic Black Pearl Metallic

Offline magicoolje

« Răspuns #2 : 16.Iun.2016, 11:01:40 p.m. »
In modul Sport dispare acel " Turbo lag" pe care l-ai sesizat!Crede-ma ca trage...:)
Vitara S allgrip 1.4 Turbo 6AT, scuturi din metal, cool white pearl

Offline rdc

« Răspuns #3 : 17.Iun.2016, 01:44:04 a.m. »
zinc, nu-ti scapa 'Ceva' ci iti scapa mai multe lucruri, cel mai important dintre ele fiind caii-putere

Offline zinc

• Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 32
« Răspuns #4 : 17.Iun.2016, 08:19:41 a.m. »
Intrebarea mea era despre cuplul anuntat la 1500 rpm, cand se simte sau ce trebuie sa faci sa il simti?

Offline zongor

« Răspuns #5 : 17.Iun.2016, 08:48:56 a.m. »
Cred ca ar fi binevenita o lectura a paginii urmatoare:

http://www.epi-eng.com/piston_engine_technology/power_and_torque.htm

Faptul ca ai cuplu la turatie joasa nu inseamna ca ai si putere. Pe langa faptul ca 220 Nm, desi sunt semnificativ mai multi decat cei 150 ai VVT, raman in zona de cuplu mediu.

Offline shpeedy

« Răspuns #6 : 17.Iun.2016, 08:56:04 a.m. »
@zinc: daca reusesti sa pui valorile rpm pe poza de mai jos (eu nu am gasit alt grafic), s-ar putea sa ai parte de un raspuns...

Singura variabila ar mai fi setarea Sport, daca nu cumva aceasta setare muta valorile de cuplu/putere la turatii mai joase.

Referitor la comparatia cu 1.6T, trebuie tinut cont si de faptul ca - pana in momentul in care intra turbina - motoarele se misca ca normal-aspirate - si cum 1.6 mai mare decat 1.4 posibil de acolo sa fie perceptia de diferenta (desi n-ar trebui sa fie prea mare aceasta diferenta).
« Ultima Modificare: 17.Iun.2016, 08:58:40 a.m. de shpeedy »
Ex: 2007 Swift M13A, 2010 SX4 M16A 4x4, 2007 Forester 2.0X
Current: 2015 Nissan Pulsar 1.5dci

Offline AT

« Răspuns #7 : 17.Iun.2016, 09:32:45 a.m. »
Intrucat am observat ca nu exista informatii oficiale referitoare la curba cuplu-putere in cazul celor doua moduri Auto respectiv Sport,
consider ca doar un test pe stand Dyno, in urma caruia se obtin datele concrete, vor lamurii aceasta dilema pe care si noi am dezbatut-o
in cazul motorului 1.6 VVT, intrebandu-ne daca in modul Auto se beneficiaza de toti CP sau doar in modul Sport, respectiv daca in modul
Sport curba de cuplu este diferita (mai mult cuplu si diponibil la turatii mai joase) intrucat in practica se observa o diferenta majora intre
cele doua moduri Auto si Sport. Deci daca cineva ajunge sa efectueze un test pe stand Dyno sau gasim asemenea rezultate pe forumurile
externe sa le impartasim pentru a cunoaste exact ce avem sub capota in cele doua situatii.
  • Suzi Quatro (spirit 1.6 vvt 4x4 2015) - Probably the first owner of New Vitara in Romania -

Offline enicky

« Răspuns #8 : 17.Iun.2016, 11:52:40 a.m. »
..... In specificatii zice ca e cuplu maxim de la 1500 rpm la 4000. Cum se face ca, calcand pedala la podea la 2000 rpm masina sta, se gandeste, o ia usor si dupa 2500 rpm o ia la galop.
....Imi scapa mie Ceva?
            Pai cam da : in ce treapta de viteza erai ?? ca e f. important !! Momentul de "asteptare" a fost pana s-a corelat viteza masinii cu treapta, dupa ce a trecut de acel moment a inceput sa "zboare". Am facut cateva depasiri cu a2a si cu a3a cu pedala la podea(fara sport) si simteam cum se ridica de bot, ajungand pe la 4-5000ture, iar viteza a crescut liniar si constant fara acel "moment". Asta pot sa-ti spun din experienta cu a mea. Iar 1,4 mi s-a parut mai puternic decat 1,6.(la drive test 1km). Iar faza cu apasat brusc la podea o vedem prin filme, in realitate eu n-am apasat niciodata asa si cred ca nici tu.
  • Suzuki VITARA NewCool 4WD 1,6 benzina/Suzuki SX4 S-CROSS HYBRID SPIRIT, 1.4 AllGrip

Offline AT

« Răspuns #9 : 17.Iun.2016, 02:18:44 p.m. »
Momentul de "lag" posibil sa fie caracteristic versiunii avand cutie automata.
Presupun ca versiunea care are cutie cutie manuala nu are acel lag.
« Ultima Modificare: 17.Iun.2016, 02:20:18 p.m. de AT »
  • Suzi Quatro (spirit 1.6 vvt 4x4 2015) - Probably the first owner of New Vitara in Romania -